Koulutuksen takaisinmaksusopimus

 

1.Sopijapuolet ja sopimuksen yhteyshenkilö

 

Turun kaupunki (jäljempänä ’’Kaupunki’’)

Palvelukokonaisuus

Y-tunnus: 0204819-8

PL 355

20101 Turku

 

Yhteyshenkilö tätä sopimusta (jäljempänä ”Sopimus) koskevissa asioissa Turun kaupungilla:

 

Nimi, titteli

palvelukokonaisuus

etunimi.sukunimi@turku.fi, puh.

 

Yhteyshenkilön tehtävänä on seurata ja valvoa Sopimuksen toteutumista sekä tiedottaa siitä oman organisaationsa sisällä ja toiselle Sopijapuolelle. Sopimuksen yhteyshenkilöllä ei ole oikeutta muuttaa sopimusta. Kaupungin on ilmoitettava yhteyshenkilön vaihtumisesta Viranhaltijalle/Työntekijälle.

 

Viranhaltija: Nimi ja tehtävänimike (jäljempänä ”Viranhaltija”)

Hlön vakanssinumero

Työntekijä: Nimi ja tehtävänimike (jäljempänä ”Työntekijä”)

Hlön vakanssinumero

 

Jäljempänä sopijapuolesta käytetään myös erikseen nimitystä Sopijapuoli ja sopijapuolista yhdessä yhteisnimitystä Sopijapuolet.

 

2.Sopimuksen tausta ja tarkoitus

 

Koulutuksen takaisinmaksusopimus perustuu XX pvm tekemään koulutuspäätökseen xx.xx.xxxx § xx.

 

Tässä takaisinmaksusopimuksessa Kaupunki ja Viranhaltija/Työntekijä sopivat takaisinmaksusopimuksen sisällöstä.

 

3.Takaisinmaksusopimuksen kohteena oleva koulutus

 

Tähän voi kirjata mistä koulutuksesta on kysymys, missä koulutus tapahtuu, koulutuksen erityispiirteitä, kokonaiskustannuksia, kesto, suoritettavan tutkinnon laajuus, suoritusaika, työ- tai virkavapaan myöntäminen opintoihin jne.

 

Tutkinnon/koulutuksen kuvaus on tämän Sopimuksen liitteenä X

 

4.Koulutuskustannusten sisältö

 

Mitä kuluja koulutus pitää sisällään ja mitkä kulut on sovittu Kaupungin maksettavaksi? Kuluja voidaan myös rajata ja työnantaja korvaa vain osan kuluista Esim. ”Koulutuskustannuksiksi ei katsota koulutuksen lähiopetuspäiviltä aiheutuneita matkakuluja, majoitusta, ruokakuluja tai koulutukseen liittyviä muita kuluja.”

 

Kustannukset voivat olla muutakin kuin itse koulutuksen aiheuttamia kuluja. Koulutuksen kustannukset voivat muodostua suorien maksujen lisäksi myös siitä, että työnantaja maksaa työntekijälle palkkaa päivistä, jotka hän käyttää koulutuksen suorittamiseen.

 

5.Koulutuskustannusten takaisinmaksu

 

5.1 Koulutuskustannusten takaisinmaksun perusteet

 

Laissa ei ole määritelty määräaikaa. Oikeuskäytännössä määräajat ovat vaihdelleet 1kk-24 kk välillä Viranhaltijan/Työntekijän sitouttamiselle. Määräajan tulee olla kohtuullinen suhteessa kustannusten määrään. Esimerkiksi kahden vuoden määräaikaa voidaan pitää verrattain pitkänä sitoutumisaikana takaisinmaksuehtoon.

 

Työntekijä/Viranhaltija sitoutuu maksamaan Kaupungille takaisin tämän Sopimuksen kohdissa 3 ja 4 mainitut koulutuskustannukset, jos Viranhaltija/Työntekijä (esimerkkejä)

 

lopettaa kohdan 3. koulutuksen/tutkinnon ilman pätevää syytä, päättää palvelussuhteensa Kaupunkiin koulutuksen aikana/päättää palvelussuhteensa Kaupunkiin ennen kuin XX kk/v on kulunut kohdan 3. koulutuksen/tutkinnon suorittamisesta, palvelussuhde päätetään Viranhaltijasta/Työntekijästä johtuvasta syystä koulutuksen aikana tai ennekuin XX kk/v on kulunut kohdan 3. koulutuksesta/tutkinnosta.

 

5.2 Koulutuskustannusten takaisinmaksun määrä

 

Viranhaltijaan/Työntekijään kohdistuessa Sopimuksen kohdan 5.1 takaisinmaksuperuste, Viranhaltija/Työntekijä sitoutuu maksamaan Kaupungille takaisin Sopimuksen kohdassa 3 ja 4 mainitut koulutuskustannukset seuraavasti:

 

Suositeltavaa on porrastaa korvattavan summan määrää ajan kuluessa esimerkiksi siten, että takaisinmaksettavat kustannukset vähenevät tasaisesti kuukausittain, kun vähimmäisaika täyttyy.

 

Harkittavaksi esimerkiksi irtisanomistilanteissa voi tulla eräpäivästä sopiminen koulutuskustannusten takaisinmaksun realisoituessa Eräpäivä voitaisiin kirjata esimerkiksi seuraavasti: koulutuskustannukset tulee maksaa XX kuukauden kuluessa irtisanoutumispäivän jälkeen. Takaisinmaksuaikataulusta voidaan sopia myös jälkikäteen. Takaisinperittävistä koulutuskustannuksista tulee tehdä perusteltu päätös, jossa päätetään periä Viranhaltijalta/Työntekijältä Sopimuksen mukainen korvaus.

 

6.Ilmoitusvelvollisuus

 

Sopijapuolen tulee ilmoittaa viipymättä kirjallisesti toiselle Sopijapuolelle asioista, joilla on Sopimuksen täyttämisen kannalta olennaista merkitystä.

 

7.Sopimuksen voimassaolo

 

Tämä Sopimus tulee voimaan sen allekirjoittamisella. Sopimus on voimassa määräaikaisena päättyen, kun XX kk/v on kulunut Sopimuksen kohdassa 3 mainitun tutkinnon suorittamisesta.

 

Määräaikaisena sopimus päättyy ilman irtisanomista.

 

8.Sopimukseen sovellettava laki ja erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Tähän sopimukseen ja sen tulkintaan sovelletaan Suomen lakia.

 

Mahdolliset sopimuserimielisyydet pyritään ensisijaisesti ratkaisemaan neuvottelemalla. Mikäli neuvottelut eivät johda Sopijapuolia tyydyttävään lopputulokseen, ratkaistaan erimielisyydet ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

 

9.Sopimuskappaleet

 

Tätä sopimusta on laadittu kaksi (2) samansanaista kappaletta, yksi (1) kummallekin Sopijapuolelle.

(Voidaan käyttää myös sähköistä allekirjoitusjärjestelmää)

 

10.Päiväys ja Sopijapuolten allekirjoitukset

 

 

Turussa ___.____.____         

      

 

_______________________      _________________________

 

Turun kaupunki         Viranhaltija/Työntekijä

Allekirjoittaja, titteli

Palvelukokonaisuus

 

Liitteet

Liite 1 Tutkinnon/koulutuksen kuvaus

Liite 2 Koulutuspäätös