Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus4205.02.20248

313-2024 (00 01 05, 10 03 02)

Karhunaukion yhtenäiskoulun hankesuunnitelma

Tiivistelmä:

Karhunaukion yhtenäiskoulun kokonaisuutta esitetään rakennettavaksi Poronpuiston / Karhunaukion alueelle. Uuteen yhtenäiskouluun siirtyisi Lausteen alakoulu ja Vasaramäen liikuntapainotteinen yläkoulu. Yhtenäiskoulukokonaisuus sisältää perhetuvan, esiopetuksen, aamu- ja iltapäiväkerhotoiminnan, ala- ja yläkoulun, kirjaston sekä liikunnan tilat kahdessa uudisrakennuksessa. Hankkeen aikaisin arvioitu valmistumisajankohta on noin 3 vuotta asemakaavan lainvoimaisuudesta.

Kh § 42

Toimitilapäällikkö Pauliina Karjalainen ja rakennuttajainsinööri Soili Oksanen:

Kaupunginhallitus teki 5.10.2021 § 456 seuraavan periaatepäätöksen Lauste – Skanssi alueen kouluverkkoratkaisusta:

”Kaupunginhallitus päätti, että Lauste – Skanssin alueen kouluverkon osalta edetään Karhunaukion yhtenäiskoulun suunnitteluun. Periaatepäätös pitää sisällään, että Lausteen alakoulun ja Vasaramäen yläkoulun tilat korvataan Poropuiston / Karhunaukion alueelle suunniteltavalla kouluhankkeella, jonka mitoituksessa huomioidaan myös Skanssin alueen koulutarpeet.”

Kaupunginhallitus hyväksyi tarveselvityksen 20.6.2022 § 306.

Hankesuunnitelman esityksenä on, että uudet tilat toteutetaan kahteen uudisrakennukseen, joihin tulee tilat kuusisarjaiselle yläkoululle (450 oppilasta), kaksisarjaiselle alakoululle (300 oppilasta), 4 esiopetusryhmälle (84 lasta), aamu- ja iltapäiväkerhotoiminnalle, perhetuvalle, kirjastolle sekä liikunnan tiloille.

Hankesuunnitelmaan koottu tilaratkaisu toteuttaa edellä mainitun kaupunginhallituksen hyväksymän tarveselvityksen mukaisen ratkaisun.

Rakennuspaikka sijaitsee Turussa, Huhkolan ja Lausteen kaupunginosissa, Karhunkadun molemmin puolin. Aluetta rajaa pohjoisessa ja lännessä Itäkaari ja etelässä ja idässä Jaaninoja. Yhtenäiskoulun rakennuspaikalla sijaitsee nykyisin Poropuisto, jossa toimii Poropuiston jalkapallokenttä.​ Voimassa olevassa asemakaavassa rakennuspaikka on puistoaluetta (PI/PL).

Alueelle rakentaminen vaatii muutoksen asemakaavan. Päätös asemakaavoitusprosessin aloittamisesta tehtiin kaupunginhallituksessa 5.10.2021 § 456 yhtenäiskoulun rakennuspaikkaa päätettäessä. Asemakaavamuutoksen prosessi on aloitettu ja kaava on aikataulutettu hyväksyttäväksi vuonna 2024.

Oppilasennuste

Väestöennuste on alakouluikäisten osalta tulevina vuosina noususuhdanteinen. Oppilasmäärän arviointiin on Turun kaupungin väestöennusteen lisäksi huomioitu uuden koulun houkuttelevuutta ja Skanssin tulevaa kasvua.

Tilaohjelma

Tilaohjelman mitoitusten pohjana ovat koulujen nykytilantarve sekä päiväkoti- ja perusopetuskonseptien mitoitusperiaatteet. Tilaohjelmat on läpikäyty ja tarkennettu yhteistyössä henkilökunnan kanssa.

Yläkoulu on mitoitettu 6-sarjaisena 450 oppilaalle. Alakoulu on mitoitettu 2-sarjaisena 300 oppilaalle. Yleiset tilat on mitoitettu tarveselvityksen mukaisesti 850 oppilaalle.

Yleisopetuksen lisäksi valmistavalle opetukselle (Valmo) on varattu tilat kolmelle ryhmälle (3x12 oppilasta) ja jokaiselle perusopetuksen vuosiluokalle on varattu tilat erityisopetuksen pienluokille (9x10 oppilasta).

