Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus44804.12.20233

8255-2023 (00 01 02)

Kaupunkistrategian valtuustokauden puolen välin arviointi (Kv)

Tiivistelmä:

Kaupunkistrategian väliarviointi toteutettiin valtuustokauden puolivälissä. Väliarvioinnin tuloksena ei ole tarvetta muuttaa kaupunkistrategiaa ja sen tavoitteita valtuustokauden aikana. Strategian seurannan mittareita selkeytetään.

Kh § 448

Pormestari Minna Arve 29.11.2023:

Kuntalain 37 §:n mukaan kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Kuntastrategia tarkistetaan vähintään kerran valtuuston toimikaudessa. Turun kaupunkistrategia on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 14.2.2022 § 20. Hallintosäännön 37 §:n mukaan pormestarin tehtävänä on esitellä kaupunkistrategia.

Turku siirtyi tällä valtuustokaudella pormestarimalliin. Samalla kaupungin ohjausmallia päivitettiin. Pitkän aikavälin strategian toimeenpanoa ohjaavat valtuustokausittain sovittava pormestariohjelma ja kaupungin ohjausasiakirjat. Lyhyen aikavälin toiminnan tavoitteet ovat vuosittain laadittavissa toiminta- ja palvelusuunnitelmissa.

Strategia johdattaa Turun 2030-luvulle. Siinä kerrotaan, mitkä ovat tavoitteemme ja miltä Turku näyttää ensi vuosikymmenellä. Painopisteitä on kahdeksan: sujuva arki, kestävä kasvu, hyvinvointi, elinvoima, luonto ja ilmasto, koulutus, kulttuuri ja kansainvälisyys. Painopisteille on määritelty tavoitteet ja mittarit. Tavoitteiden toteutumisen arviointia ja seurantaa tehdään vuosittain toiminnan ja talouden raportoinnin yhteydessä.

Valtuustokauden puolessa välissä on tarkasteltu strategian ajantasaisuutta. Väliarviointi tehtiin asiantuntijoiden ja henkilöstön työpajoissa. Kaupunkistrategiaa ja sen tunnettavuutta arvioitiin henkilöstölle tehdyllä kyselyllä. Väliarvioinnin tuloksia ja toimintaympäristön muutoksia on arvioitu kaupungin johdossa. Kaupunkistrategian väliarvioinnin lopputuloksia käsiteltiin valtuuston seminaarissa 23.10.2023.

Väliarvioinnin pohjalta voidaan todeta, että kaupunkistrategian tavoitteet vastaavat tällä hetkellä toimintaympäristön muutoksia ja tarvetta kaupunkistrategian ja sen tavoitteiden muuttamiselle ei ole. Arvioinnissa kuitenkin nousi tarve muokata strategian seurannan mittareita. Pääasiassa mittareita muokataan selkeämmäksi, ilman että vaikutetaan varsinaisesti niiden sisältöön. Selkeyttämisen yhteydessä poistetaan yksitoista epätarkoituksenmukaista tai hankalasti tulkittavaa mittaria ja lisätään tilalle kymmenen seurannan laatua parantavaa mittaria. Kaupunkistrategian 20 tavoitteen toteutumista seurataan 46 mittarin avulla. Strategian liitteenä olevat mittarit ovat jatkossa strategian oheismateriaalia. Näin pystytään huomiomaan toimintaympäristön nopeutuneet muutokset mittaamistavoissa.

Valtuustolle esitetään väliarvioinnin pohjalta, että kaupunkistrategian tavoitteita ei ole tarve muuttaa kesken strategiakauden.

Liite 1Kaupunkistrategia ja sen tavoitteet

Oheismateriaali 1Strategian mittarit

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää suoritetun väliarvioinnin pohjalta, että kaupunkistrategian tavoitteita ei ole tarve muuttaa kesken strategiakauden.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto


Liitteet:

Kh § 448
Liite 1:Kaupunkistrategia ja sen tavoitteet