Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus39330.10.20238

7131-2023 (02 05 01)

Ammatillisen koulutuksen varainhoitovuoden 2024 varsinaisella suoritepäätöksellä myönnettävän rahoituksen hakeminen

Tiivistelmä:

Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt koulutuksen järjestäjiltä hakemukset amma-tillisen koulutuksen varainhoitovuoden 2024 rahoituksesta. Kaupunginhallitukselle esitetään hakemusten tekemistä kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden valmistelun mukaisesti.

Kh § 393

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen, palvelualuejohtaja Hannu Immonen ja rehtori Päivi Lehtinen 24.10.2023:

Opetus- ja kulttuuriministeriö päättää joulukuussa tehtävällä varsinaisella suoritepäätöksellä ammatillisen koulutuksen järjestäjien tavoitteellisten opiskelijavuosien määrät ja perusrahoituksen harkinnanvaraisen korotuksen euromäärät varainhoitovuodelle 2024. Osa tavoitteellisista opiskelijavuosista ja perusrahoituksesta jätetään jaettavaksi varainhoitovuoden aikana tehtävillä lisäsuorite- ja oikaisupäätöksillä. Varsinaisessa suoritepäätöksessä vahvistetaan myös vuoden 2024 suoritus- ja vaikuttavuusrahoituksen laskennassa käytettävät suoritteet ja perusrahoituksen tavoitteellisten opiskelijavuosien painotus.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on kirjeellään 13.10.2023 ohjeistanut koulutuksen järjestäjiä tavoitteellisten opiskelijavuosien ja perusrahoituksen harkinnanvaraisen korotuksen hakemisesta sekä muista koulutuksen järjestäjiltä edellytettävistä tehtävistä varainhoitovuoden 2024 rahoituksen määräämiseksi varsinaisessa suoritepäätöksessä. Koulutuksen järjestäjiä pyydetään toimittamaan vuoden 2024 varsinaisen suoritepäätöksen valmistelua varten ehdotus koulutuksen järjestäjälle päätettävästä tavoitteellisten opiskelijavuosien määrästä, tarvittaessa ehdotukset tavoitteellisten opiskelijavuosien määrään sisältyvistä työvoimakoulutukseen ja lähihoitajakoulutuksen lisäämiseen kohdennettavien opiskelijavuosien määristä sekä tarvittaessa hakemus perusrahoituksen harkinnanvaraisesta korotuksesta.

Hakemukset tulee jättää viimeistään 10.11.2023.

1.​​ Tavoitteelliset opiskelijavuodet vuodelle 2024

Ehdotus koulutuksen järjestäjälle päätettävästä tavoitteellisten opiskelijavuosien määrästä

Vuoden 2023 suoritepäätöksen mukaan Turun kaupungin opiskelijavuosimäärä on 4​ 690. Vuoden 2024 varsinaisen suoritepäätöksen hakemuksessa kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus esittää 10 opiskelijavuoden lisäystä verrattuna vuoden 2023 suoritepäätökseen, kokonaismäärän ollessa 4​ 700. Lisäysesityksen kustannusarvio on yhteensä noin 80​ 000 euroa, joka katetaan tulevilla valtionosuuksilla.

Opiskelijavuosien lisäyksen perusteena ovat erityisesti tutkintoon valmentavan koulutuksen, englanninkielisen opetuksen sekä eri alojen ammatti- ja erikoisammattitutkintojen sekä niiden osien tarjonnan lisääminen. Tutkintoon valmentavan koulutuksen lisäys perustuu oppivelvollisuuden laajenemisen kautta tulleisiin oppivelvollisten koulutustarpeisiin. Vieraskielisen opetuksen ja ammatti- ja erikoisammattitutkintojen lisäyksen perusteena ovat alueen työelämän tarpeet, niin vieraskielisen henkilöstön saatavuuteen kuin olemassa olevan henkilöstön jatkokoulutustarpeisiin vastaaminen.

