Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus5626.02.20246

8896-2023 (01 01 00)

Valvontaeläinlääkärin viran perustaminen kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuteen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuteen perustetaan valvontaeläinlääkärin virka 1.3.2024 lukien. Viran perustaminen on tarpeen, koska ympäristöterveyden vastuualueella on liian vähäiset henkilöresurssit.

Kh § 56

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Tarja Kullanmäki 4.1.2024:

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus on esittänyt, että kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden ympäristöterveyden vastuualueelle perustetaan 1.3.2024 lukien valvontaeläinlääkärin virka, jonka tehtäväkohtainen palkka on 5.109,61 €/kk (LS, L5EL3000) ja jonka kelpoisuusvaatimukseksi vahvistetaan Suomessa laillistetun eläinlääkärin pätevyys.

Esityksen mukaan ympäristöterveydessä työskentelee 1 valvontaeläinlääkäri, jonka toimialue kattaa Turun kaupungin sekä Raision ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen (Raisio, Naantali ja Rusko). Lisäksi ympäristöterveyden vastuualueella työskentelee 15 terveystarkastajaa, jotka ovat jakautuneet elintarvikevalvonnan ja terveydensuojelun yksiköihin. Yksiköiden lähijohtajina ja tiimiesihenkilöinä toimivat johtavat terveystarkastajat. Näiden lisäksi vastuualueella työskentelee kaupungineläinlääkäri sekä eläinhoitolassa 3 eläintenhoitajaa. Vastuualuetta johtaa ympäristöterveyspäällikkö, jonka varahenkilöitä ovat johtavat terveystarkastajat.

Valvontaeläinlääkärin tehtäviin kuuluvat pääasiallisesti eläinsuojelu- ja eläintautilain mukaiset valvontatehtävät. Virkaan ei kuulu potilastyötä eikä päivystysvelvollisuutta. Valtio (Lounais-Suomen aluehallintovirasto) korvaa kunnalle viran hoitamisesta aiheutuvat palkkakustannukset. Valvontaeläinlääkäri on eläinsuojelulain 36 §:n mukainen terveydensuojeluvalvontaa suorittava viranhaltija, jolla on toimivalta antaa eläinsuojelulain mukaisia määräyksiä eläinsuojelua koskevissa asioissa. Valvontaeläinlääkärin valvontatyöllä on ratkaisevan tärkeä rooli laadukkaan eläinsuojelun turvaamisessa toimialueellaan.

Esityksessä on todettu, että Lounais-Suomen aluehallintovirasto teki ympäristöterveyden vastuualueelle työsuojelutarkastuksen marraskuussa 2020. Työsuojelutarkastuksen perusteella Lounais-Suomen aluehallintovirasto antoi työnantajalle kehotuksen ryhtyä toimenpiteisiin haitallisten psykososiaalisten kuormitustekijöiden poistamiseksi tai niiden aiheuttaman vaaran välttämiseksi tai vähentämiseksi. Yksi kuormitustekijä vastuualueella on liian vähäiset henkilöresurssit.

Esityksessä on lisäksi todettu, että valvontaeläinlääkärin työ on henkisesti poikkeuksellisen kuormittavaa vaativien asiakaskohtaamisten vuoksi. Suuri osa työstä liittyy ihmisten omistamien eläinten tahdonvastaiseen haltuunottoon eli pääsääntöisesti lemmikkien ottamiseen pois omistajiltaan huonon kohtelun tai muun vastaavan syyn vuoksi. Työ on ajoittain myös fyysisesti vaarallista eläinten omistajien arvaamattoman käytöksen vuoksi. Valvontaeläinlääkäri joutuu pyytämään lähes säännönmukaisesti virka-apua poliisilta ja työvarustukseen kuuluvat muun muassa luotiliivit. Toisen vastaavaa työtä tekevän viranhaltijan tuki helpottaa huomattavasti työn psykososiaalista kuormitusta.

Esityksen mukaan valvontaeläinlääkärin viran perustaminen on huomioitu osana kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden vuoden 2024 henkilöstösuunnitelmaa sekä huomioitu palvelukokonaisuuden HTV-luvussa ja talousarviossa. Lounais-Suomen aluehallintovirasto korvaa kunnalle viran hoitamisesta aiheutuvat palkkakustannukset.

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus vastaa siitä, että toiminta on järjestetty tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Konsernihallinnon henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole perusteita lausua toisin perustettavaksi esitettävän viran toiminnallisesta tarpeesta. Viran perustamisesta aiheutuvat palkkakustannukset tulee sisältyä talousarvioon, jossa on huomioitu sopeuttamisohjelmaan sisältyvät henkilöstön käytön tavoitteet. Henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole muutoinkaan huomautettavaa palvelukokonaisuuden esitykseen.

Hallintosäännön 87 §:n mukaan kaupunginhallitus päättää virkojen perustamisesta, muuttamisesta ja lakkauttamisesta.

Liite 1​ Esitys viran perustamisesta

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö
tiedKonsernihallinto, henkilöstöpalvelut
tpvKonsernihallinto, operatiiviset henkilöstöasiat


Liitteet:

Kh § 56
Liite 1:Esitys viran perustamisesta