Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 27 | 29.01.2024 | 5 |
597-2024 (05 10 00, 10 03 02)
Turun varhaiskasvatusverkkosuunnitelma, keskusta-alue
Tiivistelmä:
Turun varkaiskasvatusverkko - kehityssuunnitelmia -palveluverkkoselvitys on laadittu yhteistyössä kasvatuksen ja opetuksen varhaiskasvatuksen ja ruotsin-kielisten palveluiden sekä konsernihallinnon integraatiotoiminnon kanssa. Selvitys on valmistunut 22.12.2023 ja se saatetaan lausunnoille sekä päätöksentekoon.
Kh § 27
Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala, palvelualuejohtaja Liliane Kjellman ja palveluverkkojohtaja Minna Juselius 17.1.2024:
Varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvityksen kautta on tavoitteena muodostaa ymmärrys siitä, paljonko seuraavan 10 vuoden aikana sekä suomenkielisellä keskustan alueella että ruotsinkielisellä varhaiskasvatuksella on tarvetta lisätä tai korvata päiväkotiryhmiä, jotta kaupunki pystyy vastaamaan palvelutarpeeseen. Palveluverkkosuunnitelman tavoitteena on myös löytää ratkaisuja nykyiseen palveluverkkoon liittyviin haasteisiin, laatia suunnitelma mahdollisten uusien päiväkotien sijoittamisesta, tarkastella suomen- ja ruotsinkielinen varhaiskasvatuksen palveluverkko yhtenä kokonaisuutena sekä luoda riittävä tietopohja päätöksentekoon palveluverkkolinjausten tekemistä varten.
Taustaa ja nykytilanne
Koko kaupunkia koskeva varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvitys 2019–2022 on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 23.9.2019. Tehdyn tarkastelun jälkeen on huomattu, että keskustan alueella on väestöennusteen mukaan nähtävillä merkittävää lapsimäärän kasvua tulevaisuudessa. Lisäksi sekä suomen- että ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa on muutostarpeita tilaverkkoon liittyen tulevaisuudessa. Näistä syistä on käynnistetty keskustan suomenkielistä sekä ruotsinkielistä varhaiskasvatusta koskeva palveluverkkoselvitystyö.
Nykyisin keskustan alueella on suomenkielisiä kunnallisia päiväkoteja 8 sekä 12 yksityistä, joista osa mm. kielipäiväkoteja. Tarkasteluajankohtana (4/23) kunnallinen varhaiskasvatus kattaa 63 % koko varhaiskasvatuksesta ja sen piirissä lapsia on n. 950. Yksityinen puoli kattaa 37 % ja sen piirissä on n. 560 lasta. Ruotsinkielisiä kunnallisia päiväkoteja on 4 ja yksityisiä 6. Kunnallinen varhaiskasvatus kattaa 69 % koko varhaiskasvatuksesta ja sen piirissä lapsia on n. 450 lasta. Yksityinen puoli kattaa 31 % ja sen piirissä on n. 200 lasta. Varhaiskasvatuksen osallistumisaste 1–6-vuotiaiden osalta on tällä hetkellä 81–87 %.
Nykyisessä tilaverkossa haasteet kohdistuvat lähinnä Sirkkala daghem (Tähtitorninkatu 4), Asemanseudun päiväkoti, Käsityöläiskadun yksikkö (Käsityöläiskatu 20) sekä Braheskolan daghem och förskola, Riistakadun yksikkö (Riistakatu 10). Sekä Sirkkala daghem että Käsityöläiskadun yksikkö vaativat peruskorjauksen. Kiinteistöt ovat vahvasti suojeltuja ja näkemyksenä on, ettei tiloja ja piha-alueita saada peruskorjaamallakaan vastaamaan päiväkodille asetettuja vaatimuksia mm. esteettömyyden ja tilojen toiminnallisuuden näkökulmasta. Riistakadun yksikkö on pieni ja haavoittuva yksikkö. Tämän lisäksi tilat koetaan sokkeloisiksi ja ahtaiksi. Koulukatu 10 ja 12 päiväkodit sijaitsevat Ruusukorttelin kehityshankkeen alueella ja tullaan tätä kautta purkamaan. Ruusukortteliin rakentuu jatkossakin päiväkoti, mutta pienempi kuin nykyiset kohteet.
Muutosehdotukset palvelu- ja tilaverkkoon
Tehdyn selvityksen perusteella Varhaiskasvatuksen palveluverkkoon esitetään seuraavia muutoksia:
Varhaiskasvatuksen palveluverkkosuunnitelma pitää sisällään 7 kokonaan uutta päiväkotia. Muutoksen myötä muodostuu lähtökohtaisesti 25 uutta kunnallista varhaiskasvatusryhmää (paikat n. 450 lapselle), mikäli suunnitelman mukainen muutosehdotus kokonaisuudessaan toteutuu. Tämä ei täysin täytä 30 varhaiskasvatusryhmän lisäystavoitetta, vaan lisäksi on tarvetta myös yksityiselle palvelulle. Lisäksi on hyvä arvioida rakennushankkeiden yhteydessä vielä kohdekohtaisesti, kuka palvelun lopulta tuottaa.
