Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus10025.03.20245

2250-2024 (02 06 01)

Turun kaupungin tilinpäätös 2023

Tiivistelmä:

Turun kaupungin tilinpäätös 2023 lähetetään kaupunginhallituksen allekirjoitettavaksi ja toimitettavaksi edelleen tilintarkastajalle tarkastettavaksi. Kaupunginvaltuustolle esitetään tilikauden tuloksen 30 473 663,24 käsittelystä, että kertynyttä poistoeroa vähennetään investointivarauksilla toteutettujen investointien hankintamenosta tehtyjen suunnitelmapoistojen määrällä, yhteensä 2 034 425,27 euroa ja kaupungin vuoden 2023 ylijäämä 32 508 088,51 euroa siirretään kaupungin taseen omaan pääomaan tilikauden yli-/alijäämäriville.

Kh § 100

Talousjohtaja Valtteri Mikkola, konsernilaskennanpäällikkö Merja Vuorinen ja laskentapäällikkö Minna Nuotio 22.3.2024:

Kuntalain 113 §:n mukaan kunnan tilikausi on kalenterivuosi. Tilikaudelta on laadittava tilinpäätös tilikautta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä ja annettava se tilintarkastajien tarkastettavaksi sekä saatettava tilintarkastuksen jälkeen valtuuston käsiteltäväksi tilikautta seuraavan kesäkuun loppuun mennessä.

Turun kaupungin tuloksen muodostuminen

Sosiaali- ja terveys sekä pelastustoimen palvelujen siirtyminen 1.1.2023 Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle muutti merkittävästi kaupungin tuloja ja menoja vuonna 2023, minkä takia tilikausi ei ole suoraan vertailukelpoinen edelliseen vuoteen. Muutos on otettu huomioon tilinpäätöksen vertailussa edelliseen vuoteen. Toimintaympäristöön vaikuttivat lisäksi Venäjän hyökkäyssodan negatiivinen vaikutus suhdannekehitykseen ja yleiseen taloustilanteeseen.

Tilikausi päättyi 32,5 milj. euron ylijäämään. Hyvään tuloskehitykseen vaikutti merkittävästi ns. verohännät eli kuntien verotuloja tilitettiin tammikuussa vielä leikkaamattomilla tuloveroprosenteilla ja yhteisöveron jako-osuuksilla, joiden yhteisvaikutus oli noin 48 milj. euroa.

Edellä mainitun sote-muutoksen vaikutuksesta verotulot laskivat 428,7 milj. euroa ja valtionosuudet 238,9 milj. euroa. Vertailukelpoinen muutos edelliseen vuoteen oli kuitenkin molemmissa vähäistä. Kasvua oli kiinteistöverotuloissa 3,9 milj. euroa, 5,1 %.

Vuosikatetta kertyi 96,6 milj. euroa, joka kattaa 66,1 milj. euron vuotuiset käyttöomaisuuden poistot ja arvonalentumiset. Edelliseen vuoteen vertailukelpoinen vähennys oli noin 50 milj. euroa (34,1 %). Toimintakatetta eli nettokäyttömenoja kertyi -540,4 milj. euroa. Vertailukelpoinen toimintakatteen negatiivinen kasvu oli noin 52 milj. euroa (10,6 %), johon vaikutti olennaisesti henkilöstökulujen kasvu vajaalla 30,0 milj. eurolla sekä lisäksi palvelujen ostojen ja vuokrakulujen edellisvuotta suurempi toteuma, yhteensä noin 31 milj. euroa. Positiivista kasvua oli eniten myynti- ja vuokratuloissa. Tilinpäätöksen osiossa 3.1 Tilikauden tuloksen muodostuminen on analysoitu selittäviä tekijöitä tarkemmin.

Kaupungin investointimenot olivat 182,3 milj. euroa ja pysyvien vastaavien hyödykkeiden luovutustulot 22,2 milj. euroa. Edellisvuoteen verrattuna investoitiin 61,3 milj. euroa enemmän, mutta luovutustuloja saatiin 21,4 milj. euroa vähemmän. Rahoitusosuuksia saatiin 10,1 milj. euroa, minkä jälkeen investointien omahankintamenoksi jää 172,3 milj. euroa.

Kaupungin lainakanta​ vuoden lopussa​ oli​ yhteensä​ 863,2 milj. euroa. Lainakanta kasvoi 146,8 milj.​ eurolla. Kasvu johtui pääasiassa pitkäaikaisten lainojen lisääntymisestä 75,7 milj. eurolla ja lyhytaikaisten velkojen lisääntymisestä 60,0 milj. eurolla. Lainat asukasta kohden olivat​ vuoden päättyessä​ 4 276​ euroa, jossa lisäystä edelliseen vuoteen oli 656 euroa/asukas.

Talousarviossa asetettujen tavoitteiden toteutuminen

Kaupunginvaltuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen sisältäen tilivelvollisten selvitykset toimintaympäristön muutoksista ja olennaisista poikkeamista talousarvioon on esitetty toimintakertomuksen kohdassa 8 Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen.

Talousarvion toteutumista on käsitelty myös toimintakertomuksen kohdassa 1.3. Olennaiset muutokset kaupungin toiminnassa ja taloudessa sekä tilinpäätöskirjan kohdassa 9 Taloudellisten tavoitteiden toteutumisvertailut.

