Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus41006.11.202312

5182-2022 (12 03 03)

Turun hallinto-oikeuden päätös

Tiivistelmä: -

Kh § 410

Johtava kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen 31.10.2023:

Pormestari Minna Arve päätti 26.4.2022 § 22 V.I. Leninin rintakuvan ja muistolaatan poistamisesta. Päätöksen esittelytekstissä perustellaan päätöstä seuraavasti:

”Leninin rintakuva herättää yleisössä ja mediassa toistuvasti tunteita ja keskustelua, kuten patsaan pitääkin, tällä hetkellä erityisesti Venäjän Ukrainaan aloittaman sotaretken johdosta. Rintakuva ei sinänsä ole uhka kellekään, vaan kaupunkimme historian yksi ilmentymä, jota ei ole syytä pyyhkiä pois. Leninin muistomerkki kuvaa kuitenkin nykypäivänä ihmiskunnan historian yhtä epädemokraattista ja traagista vaihetta, joka ideologialtaan ei ole Turun kaupungin arvoperustan ja kaupunkistrategian eteenpäin katsovan, uusiutumiskykyisen ja ihmisten tasa-arvoisia oikeuksia korostavan hengen mukainen. Siksi on perusteltua poistaa Leninin rintakuva ja muistolaatta kaupunkikuvasta ja dokumentoida ne sekä soveltuvin osin tallentaa ne museopalveluiden säilytystiloihin.”

Pormestari Minna Arven päätös pantiin täytäntöön odottamatta sen lainvoimaisuutta ja museokeskus dokumentoi rintakuvan ja muistolaatan ja tallensi ne museolakia noudattaen.

Rauno Artesolan pormestari Minna Arven päätöksestä tekemän oikaisuvaatimuksen kaupunginhallitus hylkäsi 23.5.2022 § 237.

Artesola valitti asiassa Turun hallinto-oikeuteen. Turun hallinto-oikeus on oheismateriaalina 1 olevalla päätöksellään 30.10.2022 kumonnut pormestari Minna Arven päätöksen 26.4.2022 § 22 ja kaupunginhallituksen päätöksen 23.5.2023 § 237. Valitusluvan hakeminen Turun hallinto-oikeuden päätöksestä ei ole tarkoituksenmukaista.

Pormestari Minna Arven päätöksestä ilmenevät em. perustelut V.I. Leninin rintakuvan ja muistolaatan poistamiselle ovat edelleen relevantit. Hallintosäännön 35 §:n 2 momentin 23 kohdan mukaan kaupunginhallitus ratkaisee asiat, jotka eivät kuulu kaupunginvaltuuston tai muun toimielimen tehtäviin. Kaupunginhallituksen tulisi toimivaltaisena tehdä rintakuvan ja muistolaatan poistamisesta päätös.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 30.10.2023

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus merkitsee Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

Samalla kaupunginhallitus päättää, että V.I Leninin rintakuva jalustoineen ja viereisen talon seinään sijoitettuine muistolaattoineen poistetaan ja että tämä päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

Päätös​Ehdotus hyväksyttiin.

​Päätös asiassa tehtiin äänin 9-5.

​Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Achrén, Lampi, Anttila, Weber, Vähä-Heikkilä, Aaltonen, Ruohonen, Euro ja Arve.

​Rosenlöfin Sultanin kannattamana tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Laakso, Hellsten ja Uusitalo-Heikkinen:

”Kaupunginhallitus merkitsee Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

Samalla kaupunginhallitus päättää, että V.I Leninin rintakuva jalustoineen ja viereisen talon seinään sijoitettuine muistolaattoineen poistetaan ja että tämä päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että kun Venäjän hyökkäyssota päättyy, niin tämä historiallinen kerrostuma palautetaan paikalleen.”

Jakelu

tpvMuseopalvelut