Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus46218.12.20236

9593-2017 (613, 627)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet, Yliopistonkatu 17 ja 21 (16/2023)

Tiivistelmä:

Kaavanmuutoksen tavoitteena on kauppatorin laidalla, ortodoksisen kirkon molemmilla puolilla olevien tonttien täydentäminen liike- ja toimistorakentamisella. Ortodoksisen kirkon tulee säilyä alueen maamerkkinä. Tavoitteena on kasvattaa ydinkeskustan vetovoimaa lisäämällä työpaikkoja ja kaupallisia palveluita kauppatorin laidalle. Kaupunginhallitukselle esitetään asemakaavanmuutoksen tavoitteiden hyväksymistä.

Kh § 462

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Nella Karhulahti 20.11.2023:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaavanmuutos laaditaan VI kaupunginosan korttelin 13 tonteille 2, 7, 10 ja 11 sekä Aurakadun katualueen osalle. Työnimeltään kaavanmuutos on Yliopistonkatu 17 ja 21. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Nella Karhulahti.

Alueella on voimassa 15.1.2000 voimaan tullut asemakaava, jossa tontti 13-2 on liike- ja toimistorakennusten korttelialuetta ja tontit 13-10 ja 13-11 asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialuetta. Ortodoksisen kirkon tontti 13-7 on osoitettu yleisten rakennusten alueeksi, kirkko on suojeltu. Aurakatu on katualuetta. Lähes koko alueen alle on mahdollisuus sijoittaa maanalaista tilaa väestönsuojaa ja pysäköintilaitosta varten. Osalle aluetta saa tämän lisäksi rakentaa maanalaista tilaa enintään kaksi kellarikerrosta.

Asemakaavanmuutos laaditaan VI kaupunginosan tonttien 13-2 (Yliopistonkatu 17) ja 13-10 (Yliopistonkatu 21) yksityisten maanomistajien aloitteesta. Aloitteet on jätetty 4.9.2017. Maanomistajan edustaja tontilla 13-10 on Liedon Säästöpankkisäätiö. Maanomistaja tontilla 13-2 on vaihtunut aloitteen jättämisen jälkeen. Tontin nykyinen omistaja on Conficap Oy. Kaavatyötä tehdään yhdessä Liedon Säästöpankkisäätiön ja Conficap Oy:n kanssa. Hakijoiden apuna projektia koordinoimassa on Kinos Property Investment Oy, joka edustaa myös mahdollista hotellioperaattoria.

Keskustan kehittäminen on yksi Turun kaupungin strategisista kärkihankkeista. Kokonaisvaltaiseen kaupunkikehittämiseen tähtäävällä Keskustan kehittämisen kärkihankkeella tavoitellaan Turun keskustan kilpailukyvyn ja vetovoiman vahvistamista niin liiketoiminnan ja matkailun kuin asumisen ja viihtymisen näkökulmista. Käynnistyvä kaava toteuttaa kärkihankkeen tavoitteita parantaa ympärivuotista houkuttelevuutta ja julkisia kaupunkitiloja, yhtenäistää keskustan toiminnallisuutta, lisätä keskustan työpaikkamääriä sekä palauttaa usko keskustaan kannattavana investointikohteena.

Kaavatyö käynnistyy, kun kaupunginhallitus on hyväksynyt asemakaavan tavoitteet ja merkinnyt osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma lähetetään osallisille.

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet

Kaavamuutoksella tavoitellaan korttelia täydentävää liike- ja toimistorakentamista ortodoksisen kirkon arvoja kunnioittaen. Kirkkolailla ja asemakaavalla suojellun kirkon tulee säilyä alueen maamerkkinä. Täydennysrakentamisen tulee muodostaa tyylikäs kokonaisuus yhdessä uuden torin kanssa.

Uudisrakentamisen tulee olla alisteista ortodoksikirkolle. Uudisrakentamisen korkeuden tulee olla selvästi matalampi kuin ortodoksikirkon pyöreä kupolin korkeus (rakentamisen korkeusasema merenpinnasta mitattuna enintään +26.0). Arkkitehtikilpailussa voidaan tutkia myös hieman korkeampaa rakentamista, jos​ tonttien Yliopistonkadun puoleiset puut säilyvät.

Uudisrakentamisen tulee rajautua siten, että kirkko näkyy maamerkkinä. Kirkon pääsisäänkäynnin vaatima tila ja arvo tulee huomioida uudisrakennusten suunnittelussa.

Uudisrakentamisen tulee muodostaa tyylikäs ja rauhallinen tausta kirkolle. Julkisivujen aukotuksen, materiaalien ja mittasuhteiden tulee olla paikalle sopivia, arvokkaita ja ajattomia. Ortodoksisen kirkon molemmille puolille sijoittuvan uudisrakentamisen tulee muodostaa tasapainoinen kokonaisuus, joka huomioi korttelin kulttuurihistoria.

