Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus7704.03.20247

1694-2024 (02 05 05)

Kaunistamisrahaston vuoden 2023 tuoton jako

Tiivistelmä:

Kaunistamisrahaston sääntöjen mukaan varoja käytetään Turun kaunistamiseen ja luonnonsuojeluun. Rahaston tuottoa pyritään jakamaan niin, että jaettavaa olisi tasaisesti joka vuosi. Kaupunginhallitukselle esitetään 200.000 euron jakamista rahaston sääntöjen ja käyttötarkoituksen mukaisesti esityksessä kuvatuin tavoin tällä kertaa keskittyen erityisesti Valon polku -tapahtumaan ja koko pimeän ajan kausivalaistushankkeisiin, julkiseen taiteeseen sekä luonnonsuojelu- ja viherhankkeisiin.

Kh § 77

Kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen ja apulaisintendentti Riina Kotilainen 19.2.2024:

Turun kaupungin kaunistamisrahasto -niminen lahjoitusrahasto on perustettu kaupunginvaltuuston tammikuun 24. päivänä 1972 ja helmikuun 11. päivänä 1980 tekemillä päätöksillä yhdistämällä seuraavat lahjoitusrahastot: Kauppaneuvos P.C. Rettigin rahasto; Kreivi Creutzin rahasto, Turun kunnalliskokouksien rahasto, Rahasto taideteosten ostoon kaupungin puistoihin, G.A. Petreliuksen rahasto kaupungin kaunistamiseksi, Elis Salutskij'n testamenttivarat ja Kupittaan rahasto.

Rahaston sääntöjen mukaan varoja käytetään Turun kaunistamiseen ja luonnonsuojeluun. Vuotuisesta tuotosta käytetään kaupunginhallituksen päättämä määrä sen osoittamalla tavalla rahaston tarkoitukseen. Loppuosa tuotosta lisätään pääomaan.

Kaunistamisrahaston tuotolla toteutetuista viime vuosien hankkeista

Viimeisen noin kymmenen vuoden aikana kaunistamistoimenpiteitä on pyritty kohdistamaan aiempaa laajemmin eri kaupunginosiin ja lähiöihin. Samoin on pyritty osallistamalla löytämään hankkeita, jotka vetoavat eri ikäisin kaupunkilaisiin ja myös vaikuttavat eri vuodenaikoina kaupungin koettuun kauneuteen.

Kaunistamisrahaston tuotoilla toteutetuista hankkeista ja käynnistetyistä ilmiöistä erityistä vaikuttavuutta ovat saaneet aikaan valotapahtumiin ja kausivalaistukseen sekä julkiseen taiteeseen ja kaupunkiviljelyyn liittyneet toimenpiteet. Myös toteutustapana erilaiset yhteisesti eri ikäisten ja taustaisten kaupunkilaisten kanssa toteutetut projektit ovat näyttäytyneet kiinnostavina. Erityisesti kannattaa pyrkiä kytkemään toteutuksiin mukaan kolmatta sektoria.

Keskeistä rahaston tuoton jaon valmistelussa on ollut kaupunkilaisten osallistaminen. Erilaisissa kyselyissä ja palautteissa nousevat useimmin esiin istutuksiin, valaistukseen, siisteyteen ja taiteeseen liittyvät toiveet.

Kaunistamisrahaston tuoton jaon mahdollistamilla toimenpiteillä on tuotu esiin myös erilaisten juhla- ja teemavuosien mukaisia aiheita. Sellaisia ovat olleet esimerkiksi kulttuuripääkaupunkivuoden, Seikkailupuiston, liikuntalautakunnan, ystävyyskaupunki Göteborgin ja Kansallisen kaupunkipuiston juhlavuodet sekä valtakunnallinen vihervuosi.

Esimerkkejä kaunistamisrahaston tuotolla viimeisen runsaan viiden vuoden aikana toteutetuista kohteista on oheismateriaalina 1.

Jatkossa tulee päästä siihen, ettei tämän rahaston tuotoilla rahoitettaisi pysyviä, vuosittain toteutuvia toimenpiteitä kuten suihkulähteiden kunnossapitoa tai taideteosten ylläpitoa. Sen sijaan näille toimenpiteille tulee osoittaa resurssit osana kaupungin normaalia taloussuunnittelua.