Kaupungin toimielimillä oli vuonna 2023 yhteensä 152 kaupunginvaltuustoon nähden sitovaa toiminnan tavoitetta. Pormestariohjelman toimenpiteitä oli 109 ja talousarviolausekkeita oli 43.

Kaupunginvaltuuston hyväksymät tavoitteet vuodelle 2023 toteutuivat toimielimissä melko hyvin heikentyneestä suhdannetilanteesta huolimatta. Kaupungin palvelukokonaisuuksien nettokäyttömenot eli toimintakatteet toteutuivat lähes suunnitellusti. Kaupunginvaltuuston hyväksymän muutetun talousarvion ylitti olennaisesti vain Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus.

Kasvatus- ja opetuslautakunnan toimintakate ylittyi 8,7 milj. euroa. Toimintatuotot ylittyivät 2,4 milj. euroa ja toimintakulut 11,1 milj. euroa. Suurimmat ylitykset toimintakuluissa olivat henkilöstökuluissa 5,6 milj. euroa, palvelujen ostoissa 2,4 milj. euroa ja tilavuokrissa 2,9 milj. euroa. Toimintatuotoissa tuet ja avustukset ylittyivät 2,6 milj. euroa. Toimintaympäristössä keskeistä oli kustannustason nousu ja palvelukysynnän kasvu perusopetuksessa, lukiokoulutuksessa ja ammatillisessa koulutuksessa sekä laaja toiminta erilaisissa väistötiloissa.

Talousarvion investointiosan rahoitusosuudet alittuivat hieman Kaupunginhallituksella noin 0,4 milj. euroa ja Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalla noin 0,2 milj. euroa.

Turku konsernin tuloksen muodostuminen

Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle 1.1.2023 siirtyivät konsernitilinpäätökseen yhdistellyistä yhteisöistä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän konserni, Varsinais-Suomen Erityishuoltopiirin kuntayhtymä, Kårkulla Samkommun ja Myllykoti Oy. Muutoksen vaikutus konsernin avaavan taseen loppusummaan oli -227,6 milj. euroa, pysyviin vastaaviin -193,8 milj. euroa ja omaan pääomaan -26,8 milj. euroa sekä rahoituslaskelman rahavaroihin -14,4 milj. euroa.

Muutos vaikuttaa konsernista hyvinvointialueelle siirtyneiden yhteisöjen omaisuusjärjestelyjen lisäksi myös konsernitilinpäätöksen tuloslaskelmaan ja rahoituslaskelmaan sekä oikaisu- ja eliminointikirjauksiin, minkä takia se ei ole suoraan vertailukelpoinen edelliseen tilikauteen.

Konsernin tilikausi päättyi 41,9 milj. euron ylijäämään. Hyvään tuloskehitykseen vaikuttivat sekä Turun kaupunki -emon että Turku Energia Oy:n positiiviset tulokset. Konsernin toimintakatteeksi muodostui -​ 445,7 milj. euroa. Vuosikatetta kertyi 204,8 milj. euroa, joka jäi juoksevien menojen jälkeen käytettäväksi konsernin investointeihin, sijoituksiin ja lainojen lyhennyksiin. Konsernin vuosikate asukasta kohden oli 1 014 euroa. Vuosikatteen osuus poistoista ja arvonalennuksista oli 131,6 prosenttia.

Investointimenot olivat yhteensä 350,5 milj. euroa ja omahankintamenoksi muodostui 340,4 milj. euroa. Omaisuuden luovutustuloja kertyi 42,1 milj. euroa.

Turku-konsernin lainakanta tilikauden päättyessä oli 1​ 596,8 milj. euroa. Lainakanta kasvoi 71,5 milj. euroa (TP 2022 kasvua 6,8 milj. euroa). Konsernin lainat asukasta kohden olivat 7​ 909 euroa ja kasvoivat edellisvuodesta 202 euroa asukasta kohden. Lainat ja vuokravastuut tilikauden päättyessä olivat 2​ 125,0 milj. euroa ja asukasta kohden 10​ 526 euroa.

Tilinpäätöskirja

Tilinpäätöskirja sisältää toimintakertomuksen, kaupungin tuloslaskelman, taseen, rahoituslaskelman sekä konsernituloslaskelman, konsernitaseen ja konsernin rahoituslaskelman sekä näiden liitetiedot. Lisäksi tilinpäätöskirjaan sisältyy sekä konsernin että kaupungin avaavat taseet 1.1.2023 sosiaali- ja terveys- sekä pelastustoimen palvelujen järjestämisvastuun muutoksin sekä talousarvion toteutumisvertailut.

Tilinpäätöksen allekirjoittaa pormestari ja kaupunginhallituksen jäsenet.

Liite 1​Turun kaupungin tilinpäätös 2023

Oheismateriaali 1​Tilinpäätöksen 2023 esitysmateriaali

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​​Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle tilikauden tuloksen 30​ 473​ 663,24 käsittelystä seuraavaa:

​Kaupunginhallitus päättää allekirjoittaa vuoden 2023 tilinpäätöksen ja antaa sen tilintarkastajalle tarkastettavaksi. Samalla kaupunginhallitus oikeuttaa konsernihallinnon tekemään mahdollisia teknisiä tarkistuksia ja korjauksia tilinpäätökseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto
tpvKonsernihallinto
tpvKonsernihallinto, talouspalvelut


Liitteet:

Kh § 100
Liite 1:Turun kaupungin tilinpäätös 2023