Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus47618.12.20231

4891-2023 (02 02 00)

Vuoden 2024 toimintasuunnitelman täytäntöönpanon ja toimintasuunnitelmaa koskevien määräysten hyväksyminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään hyväksyttäväksi kaupunginvaltuuston talousarviopäätöksen täytäntöönpano. Osana täytäntöönpanoa esitetään hyväksyttäväksi tarkentuneet sopeutustoimenpiteet, jotka eivät lisää euromääräistä kokonaissopeutusta vaan yksilöivät keinot, joilla sopeutusta tullaan tekemään.

Kh § 476

Talousjohtaja Valtteri Mikkola 13.12.2023:

Kaupunginvaltuusto on 13.11.2023 vahvistanut vuoden 2024 talousarvion ja vuosien 2024-2027 taloussuunnitelman toiminnan ja talouden tavoitteet. Kaupungin strategiset päämäärät ja linjaukset jalkautetaan käytännön tekemiseksi toimintasuunnitelman ja palvelusuunnitelmien kautta. Pormestariohjelma ohjaa vahvasti palvelukokonaisuuksien toimintaa ja pormestariohjelman toimenpiteet löytyvät toimintasuunnitelmasta.

Palvelukokonaisuudet ja konsernihallinto ovat laatineet toimintasuunnitelmat, joihin kirjattu toiminnan ja talouden tavoitteet. Lautakunnat hyväksyvät toimintasuunnitelmat omalta osaltaan.

Palvelukokonaisuuksien alla olevat palvelualueet ovat laatineet palvelusuunnitelmat, jotka sisältävät palvelualueiden keskeiset talouden sekä toiminnan tavoitteet kuten toimenpiteet, mittarit, työvoiman käytön ja laatutavoitteet.

Vuoden 2024 toimintasuunnitelmat

Palvelukokonaisuudet ovat valmistelleet ensimmäiset versiot toimintasuunnitelmista ja palvelusuunnitelmista kesällä ja alkusyksystä. Syyskuussa toimielimet antoivat ehdotukset vuoden 2024 toimintasuunnitelmasta.

Kansliapäällikön talousarvioluonnos pohjautui palvelukokonaisuuksien valmistelemiin toimintasuunnitelmiin. Luonnoksessa ei tehty muutoksia toiminnan tavoitteisiin, mutta taloudellisia tavoitteita tarkastettiin eräiltä osin. Kansliapäällikön talousarvioluonnos sisälsi myös vuoden aikana valmistellun sopeuttamisohjelman toimenpiteet.

Pormestarin talousarvioesitys pohjautui kansliapäällikön talousarvioluonnokseen. Esityksessä hyväksyttiin talousarvioluonnokseen sisältyneet tarkistukset talouden tavoitteisiin muutamin muutoksin. Toimintasuunnitelmiin lisättiin talousarviolausekkeita. Pormestarin talousarvioesitys hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa esityksen mukaan.

Kaupunginvaltuuston hyväksymä talousarvio sisälsi ns. kohdentamattomia sopeutustavoitteita, joille on jatkovalmistelun myötä tunnistettu yksilöidyt toimenpiteet. Tarkastelua on tehty kaikissa palvelukokonaisuuksissa. Sopeuttavia toimenpiteitä on useita kymmeniä. Tunnistetut toimenpiteet eivät lisää euromääräistä kokonaissopeutusta, vaan yksilöivät keinot, joilla sopeutusta tullaan tekemään.

Merkittävimmät säästöt syntyvät eri toimintojen kustannustason sopeuttamisella. Tämä tarkoittaa esimerkiksi vuokratyövoiman ja ostopalvelujen vähentämistä. Lisäksi hankintojen kriteerejä arvioidaan, taksoja joudutaan nostamaan ja joistain palveluita järkeistämään. Tavoitteena on parantaa tuottavuutta yhtenäistämällä yksikköjen toimintatapoja ja varmistaa kustannustehokkaat toimintamallit läpi organisaation.

Kuntatalouden näkymä on synkkä ja kaikkien sopeutustoimenpiteiden avulla pyritään varmistamaan asetettujen talouden tavoitteiden saavuttaminen. Vuoden 2024 aikana talouden toteutumista tulee seurata toimielinkohtaisesti kuukausittain ja kaupunkitasoisesti kolmen osavuosikatsauksen yhteydessä, joiden osana laaditaan myös ennuste vuoden lopun tilanteesta. Osavuosikatsausten yhteydessä raportoidaan myös toiminnan tavoitteiden etenemisestä ja toteutumisesta.

