Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus40906.11.202311

528-2023 (02 08 00)

S:t Olofsskolan, ruotsinkielinen yläkoulu, hankesuunnitelma

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään S:t Olofsskolanin, ruotsinkielisen vanhan yläkoulun purkamista ja uuden koulurakennuksen rakentamista uudisrakennuksena nykyiselle tontille. Peruskorjausiässä olevan rakennuksen tilat ovat jääneet toiminnalle ahtaaksi eivätkä vastaa tämän päivän toiminnallisia vaatimuksia. Hankesuunnitelmassa on tutkittu kahta eri tilaohjelmavaihtoehtoa. Tavoite rakennuksen valmistumiselle on aikaisintaan loppuvuosi 2027.

Kh § 409

Toimitilapäällikkö Pauliina Karjalainen ja arkkitehti Mari Virtanen 30.10.2023:

Johdanto

S:t Olofsskolanin tarveselvitys hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 4.4.2022 § 62. Päätöksessä esitettiin, että hanke toteutetaan S:t Olofsskolanin nykyiselle tontille ja käynnistetään asemakaavan muutosprosessi osoitteessa Luostarinkatu 11.

Hankesuunnitteluvaihe aloitettiin syksyllä 2022. Työn lähtökohtia linjattiin 4.4.2022 hyväksytyssä tarveselvityksessä. Hankesuunnitteluvaiheen tavoitteena oli määritellä hankkeen laajuus-, laatu-, kustannus- ja aikataulutavoitteet. Hankesuunnitelmassa on esitetty hankkeen tavoitteet, tilaohjelma, rakennuspaikka, kustannukset ja ajoitus. Hankesuunnitelmassa on kirjattu myös ne asiat, jotka vaikuttavat kustannuksiin, aikatauluun ja tavoitteisiin. Hankesuunnitelma toimii jatkossa hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa noudatettavana asiakirjana.

S:t Olofsskolan on ruotsinkielinen yläkoulu, johon tulevat oppilaita koko Varsinais-Suomen alueelta. Koulu toimii tällä hetkellä väistötiloissa osoitteessa Sepänkatu 1. Koulun väistötilojen vuokrausaika päättyy kesällä 2027.

Tällä hetkellä koulussa opiskelee n. 520 oppilasta (8-sarjainen koulu). Päivitetyt tilaohjelmat on laadittu sekä 520 että 600 oppilaalle. Oppilasennusteessa on huomioitu kaksi skenaariota. Ennuste sisältää myös Sirckalabacken koulun erityisopetuksen oppilaat, Turun ja Kaarinan ruotsinkielisen koulun oppilaat sekä lähikuntien yksittäiset oppilaat ja suomenkieliseltä puolelta aloittavat ja mahdollisesti ulkomailta muuttavat oppilaat. Henkilökunta, joka sisältää hallinnon, opetuksen, oppilashuollon, valmistuskeittiön sekä laitoshuollon henkilöt, tarkentui n. 100 henkilöön.

Tilaohjelma ja pedagogiset tavoitteet

Koulu on ainoa ruotsinkielinen yläkoulu Turun kaupungissa ja uusi toimintaympäristö profiloi sen merkitystä keskeisenä ruotsinkielisen opetuksen toteuttajana. Uusi ympäristö tarjoaa toimivat, laadukkaat, tarpeeksi tilavat, turvalliset ja terveelliset tilat oppilaille, henkilökunnalle ja muille käyttäjille.

Rakennuksen tulee tarjota kouluopetuksen lisäksi hyvät ilta- ja viikonloppukäyttömahdollisuudet eri toimijoiden kanssa. Työväenopisto, liikuntapalvelut ja yhdistykset käyttävät toiminnassaan ja kursseillaan kaikkia koulun tiloja ja erityisesti taito- ja taideaineiden tiloja; käsityö, kuvataide, kotitalous, musiikki, liikunta. Tilaohjelmassa on huomioitu tilat mm. työväenopiston työtilalle sekä taito- ja taideaineissa erillisiin varastotiloihin.