Varhaiskasvatuksen palveluverkkosuunnitelma esittää, että jo hankeprosessissa olevia hankkeita edistetään ja sen lisäksi käynnistetään useampia uusia tilahankkeita.
Palveluverkon tavoitteiden toteutumisen kannalta tärkeät jo käynnissä olevat hankkeet, jotka tulisi saattaa valmiiksi:
Palveluverkon tavoitteiden toteuttamisen kannalta investointisuunnitelmiin esitettävät uudet hankkeet:
Edellä esitettyjen lisäksi on jo rakentumassa Oxvägen daghem/Härkätien päiväkoti, joka valmistuu kesän 2025 aikana. Ko. kohde toimii aluksi kokonaan ruotsinkielisenä, mutta muuttuu myöhemmässä vaiheessa suomen- ja ruotsinkieliseksi päiväkodiksi, kun muut tilahankkeet valmistuessaan sen mahdollistaa.
Samalla tilaverkosta poistuu kolme päiväkotikohdetta:
Poistuvien päiväkotien varhaiskasvatusryhmät sijoitetaan tulevaisuudessa uusiin päiväkoteihin niiden valmistuessa. Tavoitteena on, ettei poistuvien päiväkotien kohdalla väistöratkaisuja tarvita, vaan nykyiset tilat toimivat siihen asti, kunnes korvaavat tilat (uudiskohteet) ovat valmiit. Mahdolliset akuutit väistötarpeet käsitellään kuitenkin kohdekohtaisesti tarpeen mukaan erikseen.
Esitettävät hankkeet sijoittuvat pääasiassa vuosien 2025–2030 väliselle ajalle, mutta toteutuakseen ne vaativat tilahankeprosessin mukaiset vaiheet sekä niihin liittyvät päätökset eri päätöksentekotasoilla. Mikäli palveluverkkosuunnitelman mukainen muutosehdotus kokonaisuudessaan toteutuu, on alustava kustannusennuste esitykselle tilainvestointien osalta n. 64–94 M€. Arvioitu henkilöstölisäys on 90–100 henkilöä ja siitä aiheutuva kustannusvaikutus (10/2023 hintatasossa) on vuositasossa 3,5–4 M€.
Varhaiskasvatuksen palveluverkkoon aiheutuu joitakin väistötarpeita. Nopeat väistötarpeet ovat Ruusukorttelin päiväkotien (Koulukatu 10–12) kohdalla, sillä korttelin kehityshanke on käynnistymässä. Väistöt tapahtuvat vuoden 2024 aikana. Suomenkielinen päiväkoti siirtyy väistöön Herttuankulmaan ja Cygnaeus förskola Gregorius IX:n tie 12 Cygnaeus daghemin kanssa samoihin tiloihin. Kaskenmäen päiväkoti (Kaskenkatu 7) siirtyy väistöön talven 2024–2025 aikana osoitteeseen Akselintie 11. Lisäksi Mars-korttelin hankkeen aikana tulee tutkia tarkemmin, voiko Sairashuoneenkatu 1 olevien varhaiskasvatusryhmien väistö tapahtua ns. sisäisinä väistöinä Mars-korttelin sisällä, vai tarvitaanko erillinen väistötila.
Varhaiskasvatuksen palveluverkkosuunnitelma on laadittu keväällä 2023 käytettävissä olevan väestöennusteen pohjalta ja sitä on tarkastettu 10/2023. Tilannekuvaa väestöennusteesta ja tarpeista tullaan seuraamaan säännöllisesti, jotta kaupunki pystyy reagoimaan mahdollisesti muuttuvaan palvelutarpeeseen. Näillä päivityksillä voi olla vaikutusta esitettyyn tilaverkkoon.
Osallistaminen ja ennakkovaikutusten arviointi palveluverkkotyön aikana
Palveluverkkotyön aikana on tehty osallistamista sekä ennakkovaikutusten arviointia.
Yhteenveto
Varhaiskasvatuksen palveluverkkosuunnitelma keskusta-alueen suomenkielisen varhaiskasvatuksen sekä ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen osalta sisältää ehdotuksen uusista päiväkoti-investoinneista seuraavan kymmenen vuoden ajanjaksolle.
Palveluverkkolinjauksina tulisi vahvistaa
Kaupungin hallintosäännön mukaan kaupunginvaltuusto päättää merkittävistä muutoksista palveluverkkoon.
Liite 1Turun varhaiskasvatusverkko - kehityssuunnitelma
Oheismateriaali 1Kerro kantasi -kyselyn tulokset koskien Turun varhaiskasvatuksen kehityssuunnitelmia
Oheismateriaali 2Laaja ennakkovaikutusten arviointi koskien Turun varhaiskasvatuksen kehityssuunnitelmia
Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:
EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä varhaiskasvatuksen palveluverkkosuunnitelman tiedoksi ja pyytää siitä lausunnon kasvatus- ja opetuslautakunnalta.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
laupKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedKonsernihallinto, palvelujen hallinta
Liitteet:
Kh § 27
Liite 1:Turun varhaiskasvatusverkko - kehityssuunnitelma