Infrainvestointiohjelma sisältää Turun ratapihat ja Kupittaan kaksoisraide -investointihankkeen, jonka osalta tuodaan päivitetty toteuttamissopimus päätöksentekoon tammikuussa 2024.

Kaupunginhallitukselle esitetään hyväksyttäväksi toiminnan tavoitteiden (pormestariohjelman toimenpiteet ja talousarviolausekkeet) ja sopeuttamisohjelman kohdennettujen toimenpiteiden valmistelun vastuuhenkilöt sekä tavoiteaikataulu sekä uudet kohdentamattomaan sopeutustavoitteeseen vastaavat toimenpiteet.

Toimintasuunnitelman noudattamista ja täytäntöönpanoa koskevat määräykset

Kaupunginvaltuusto määrää miten talousarvio ja sen perustelut sitovat kaupunginhallitusta ja muita toimielimiä. Määräyksissä on huomioitu strategisen ohjauksen vaikutukset talousarviossa ja sen noudattamisessa. Pääperiaate on, että talousarvioon ja taloussuunnitelmaan kirjatut tavoitteet sitovat toimielimiä kaupunginvaltuustoon nähden, ellei talousarvion noudattamista koskevissa määräyksissä ole toisin todettu. Talousarvion noudattamista koskevat määräykset ovat osa toimintasuunnitelmaa (vuoden 2024 talousarvio ja vuosien 2024-2027 taloussuunnitelma) ja siten hyväksytty 13.11.2023.

Toimintasuunnitelmaan kirjatut tavoitteet ja toimenpiteet sitovat toimielimiä kaupunginvaltuustoon nähden. Kaupunginhallitus antaa määräykset, siitä miten toimintasuunnitelmaan kirjatut tavoitteet ja toimenpiteet sitovat kaupungin viranomaisia kaupunginhallitukseen nähden (liite 4 Toimintasuunnitelman noudattamista ja täytäntöönpanoa koskevat määräykset).

Liite 1Vuoden 2024 toimintasuunnitelman toiminnan tavoitteiden vastuut ja aikataulutavoitteet

Liite 2Vuoden 2024 sopeuttamisohjelman kohdennettujen toimenpiteiden vastuut ja aikataulutavoitteet

Liite 3Vuoden 2024 kohdentamattomaan sopeutustavoitteeseen vastaavat toimenpiteet

Liite 4Toimintasuunnitelman noudattamista ja täytäntöönpanoa koskevat määräykset

Liite 5Infrainvestointiohjelma 2024-2027

Liite 6Tilainvestointiohjelma 2024-2027

Liite 7Kiinteistökehitysohjelma 2024-2027

Liite 8Kaavoitusohjelma 2024-2027

Oheismateriaali 1Henkilöstöjärjestöjen kannanotto kaupungin sopeuttamisohjelmaan

Pormestari Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvElinvoiman palvelukokonaisuus
tiedHyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta
tpvKasvatus ja opetus
tiedKasvatus- ja opetuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto
tiedKasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedKaupunginhallituksen konsernijaosto
tpvKaupunkiympäristö
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedKeskusvaalilautakunta
tpvKonsernihallinto
tiedKulttuuri- ja nuorisolautakunta
tpvKulttuurin palvelukokonaisuus
tpvLasten ja nuorten palveluiden yhteisvaikuttavan kokonaisnäkemyksen palvelukokonaisuus
tpvLiikunnan palvelukokonaisuus
tiedLiikuntalautakunta
tiedLounais-Suomen jätehuoltolautakunta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tpvRevisiotoimisto
tiedTarkastuslautakunta
tiedTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta


Liitteet:

Kh § 476
Liite 1:Vuoden 2024 toimintasuunnitelman toiminnan tavoitteiden vastuut ja aikataulutavoitteet
Liite 2:Vuoden 2024 sopeuttamisohjelman kohdennettujen toimenpiteiden vastuut ja aikataulutavoitteet
Liite 3:Vuoden 2024 kohdentamattomaan sopeutustavoitteeseen vastaavat toimenpiteet
Liite 4:Toimintasuunnitelman noudattamista ja täytäntöönpanoa koskevat määräykset
Liite 5:Infrainvestointiohjelma 2024-2027
Liite 6:Tilainvestointiohjelma 2024-2027
Liite 7:Kiinteistökehitysohjelma 2024-2027
Liite 8:Kaavoitusohjelma 2024-2027