Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus46318.12.20237

3268-2022 (10 00 02)

Aninkaisten konserttitalon ja Turun ammatti-instituutin tontinluovutuskilpailun jatkoneuvottelujen määräajan jatkaminen sekä sitoumus autopaikoista Parkinkentän pysäköintilaitokseen

Tiivistelmä:

Turun kaupunki on järjestänyt tontinluovutuskilpailun, jonka pohjana ovat olleet kaupunginhallituksen hyväksymä asemakaavaluonnos ja kilpailuohjelma. Kilpailu on ollut suunnittelu- ja toteutusryhmille suunnattu avoin kilpailu asemakaavaehdotuksen laatimisen pohjaksi ja vapautuvan Aninkaisten konserttitalon ja Turun ammatti-instituutin tontin kehittämisestä vastaavan uuden omistajan ja rakennuttajan/ rakentajan valitsemiseksi. Rakentamisen heikentyneeseen suhdanteeseen sekä tontin rakennusten vapautumisaikatauluihin vedoten tontinluovutuskilpailun voittaja on pyytänyt lisäaikaa jatkoneuvotteluille ja asemakaavaehdotuksen valmistelulle. Lisäksi tontinluovutus-asiakirjoihin esitetään sisällytettäväksi ehto autopaikoista Parkinkentän pysäköintilaitokseen Turun kaupungin varaamasta 150 autopaikan kiintiöstä toteutuskustannushintaisina.

Kh § 463

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi, tonttipäällikkö Essi Korpela, maankäytönsuunnittelija Juha Lipponen, kaavoitusarkkitehti Nella Karhulahti ja hankepäällikkö Mika Rajala 12.12.2023:

Turun kaupunki on järjestänyt suunnittelu- ja toteutusryhmille suunnatun tontinluovutuskilpailun osoitteessa Aninkaistenkatu 7-9 vapautuvan Aninkaisten konserttitalon ja Turun ammatti-instituutin tontin kehittämisestä vastaavan uuden omistajan ja rakennuttajan / rakentajan valitsemiseksi. Järjestetyn kilpailun pohjana ovat olleet kaupunginhallituksen 21.3.2022 § 116 hyväksymä päivitetty asemakaavanmuutosluonnos; Aninkaisten konserttitalo (VI) 6 kaupunginosa (os. Aninkaistenkatu 9) (13/2019) sekä kaupunginhallituksen 21.3.2022 § 117 hyväksymä kilpailuohjelma. Kilpailualueen kehittäminen ja tontinluovutus tukevat kaupungin tilojen käytölle, hallinnalle ja omistajuudelle asetettuja tavoitteita ja tarjoavat mahdollisuuden keskustan täydennysrakentamiseen ja maankäytön tehostamiseen.

Kilpailun tavoitteena on ollut löytää suunnittelukohteena olevan alueen asemakaavoituksen ja rakentamisen pohjaksi laadukas ja toteuttamiskelpoinen ratkaisu. Kaupunginhallitus teki päätöksen tontinluovutuskilpailun voittajasta kokouksessaan 21.11.2022 § 476. Alueen asemakaavaehdotuksen laadinta on edennyt voittajaehdotuksen ”Agora” pohjalta yhteistyönä kaupungin ja kilpailun kautta kumppaniksi valitun suunnittelu- ja toteutusryhmän, Rakennusliike Lapti Oy ja Lunden Architecture Company, kesken. Arviointityöryhmä on laatinut kilpailuehdotukselle ”Agora” 25.1.2023 jatkokehitysohjeet, jotka on huomioitu hyvässä yhteisymmärryksessä edenneissä jatkoneuvotteluissa.

Kaupunginhallituksen 21.11.2022 § 476 päätöksessä todetaan seuraavaa:

​Ellei jatkoneuvotteluissa tai suunnitelmien tarkistamisessa päästä yhteisymmärrykseen määräaikaan 31.12.2023 mennessä, yhteistyö päättyy voittajan kanssa ilman erillistä irtisanomista. Edellä mainittu kumppaniksi valittu suunnittelu- ja toteutusryhmä on lähestynyt kaupunkia ja pyytänyt lisäaikaa jatkoneuvotteluille ja asemakaavaehdotuksen valmistelulle rakentamisen heikentyneeseen suhdanteeseen sekä tontin rakennusten vapautumisaikatauluihin vedoten.

Kiinteistöt tullaan luovuttamaan kilpailun voittajalle vaiheittain tilojen vapautuessa nykyisiltä toimijoilta, todennäköisesti viimeistään vuoden 2028 loppuun mennessä. Tavoitteellisesti konserttitalo vapautuu Turun musiikkitalon valmistuttua alkuvuodesta 2026 ja Turun ammatti-instituutin tilat vapautuvat sen muuttaessa Kupittaan kampusalueen uusiin tiloihin 8/2027 jälkeen. Myös tontilla sijaitsevan kaupunginarkiston tilat vapautuvat sen muuttaessa uuden päätearkiston tiloihin.

​Tontinluovutusasiakirjoihin esitetään sisällytettäväksi ehto tontin tulevalle omistajalle/vuokramiehelle vähintään viidenkymmenen (50 kpl) autopaikan ostamisesta Parkinkentän pysäköintilaitoksesta Turun kaupungin varaamasta 150 autopaikan kiintiöstä toteutuskustannushintaisina, kuitenkin enintään P-kiinteistöyhtiön julkisesti liikkeelle laskettavan autopaikkakohtaisen myyntihinnaston mukaisena hintana (liite 1).

Liite 1Sitoumus​

Oheismateriaali 1Kaupunginhallituksen päätös 21.11.2022 § 476

Oheismateriaali 2Jatkokehitysohjeet 25.1.2023 ”Agora”

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää, että

Lisäksi kaupunginhallitus toteaa selvyyden vuoksi, että muut tontinluovutuskilpailun lopputulosta ja ohjeistusta, asemakaavanmuutosta ja tontinluovutussopimusta koskevat asiat säilyvät ennallaan kaupunginhallituksen aiemman päätöksen 21.11.2022 § 476 mukaisina.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoRakennusliike Lapti Oy
tpvKaupunkiympäristö
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut
tiedKonsernihallinto, tilapalvelut


Liitteet:

Kh § 463
Liite 1:Sitoumus