Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kansliapäällikkö4116.02.2024 

8555-2023 (03.00)

Lausunto julkisuuslain uudistamista koskevasta mietinnöstä

Oikeusministeriö on pyytänyt Turun kaupungin lausuntoa työryhmän mietinnöstä, joka koskee julkisuuslain ajantasaistamista.

Työryhmän mietinnössä ehdotetaan säädettäväksi uusi julkisuuslaki. Voimassa oleva viranomaisten toiminnan julkisuudesta annettu laki (621/1999) kumottaisiin. Mietinnössä ehdotetaan julkisuuslain organisatorisen soveltamisalan laajentamista voimassa olevaan lakiin nähden siten, että lakia sovellettaisiin perustuslain 124 §:ssä tarkoitetun julkisen hallintotehtävän hoitamiseen kokonaisuudessaan. Lisäksi lakia sovellettaisiin ehdotuksen mukaan julkisyhteisön, valtion liikelaitoksen tai julkisyhteisöjen yhteisessä määräysvallassa olevaan yhteisöön tai säätiöön ja näiden määräysvallassa oleviin tytäryhteisöihin ja tytärsäätiöihin siltä osin kuin ne harjoittavat muuta kuin kilpailutilanteessa markkinoilla tapahtuvaa taloudellista toimintaa.

Työryhmän mietinnön ehdotuksilla lisäksi selkeytettäisiin ja ajantasaistettaisiin julkisuuslain sääntelyä. Erityisesti selkeytettäisiin tietopyyntöjen käsittelyä koskevia menettelysäännöksiä suhteessa voimassa olevaan lakiin ja täsmennettäisiin tiedonsaantioikeuden kohdetta määrittävää viranomaisen asiakirjan määritelmää. Lisäksi ehdotetaan menettelysäännöksiä, joilla voitaisiin varmistaa henkilötietojen suojan ja julkisuusperiaatteen yhteensovittaminen EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen mahdollistamalla tavalla.

Ehdotuksella myös ajantasaistettaisiin ja osin muutettaisiin voimassa olevaan lakiin sisältyviä salassa pidettävän tiedon luovuttamista koskevia säännöksiä. Julkisuuslain salassapitoperusteiden ja niihin liittyvien vahinkoedellytysten systemaattinen sisällöllinen tarkastelu ja uudistaminen eivät kuitenkaan kuuluneet työryhmän tehtävänantoon, vaan salassapitoperusteita koskeva mahdollinen uudistaminen jää työryhmän asettamispäätöksen mukaan toteutettavaksi myöhemmin.

Kaupungin lakipalvelut on toimeksi saaneena laatinut liitteenä olevan lausunnon. Lausunto on laadittu yhteistyössä asianhallinnan ja omistajaohjauksen vastuualueiden kanssa.

Lausunto annetaan vastaamalla lausuntopalvelu.fi:ssä julkaistuun lausuntopyyntöön. Liitteenä olevan lausunnon rakenne vastaa lausuntopalvelu.fi:ssä olevaa vastauslomakkeen rakennetta.

Toimivalta

Hallintosäännön (KV 17.4.2024 § 73) 42 §:n mukaan kansliapäällikön tehtävänä on antaa kaupungilta pyydetyt lausunnot, tiedot ja selvitykset, jotka koskevat useampaa palvelukokonaisuutta tai muutoin edellyttävät palvelukokonaisuuksien rajat ylittävää harkintaa tai kaupungin kokonaisnäkemyksen muodostamista, ellei pormestari lausu asiasta.

Liite 1​Lausunto

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

PäätösPäätin, että Turun kaupunki antaa oikeusministeriölle liitteenä olevan lausunnon julkisuuslain päivittämistä koskevasta mietinnöstä.

Tuomas Heikkinen

kansliapäällikkö

Jakelu

lausOikeusministeriö
tiedKaupunginhallitus
tpvKonsernihallinto, lakipalvelut
tiedXXXXX


Liitteet:

Konha § 41
Liite 1:Lausunto julkisuuslain uudistamista koskevasta mietinnöstä