Tavoitteena on kasvattaa ydinkeskustan vetovoimaa lisäämällä työpaikkoja ja kaupallisia palveluita Kauppatorin laidalle ja tutkia mahdollisen vähintään 90 huoneen hotellin sijoittumista kaavamuutosalueelle. Nykyisten ja uusien toimintojen tulee liittyä luontevasti toisiinsa. Uudisrakennusten maantasokerrokseen tulee sijoittua kaupunkilaisille avointa liiketilaa esim. ravintoloita tai erikoiskauppoja, joihin on käynti suoraan maantasosta. Vähintään kaksi ensimmäistä kerrosta tulee varata liiketiloille. Liiketilojen lisäksi ylempiin kerroksiin on mahdollista sijoittaa toimitiloja. Yliopistonkatuun rajoittuviin uudis- ja täydennysrakennuksiin ei sallita asumista.

Tavoitteena on liittää tonttien 13-2 ja 13-10 piha-alueet ja ortodoksikirkon takapiha aktiivisiksi osiksi kaupunkitilaa sekä muodostaa uusia korttelin läpi kulkevia jalankulkuyhteyksiä. Oleva jalankulkuyhteys, Aleksandrankuja, Aurakadulta Kauppiaskadulle säilyy. Korttelin läpikulkevien jalankulkuyhteyksien tulee olla selkeitä, viihtyisä ja turvallisia. Esteettömät reitit tulee huomioida suunnittelussa.

Tavoitteena on alueen vehreän ilmeen säilyminen. Alueelle tulee muodostua laadukkaita, viihtyisiä ja vehreitä ulko-oleskelutiloja. Viherrakentamiseen, energiatehokkuuteen, hiilijalanjäljen minimointiin ja vastuullisuuteen tulee kiinnittää erityistä huomioita suunnittelussa sekä toteutuksessa. Uudisrakennusten rakentaminen ei saa vaarantaa ortodoksisen kirkon tontilla olevien suurikokoisten puiden säilymistä. Piha-alueiden tulee liittyä toiminnallisesti ja tyylillisesti Yliopistonkadun ja kauppatorin kaupunkitilaan.

Uudisrakennusten huolto-, palvelu- ja saattoliikenne tulee hoitaa pääosin muualta kuin Yliopistonkadulta. Pysäköintipaikkoja on osoitettava kaupungin rakennusjärjestyksen ja pysäköinnin mitoitusohjeen mukaisesti (kh 8.2.2021 § 71). Pyöräpysäköinnin tulee olla laadukasta ja helposti saavutettavaa. Käynti Pysäköintilaitos Louhen nykyiselle sisäänkäynnille tulee olla selkeä ja helposti saavutettavissa.

Kaavatyössä selvitetään tarkemmin rakennetun ympäristön arvot ja täsmennetään rakennusten suojelutarve.

Arkkitehtikilpailu

Kaava-aloitteet jättäneet yksityiset maanomistajat ja kaupunki järjestävät yhdessä arkkitehtikutsukilpailun, jolla haetaan luonnosvaihtoehtoja alueelle. Hyväksyttäväksi tuotavat kaavan tavoitteet on määritelty tavanomaista tarkemmin, jotta ne toimivat tulevaa kilpailua ohjaavina tavoitteina. Tavoitteet tuodaan kaupunginhallituksen päätettäväksi, koska kaupunginhallitus päättää vastaavien kaupungin järjestämien kilpailujen tavoitteista.

Arkkitehtikilpailu on tarkoitus järjestää alkuvuodesta 2024. Tavoitteena on, että kilpailu saadaan ratkaistua ennen kesää 2024. Kilpailuun kutsutaan neljä laadukasta ja tunnettua kotimaista arkkitehtitoimistoa. Kaupungin edustajina arviointiryhmässä toimivat kaavoituksen ja kaupunginhallituksen edustajat, jotka nimetään myöhemmin. Kaupunkilaisille varataan mahdollisuus tutustua ja kommentoida kilpailutöitä ennen kilpailun ratkaisua.

Kilpailussa parhaaksi valitun suunnitelman pohjalta jatketaan suunnittelua ja laaditaan kaavaluonnos, joka valmistuu arviolta syksyn 2024 aikana. Hyväksytyn kaavaluonnoksen pohjalta laaditaan kaavaehdotus. Kaavaehdotus asetetaan julkisesti nähtäville ja siitä pyydetään viranomaislausunnot. Kaupunginvaltuusto päättää asemakaavan hyväksymisestä arviolta loppuvuodesta 2025.

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Yliopistonkatu 17 ja 21

Oheismateriaali 2Kaava-aloitteet

​Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:​

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää hyväksyä Yliopistonkatu 17 ja 21 asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitsee tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että seurakunnan ja kirkon toiminnalliset tarpeet sisällytetään suunnitteluun. Vuoropuhelu ortodoksisen seurakunnan kanssa varmistetaan ennen arkkitehtikilpailua.​

Päätös​Ehdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 10-4.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Elo, Koivusalo, Rosenlöf, Achrén, Lampi, Anttila, Aaltonen, Ruohonen, Euro ja Arve.

Rantasen Weberin kannattamana tekemän seuraavansisältöisen kaavatavoitteita koskevan lisäysehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Sultan ja Uusitalo-Heikkinen:

”Kaavatavoitteena on, että Yliopistonkadun puoleiset puut säilyvät.”

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö
tiedKaupunkiympäristölautakunta