Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus43327.11.20233

8105-2023 (10 00 01)

Vartiovuorenkatu 2:ssa sijaitsevan kiinteistön (853-2-7-4) ostaminen

Tiivistelmä:

Senaatti-kiinteistöt myy ulkoministeriön käytöstä vapautuneen kiinteistön osoitteessa Vartiovuorenkatu 2. Kiinteistön ostamisesta kaupungin palveluverkon tarpeisiin on neuvoteltu yhdessä Senaatti-kiinteistöjen kanssa ja päästy yhteisymmärrykseen kaupan ehdoista. Kohteen ostohinta on 1,6 milj. euroa.

Kh § 433

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi 23.11.2023:

Senaatti-kiinteistöt on päättänyt myydä ulkoministeriön käytöstä vapautuneen Venäjän pääkonsulaatin käytössä olleen kiinteistön osoitteessa Vartiovuorenkatu 2, Turku. Kaupunki on osoittanut kiinnostuksensa ao. kiinteistöön osana kaupungin palveluverkon kehittämistä. Kiinteistö sijaitsee erittäin hyvällä keskeisellä paikalla kaupunkirakenteessa.

Kaupan kohde

Kiinteistö on voimassa olevan asemakaavan mukaan hallinto- ja virastorakennusten korttelialuetta. Kiinteistön pinta-ala on 3.500 m2 ja sen rakennusoikeus on 3.500 k-m2. Kaupan kohteeseen kuuluu kiinteistöllä sijaitseva vuonna 1974 rakennettu entinen Venäjän Federaation pääkonsulaatin käytössä ollut rakennus ainesosineen ja tarpeistoineen. Rakennuksen kerrosala on noin 2.000 m2.

Voimassa olevassa yleiskaava 2020:ssa kohde on merkitty kerrostalovaltaiseksi asuntoalueeksi (AK) ja kaupunginvaltuuston hyväksymässä Yleiskaava 2029:ssä alue on merkitty keskustatoimintojen alueeksi (C). Lisäksi yleiskaavassa kohde kuuluu kulttuurihistoriallisesti, kaupunkikuvallisesti, maisemallisesti tai luonnonoloiltaan arvokkaaseen alueen osaan sekä valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön (RKY2009).

Tällä hetkellä kiinteistö on tyhjillään. Kiinteistön tai rakennuksen ostoa valmisteltaessa kaupunki on käynyt läpi teknisen due diligence -prosessin, jossa pyritään saamaan käyttöön mahdollisimman paljon tietoa kohteen teknisestä kunnosta ja tunnistettavista korjaustarpeista. Keskeisin kohdetta koskeva asiakirja on kohteesta myyjän toimeksiannosta laadittu Sweco Finland Oy:n 4.7.2023 päivätty kuntokatselmusraportti, jonka lisäksi on muita kaupan kohteen kuntoa koskevia raportteja. Raporttien perusteella kiinteistössä on puutteita ja korjaustarpeita. Rakennus on sellaisenaan laajojen peruskorjausten tai uusimisten tarpeessa. Kaupungin kannalta kiinteistö nykyisessä kunnossaan tuskin tulee palvelemaan kaupungin tulevia palveluverkon tarpeita, vaan todennäköisesti kiinteistö tullaan purkamaan ja rakentamaan kiinteistölle palveluverkon tarpeita paremmin palveleva rakennuskokonaisuus.

WSP Finland Oy:n 30.10.2023 raportin mukaan kiinteistö on merkitty MATTI-rekisteriin lajiluokalla Selvitystarve. Kiinteistöllä on ollut valimo- ja sinkitystoimintaa 1900-luvun alussa. Laaditun raportin mukaan kiinteistön maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen alustavassa arvioinnissa on todettu maaperän kunnostustarvetta. Pilaantuneisuuden laajuutta ei ole ollut mahdollista tehtyjen tutkimusten perusteella rajata. Kohteen käyttötarkoituksen muuttuessa nykyistä herkemmäksi (esim. päiväkoti tai leikkipuisto), tulee raportin mukaan maaperän pilaantuneisuus arvioida tulevan käyttötarkoituksen perusteella. Laaditun kauppakirjan pohjalta ostaja vastaa kustannuksellaan viranomaisen asettaman kunnostustavoitteen edellyttämistä kunnostustoimenpiteistä ja näiden toimenpiteiden valmistelusta. Mikäli pilaantuminen on tapahtunut 14.9.1973 jälkeisenä aikana, myyjä vastaa pilaantuneen maaperän kunnostamisesta kaupantekohetken mukaisen asemakaavan käyttötarkoituksen edellyttämään tasoon saakka.

Kohteen kaupan ehdoista on neuvoteltu Senaatti-kiinteistöjen kanssa ja neuvottelujen perusteella on päädytty liitteenä 1 olevan kauppakirjan mukaisiin kaupan ehtoihin. Kauppahinnaksi on sovittu 1,6 milj. euroa. Neuvoteltu kauppahinta perustuu kaupungin tekemään omaan arvioon. Kaupungin omassa arviossa yleisten rakennusten korttelialueiden hintatason on arvioitu vastaavan kyseisen alueen ARA-hinnoittelua. Keskusta-alueelta on olemassa viime vuosilta kaksi ARA:n erillishinnoittelemaa kohdetta, joiden rakennusoikeuksien hinnat ovat olleet 420 ja 450 euroa/k-m2. Senaatin kanssa neuvoteltu kauppahinta vastaa tätä tarkastelua.

Kaupunginhallituksen omaisuudenhallinnan tulosyksiköille on varattu investointimäärärahat mm. tila- ja infrainvestointien sekä kiinteän omaisuuden hankintoja varten. Kuluvan vuoden kolmannen osavuosikatsauksen yhteydessä annetun ennusteen mukaan Kh, kaupungin yhteiset omaisuudenhallinnan investointimenot alittuvat talousarvioon verrattuna niin, että kauppahinta 1,6 milj. euroa voidaan kattaa omaisuudenhallinnan investointimäärärahoista ilman määrärahan korotusesitystä.

Toimivalta

Hallintosäännön 35 §:n 1 momentin 24) -kohdan mukaisesti kaupunginhallitus päättää kiinteän ja irtaimen omaisuuden hankkimisesta, mikäli kauppahinta tai sopimuskorvaus on 1–3 miljoonaa euroa.

Liite 1Kauppakirja

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että päätös pannaan täytäntöön sen lainvoimaisuutta odottamatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoSenaatti-kiinteistöt
tpvKaupunkiympäristö


Liitteet:

Kh § 433
Liite 1:Kauppakirja