Työhöntulotarkastusten osalta noudatettava käytäntö Turun

kaupungissa

      

Tämä ohje koskee työhöntulotarkastusten tekemistä otettaessa henkilöitä palvelussuhteeseen.

 

Työhöntulotarkastusten edellyttäminen

 

Virkasuhteisten henkilöiden työhöntulotarkastuksista säädetään kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 7 §:ssä ja työsuhteisten henkilöiden osalta KVTES:n I luvun 9 §:ssä.

 

Työhöntulotarkastus edellytetään

Toistaiseksi voimassa olevaan tai vähintään vuoden pituiseen määräaikaiseen virkasuhteeseen otettavalta henkilöltä

Toistaiseksi voimassa olevaan tai määräaikaiseen virka- tai työsuhteeseen otettavalta henkilöltä, jos kyseessä on valtioneuvoston asetuksen 1485/2001 mukainen erityistä sairastumisen vaaraa aiheuttava työ

Jos kyseessä on alle 18-vuotias työntekijä ja työsuhde kestää yli kolme kuukautta. Työhöntulotarkastusta ei kuitenkaan vaadita, jos työsopimus koskee kevyttä liike- tai toimistotyötä taikka muuta siihen verrattavaa kevyttä työtä. (Laki nuorista työntekijöistä 11 §)

Mikäli muu kuin edellä mainittu lainsäädäntö edellyttää työhöntulotarkastuksen tekemistä

 

Mikäli viranhaltija tai työntekijä siirtyy kaupungin sisällä työsuhteesta virkasuhteeseen, työnantaja harkitsee työhöntulotarkastuksen tarpeen. Työhöntulotarkastusta ei edellytetä tilanteissa, joissa työntekijä työnantajan yksipuolisesta määräyksestä siirtyy toisenlaiseen tehtävään. Työhöntulotarkastus kuitenkin edellytetään, jos laki säätää työhöntulotarkastuksen pakolliseksi ko. tehtävässä.

 

Työhöntulotarkastusta ei edellytetä, mikäli viranhaltijan palvelussuhde Turun kaupungin palveluksessa päättyy ja hän enintään neljän kuukauden tauon jälkeen palaa samoihin tai samankaltaisiin tehtäviin kaupungin palvelukseen, ja mikäli hänelle on aiemmin tehty työhöntulotarkastus.

 

Työnantaja voi harkintansa mukaan edellyttää työhöntulotarkastusta myös muissa kuin tässä ohjeessa mainituissa tilanteissa.

 

 

Todistus työhöntulotarkastuksesta

 

Työnantajan on tiedotettava palvelussuhteeseen otettavaa henkilöä, jos häneltä edellytetään työhöntulotarkastus ja siitä, miten ja mihin mennessä hänen tulee toimittaa työnantajalle työhöntulotarkastuksesta saatava todistus. Työsuhteisten henkilöiden osalta työhöntulotarkastuksesta saatava todistus on esitettävä työnantajalle ennen työsopimuksen tekemistä.

 

Kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 7 §:n 3 momentin mukaan virkaan ottaminen on suoritettava ehdollisena, jollei terveydellisiä edellytyksiä koskevia tietoja ole käytettävissä virkasuhteeseen otettaessa. Ehdollisesti otetun viranhaltijan on esitettävä tiedot työnantajalle kuuden viikon kuluessa ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien. Jos tietoja ei esitetä määräajassa tai jollei toimitettujen tietojen johdosta voida vahvistaa ehdollisesti toimitettua ottamista, viranomainen toteaa päätöksellään ottamisen rauenneeksi. Muussa tapauksessa päätetään ottamisen vahvistamisesta.

 

Jos työhöntulotarkastuksessa annetussa todistuksessa todetaan henkilö terveydentilansa puolesta soveltuvaksi ko. tehtävään, henkilö esittää todistuksen työnantajan edustajalle, eikä työnantaja säilytä tai arkistoi todistusta.

 

Jos työhöntulotarkastuksesta annettu todistus sisältää jotakin rekrytoinnissa/palvelussuhteessa huomioitavaa, todistus säilytetään tietoturvallisella ja -suojatulla tavalla erillään muista kerätyistä henkilötiedoista siten, että ulkopuolisilla henkilöillä ei ole siihen pääsyä (paperiasiakirja lukitussa kaapissa ja sähköinen asiakirja esim. erillisessä suojatussa dokumenttikirjastossa Dotkussa). Todistus hävitetään tietoturvallisella tavalla rekrytointipäätöksen tultua lainvoimaiseksi.

 

Lisätietoja tietojen käsittelystä: Henkilöstön tietoturvaopas > kohta 4

 

Työhöntulotarkastusten tekeminen

 

Työhöntulotarkastukset tehdään pääsääntöisesti työterveyshuollossa ja niiden järjestämiskustannuksista vastaa työnantaja. Jos työhöntulotarkastus tehdään muualla kuin työterveyshuollossa, palvelussuhteeseen otettava henkilö vastaa itse työhöntulotarkastuksesta aiheutuvista kustannuksista.

 

Palvelussuhteeseen otettava henkilö varaa itse ajan työterveyshuoltoon työhöntulotarkastuksen tekemistä varten. Työhöntulotarkastukset tekee työterveyshoitaja, mikäli työn luonne tai muut erityiset seikat eivät vaadi lääkärintarkastusta. Työterveyshoitaja ohjaa henkilön lääkärintarkastukseen silloin, kun työterveyshoitaja katsoo tarkemman terveystilan selvittämisen tarpeelliseksi tai jos esim. lainsäädäntö edellyttää lääkärin suorittamaa työhöntulotarkastusta. Palvelussuhteeseen otettava henkilö toimittaa todistuksen työhöntulotarkastuksesta työnantajalle työnantajan ohjeistuksen mukaisesti.