Kaikki tilat ovat kaikkien toimijoiden yhteiskäytössä siten, että toteutuu samalla kengättömyyden tavoite. Rakennus suunnitellaan esteettömäksi (myös aistiesteettömyys), jossa on selkeät kulkuyhteydet ja eri toiminnot ovat helposti saavutettavissa. Tilat ja piha-alue tulee kannustaa liikkumiseen ja toiminnalliseen oppimiseen.

Hyötyneliöiden määrä ei muuttunut tarveselvitysvaiheesta, mutta tilojen kokoja ja määriä muokattiin valmistelussa olevan opetuskonseptin mukaisesti. Koulun laajuus on n. 5.670–5.950 hyötyneliötä ja n. 9.000–10.500 bruttoneliötä tavoitellun ratkaisun mukaan. Tavoitteena on tilojen mahdollisimman muuntautuva ja korkea käyttöaste, turvallinen ja terveellinen oppimisympäristö sekä viihtyisät työtilat oppilaille ja henkilökunnalle.

S:t Olofsskolanin uudisrakennukseen on tavoitteena toteuttaa 760 m2 kokoinen liikuntasali, joka täydentää keskustan liikuntapaikkaverkostoa. Alueella ei tällä hetkellä ole tarjolla yli 400 m2 kokoisia sisäliikuntatiloja, lukuun ottamatta Samppalinnan palloiluhallia. Keskisuuri 760 m2 kokoinen liikuntasali vastaa koulun kasvaneen oppilasmäärän sekä muun päivä- ja iltakäytön tarpeisiin.

Toimitilojen sijaintipaikkatarkastelu valmistuskeittiöiden osalta sekä tarvittavat linjaukset tehdään palveluverkkotarkastelun kautta. Selvitystä keittiötyypin osalta tehdään vielä loppuvuoden 2023 aikana, jotta varmistetaan valmistuskeittiöverkon kannalta toimivin ratkaisu. Koululle valmistuskeittiön muuttaminen palvelukeittiöksi vaikuttaisi alentavasti keittiön kokoon ja energiankulutukseen sekä henkilökunnan määrään, mutta logistisesti sillä ei ole vaikutuksia.

Rakennustekniset tavoitteet

Rakennustekniset tavoitteet on asetettu Turun kaupungin ohjeiden ja linjausten mukaisesti. Kasvatuksen- ja opetuksen palvelualue ja Tilapalvelut ovat aloittaneet tilakonseptoinnin, joiden linjauksia on hyödynnetty jo hankesuunnitteluvaiheen tilasuunnittelussa ja niiden valmistuessa jatkossa myös mm. tilavarusteluissa. Liikuntapalvelujen laatima liikuntasalikonseptointi on huomioitu hankesuunnittelussa mm. varustelun osalta. Rakennus- ja talotekniikkasuunnittelulle ja toteutukselle on laadittu tekniset ohjeet, jotka takaavat yhtäläisen ja samanarvoisen laatutason kaikille Turun kaupungissa valmistuville korjaus- ja uudisrakennushankkeille. Ilmastonmuutoksen hillinnän ohella myös ilmastonmuutokseen varautumisen toimenpiteet huomioidaan kaikessa suunnittelussa ja rakentamisessa erityisen huomion ollessa hulevesissä.

​Rakennuksen suunnittelu ja toteutus tehdään RTS Ympäristöluokituksen (neljä tähteä) vaatimuksia ja kriteereitä noudattaen. Hankesuunnitteluvaiheessa on asetettu hankkeelle alustavat kriteerit, jonka pohjalta jatkosuunnittelua ohjataan ja kehitetään. RTS-ympäristöluokitus on tarkoitettu rakennushankkeiden tilaajille, jotka haluavat rakentaa ympäristövastuullisesti. Ympäristöluokitusjärjestelmä on kehitetty Suomen oloihin ja siinä huomioidaan suomalaiset olosuhteet, lainsäädäntö ja kiinteistökannan monipuolisuus.

