Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 66 | 26.02.2024 | 16 |
6460-2023 (00 01 02, 02 05 00, 10 03 02)
Vastaus valtuutettu Mari-Elina Koivusalon ym. aloitteeseen: Koulu- ja päiväkotitilojen vuokraaminen maksutta asuinalueiden yhteisöllisyyttä lisäävään toimintaan (Kv)
Tiivistelmä:
Kaupunginvaltuutettu Mari-Elina Koivusalo ym. ovat 18.9.2023 tehneet valtuustoaloitteen koskien koulu- ja päiväkotitilojen vuokraamista maksutta asuinalueen yhteisöllisyyttä lisäävään toimintaan. Kaupunginvaltuustolle esitetään, että se merkitsee aloitteeseen laaditun vastauksen tiedoksi ja aloitteen käsitellyksi.
Kh § 66
Palveluverkkojohtaja Minna Juselius, muutosjohtaja Anu Parantainen ja kehittämispäällikkö Annakaisa Niiles 13.2.2024:
Aloite nostaa esiin hyvän ja tärkeän asian; lasten ja nuorten hyvinvoinnin. Tähän liittyen on kaupungilla jo monenlaista kehitystä ja aktiviteetteja käynnissä. Seuraavassa kuvataan näitä asioita paremman kokonaiskuvan antamiseksi aloitevastauksen pohjaksi.
Lasten ja nuorten muutoshanke
Turun organisaatiorakenteen uudistuksen myötä vuonna 2023 syntynyt lasten ja nuorten palvelukokonaisuuden muutoshanke tuo yhteen ja näkyväksi lapsiin ja nuoriin kohdistuvat resurssit. Tavoitteena on kasvattaa kaupungin kyvykkyyttä tukea lasten ja nuorten hyvinvointia, toteuttaa palveluja yhteisvaikuttavasti ja ihmiskeskeisesti sekä tarttua haasteisiin ketterämmin uudella ja innovatiivisella tavalla. Fokus on koko kohderyhmässä ja ekosysteemissä.
Harrastamisen Turun / Suomen malli
Osana Harrastamisen Turun malli -hanketta kaupunki järjestää matalan kynnyksen harrastustoimintaa alakoululaisille yhdessä järjestöjen ja yhdistysten kanssa. Vuodesta 2021 toteutetun Harrastamisen Turun mallin tavoitteena on mahdollistaa mieluinen ja maksuton liikunta-, taide-, kulttuuri- tai muun sisältöinen harrastus jokaiselle peruskouluikäiselle koulupäivän yhteydessä. Hankkeeseen sisältyy myös etsivä harrastustoiminta sekä KouluPT- ja KouluPCAC-toiminnat, joilla pyritään ohjaamaan lapsia ja nuoria erilaisten harrastusten pariin.
Vuonna 2023 alkaneessa Harrastamisen Suomen mallin kehittämishankkeessa tavoitteena on parantaa lasten ja nuorten liikuntaharrastamisen polkuja sekä sitä kautta lisätä harrastajien määrää ja toimintaan sitoutumista. Hankkeessa luodaan yhteisövaikuttavuuteen perustuva yhteiskehittämisen toimintamalli. Lisäksi pyritään rakentamaan toimivat käytännöt Harrastamisen Turun mallin harrastuskerhojen sekä perinteisen liikuntaseuratoiminnan yhdistämiseksi.
Harrastekortin kehitys
Vuodesta 2025 Turun kaupunki tarjoaa vuosittain jokaiselle 7–19-vuotiaalle turkulaiselle 160–300 euroa käytettäväksi ohjattuun liikuntaharrastamiseen turkulaisissa liikunta- ja urheiluseuroissa (kv 12.12.2022 § 249). Tämän ns. Harrastekortin tavoitteena on hillitä harrastamisen kustannusten nousua perheiden näkökulmasta sekä tarjota kaikille lapsille ja nuorille nykyistä tasavertaisemmat mahdollisuudet osallistua ohjattuun harrastamiseen.
Nuorisotilat
Turun kaupungilla on 14 alueellista nuorisotilaa, joihin 9–18-vuotiaat nuoret pääsevät maksutta aukioloaikojen mukaan. Useampia nuorisotiloja voi myös nykytilanteessa varata veloituksetta käyttöön nuorisopalvelujen toiminta-aikojen ulkopuolella. Lisäksi kaupungin nuorisopalvelut järjestää monipuolista toimintaa eri-ikäisille lapsille ja nuorille mm. Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuistossa, nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa, Skeittihalli Cubessa, Turku Game Academyssa sekä Turku Band Academyssa.
