Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus46818.12.202312

8610-2023 (10 03 02, 00 01 05)

Koukkarinkatu 3, uusi päiväkoti pitempiaikaisena vuokrahankkeena

Tiivistelmä:

Koukkarinkatu 3:een esitetään hankittavaksi uutta päiväkotirakennusta vanhan purettavan päiväkodin paikalle. Pitempiaikainen vuokrakohde toimii aluksi mm. Piinokankadun päiväkodin akuuttina väistötilana.

Kh § 468

Toimitilapäällikkö Pauliina Karjalainen ja hankepäällikkö Saku Lehtiö:

Hankesuunnitelman esityksenä on, että osoitteessa Koukkarinkatu 3 purettavan vanhan päiväkodin nykyiselle paikalle toteutetaan uudisrakennus, johon tulevat tilat 5 päiväkotiryhmälle (105 lasta).

Hankesuunnitelman kohteena olevan uudisrakennuksen laajuus on laskennallisesti arviolta 1.545 kem² ja ylittää nykyisen asemakaavan mukaisen rakennusoikeuden (1.300 kem²) n. 245 kem². Rakennuslupaa voidaan uudisrakennukselle hakea voimassa olevan asemaakaavan mukaisesti. Rakennusoikeuden ylitys edellyttää poikkeamislupaa.

Nyt toteutettava uudisrakennus toimii aluksi Piinokankadun päiväkodin akuuttina väistötilana.

Piinokankadun päiväkodilta on tullut sisäilmailmoituksia 2021-2023 välisenä aikana. Päiväkotiin on tehty kesän 2023 aikana rakennuksen kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus, jonka tavoitteena oli selvittää olemassa olevat rakenteet, niiden kunto ja sisäilman laatuun vaikuttavat tekijät sekä arvioida niiden perusteella millä toimenpiteillä kohteen käyttöä voidaan jatkaa 3-4 vuotta.

Tutkimustulosten mukaan merkittävimmät sisäilman laatua heikentävät tekijät ovat väliseinien alaosien ja ikkunatilkkeiden mikrobi- ja kosteusvauriot, ilmavuodot rakenteista ja sisäilman teolliset mineraalikuidut. Ulkoseinissä ja yläpohjassa havaittiin vain paikallisia vaurioita. Näiden tutkimustulosten pohjalta esitettiin toimenpidesuosituksia tehtäväksi.

Tilapalveluissa on selvitetty tutkimusten mukaisten toimenpiteiden toteutuksen mahdollisuutta kesän 2024 aikana, koska vauriokorjaukset eivät ole mahdollisia tilojen käytön aikana.

Selvitysten perusteella kesäkausi (3 kuukautta) ei todennäköisesti riittäisi korjausten tekemiseen ja olisi myös mahdollista, että korjauksista huolimatta joitain vaurioita jäisi jäljelle. Tämän takia on päädytty siihen lopputulokseen, että tilojen käyttö päättyy kesän 2024 aikana ja tiloista siirrytään kokonaan väistöön.

Tilaohjelman mitoitusten pohjana ovat päiväkotikonseptin mitoitusperiaatteet. Päiväkodin tilat mitoitetaan viidelle lapsiryhmälle (5x21=105 lasta) ja henkilökuntaa on arviolta 30.

Kustannusarvio on 5,0–6,2 miljoonaa euroa.

Kustannusarviossa ei ole voitu vielä huomioida purettavan rakennuksen alta esiin tulevia olosuhteita. Vanhan päiväkotirakennuksen purkukustannus ei sisälly arvioon vaan erillinen purku-urakka on parhaillaan käynnissä.

Hankkeen toteutusmuoto on vuokrahanke 20 vuoden vuokra-ajalla. Varissuon alueella on tunnistettu pysyvä pidempiaikainen tarve päiväkotitiloille. Näin pidempiaikainen päiväkotirakennus on taloudellisesti järkevin ratkaisu palvelemaan akuuttia väistötilatarvetta, mutta myös paikkaamaan päiväkotiverkon lisäpaikkojen tarvetta Varissuon alueella.

Tavoitteena on hankkeen hyväksyminen ja siirtyminen kilpailutusvaiheeseen vuoden 2023 loppuun mennessä sekä uudisrakennuksen valmistuminen elokuussa 2024.

​Hankkeen kiireellisyyden vuoksi hankesuunnitelmasta ei pyydetä lausuntoa, vaan asia meni lautakunnalle tiedoksi ja huomioitavaksi.

Liite 1Koukkarinkatu 3, uusi päiväkoti pitempiaikaisena vuokrahankkeena – Hankesuunnitelma

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKasvatus ja opetus
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut


Liitteet:

Kh § 468
Liite 1:Koukkarinkatu 3, uusi päiväkoti pitempiaikaisena vuokrahankkeena - Hankesuunnitelma