Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto, hankintapalvelut 
Hankintajohtaja5026.10.2023 

5908-2023 (02 08 00)

Ompelu-, saumaus- ja lukkotikkikoneiden huolto- ja korjauspalveluiden hankinnan hankintamenettelyn keskeyttäminen

 

Konsernihallinnon hankintapalvelut, projektipäällikkö Tapani Järvinen:

 

Hankinnan tausta

 

Konsernihallinnon hankintapalvelut on pyytänyt avoimella menettelyllä tarjouksia ompelu-, saumaus- ja lukkotikkikoneiden huolto- ja korjauspalveluista Turun kaupungille.

 

Tarjouspyyntö julkaistiin 6.10.2023. Tarjousten määräajan on määrä olla 7.11.2023.

 

Kyseessä on kansallisen kynnysarvon ylittävä hankinta.

 

Hankintamenettelyn keskeyttäminen

 

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) 3 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

Hankintalain 125 §:n 1 momentin mukaan hankintamenettely voidaan keskeyttää vain todellisesta ja perustellusta syystä. Perusteltuna syynä voidaan hankintalain 125 §:ään johtaneen valmisteluaineiston nojalla pitää esimerkiksi tarjouspyynnön virheellisyyttä (HE 182/2010, s. 22). Oikeuskäytännössä on lisäksi katsottu (ks. esim. MAO 491/20), että hankintamenettelyn keskeyttäminen ei edellytä vakavien tai poikkeuksellisten seikkojen olemassaoloa. Hankintamenettelyn keskeyttämisen edellytyksenä oleva todellinen ja perusteltu syy voi johtua myös hankintayksikön omasta toiminnasta tai laiminlyönnistä aiheutuvasta hankintamenettelyn virheellisyydestä.

Hankintalain 125 §:n 2 momentin mukaan hankintamenettelyn keskeyttämistä koskevaan ratkaisuun sovelletaan, mitä hankintaa koskevasta päätöksestä säädetään hankintalain 123 §:ssä. Hankintalain 123 §:n mukaan hankintayksikön on tehtävä ehdokkaiden ja tarjoajien asemaan vaikuttavista ratkaisuista sekä tarjousmenettelyn ratkaisusta kirjallinen päätös, joka on perusteltava.

Hankintayksikkö keskeyttää hankintamenettelyn hankintaa tekemättä. Keskeyttämisen syynä on virheellinen tarjouspyyntö. Hankintayksikkö on asettanut tarjoajien soveltuvuusvaatimukseksi liikevaihtovaatimuksen, joka on ollut perusteettoman matala suhteessa hankinnan arvioituun vuosittaiseen arvoon. Hankintayksikkö ei voi tarjouspyynnössä asetetulla liikevaihtovaatimuksella varmistaa sitä, että tarjoavat tarjoajat pystyisivät toteuttamaan hankinnan ja suoriutumaan sopimuskauden velvoitteista. Hankintayksikkö on siten todennut tarpeen muuttaa liikevaihtovaatimusta. Koska virhe on ollut jo alkuperäisessä tarjouspyynnössä, voidaan virhe korjata vain siten, että hankintamenettely keskeytetään ja aloitetaan alusta.

 

Hankintayksiköllä on edellä mainitusta syystä todellinen ja perusteltu syy keskeyttää hankintamenettely. Keskeyttämispäätöstä tehtäessä toimitaan tasapuolisesti ja tarjoajia syrjimättä.

 

Hankintayksikkö tulee käynnistämään hankinnan kohteessa uuden hankintamenettelyn, joka on keskeytettyyn hankintamenettelyyn nähden erillinen ja uusi prosessi.

 

Toimivalta

 

Turun kaupungin hallintosäännön 79 §:n mukaan kansliapäällikkö päättää yhteishankinnoista mukaan lukien seutuhankinnat. Konsernihallinnon hallinnon järjestämispäätöksen 12 § mukaan hankintapäällikölle on siirretty toimivalta päättää yhteishankinnoista mukaan luettuna seutuhankinnat ja niitä koskevista puitejärjestelyistä. Kaupunginhallitus on päätöksellään 5.6.2023 § 215 päättänyt muuttaa hankintapäällikön tehtävänimikkeen hankintajohtajaksi.

 

Hankintajohtaja Susanna Sarvanto-Hohtari:

 

PäätösPäätän edellä esitetyin perustein, että

ompelu-, saumaus- ja lukkotikkikoneiden huolto- ja korjauspalveluiden hankintamenettely keskeytetään edellä esitetyin perustein hankintaa tekemättä ja

hankinnan kohteesta käynnistetään uusi hankintamenettely, joka on keskeytettyyn hankintamenettelyyn nähden erillinen ja uusi prosessi.

Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

 

Oikaisuohje ja valitusosoitus ovat liitteenä.

 

Lisätietoja: hankinta-asiantuntija Liisa Yli-Yrjänäinen, 044 907 5216

Jakelu

tiedKaupunginhallitus