Alueeseen ja sen liikuntaolosuhteisiin panostaminen

Kaupunginhallituksen 30.5.2022 § 246 päättämien liikuntapaikkaverkon kehittämislinjausten toimeenpanon mukaan suurien monitoimitalojen, kuten Karhunaukion yhtenäiskoulun, yhteyteen suunnitellaan yli 1.000 m2 liikuntasali paikkaamaan erityistä tarvetta suuriin liikuntasaleihin.

Yhtenäiskoulun liikuntaolosuhteisiin panostetaan ja sen yhteydessä tai läheisyydessä olevia sisä- ja ulkoliikuntaolosuhteita kehitetään kaikkia kuntalaisia liikuttavana kokonaisuutena. Piha-alueiden tulisi välitunti ja leikkipihatoiminnan ohella palvella kaikenikäisiä kuntalaisia lähiliikuntapaikkana iltaisin, viikonloppuisin ja kesäaikaan. Karhunaukion yhtenäiskoulun ulko- ja sisätilojen suunnittelussa on lisäksi huomioitava liikuntapainotteisen yläkoulun urheiluluokkatoiminnan jatkuminen. Liikuntaolosuhteista tulee suunnitella riittävät ja laadukkaat.

Liikuntatilojen suhteen tilojen jatkosuunnittelussa tulee varmistaa, että niiden käyttö on mahdollista kaikille muillekin kuin talossa aktiivisesti toimiville käyttäjille normaalien käyttöaikojen ulkopuolella.

Yhtenäiskoulun ulkoliikuntaolosuhteet esitetään toteutettavan erillisenä hankkeenaan noin 600 metrin päähän Rummunlyöjänpuistoon. Kaava-alueelle toteutettavien koulukokonaisuuden ja liikuntaolosuhteiden ohella aluetta kehitetään parantamalla liikkumismahdollisuuksia niin kevyen, yksityisen kuin julkisenkin liikenteen osalta.

Toteutustapa ja kustannusarvio

Karhunaukion yhtenäiskoulu toteutetaan yhteistoiminnallisena urakkana, joka pitää sisällään kehitysvaiheen. Hankkeen suunnitelmat ja tavoitehinta-arvio tarkentuvat kehitysvaiheen aikana.

Karhunaukion yhtenäiskouluhanke on mukana myös Canemure- hankkeessa, joka edistää hiilineutraaliutta. Tehdyissä selvityksissä rakennuksen rakennuspaikan suunnitteluluokka on vaativa tai poikkeuksellisen vaativa.

Hanke toteutetaan kaupungin tytäryhtiön (Kiinteistö Oy Turun Monitoimitilat) taseeseen.

Tilahankkeen tavoitehinta-arvion vaihteluväli on 43–48 miljoonaa euroa. Arvio sisältää 15 % hankevarauksen ja 250.000 € varauksen taidehankintoihin.

Tavoitehinta-arvion ulkopuoliset kustannuksia ovat:

Vuokrakustannusarviot toimialoittain ovat rakennuskustannusarvion mukaan seuraavat:

KOPA​

211.536–236.752 €/kk​

2.538.428–2.841.025 €/v​

Kirjasto​

8.601–9.626 €/kk​

103.212–115.515 €/v​

Liikunta​

68.566–76.740 €/kk​

822.792–920.874 €/v​

Varha​

4.905–5.490 €/kk​

58.860–65.876 €/v​

Aikataulu

Tavoitteena on:

Hankkeen aikaisin arvioitu valmistumisajankohta on noin 3 vuotta asemakaavan lainvoimaisuudesta.

Liite 1Karhunaukion yhtenäiskoulun hankesuunnitelma 20.10.2023

​Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus merkitsee hankesuunnitelman tiedoksi ja pyytää siitä lausunnot kasvatus- ja opetuslautakunnalta, kulttuuri- ja nuorisolautakunnalta sekä liikuntalautakunnalta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKasvatus ja opetus
laupKasvatus- ja opetuslautakunta
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut
laupKulttuuri- ja nuorisolautakunta
tiedKulttuurin palvelukokonaisuus
tiedLiikunnan palvelukokonaisuus
laupLiikuntalautakunta


Liitteet:

Kh § 42
Liite 1:Karhunaukion yhtenäiskoulun hankesuunnitelma 20.10.2023