Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kansliapäällikkö4320.02.2024 

14110-2020 (08 00 00, 00 01 05)

Täytäntöönpano Turun ratapihan kehittäminen ja Kupittaa - Turku kaksoisraiteen rakentaminen: Sopimusmuutos toteuttamisesta, yhteistyöstä ja rahoitusjärjestelyistä

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen 20.2.2024:

Kaupunginhallitus päätti 5.2.2024 § 44 hyväksyä sopimusmuutoksen ”Turun ratapihan kehittäminen ja Kupittaa - Turku kaksoisraiteen rakentaminen: Sopimusmuutos toteuttamisesta, yhteistyöstä ja rahoitusjärjestelyistä”. Kaupunginhallitus oikeutti samalla kansliapäällikön allekirjoittamaan asiakirjan ja tekemään siihen tarvittaessa vähäisiä tarkistuksia.

Kaupunginhallitus päätti lisäksi, että sopimusmuutosta koskeva päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta, mutta sopimusmuutos on allekirjoitettavissa vasta valtiokonsernin sitouduttua asemapalveluiden järjestämiseen Turun rautatieasemalla ennen matkakeskuksen valmistumista.

​Täytäntöönpanon mahdollistamiseksi Turun kaupunki, VR-Yhtymä ja Väylävirasto ovat käyneet neuvotteluja valtiokonsernin sitoutumisesta kaupunginhallituksen edellyttämällä tavalla. Neuvotteluissa on päädytty edistämään asemapalveluiden osalta parhaaksi käytettävissä olevaksi vaihtoehdoksi tunnistettua LogoHubin kiinteistöä.

​Kaupunginhallituksen päätöksen esittelyssä todetun mukaisesti kaupungin on mahdollista osallistua toteuttamissopimuksen jakosuhteella asemapalveluiden edellyttämiin liikennejärjestelyihin osana KuTu-hankkeen rahoitusta. Varsinaista asemarakennuksen investointia tai vuokrasitoumusta asemapalveluiden järjestämiseksi ei kuitenkaan voida pitää kaupungin järjestämisvastuulle kuuluvana toimintana.

​Turun kaupunki, VR-yhtymä, Väylävirasto ja LogoHub Oy ovat päässeet 20.2.2024 esisopimukseen Turun päärautatieaseman asemapalveluiden järjestämisestä.

​Esisopimuksen mukaan KuTu-ratahanke toteuttaa osaltaan LogoHubin yhteyteen asemapalveluiden saavutettavuuden edellyttämiä tie-, katu-, liityntäpysäköinti, jalankulku- ja kevyen liikenteen järjestelyjä. LogoHub Oy solmii vastineeksi investoinneista VR-Yhtymä Oyj:n, Väyläviraston ja Turun kaupungin kanssa kyseisistä liikennealueista vastikkeettoman käyttöoikeussopimuksen 10 vuodeksi hankkeen käyttöönottotarkastuksen hyväksymisestä lukien.

​VR-Yhtymä solmii vastaavasti LogoHub Oy:n kanssa matkustajapalvelutiloista määräaikaisen 10 vuoden vuokrasopimuksen, joka tulee sisältämään option sopimuksen jatkamiseksi, mikäli Turun Matkakeskuksen valmistuminen viivästyy määräaikaisen sopimuskauden yli menevälle ajalle. LogoHub Oy:n tavoitteena on toteuttaa asemapalvelutilat, kulkuyhteydet ja liikennejärjestelyt käyttöönotettavaksi 5/2026 mennessä.

​Osapuolet ovat sitoutuneet solmimaan viimeistään 2 kk kuluessa esisopimuksen allekirjoituksesta yksityiskohtaisemmalla tasolla LogoHub Oy:n ja VR-Yhtymän välisen matkustajapalvelutilojen vuokrasopimuksen, LogoHub Oy:n ja Turun kaupungin välisen KuTu-ratahankkeen rahoitukseen perustuvan investointisopimuksen sekä LogoHub Oy:n, VR Yhtymän, Väyläviraston ja Turun kaupungin välisen liikennealueiden käyttöoikeussopimuksen.

Liite 1​Esisopimus Turun päärautatieaseman asemapalveluiden järjestämisestä liitteineen

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Päätös​Päätin hyväksyä kaupunginhallituksen päätöksen 5.2.2024 § 44 täytäntöön panemiseksi liitteen 1 mukaisen esisopimuksen Turun päärautatieaseman asemapalveluiden järjestämisestä ja,

​että päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

Tuomas Heikkinen

kansliapäällikkö

Jakelu

tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut
tiedXXXXX


Liitteet:

Konha § 43
Liite 1:Esisopimus Turun päärautatieaseman asemapalveluiden järjestämisestä