Vaikka kaunistamisrahaston jaettavat tuotot ovat euromääräisesti pieniä, on niillä saatavissa kokoaan suurempia vaikutuksia kaupungin viihtyisyyteen. On kuitenkin huomattava, että pientenkin toimenpiteiden toteuttaminen saattaa teettää varsin paljon valmistelutyötä. Samoin on huomioitava, että pitkävaikutteisiksi ajatellut toimenpiteet edellyttävät myös varautumista ylläpitoon.

Vuoden 2023 tuoton jakamisen painopisteet

Vuoden 2023 kaunistamisrahaston tuotoilla tuetaan monipuolisesti kaupungin kaunistamiseen, julkiseen taiteeseen ja luonnonsuojeluun tähtääviä hankkeita. Samalla rahoituksen painopistettä kohdistetaan siten, että hankkeiden suunnitteluun ja toteutukseen varataan riittävä määrä aikaa.​ Tällä kertaa panostetaan erityisesti Valon polku -tapahtumaan ja kausivalaistushankkeisiin sekä osallistavien julkisten taideteosten toteuttamiseen Turun neljällä asuinalueella.

Julkisen taiteen hankkeet

Visuaalisten taiteiden ammattitaiteilijoille avataan haku, jonka tavoitteena on löytää yhteisösidonnaisia ja oivaltavia ideoita osallistavista julkisista taideteoksista Turun neljälle asuinalueelle. Toteutettavat väliaikaiset taideteokset voivat olla esimerkiksi fyysisiä installaatioita tai digitaalisia elementtejä sisältäviä elämyksiä, jotka elävöittävät julkista tilaa ja reflektoivat yhteisön tarpeita ja toiveita. Keskiössä on vuorovaikutus ja yhteistyö: yhteisöjen kanssa toteutettavat moninaiset taideteokset luovat saavutettavia ja merkityksellisiä tiloja. Taideteokset toteutetaan kaunistamisrahaston ja kulttuurin kärkihankkeen yhteistyönä ja tuella.

Kaupungin taidekokoelmaan kuuluvien julkisten taideteosten kyltitystä on tarpeen uudistaa ja yhdenmukaistaa. Julkiset taideteokset tarvitsevat erityyppisiä kylttejä riippuen taideteoksen luonteesta ja sijoituspaikasta. Kaunistamisrahaston tuella voidaan parantaa julkisen taiteen saavutettavuutta sekä lisätä tiedon saatavuutta kaupunkilaisten arkiympäristöön toteutetuista taideteoksista. Kylttisuunnittelussa ja -toteutuksessa otetaan huomioon myös esteettömyyteen ja saavutettavuuteen liittyvät näkökulmat.

Julkisen taiteen osalta esitetään tukea ulkoveistosten peruskunnostuksiin ja erikoispesuihin sekä suihkulähteiden huoltoon ja ylläpitoon. Ulkoveistosten osalta tukea käytetään ilkivallan ja luonnontuhojen aiheuttamiin kunnostuksiin sekä puhdistuksiin.

Valaistushankkeet

Valon polku on Turun kaupungin toteuttama laaja valotaidekokonaisuus, joka inspiroituu kaupungin tarinoista, tunnelmasta ja ympäröivästä maisemasta. Kaunistamisrahaston tuella saadaan toteutettua näyttävämpiä teoksia ja kehitetään Valon polkua kohti kansainvälistä valotapahtumaa.

Lisäksi tukea käytetään Teatterisillan valaistuksen toteutukseen osana Valon polkua.

Kaunistamisrahaston tuella on toteutettu suosittuja kausivalaistushankkeita useampana vuotena kaupungin keskustaan ja lähiöihin. Kausivalaistus täydentää osaltaan Valon polku -tapahtumaa. Vuosittain kaupunkilaisten iloksi asennettavien kausivalaistuskohteiden ylläpito vaatii taloudellisia resursseja, jotka on johdonmukaista sisällyttää osaksi rahaston tuoton käyttöä.