Sosiaali- ja terveysalan koulutuksen lisäämiseen ei esitetä haettavaksi opiskelijavuosia, koska Turun kaupungille on myönnetty vuosina 2020-2023 jo yhteensä 335 opiskelijavuotta alan koulutuksen lisäämiseen. Tämä lisäys on nyt riittävä, jotta esimerkiksi opiskelijarekrytoinnissa saadaan alalle soveltuvia opiskelijoita ja työelämässä oppimisen toteuttaminen järjestettyä yhteistyössä työpaikkojen kanssa. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto-opiskelijoiden kokonaismäärä on nyt yli 1​ 000.

Ehdotus tavoitteellisten opiskelijavuosien määrään sisältyvästä työvoimakoulutukseen kohdennettavien opiskelijavuosien määrästä

Turun ammatti-instituutti on käynyt vuoden 2024 valtionosuudella toteutettavasta työvoimakoulutuksesta neuvottelut Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja Varsinais-Suomen TE-toimiston kanssa. Uudet aloitettavat koulutukset tuottavat 78 opiskelijavuotta ja vuodelta 2023 ensi vuodelle jatkuvat koulutukset 44 opiskelijavuotta.

Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus esittää valtionosuudella toteutettavan työvoimakoulutuksen tavoitteelliseksi opiskelijavuosien määräksi 122 opiskelijavuotta.

​Turun ammatti-instituutti tekee tiivistä yhteistyötä työllisyyden kuntakokeilun ja International House Turun kanssa, jotta heidän asiakkaansa ohjautuisivat tarvitsemiinsa osaamisen kehittämisen palveluihin. Alueellisten työvoimatarpeiden johdosta on todennäköistä, että vuoden 2024 aikana tarvitaan lisäystä työvoimakoulutuksen opiskelijavuosiin. Ensi vuotta koskevat tarkistusneuvottelut toteutetaan maaliskuussa 2024.

2.​​ Hakemus perusrahoituksen harkinnanvaraisesta korotuksesta

Koulutuksen järjestäjä voi hakea suoritepäätöksen yhteydessä perusrahoituksen harkinnanvaraista korottamista. Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus esittää haettavaksi harkinnanvaraista korottamista opetus- ja kulttuuriministeriön kirjeessä määritellyillä perusteilla.

Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus esittää harkinnanvaraisen korotuksen hakemista työpaikkaohjaajien koulutuksen lisäämiseen ja kehittämiseen, urheilijoiden ammatillisen koulutuksen tukemiseen ja oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvauksen uudistamisen kokeiluun.

Työpaikkaohjaajien koulutuksen lisääminen ja kehittäminen

Ammatillisen koulutuksen uudistusten myötä työpaikalla tapahtuva oppiminen on lisääntynyt ja osaamisen näytöt suoritetaan pääsääntöisesti aidoissa työtilanteissa. Työpaikalla tapahtuva oppiminen tulee toteuttaa vahvassa yhteistyössä työpaikkojen kanssa ja varmistaa yhteistyössä opiskelijan työpaikalla saaman oppimisen tuen määrä ja laatu. Tässä keskeisenä toimintana on työpaikkaohjaajien kouluttaminen. Turun ammatti-instituutissa on toteutettu vuodesta 1996 alkaen työpaikkaohjaajien koulutusta.

Turun ammatti-instituutissa on nimetty työpaikkaohjaajien koulutuksen koordinointiin ja kehittämiseen vastuuhenkilö, joka toimii tiiviissä yhteistyössä koulutusaloille nimettyjen vastuuhenkilöiden kanssa. Varsinais-Suomen ammatilliset oppilaitokset muodostavat Laakeri-verkoston, jonka tehtävänä on alueellisen työpaikkaohjaajakoulutuksen kehittäminen ja toteuttaminen. Turun ammatti-instituutti toimii tällä hetkellä verkoston vetäjänä.