Rakennuspaikka ja tontinkäyttötutkielmat

Hankesuunnitelmavaiheessa tehtiin useita karkeita uudisrakennuksen tontinkäyttöluonnoksia (5 kpl), joilla tutkittiin laajentuvan koulun vaatiman rakennusmassan sijoittamista tontille sekä toiminnan sijoittamista rakennukseen, oppilaiden välituntimahdollisuuksia ja esimerkiksi huoltoyhteyksiä ja paikoitusratkaisuja ahtaalla tontilla.

Yhteenvetona todetaan, että tontille saatiin sijoitettua tilaohjelman mukaiset tilavaatimukset siten, että nykyistä kerroskorkeutta kasvatetaan ja tontin pinta-ala käytetään rakentamiseen lähes kokonaan. Välituntipihan mitoitus 520–600 oppilaalle (5 m2/oppilas) edellyttää kattopihojen käyttöä sekä puuttuvilta osin puiston puolelta rajattavaa tilaa.

​Huoltoyhteys Kaskenmäen päiväkodin kanssa tulee huomioida yhteisesti suunnittelussa ja kaavamuutoksessa. Pysäköinti molemmilla tonteilla tai koulun tontin puolella ja pelastustiet ovat suunniteltava yhteisvaikutteisesti. Saattoliikenteen vaikutus Luostarivuoren kadulla tulee jatkokehittää yhdessä kaupungin liikennesuunnittelun kanssa. Samppalinnan vuoreen vievien portaiden uusiminen on tärkeää huomioida osana koulutontin kulkuyhteyksien parantamisessa tontin korkeuserojen, turvallisuuden ja saavutettavuuden näkökulmasta. Huoltoyhteydet tontille ja mm. kattopihoille huomioitava suunnittelussa erityisesti.

Autopaikoituksen mitoitusperusteena käytetään Turun kaupungin linjausta siitä, että autopaikkoja tarjotaan sellaisille henkilöille, jotka joutuvat työpäivän aikana siirtymään muihin toimipisteisiin. Tarvittavat autopaikat osoitetaan tontille, jonne tulee teettää myös sähköautojen latauspisteitä asetusten vaatima määrä. Lisäksi tonteille osoitetaan vain tarvittavat LE- ja huoltopysäköintipaikat.

​Pyöräparkit tulee sijoittaa siten, että ne palvelevat tontin eri puolilta saapuvia oppilaita. Niiden mitoituksessa tulee huomioida vähintään Turun kaupungin rakennusjärjestyksen ohje polkupyöräpaikkojen määräistä sekä niiden katettavuutta. Pyörätelineiden tulee olla 50 % runkolukittavia. Hyvät pyörien säilytystilat edistävät pyörien käyttöä.

​Kaukolämpöputket nykyisen rakennuksen alla, niiden purkaminen ja uusien runkolinjojen asentaminen ja vaikutus naapurikiinteistöihin selvitettiin rakennuksen purkutyön takia. Kaukolämpö- ja -kylmän runkolinjaan sekä sähkön ja hulevesijärjestelmään liittyminen edellyttävät vaiheistusta ja aikatauluttamista koskien myös alueella olevia muita kiinteistöjä. Lämmönsaanti on turvattava kaikille niille kiinteistölle, jotka ovat nykyisen kaukolämpölinjan varassa purettaessa ja uusittaessa kaukolämpölinjaa.

Kaavamuutos

Asemakaavanmuutos perustuu kaupunginhallituksen päätökseen 4.4.2022 § 162, jolloin kaupunginhallitus päätti, että S:t Olofsskolanin tarveselvitys hyväksytään ja hanke toteutetaan S:t Olofsskolanin nykyiselle tontille ja että käynnistetään asemakaavan muutosprosessi osoitteessa Luostarinkatu 11.

​Asemakaavanmuutos mahdollistaa hankesuunnitelman mukaisen koulurakennuksen uudisrakentamalla. Kaava määrittelee laatutekijöitä ja vanhan miljöön säilytettäviä ominaisuuksia, joilla kunnioitetaan Luostarinkadun vanhaa koulumiljöötä.