Liikuntatilat
Tällä hetkellä kunnallisia liikuntatiloja, esim. koulujen liikuntasaleja, voi varata alle 20-vuotiaiden liikuntatoimintaan maksutta. Vuodesta 2025 alkaen (kv 12.12.2022 § 249) otetaan käyttöön porrastettu hinnoittelu. Alle 7-vuotiaiden liikuntavuorot sekä tiettyjen liikuntatilojen 7–19-vuotiaiden vuorot säilyvät maksuttomina. Muu kuin liikuntatoiminta on hinnoiteltu omana kokonaisuutena. Ulkoliikuntakenttiä on mahdollisuus käyttää maksutta ilman varausta (liiklk 21.3.2023 § 34, 18.4.2023 § 51 ja 23.5.2023 § 63).
Alueolohuoneet
Vuonna 2023 Turkuun perustettiin alueolohuoneverkosto. Tavoitteena on vahvistaa kaupungin ja järjestöjen yhteistyötä avoimen ja matalan kynnyksen toiminnan ja tilojen tarjoamiseksi asukkaille. Tällä hetkellä olohuoneita on kymmenen. Tavoitteena on, että jokaiselle Turun kaupungin yhdeksälle suuralueelle saataisiin alueolohuone yhteistyössä järjestöjen ja yhteisöjen kanssa. Kaikki toiminta alueolohuoneissa on maksutonta. Alueolohuoneet ovat sovitusti avoinna myös ulkopuolisille toiminnan järjestäjille. Olohuoneaikoina tiloista ei peritä vuokraa myöskään ulkopuolisilta toiminnan järjestäjiltä. Muina aikoina tilojen käytöstä sovitaan erikseen niitä pyörittävän järjestön kanssa.
Kulttuurin kärkihankkeen välitilamalli
Välitilamalli on Turun kaupungin kulttuurin kärkihankkeen pilotoima toimintamalli, jossa tarjotaan tyhjillään olevia tiloja maksutta määräajaksi avoimen haun kautta valittujen toimijoiden käyttöön. Mallilla edistetään taiteilijoiden toimintaedellytyksiä, lisätään väliaikaisesti tyhjillään olevien tilojen käyttöä Turussa sekä luodaan uutta ja yllättävää kaupunkikulttuuria. Onnistuneen kokeilun juurruttamista osaksi perustyötä suunnitellaan.
Tilastrategia ja ”Koulu alustana” -konsepti (tilojen monitoimijainen käyttö)
Turussa on käynnissä tilastrategiauudistuksen valmistelu, joka tähtää erityisesti siihen, että kaupungin hallinnassa olevat tilat saadaan monipuolisemmin palvelemaan erilaisia käyttötarkoituksia. Uudistuksen valmistelun yhteydessä tullaan kehittämään yhteisiä pelisääntöjä tilojen varaus- ja maksuperusteisiin ja tähän liittyvää keskustelua käydään parhaillaan. Samaan aikaan suunnitellaan erityisesti koulu- ja päiväkotitilojen käyttöä alustana erilaisille toiminnoille ja palveluille, erityisesti lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi.
Muutokset tilaresurssin hallintaan vaativat kuitenkin laajempia rakenteellisia muutoksia organisoitumisessa tila-asioiden ympärillä mm. roolijakojen, vastuiden ja päätösvaltakysymysten osalta. Uusista strategisista linjauksista ei ole vielä päätöksiä ja muutosten hyvä valmistelu ja läpivienti tulee viemään vielä hieman aikaa.
Lopuksi
Turussa on jo nykytilanteessa paljon mahdollisuuksia kuntalaisten maksuttomalle toiminnalle ja erilaisia tiloja ja puitteita on käytössä paljon. Kaikki kaupungin tilat eivät kuitenkaan ole maksuttomia. Koulujen ja päiväkotien pihat ovat avoimia ja maksuttomia ympäristöjä kaikille iltaisin ja viikonloppuisin.
Välittömästi Koivusalon ym. aloitteessa toivottua muutosta ei voida viedä käytäntöön, mutta asia on jo nostettu huomioitavaksi osana tilastrategiavalmistelutyötä ja koulu alustana -konseptointia. Linjauksen valmistelussa on huomioitava kaiken ikäiset käyttäjäryhmät sekä liittymäkohdat mm. avustamisen malliin Turussa. Maksuttomuuden kriteerien tulee olla selkeät ja läpinäkyvät.
Oheismateriaali 1Valtuutettu Mari-Elina Koivusalon ym. aloite koulu- ja päiväkotitilojen vuokraamisesta maksutta asuinalueiden yhteisöllisyyttä lisäävään toimintaan
Kaupunginhallituksen ehdotus
Kaupunginvaltuusto merkitsee edellä olevan vastauksen tiedoksi ja aloitteen käsitellyksi.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
esiKaupunginvaltuusto