Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus41206.11.202314

11740-2017 (613, 002, 021)

Turun hallinto-oikeuden päätös / Asemakaavanmuutos; Turku ratapiha

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on hylännyt Turku ratapiha asemakaavanmuutoksen hyväksymispäätöksestä tehdyn valituksen.

Kh § 412

Ympäristölakimies Nina Mattila 30.10.2023:

Kaupunginvaltuusto on 17.4.2023 § 71 hyväksynyt Turku ratapiha -nimisen kaavamuutoksen. Kaava mahdollistaa ratapihan alueelle monipuolisen elämys- ja tapahtumakeskittymän sekä elämyksellisyyttä tukevia palveluita ja asumista. Asemakaavan kokonaisrakennusoikeus on 199 360 k-m². Alueelle arvioidaan tulevan noin 1400 uutta asukasta. Hyväksymispäätöksestä valitti asunto-osakeyhtiö, joka vaati kaupunginvaltuuston päätöksen kumoamista ja pyysi hallinto-oikeutta arvioimaan, onko katselmuksen järjestäminen alueella tarpeen. Hallinto-oikeus on hylännyt valituksen ja vaatimuksen katselmuksen järjestämisestä.

Hallinto-oikeus toteaa, että kaavamuutos perustuu kaavaratkaisun merkittävät vaikutukset arvioivaan suunnitteluun ja sen edellyttämiin tutkimuksiin ja selvityksiin. Selvitykset antavat riittävät tiedot arvioida asemakaavan sisältövaatimusten täyttymistä. Tehtyjä liikenneselvityksiä voidaan pitää oikeasuuntaisina ja luotettavina ja niiden perustella voidaan riittävällä tarkkuudella arvioida kaavamuutoksen toteuttamisen merkittävät välittömät ja välilliset vaikutukset liikenteen osalta muun muassa ihmisten elinoloihin ja elinympäristöön sekä kaavamuutosalueen lähiympäristön liikenteeseen. Kaavamuutosalueen ja sen lähiympäristön rakennettua ympäristöä, maisemaa ja kaupunkikuvaa sekä kaavamuutoksen vaikutuksia elinympäristöön on myös selvitetty kaavamuutoksen yhteydessä riittävästi

Hallinto-oikeuden mukaan asemakaavamuutos luo riittävät edellytykset liikenteen järjestämiselle. Maankäyttö- ja rakennuslaissa tai muissakaan säännöksissä ei ole määritelty asemakaavoissa osoitettavien autopaikkojen vähimmäismäärää. Alueelle on osoitettu maanalaisia tiloja, joihin sijoitetaan myös yleistä pysäköintiä. Esitetyn selvityksen mukaan tapahtuma-aikoina kaava-alueelle osoitetut pysäköintipaikat eivät ole riittävät. Alueen lähiympäristössä on kuitenkin useita yleiseen pysäköintiin osoitettuja pysäköintilaitoksia kävelyetäisyydellä. Tähän nähden ja kun otetaan huomioon, että kysymyksessä on Turun ydinkeskustaan rajautuva alue, jonka välittömässä läheisyydessä sijaitsevat keskeiset kävely- ja pyöräilyväylät ja jossa myös julkisen liikenteen palvelut ovat käytettävissä, asemakaavan sisältövaatimukset täyttyvät.

Uudisrakentamisesta aiheutuva varjostusvaikutus on esitetyn selvityksen mukaan vähäistä ja tilapäistä eikä sillä siten ole merkittävää heikentävää vaikutusta terveelliseen elinympäristöön. Kaava-alueen rakennuksista johtuva varjostus ei esitetyn selvityksen mukaan ulotu Juhannuskedolle asti, eikä kaavan mahdollistamalla rakentamisella siten ole vaikutusta sen arvokkaisiin luontoarvoihin.

Hallinto-oikeus arvioi, että kaavassa Köydenpunojankadun varteen osoitettu korkea rakentaminen tai keskemmällä kaava-aluetta oleva monitoimiareena ei korkeutensa puolesta olennaisesti poikkea Pohjolan olevasta kerrostaloalueesta, eikä sillä näin ollen ole merkittävää heikentävää vaikutusta Pohjolan puutaloalueen arvoihin. Uudis- ja täydennysrakentamisen osoittaminen kaupunkirakenteen keskelle ei ole mahdollista aiheuttamatta muutoksia maisemassa ja kaupunkikuvassa. Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan näissä olosuhteissa tapahtuvat muutokset eivät sellaisenaan merkitse maankäyttö- ja rakennuslaissa tarkoitettua kohtuutonta haittaa. Edellä lausuttu huomioon ottaen kaavamuutos ei myöskään ole ristiriidassa terveellistä, turvallista ja viihtyisää elinympäristöä koskevan asemakaavan sisältövaatimuksen eikä myöskään rakennetun ympäristön vaalimista koskevan sisältövaatimuksen kanssa.

Valtaosa kaava-alueesta on valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuurihistoriallista ympäristöä. Kaavaa laadittaessa on hankittu selvitystä museoviranomaisilta ja valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö on otettu huomioon kaavan laadinnassa rakennuksia ja ympäristöä koskevin määräyksin ja suojelumerkinnöin. Asemakaavaehdotusta on muokattu museoviranomaisen lausunnon pohjalta keskeiset suojeluarvot ja kaupunkikuvan paremmin huomioon ottavaksi. Lisäksi edellä mainittuja alueita koskevista suunnitelmista tai muutostoimenpiteistä on kaavamääräysten mukaan kuultava museoviranomaista. Kaavassa on määrätty, että muun ohella Köydenpunojankadun varren rakennusten sekä monitoimiareenan korttelialueen rakennusten julkisivujen on oltava arkkitehtonisesti korkeatasoisia. Lisäksi on annettu yksityiskohtaisia määräyksiä rakennusten sijoittelua ja massoittelua koskien. Edellä mainittu huomioon ottaen kaavaratkaisu täyttää myös tältä osin rakennetun ympäristön vaalimista koskevan asemakaavan sisältövaatimuksen eikä hävitä alueen erityisiä arvoja.

Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 27.10.2023

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus merkitsee asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.