Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus5726.02.20247

827-2024 (01 01 00)

Talotekniikkapäällikön viran perustaminen kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuteen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuteen perustetaan talotekniikkapäällikön virka 1.3.2024 lukien. Palvelukokonaisuuden toimitilojen rakennuttamisen vastuualueelle on tarkoitus perustaa talotekniikkayksikkö, johon esitetään perustettavaksi talotekniikkapäällikön virka. Perustettavan talotekniikkapäällikön viran tehtäviin kuuluu mm. toimitilojen rakennuttamisen talotekniikkayksikön (lvi-, tate-, sähkö- ja automaatiovalvojat 6 henkilöä) lähijohtajatehtävät.

Kh § 57

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Tarja Kullanmäki 30.1.2024:

​Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus on esittänyt, että kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden kaupunkirakentamisen palvelualueelle perustetaan 1.3.2024 lukien talotekniikkapäällikön virka, jonka tehtäväkohtainen palkka on 4.792,51 €/kk (TS/PR III, VL 2A) ja jonka kelpoisuusvaatimuksena on korkeakoulututkinto tai aikaisempi opistoasteen tutkinto.

Esityksen mukaan kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden vuoden 2024 henkilöstösuunnitelman mukaisesti toimitilojen rakennuttamisen vastuualueelle on tarkoitus perustaa talotekniikkayksikkö, johon esitetään perustettavaksi talotekniikkapäällikön virka. Perustettavan talotekniikkapäällikön viran tehtäviin kuuluu toimitilojen rakennuttamisen talotekniikkayksikön (lvi-, tate-, sähkö- ja automaatiovalvojat 6 henkilöä.) lähijohtajatehtävät.

Nykyisellään vastuualueen henkilöstömäärä on kasvanut voimakkaasti ja vastuualueen päällikön suorassa alaisuudessa on liian monta henkilöä siten, että tilannetta voisi edelleen kasvavan vastuualueen puitteissa asianmukaisesti johtaa. Sekä henkilöstömäärä että palvelutarve on laajentunut merkittävästi ja siksi on ajankohtaista jakaa vastuuta siten, että talotekniikkatiimi siirtyisi oman lähijohtajan alaisuuteen. Talotekniset ratkaisut, energiatehokkuuden korostuminen ja automatiikan monimutkaistuminen edellyttää tilaajaorganisaatiolta entistä suurempaa ja laajempaa ammattitaitoa ja yhteistyötä. Merkittävässä kasvussa oleva kaupungin mittava investointiohjelma on mahdollista toteuttaa vain, jos organisaatio on riittävästi resursoitu ja osaamisen kehittämisen mahdollisuudet ovat varmistettu. Tällä organisaatiomuutoksella pyritään vastaamaan em. haasteeseen.

Esityksessä on todettu, että organisaatiomuutoksella tavoitellaan myös mm. työkuorman säätämiseen kestävälle tasolle päällikkötasolla, lähijohtajatyön vahvistamiseen ja sitä kautta lisäresursointiin lähijohtajatukeen ja yhteistyön kehittämiseen. Lisäksi muutoksella haetaan edellytyksiä tiedonkulun paranemiselle ja erityisesti talotekniikkaosaamisen varmistamiseen osana erityisen haastavaa ja voimakkaasti kehittyvää palvelurakennusten osakokonaisuutta.

Esityksessä on lisäksi todettu, että talotekniikkapäällikön tehtäviin sisältyy energiasäästöhankkeiden rakennuttaminen yhteistyössä tilapalveluiden energiapäällikön kanssa, hankesuunnitteluprosessiin osallistuminen talotekniikan edustajana ja investointi- ja yhtiöhankkeiden talotekniset rakennuttajatehtävät erikseen määritellyissä hankkeissa. Tehtävänä on myös ulkopuolisten talotekniikkavalvojien hankinta ja ohjaaminen, ympäristöluokitusasioiden koordinointi talotekniikkayksikössä sekä erilaisten elinkaari- ja energiansäästö- ym. asioihin liittyvien käytäntöjen kehittäminen yksikössä yhteistyössä rakennuttajainsinöörien ja tilapalvelujen energiapäällikön kanssa.

Esityksen mukaan viran perustaminen ja sen täyttäminen on huomioitu osana kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden vuoden 2024 henkilöstösuunnitelmaa palvelukokonaisuuden HTV-luvussa ja talousarviossa 1.3.2024 lukien. Perustettavan viran palkkakustannukset vuodessa ovat n. 77.000 €, perustamisvuonna n. 62.000 €.

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus vastaa siitä, että toiminta on järjestetty tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Konsernihallinnon henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole perusteita lausua toisin perustettavaksi esitettävän viran toiminnallisesta tarpeesta. Viran perustamisesta aiheutuvat palkkakustannukset tulee sisältyä talousarvioon, jossa on huomioitu sopeuttamisohjelmaan sisältyvät henkilöstön käytön tavoitteet. Henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole muutoinkaan huomautettavaa palvelukokonaisuuden esitykseen.

​Hallintosäännön 87 §:n mukaan kaupunginhallitus päättää virkojen perustamisesta, muuttamisesta ja lakkauttamisesta.

Liite 1​Esitys viran perustamisesta

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö
tiedKonsernihallinto, henkilöstöpalvelut
tpvKonsernihallinto, operatiiviset henkilöstöasiat


Liitteet:

Kh § 57
Liite 1:Esitys viran perustamisesta