Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus47118.12.202315

8324-2023 (03 06 00)

Sovintosopimuksen hyväksyminen

Tiivistelmä: -

Kh § 471

Konsernihallinto, lakipalvelut, ympäristölakimies Jenna Härkönen 30.11.2023:

Asian tausta ja maankäyttösopimuksen sisältö

Turun kaupunki on tehnyt Sataman kaupunginosan ”Herttuankulma” 27/2013 asemakaavanmuutoksen johdosta Kiinteistö Oy Satamakeskuksen (1532046-1) kanssa maankäyttösopimuksen, jolla on sovittu yhdyskuntarakenteen muutoskustannusten sopimuskorvauksesta ja maa-aluevaihdoista asemakaavan toteuttamisen edistämiseksi. Maankäyttösopimus perustuu kaupunginvaltuuston päätökseen 16.4.2018 § 74 ja se on allekirjoitettu osapuolten välillä 25.4.2018.

Maankäyttösopimuksen osapuoli Kiinteistö Oy Satamakeskus on myöhemmin jakautunut. Satamakeskus Oy (2848667-1) on rekisteröity kaupparekisteriin 6.7.2018 perustuen Kiinteistö Oy Satamakeskuksen 4.8.2017 allekirjoitettuun jakautumissuunnitelmaan. Kiinteistö Oy Satamakeskus on samalla hetkellä purkautunut. Satamakeskus Oy (jäljempänä ”Satamakeskus”) on 1.6.2023 asetettu selvitystilaan ja selvitysmieheksi on valittu Samuel Ståhlberg. Satamakeskuksen selvitystila ja selvitysmies on rekisteröity kaupparekisteriin 11.7.2023.

Maankäyttösopimuksen kohdassa 8.1 sopijapuolet ovat sopineet, että Kiinteistö Oy Satamakeskus vastaa luovuttamallaan kiinteistöllä 853-61-9-1 olevalla määräalalla olevien hallien purkamisesta ja alueen muun irtaimiston poistamisesta. Lisäksi sopijapuolet ovat maankäyttösopimuksen kohdassa 21 sopineet, että kumpikin sopijaosapuoli vastaa kustannuksellaan luovuttamillaan alueilla olevien rakennusten ja rakennelmien purkamisesta ja poiskuljettamisesta.

Osapuolilla on ollut tulkintaerimielisyyttä siitä, kenen vastuulle alueella sijaitsevan suojellun betonikaarihalliin kiinteästi kuuluvan lastauslaiturin purkaminen kuuluu maankäyttösopimuksen perusteella. Kyseessä oleva lastauslaituri sijaitsee voimassa olevan asemakaavan mukaisella katualueella. Satamakeskuksen käsityksen mukaan sen purkuvelvoitteenalaiset kohteet on tyhjentävästi lueteltu maankäyttösopimuksen kohdassa 8.1. Kaupungin näkemyksen mukaan kaupunki ei vastaa kyseisen katualueella olevan rakennuksen osan (lastauslaiturin) purkamisesta maankäyttösopimuksen kohdan 21 perusteella.

Asian sovinnollinen ratkaisu

Osapuolet ovat alkuvuodesta 2023 lukien neuvotelleen lastauslaiturin purku- ja kustannusvastuusta. Satamakeskus on 22.3.2023 esittänyt sovintoehdotuksena kaupungille, että osapuolet vastaavat arvioidusta lastauslaiturin purkukustannuksesta (30.000 euroa, alv 0 %) puoliksi.

Kaupungin näkökulmasta lastauslaiturin purkaminen on välttämätöntä, koska asemakaavan mukainen katualue on kokonaisuudessaan rakennettava kaduksi. Lastauslaituri vie katualueelta niin paljon tilaa, ettei katua ole mahdollista rakentaa vapaaksi jäävälle osalle. Katua ei ole myöskään mahdollista kaventaa eikä siirtää mihinkään suuntaan. Näin ollen lastauslaiturin purkaminen on välttämätöntä ennen kuin asemakaavan mukainen katu voidaan rakentaa.

Lastauslaituri on kiinni kaarihallissa, joka on voimassa olevassa asemakaavassa (27/2013) merkitty suojelluksi. Kaarihallin osalta on vireillä asemakaavanmuutos (”Herttuankulman kaarihalli” 7/2021), jolla tavoitellaan mahdollisuutta suojeltujen kaarihallien purkamiseen. Ongelmallista on vielä se, että suojellun kaarihallin perustuksia tulee vahvistaa ennen kuin lastauslaituri voidaan purkaa. Tämä johtuu siitä, että kaarihallin kulmissa ei ole kantavaa rakennetta, vaan kantava rakenne on lastauslaiturin kulmissa ja seuraava kanto syvemmällä rakennuksen alla. Perustuksia voi olla hankalaa käsitellä irrallaan muusta kokonaisuudesta, jolloin kaarihallin kaikki rakenteet voidaan joutua kunnostamaan ennen lastauslaiturin purkamiseen ryhtymistä. Näin ollen lastauslaiturin purkaminen johtaa väistämättä siihen, että kaarihallin perustuksia tulee ensin vahvistaa, mikä johtaa edelleen korkeampiin kustannuksiin.

On mahdollista, ettei Turun kaupunki saa maankäyttösopimukseen perustuvia vaatimuksiaan läpi käräjäoikeudessa. Lisäksi ottaen huomioon oikeudenkäynnistä aiheutuvat kustannukset sekä sen, että vastapuolena oleva yhtiö on selvitystilassa, on sovintosopimuksen hyväksyminen Turun kaupungin edun mukaista.

Toimivalta ja täytäntöönpano

Turun kaupungin hallintosäännön (kv 17.4.2023 § 73) 35 §:n 2 momentin 16 kohdan mukaan kaupunginhallituksen toimivaltaan kuuluu tehdä sovinto- tai akordisopimus, ellei asiasta päättämistä ole annettu muun toimielimen tai viranhaltijan tehtäväksi.

Kuntalain 143 §:n mukaan päätös voidaan panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman. Täytäntöönpanoon ei kuitenkaan saa ryhtyä, jos oikaisuvaatimus tai valitus käy täytäntöönpanon johdosta hyödyttömäksi taikka jos oikaisuvaatimuksen käsittelevä toimielin tai valitusviranomainen kieltää täytäntöönpanon.

Liite 1Sovintosopimus

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunki tekee Satamakeskus Oy:n kanssa liitteen 1 mukaisen sovintosopimuksen.

Lisäksi kaupunginhallitus valtuuttaa lakiasiainjohtajan allekirjoittamaan sopimuksen ja tekemään siihen tarvittaessa vähäisiä muutoksia.

Samalla kaupunginhallitus päättää, että tämä päätös pannaan täytäntöön sen lainvoimaisuutta odottamatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoSatamakeskus Oy
tiedKaupunkiympäristö
tpvKonsernihallinto, lakipalvelut


Liitteet:

Kh § 471
Liite 1:Sovintosopimus