​Hankesuunnitelmassa tehdyt tontinkäyttötutkielmat ve 1–5 ovat toimineet kaavamuutossuunnittelun lähtötietoina. Kaavamuutoksessa hankkeen massoittelun ohjaamisen pohjaksi esitetään ve 5 tehtyä tontinkäyttötutkielmaa.

Kustannukset

Hanke toteutetaan kaupungin tytäryhtiön (Kiinteistö Oy Turun Monitoimitilat) taseeseen. Hankesuunnitelmasta pyydetään käyttäjäosapuolen lautakunnan lausunto ennen päätöksentekoa.

​Tavoitehinta-arviolaskelmat on laskettu päivitetyn tilaohjelman ja tontille tehtyjen vaihtoehtotutkielmien perusteella. Laskelmissa huomioitiin kohteen erityisvaatimukset mm. kattopihojen rakentaminen välituntipihan käyttöön sekä louhintatarpeet. Kustannukset täsmentyvät kehitysvaiheessa hankkeen edetessä ja ne tarkistetaan kehitysvaiheen päätteeksi. Hankkeen kustannukset tuodaan uudelleen päätettäväksi, mikäli rakennuskustannusarvion vaihteluvälillä ei tulla pysymään huomioiden mahdollisen Indeksikorjauksen muutokset.

Hanke toteutetaan yhteistoiminnallisena hankkeena.

​Hankkeen toteutusta tutkittiin kahdella eri ratkaisumallilla.

Tilaohjelman mukaan, joka pitää sisällään tilat 600 oppilaalle, sekä tilaohjelmalla, joka pitää sisällään tilat 520 oppilaalle. Tilaohjelmien kokoero on n. 450brm².

​Kustannusvaikutusarvio vaihtoehtojen välillä on max. 1,3milj.€, kustannusarviohaarukan ollen:

​520 oppilaan toteutuksessa 33-35milj. € (alv 0 %).

600 oppilaan toteutuksessa 34-36milj. € (alv 0 %).

​Vaikka vertailussa tuleekin vaihtoehtojen välillä neliöissä säästöä, ei vaativalle paikalle rakennettavassa uudisrakennushankkeessa pakollisista kustannuksia luovista tekijöistä kuten mm. perustukset ja mahdollinen louhinta, talotekniset ratkaisut/ tekniikkatilat ja laitteet, piha-alueiden sekä toimintojen sovittamisen tuomat haasteet arvokkaaseen vanhaan koulumiljööseen, erikoistilat ja pakolliset toiminnan vaatimat palvelut kuten mm. keittiötilat, muutu ratkaisuehdotusten välillä miksikään. Eikä näistä näin synny kustannussäästöä.

​Tavoitehintalaskelmat on tehty Haahtela-indeksillä 104,6 (lokakuu 2023).

​Kustannusarvioon ei sisälly tonttia, rakennusaikaisia rahoituskuluja, kaavamuutostyötä, tilojen varustamista esim. irtokalusteita eikä tontin ulkopuolisia maa-alueita ja niihin liittyviä kuluja, jotka kaavamuutoksen yhteydessä ovat mahdollisia esim. välituntialueen osoittamisessa nykyisen kaavoitetun tontin ulkopuolelta.

​Nykyisen rakennuksen purkutyön kustannusarvio on n.1,5 M€ (alv 0 %).

​Vuokrakustannusarviot ovat tavoitehinta-arvioiden perusteella seuraavat:

​Vuokrakustannukset​

€/m2/kk​

n. 27,94 € - 29,62 €​

€/kk​

n. 234 000–257 000 €​

€/v​

n. 2,8–3,1 M€​

Kaopa​

vuokrattavat neliöt​

8.200–9.000 m2​

Varha​

vuokrattavat neliöt​

n. 167–185 m2​

Hoitovuokra sisältää kohteen lämmityksen, käytön ja huollon, ulkoalueiden hoidon ja jätehuollon.

