Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus2629.01.20244

8895-2023 (01 01 00)

Terveystarkastajan viran perustaminen kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuteen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuteen perustetaan terveystarkastajan virka 1.5.2024 lukien. Ympäristöterveydessä on tarve lisäresurssille, jotta Turussa saavutettaisiin esimerkiksi Valviran ja Ruokaviraston määrittelemät valtakunnalliset tarkastustavoitteet.

Kh § 26

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Tarja Kullanmäki 5.1.2024:

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus on esittänyt, että kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden ympäristöterveyden vastuualueen elintarvikevalvonnan yksikköön perustetaan 1.5.2024 lukien terveystarkastajan virka, jonka tehtäväkohtainen palkka on 3.475,00 €/kk (TS/PR II, VL 3B) ja jonka kelpoisuusvaatimuksena on elintarvikelain (297/2021) 32 §:n sekä terveydensuojelulain (763/1994) 7 §:n mukainen pätevyys.

Esityksen mukaan ympäristöterveydessä työskentelee 15 terveystarkastajaa, jotka ovat jakautuneet kahteen yksikköön. Elintarvikevalvonnan yksikössä työskentelee tällä hetkellä 9 terveystarkastajaa (joista yksi osa-aikaisena) ja terveydensuojelun yksikössä 6 terveystarkastajaa, joiden lähijohtajina ja tiimiesihenkilöinä toimivat johtavat terveystarkastajat. Lisäksi vastuualueella työskentelee kaupungineläinlääkäri ja valvontaeläinlääkäri sekä eläinhoitolassa 3 eläintenhoitajaa. Vastuualuetta johtaa ympäristöterveyspäällikkö, jonka varahenkilöinä johtavat terveystarkastajat toimivat.

Terveystarkastajien pääasiallisena tehtävänä ovat terveydensuojelu- ja elintarvikelainsäädäntöön liittyvät valvontatehtävät. Tämä sisältää niin erityyppisten elintarvikehuoneistojen kuin esimerkiksi asumisterveyden valvonnan eri kohteissa. Terveystarkastajien valvontatyöllä on merkittävä rooli erilaisten hygieniaan ja tartuntatauteihin liittyvien epidemioiden ennaltaehkäisyssä.

Esityksessä on todettu, että ympäristöterveyden henkilöresurssit ovat edelleen työmäärään nähden liian pienet, vaikka vastuualueelle on saatu viime vuosien aikana myös uusia terveystarkastajan virkoja. Nykyisillä resursseilla ei Turussa esimerkiksi saavuteta Valviran ja Ruokaviraston määrittelemiä valtakunnallisia tarkastustavoitteita. Lounais-Suomen aluehallintovirasto teki ympäristöterveyden vastuualueelle työsuojelutarkastuksen marraskuussa 2020. Työsuojelutarkastuksen perusteella Lounais-Suomen aluehallintovirasto antoi työnantajalle kehotuksen ryhtyä toimenpiteisiin haitallisten psykososiaalisten kuormitustekijöiden poistamiseksi tai niiden aiheuttaman vaaran välttämiseksi tai vähentämiseksi. Yksi kuormitustekijä vastuualueella on liian vähäiset henkilöresurssit.

Esityksen mukaan viran perustaminen elintarvikevalvonnan yksikköön on huomioitu osana kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden vuoden 2024 henkilöstösuunnitelmaa sekä huomioitu palvelukokonaisuuden HTV-luvussa ja talousarviossa. Yhtenä sopeuttamistoimena on esitetty, että virka perustetaan ja täytetään vasta toukokuussa 2024. Palkkakustannukset katetaan elintarvikevalvonnan lakisääteisellä vuosimaksulla.

​Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus vastaa siitä, että toiminta on järjestetty tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Konsernihallinnon henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole perusteita lausua toisin perustettavaksi esitettävän viran toiminnallisesta tarpeesta. Viran perustamisesta aiheutuvat palkkakustannukset tulee sisältyä talousarvioon, jossa on huomioitu sopeuttamisohjelmaan sisältyvät henkilöstön käytön tavoitteet. Henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole muutoinkaan huomautettavaa palvelukokonaisuuden esitykseen.

Hallintosäännön 87 §:n mukaan kaupunginhallitus päättää virkojen perustamisesta, muuttamisesta ja lakkauttamisesta.

Liite 1Lomake viran perustamisesta

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö
tiedKonsernihallinto, henkilöstöpalvelut
tpvKonsernihallinto, operatiiviset henkilöstöasiat


Liitteet:

Kh § 26
Liite 1:Lomake viran perustamisesta