Luonnonsuojelu- ja viherhankkeet

Ruissalossa on lukuisia kulttuurihistoriallisesti arvokkaita puukujanteita, joista moni alkaa olla elinkaarensa päässä. Tunnelmallisia puukujanteita on uusittu myös aiemmin kaunistamisrahaston ja EU:n rahoituksella, mutta niiden säilyttäminen edellyttää suunnitelmallista ja pitkäjänteistä työtä. Tukea käytetään kansalliseen kaupunkipuistoon kuuluvien Ruissalon puukujanteiden uusimisen suunnitelmaan, jossa määritellään muun muassa kujannepuiden lajikkeisto ja uusimisen priorisointijärjestys.

Julkisen taiteen hankkeet

Osallistavien taideteosten toteutukseen asuinalueilla 40.000 €.

Julkisten taideteosten kyltityksen suunnittelu ja toteutus 20.000 €.

Julkisten taideteosten ja suihkulähteiden huolto ja ylläpito 33.000 €.

Valaistushankkeet

Valon polku -tapahtuma 70.000 €.

Kausivalaistuksen ylläpito ja huolto 12.000 €.

Luonnonsuojelu- ja viherhankkeet

Ruissalon kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden puukujanteiden kunnostus- ja hoitosuunnitelma 25.000 €.

Kaikki yhteensä 200.000 €

Rahaston tuotoista jaettava summa on viime vuosina vaihdellut 140.000 ja 220.000 euron välillä. Tuoton käyttö on ollut varsin tasaista, lukuun ottamatta Suomen itsenäisyyden juhlavuotta 2017, jolloin päätettiin erikoisvuoden kunniaksi poikkeuksellisen suuresta 470.000 euron käyttösummasta. Myös koronavuosien 2020 ja 2021 aikana pyrittiin helpottamaan etenkin taiteilijoiden työskentelymahdollisuuksia suurempien jakosummien kautta.

Rahaston pääoma vuoden 2023 alussa oli 6.414.364 euroa ja lopussa 6.603.063 euroa. Kaunistamisrahaston toiminnallinen ylijäämä vuodelta 2023 oli 388.699 euroa eli 6,1 % rahaston vuoden alun pääomasta. Rahaston tilikauden ylijäämä oli 188.699 euroa.

Rahastojen jakokelpoisen tuoton jaossa pyritään tasaiseen tuoton jakoon, jolloin jaettavaa on tasaisesti joka vuosi. Kaupunginvaltuuston 18.3.2019 § 44 hyväksymien rahoitus- ja sijoitusperiaatteiden mukaan, mikäli tilikauden tulos jää jonain vuonna alijäämäiseksi, voidaan rahaston säännöistä poiketen päättää, että rahaston aikaisempien vuosien voittovaroja voidaan enintään 10 % rahaston taseen loppusummasta käyttää sääntöjen mukaisella tavalla.

Rahaston käyttöä koordinoivan työryhmän esitys vuodelta 2023 jaettavasta summasta on 200.000 euroa ja sitä voidaan pitää kohtuullisena ottaen huomioon rahaston koko pääoma ja vuoden 2023 ylijäämäinen tulos.

Rahoituspäällikkö Kim Moisiolinna esittää, että rahaston jakokelpoisesta tuotosta ja rahaston pääomasta enintään 200.000 euroa voidaan jakaa rahaston käyttötarkoituksen mukaisesti.

Oheismateriaali 1Esimerkkejä Turun kaunistamisrahaston tuotolla toteutetuista hankkeista 2016-2023

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää, että kaunistamisrahaston vuoden 2023 jakokelpoisesta tuotosta jaetaan edellä esitettyihin kohteisiin 200.000 euroa rahaston sääntöjen mukaisesti Turun kaunistamiseen ja luonnonsuojeluun.

​Tarkoitukseen myönnetyt varat tulee käyttää 31.12.2026 mennessä. Määräpäivään mennessä käyttämätön raha palautetaan kaunistamisrahastoon.

​Samalla kaupunginhallitus päättää, että tämä päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedElinvoima, strateginen maankäyttö, liikkuminen ja asuntopolitiikka
tiedKaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu
tpvKonsernihallinto, talousohjaus
tiedMuseopalvelut