Turun ammatti-instituutissa on kerätty valtakunnallisen työpaikkaohjaajan palautekyselyn yhteydessä tietoa työpaikkaohjaajien koulutustarpeista. Eniten työpaikkaohjaajat ovat ilmoittaneet tarvitsevansa lisäkoulutusta näytön arvioinnista, opiskelijan ohjaamisesta ja palautteen antamisesta sekä eritysopiskelijoiden ohjaamisesta. Turun ammatti-instituutin tulee vastata tähän tarpeeseen ja kehittää mahdollisimman helposti saavutettavaa lisäkoulusta työpaikkaohjaajille.

Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus esittää haettavaksi opetus- ja kulttuuriministeriöltä rahoitusta työpaikkaohjaajien koulutuksen laajentamiseen ja kehittämiseen 50​ 000 euroa.

Urheilijoiden ammatillisen koulutuksen tukeminen

Turun kaupungilla on ammatillisen koulutuksen järjestämisluvassa opetusministeriön myöntämä erityistehtävä kouluttaa ammattiin opiskelevia urheilijoita. Urheilijoiden ammatillista koulutusta toteutetaan yhteistyössä Turun Seudun Urheiluakatemian kanssa, joka toimii osana Olympiakomitean Urheiluakatemia-ohjelmaa integroituen suomalaiseen huippu-urheilujärjestelmään.

Turun ammatti-instituutissa opiskelee tällä hetkellä 64 Urheiluakatemian opiskelijaa, jotka kaikki ovat SM-tasoisia urheilijoita. Urheilijoille suunnattua koulutusta on laajennettu, ja ammatillisen vaihtoehdon tunnettavuuteen on panostettu.

Elokuussa 2021 alkanut liiketalouden yksikön Sporttiluokka on saanut hyvän vastaanoton uutena koulutuspalveluna. Koulutuksessa on 30 haastajastatuksella opiskelevaa urheilijaa, jotka tavoittelevat Urheiluakatemia-tasoa.

Erityisesti tullaan kehittämään nivelvaiheissa siirtymiä perusopetuksesta ammatilliseen koulutukseen. Turun seudulla toimii seitsemän urheilu- ja liikuntapainotteista yläkoulua, joiden kanssa erityisesti tullaan kehittämään kaksoisurapolkua.

Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus esittää haettavaksi urheilijoiden ammatillisen koulutuksen kehittämiseen ja toteuttamiseen 100​ 000 euroa.

Oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvauksen uudistamisen kokeiluun myönnettävä lisärahoitus

Oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvauksen uudistamisen kokeilun tarkoituksena on, että lähtökohtaisesti työnantaja saisi alle 20-vuotiaasta vailla toisen asteen tutkintoa olevasta ammatillista perustutkintoa suorittavasta oppisopimusopiskelijasta suuremman koulutuskorvauksen kuin muista oppisopimusopiskelijoista.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää kokeiluun varattua lisärahoitusta harkinnanvaraisena korotuksena kohdennetusti niille koulutuksen järjestäjille, joilla on kohderyhmään kuuluvia oppisopimusopiskelijoita. Järjestäjäkohtainen kohdennus tehdään laskennallisin perustein varainhoitovuotta edeltävän vuoden toteutumatietojen perusteella. Opetus- ja kulttuuriministeriön laskentakriteereiden perusteella määräytyvä rahoitus Turun kaupungille on 160​ 038 euroa.

Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus esittää haettavaksi opetus- ja kulttuuriministeriön esittämää lisärahoitusta.

Liite 1Hakulomake

Oheismateriaali 1Opetus- ja kulttuuriministeriön kirje 13.10.2023

​Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää hakea ammatillisen koulutuksen varainhoitovuoden 2024 rahoitusta liitteen 1 mukaisesti.

​Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että kasvatus- ja opetusjohtaja valtuutetaan allekirjoittamaan hakemus ja tekemään siihen tarvittaessa vähäisiä muutoksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKasvatus ja opetus
tpvXXXXX


Liitteet:

Kh § 393
Liite 1:Hakulomake