Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto, lakipalvelut 
Lakiasiainjohtaja1603.11.2023 

5448-2023 (03 06 02)

Vahingonkorvausvaatimus kiinteistön vaurioituneista autotallirakennuksista, Petkeltie 2022 - 2023

Konsernihallinnon lakipalvelut, oikeudellinen asiantuntija Katja Ilveslahti ja lakimies Jukka Jyrkinen 26.10.2023:

Turun kaupungille esitetty korvausvaatimus perusteluineen

Kiinteistö Oy Petkeltien Autosuojat (jälj. myös Kiinteistö Oy) on 20.7.2023 esittänyt Turun kaupungille 3.473,00 euron suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen talven 2022–2023 aikana kahteen autotallirakennukseen tulleiden vaurioiden vuoksi. Kiinteistö Oy:n hallituksen jäsenet ovat huhtikuussa 2023 havainneet autotallien rakenteissa vaurioita autotallien välisessä Petkeltien puoleisessa päädyssä. Korvaushakemuksen mukaan autotallirakennuksista on irronnut betonin palasia ja rakennusten kulmat ovat hajonneet, minkä lisäksi rakennusten päätyseiniin on tullut halkeamia ja rännien syöksytorvet ovat vaurioituneet. Kiinteistö Oy:n mukaan vahingot on aiheuttanut lumenaurausta Petkeltiellä suorittanut lumenaurauskalusto.

Autotallirakennukset on rakennettu noin vuonna 1965. Korvaushakemuksen liitteenä on esitetty valokuvia autotallirakennusten vaurioista ja TurkuTiimi Oy:n antama kustannusarvio yhden autotallin päädyn vaurioiden korjaamisesta, yhteensä 3.473,00 euroa (sis. alv 24 %). Korvaushakemuksen mukaan asian käsittely Kiinteistö Oy:n vakuutusyhtiössä LähiTapiolassa on kesken.

Asiassa saatu selvitys

Konsernihallinnon lakipalvelut on 25.9.2023 pyytänyt Kiinteistö Oy:tä täydentämään 2.10.2023 mennessä korvaushakemustaan sen käsittelemiseksi tarvittavilla lisäselvityksillä. Kiinteistö Oy:tä on pyydetty tarkentamaan vahinkotapahtuman ajankohta sekä selvittämään tarkemmin, millä perusteilla vaurioita epäillään aurauskaluston aiheuttamiksi. Lisäksi Kiinteistö Oy:tä on pyydetty selvittämään, kuinka usein autotallien kuntoa tarkastellaan ja milloin autotallirakennusten päädyt viimeksi ovat olleet ehjät ennen vaurioiden havaitsemista. Lisäksi on pyydetty vakuutusyhtiö LähiTapiolan asiassa mahdollisesti tekemä korvauspäätös. Kiinteistö Oy:lle on ilmoitettu, että annetun määräajan päättymisen jälkeen asia voidaan ratkaista käytettävissä olevin tiedoin.​ Kiinteistö Oy ei ole antanut pyydettyä lisäselvitystä eikä ole myöskään esittänyt kaupungille pyyntöä selvitykselle asetetun määräajan pidentämiseksi.

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden kunnossapidon mukaan Turun kaupungin kunnossapitourakoitsijana vahinkopaikalla Petkeltiellä toimii YIT Suomi Oyj.

Asiaan sovellettava lainsäädäntö

Liikennevakuutuslain (17.6.2016/460) mukaisesti moottoriajoneuvon liikenteeseen käyttämisestä aiheutuvat vahingot korvataan ajoneuvon pakollisesta liikennevakuutuksesta.

Kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain (jälj. kunnossapitolaki) mukaan kadun kunnossapito kuuluu kunnalle. Mainitun lain 3 §:n mukaan kadun kunnossapito käsittää ne toimenpiteet, joiden tarkoituksena on pitää katu liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapitolaki säätelee kadun kunnossapidon tasoa. Kunnossapitolaki ei säätele kunnossapitotyön yhteydessä syntyviä vahinkoja.

Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan, joka tahallisesti tai tuottamuksesta (huolimattomuus, laiminlyönti, virhe) aiheuttaa toiselle vahinkoa, on velvollinen sen korvaamaan. Vahingonkorvauslain 1 luvun 1 §:n mukaan vahingonkorvauslakia sovelletaan kuitenkin vain, ellei muussa laissa ole korvausvastuusta toisin säädetty. Vahingonkorvauslaki on yleislaki ja liikennevakuutuslaki erityislakina menee vahingonkorvauslain edelle.

Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 ja 2 momenttien mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Työnantajana pidetään myös sitä, joka antaa tehtävän sellaiselle itsenäiselle yrittäjälle, joka huomioon ottaen toimeksiantosuhteen pysyvyys, työn laatu ja muut olosuhteet on rinnastettava työntekijään. Lisäksi mainitussa vahingonkorvauslain pykälässä on säädetty, että se mitä on todettu työnantajasta, koskee vastaavasti kuntaa, kun vahinko on aiheutunut kunnan työntekijän tai viranhaltijan virheestä tai laiminlyönnistä toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä.

Hallintolain 22 §:n 1 momentin mukaan viranomaisen on kehotettava asiakirjan lähettäjää täydentämään puutteellista asiakirjaa määräajassa, ellei se ole tarpeetonta asian ratkaisemiseksi. Asiakirjan lähettäjälle on ilmoitettava, miten asiakirjaa on täydennettävä.

Hallintolain 31 §:n 1 momentin mukaan viranomaisen on huolehdittava asian riittävästä ja asianmukaisesta selvittämisestä hankkimalla asian ratkaisemiseksi tarpeelliset tiedot ja selvitykset. Saman pykälän 2 momentin mukaan asianosaisen (tässä Kiinteistö Oy) on esitettävä selvitystä vaatimuksensa perusteista sekä muutoinkin myötävaikutettava vireille panemansa asian selvittämiseen.

Hallintolain 33 §:n 1 ja 2 momenttien mukaan viranomaisen on asetettava selvityksen antamiselle asian laatuun nähden riittävä määräaika. Asianosaiselle on ilmoitettava, ettei määräajan noudattamatta jättäminen estä asian ratkaisemista.

Asian oikeudellinen arviointi

Liikennevahinko korvataan vahingon aiheuttaneen ajoneuvon liikennevakuutuksesta. Jos kyseinen vahinko olisi aiheutunut kadun kunnossapitokoneiden aiheuttamana, niin vahingot tulisivat korvattavaksi näiden työkoneiden liikennevakuutuksista.

YIT Suomi Oyj ei ole vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n tarkoittama sellainen yrittäjä, joka voitaisiin rinnastaa kaupungin työntekijään. YIT Suomi Oyj on yritys, joka suorittaa erilaisia kunnossapitotöitä laaja-alaisesti eri asiakkaille. Näin ollen kaupunki ei joka tapauksessa olisi vahingonkorvauslain mukaisessa korvausvastuussa YIT Suomi Oyj:n työntekonsa yhteydessä aiheuttamista vahingoista.

Kiinteistö Oy ei ole antanut kaupungin pyytämää lisäselvitystä asiassa, joten Kiinteistö Oy:n kaupungille esittämä selvitys asiassa on jäänyt puutteelliseksi.

Kaupungilla ei ole kunnossapitolain tai vahingonkorvauslain taikka minkään muunkaan lain perusteella vastuuta Kiinteistö Oy:n vahingosta.

Toimivalta

Turun kaupungin hallintosäännön (Kv 17.4.2023 § 73) 43 §:n 5 kohdan mukaan kansliapäällikön erityiseen toimivaltaan konsernihallinnon ja koko kaupungin tasolla kuluu myöntää vahingonkorvaus 50.000,00 euroon (alv. 0 %) saakka.

​Turun kaupungin kansliapäällikkö on 5.6.2023 § 178 tehnyt konsernihallinnon hallinnon järjestämisestä päätöksen, jonka mukaan konsernihallinnon johtavalla kaupunginlakimiehellä (nyk. lakiasiainjohtaja) on toimivalta myöntää kaupungilta vaadittu vahingonkorvaus 50.000,00 euroon (alv. 0 %) saakka.

Johtopäätös

Edellä esitetyin perustein Turun kaupunki päättänee kokonaisuudessaan hylätä kysymyksessä olevan Kiinteistö Oy Petkeltien Autosuojat -nimisen yhtiön vahingonkorvausvaatimuksen.​

Päätös​Päätin, että Turun kaupunki edellä esitetyssä asiassa hylkää kokonaisuudessaan Kiinteistö Oy Petkeltien Autosuojat -nimisen yhtiön vahingonkorvausvaatimuksen.

Pauliina Ahlas

vt. lakiasiainjohtaja

​Oikaisuvaatimusohjeet liitteenä

Jakelu

aoKiinteistö Oy Petkeltien Autosuojat
tiedKaupunginhallitus
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön kunnossapito
tiedXXXXX