​Infrakustannukset määritellään tilahankkeesta erillisenä kustannuksena.

​Taidehankinta toteutetaan Turun julkisen taiteen ohjelman​ mukaisesti yhteistyössä Museopalveluiden kanssa. Taiteellinen elementti toteutetaan joko rakentamisen aikana tai jälkikäteen. Uudisrakentamisen hinnasta rajataan taiteelliselle elementille 200.000 euroa.

​Tilapalvelut esittää 600 oppilaan rakennuskustannusarvion 34-36 M€ hyväksymistä. S:t Olofsskolan sijaitsee keskeisellä hyvin saavutettavalla paikalla keskellä kaupunkia. Vaikka väestö- ja oppilasennusteiden pohjalta ei voida täysin osoittaa tarvetta 600 oppilaan koulurakennukselle. Tulee hankkeessa huomioida, että koulu suunnitellaan palvelevan vuosikymmeniksi eteenpäin. Näin ollen pitkän ajan tarpeita on vaikea hahmottaa tarkasti tässä kohtaa. Koulun sijaitessa keskustassa voidaan luokkatilojen vajaakäyttötilanteissa esittää luokkatilojen palvelevan esimerkiksi muita keskustan varhaiskasvatus tai koulutarpeita. Kustannusvaikutus koko hankkeeseen on nyt osana uudisrakennushanketta rakennettaessa kohtuullisen pieni verraten siihen, että luokkatilat tukitiloineen tarvitaankin tulevaisuudessa. Silloin toteutus on mahdoton tai kustannus moninkertainen.

Aikataulu

Hankkeen aikataulu tarkentuu hankkeen edetessä. Jos hankesuunnitelma saadaan hyväksytettyä syksyllä 2023, on tavoitteena saada nykyisen tontin rakennuksen purkutyöt valmiiksi vuoden 2024 aikana. Tämä edellyttää ensin kaavaluonnoksen hyväksymistä, purkuluvan hakemista ja sen lainvoimaisuutta sekä kaukolämmön ja -kylmän runkolinjojen muutostöiden valmistumista. Hankkeen aikaisin arvioitu valmistumisajankohta on tällöin loppuvuodesta 2027. Kilpailutusvaihe, suunnittelu- ja toteutusvaihe edellyttää hankkeelta n. 3–3,5 vuotta. Väistötilojen vuokra-aika suhteessa kohteen valmistumiseen ja käyttöönottoon tulee huomioida ja tarkastaa vuokra-ajan jatkamisen mahdollisuudet.

Esitys

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen 2.11.2023:

​Asian jatkovalmistelussa tulee varmistaa, että rakennuksen käyttöaste saadaan korkeaksi ja että kaikkiin tiloihin saadaan toimintoja oikealla mitoituksella. asvatus- ja opetuslautakunnan tulisi siis esittää, mitä toimintoja kouluun sijoitetaan huomioiden, että rakennuksesta ja sen mitoituksesta tehdään suurempi kuin ennustettu ruotsinkielisten oppilaiden määrä edellyttäisi. Edelleen ennen hankesuunnitelman hyväksymistä tulee käydä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kanssa neuvottelu siitä, voisivatko oppilashuollon tilat sijaita tulevassa ruotsinkielisessä sote-keskuksessa vanhan Turunmaan sairaalan ympäristössä. Kaskenmäen tuleva sote-keskus sijaitsee koulun välittömässä läheisyydessä ja tarjoaa ruotsinkielistä sote-palvelua.

Liite 1S:t Olofsskolanin hankesuunnitelma 20.10.2023 liitteineen

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus merkitsee hankesuunnitelman tiedoksi ja pyytää siitä lausunnot kasvatus- ja opetuslautakunnalta sekä liikuntalautakunnalta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKasvatus ja opetus
laupKasvatus- ja opetuslautakunta
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut
laupLiikuntalautakunta


Liitteet:

Kh § 409
Liite 1:S:t Olofsskolanin hankesuunnitelma 20.10.2023 liitteineen