Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus46718.12.202311

866-2019 (02 08 00, 02 05 05)

Turun Tunnin Juna Oy:tä koskevan osakassopimuksen muuttaminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että Turun kaupunki hyväksyy Turun Tunnin Juna Oy:n osakassopimuksen muutossopimuksen

Kh § 467

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen 13.12.2023:

Turun Tunnin Juna Oy on valtion enemmistöomisteinen osakeyhtiö (51 %), josta Turun kaupunginomistusosuus on 13.25 %. Yhtiö luokitellaan kaupungin operatiiviseksi yhtiöksi, jolle hallintosäännön mukaan omistajan ennakkonäkemyksen antaa kansliapäällikkö ja osakassopimuksen muutoksista päättää kaupunginhallituksen konsernijaosto. Strategisen merkittävyyden, käsittelyaikataulun ja taloudellisten vaikutusten vuoksi Turun Tunnin Juna Oy:tä koskeva asiakokonaisuus on kuitenkin käsitelty kaupunginhallituksessa 27.11.2023 § 435, jolloin osana erottamatonta asiayhteyttä myös osakassopimuksen muutossopimus on tarkoituksenmukaista päättää kaupunginhallituksessa.

Tällä hetkellä Turun Tunnin Juna Oy:n tehtävä on voimassa olevan osakassopimuksen mukaan rajattu suunnitteluhankkeen ratasuunnitteluun ja siihen liittyvien selvitysten tekemiseen. Yhtiön toimivaltuuksiin ei kuulu rakentamisvaihe, joka osakassopimuksen mukaisen määrittelyn mukaan sisältää myös rakentamissuunnittelun.

Osakassopimuksen 6.1.3 kohdan mukaan yhtiön siirtymisestä toiminnassaan rakentamisvaiheeseen tai yhtiön toiminnan laajentamisesta päätetään yhtiökokouksessa päätöksellä, jota määräenemmistön tulee kannattaa. Yhtiökokouksen päätös voidaan korvata osakkeenomistajien yksimielisellä päätöksellä. Yhtiökokous järjestetään 20.12.2023.

Osakassopimuksen kohdan 2.5.1. mukaan osakkaat toteavat, että rahoituksensa turvaamiseksi yhtiö hakee ja pyrkii saamaan täysimääräisesti Euroopan Unionin Verkkojen Eurooppa (Connecting Europe Facility, CEF) –rahoitusta. CEF-rahoitus tarjoaa rahoitustukea mm. liikenneverkkojen kehittämiseen. 2023 CEF Liikenne -haku avautui 26.9.2023 ja haku sulkeutuu 30.1.2024 kello 17.00 Keski-Euroopan aikaa. Haussa rahoitetaan projekteja, jotka tähtäävät Euroopan liikenneinfrastruktuurin rakentamiseen ja modernisointiin sekä auttavat edistämään Euroopan liikenneverkon vihreää siirtymää. Hakemuslomakkeet tulee toimittaa​ Liikenne- ja viestintävirastoon 2.1.2024​ virka-ajan loppuun mennessä.​

Kaupunginhallitukselle esiteltävän osakassopimuksen muutossopimuksen allekirjoittamalla osakkaat sopivat yhtiön toimivaltuuksien laajentamisesta tarkoituksenaan, että yhtiö voi jättää rahoitushakemuksen edellä kuvattuun CEF- liikennehakuun.

Muutossopimuksella ei muuteta osakassopimuksen muita ehtoja mukaan lukien Osakkaiden rahoitussitoumusten enimmäismäärät.

Selkeyden vuoksi todetaan, että muutossopimus ei sinällään tarkoita vielä siirtymistä rakentamisvaiheeseen, vaan tarkoituksena on ainoastaan mahdollistaa sellaisen CEF-tukihakemuksen jättäminen, joka voi pitää sisällään rakentamisvaiheeseen lukeutuvia työvaiheita.

Selkeyden vuoksi todetaan lisäksi, että muutossopimuksesta huolimatta rakentamisvaiheesta tai sen osista ei ole tehty päätöstä, eikä muutossopimuksen allekirjoittaminen velvoita osakkaita osallistuman rakentamisvaiheeseen tai sen rahoittamiseen miltään osin. Rakentamisvaiheeseen siirtymisestä päätetään erikseen.

Liite 1Turun Tunnin Juna Oy:n osakassopimuksen muutossopimuksen luonnos

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​​Kaupunginhallitus päättää hyväksyä Turun Tunnin Juna Oy:n osakassopimuksen muutossopimuksen liitteen 1 mukaisesti sekä oikeuttaa kansliapäällikön allekirjoittamaan sopimuksen ja hyväksymään siihen mahdollisia pieniä täsmennyksiä, jotka eivät vaikuta kaupungin vastuita lisäävästi.

Päätös​Ehdotus hyväksyttiin.

​Virtanen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, omistajaohjaus
tpvXXXXX


Liitteet:

Kh § 467
Liite 1:Turun Tunnin Juna Oy:n osakassopimuksen muutossopimuksen luonnos