Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto, rahoituspalvelut 
Rahoituspäällikkö613.02.2024 

1290-2024 (02 05 04)

Pitkäaikaisen lainan nosto Euroopan investointipankista (EIP)

Rahoituspäällikkö Kim Moisiolinna:

Kansliapäällikkö on 5.6.2023 § 178 tehnyt päätöksen hallinnon järjestäminen konsernihallinnossa. Päätöksellä siirretään nimetyille viranhaltijoille toimivalta, joka on siirretty hallintosäännössä kansliapäällikölle. Luvun 5 (Erillinen delegoitu toimivalta) ja kohdan 12 § (Muut erillistoimivallat) mukaan rahoituspäälliköllä on oikeus: pitkä- ja lyhytaikaisten luottojen ottaminen, leasingrahoitusratkaisuista sopiminen, lainoista annettujen takausten vanhenemisen katkaisu, lainojen takaisinmaksu ja lainaehtojen muuttaminen sekä niitä koskevien velkakirjojen hyväksyminen kaupunginvaltuuston hyväksymissä rajoissa ja kaupunginhallituksen hyväksymän lainannosto- ja sijoitussuunnitelman mukaisesti (hallintosääntö 44 §, kohta 1).

Kaupunginhallitus päätti 19.12.2022 (§ 525) 190 milj. euron rahoitussopimuksen solmimisesta Euroopan investointipankin (EIP) kanssa. Rahoitussopimuksen alla voidaan nostaa kolmen vuoden kuluessa (36 kk) allekirjoituksesta enintään 6 eri lainaerää. Kullekin erälle sovitaan erikseen korko ja takaisinmaksurakenne. Maksimi laina-aika on 25 vuotta enintään 5 vuoden lyhennysvapaalla tai bullet eli kertalyhenteinen laina 15 vuotta. Lainan ensimmäinen erä on nostettavissa heti allekirjoituksen jälkeen. Rahoituslimiitistä on nostettu syksyllä 2023 yksi 70 milj. euron lainaerä eli jäljellä on 120 milj. euroa.

Kaupunginhallituksen 4.12.2023 hyväksymässä lainannosto- ja sijoitussuunnitelma vuodelle 2023 todetaan muun muassa seuraavaa:

Kaupungin pitkäaikaisesta lainakannasta erääntyy pitkäaikaisia lainoja yhteensä 4,2 milj. euroa vuoden 2024 aikana. Tämä on positiivista, koska vuonna 2024 uudelleenrahoitettava lainamäärä on varsin pieni, eikä kaupunki altistu korkojen nousun negatiiviselta vaikutukselta tämän osalta kuin vähäisessä määrin.

Vuonna 2024 varsinaisen toiminnan ja investointien tulosrahoitus ei riitä kattamaan niistä aiheutuvia menoja. Toiminnan ja investointien rahavirta on 215 miljoonaa euroa alijäämäinen. Investointimenot ovat rahoituslaskelmassa 257 milj. euroa, josta on arvioitu toteutuvan 80 % eli 205 milj. euroa. Investointimenot ovat suurin kaupungin velkaantumiseen vaikuttava tekijä ja niiden toteutuminen on keskeinen velkaantumisnopeuteen vaikuttava tekijä.

Kaupunki ottaa uutta pitkäaikaista velkaa emokaupungin ja tytäryhtiöiden investointien rahoittamiseen enintään 200 miljoonaa euroa (brutto). Yhtiöiden talletusten oletetaan säilyvän noin 130 - 150 milj. euron tasolla. Näin ollen korollinen velka (lainakanta) lisääntyisi enintään 196 milj. euroa vuonna 2024. Taloussuunnitelmavuosien 2025 - 2027 velan lisäykseksi on merkitty 196-298 milj. euroa per vuosi nettomääräisenä (lainakannan muutos).

Kaupungin liikkeelle laskemat kuntatodistukset ovat kasvaneet jo noin 100 milj. euroon ja niiden korkokustannus on tällä hetkellä noin neljän (4) prosentin luokkaa. Lyhyet viitekorot ovat tällä hetkellä korkeammat kuin pitkät viitekorot. Näin ollen on tarkoituksenmukaista korvata osa nostetusta lyhytaikaisesta rahoituksesta pidempään viitekorkoon sidottuna ja näin alentaa velanhoidon kustannuksia.

Nostettava lainaerä on tarkoituksenmukaista nostaa pitkässä 12 vuoden maturiteetissa kertalyhenteisenä lainana, mikä sopii hyvin kaupungin maturiteettijakaumaan. Laina nostetaan kuuden vuoden kiinteään korkoon sidottuna, minkä jälkeen on mahdollista joko muuttaa viitekorko vaihtuvaksi tai sitoa korko kiinteäksi loppu laina-ajalle. Kaupungin pitkäaikaisen lainasalkun suojausaste on tällä 76 %, mukaan lukien nostetut kuntatodistukset, joita on laskettu liikkeelle tällä hetkellä 90 milj. euroa, joten uusi laina kasvattaa suojausastetta maltillisesti.

EIP on hinnoitellut kyseisen lainaerän ja sen mukaan lainan korko on kuusi vuotta kiinteä 2,871 %. Laina nostetaan 26.2.2024 ja se erääntyy 26.2.2036. Kaupunginhallitus on osaltaan hyväksynyt lainannostosuunnitelman vuodelle 2024 ja tämä lainan nosto vastaa hyväksyttyä lainannostosuunnitelmaa.

Päätös​Päätin, että

Päätös pannaan täytäntöön odottamatta sen lainvoimaiseksi tuloa.

Kim Moisiolinna

rahoituspäällikkö

Jakelu

tiedEuroopan investointipankki
tiedKaupunginhallitus
tpvKonsernihallinto, rahoituspalvelut
tiedKonsernihallinto, talouspalvelut