Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus37710.10.202312

6242-2023 (00 04 01, 00 01 02)

Lausunto Varsinais-Suomen hyvinvointialueen palvelustrategialuonnosta koskevaan kyselyyn

Tiivistelmä:

Varsinais-Suomen hyvinvointialue on pyytänyt alueen kuntia vastaamaan heidän palvelustrategialuonnokseensa liittyvään kyselyyn. Hyvinvointialueen aluevaltuuston on tarkoitus päättää palvelustrategiasta 15.11.2023. Kaupunginhallitukselle esitetään alla olevan lausunnon antamista.

Kh § 377

Integraatiojohtaja Minna Sartes ja järjestämispäällikkö Heini Parkkunen 5.10.2023:

Varsinais-Suomen hyvinvointialue on toimittanut heidän palvelustrategialuonnoksensa kunnille ja pyytänyt vastaamaan siihen liittyvään sähköiseen kyselyyn. Kyselyyn voi vastata 11.10.2023 asti. Hyvinvointialueen aluevaltuuston on tarkoitus päättää palvelustrategiasta 15.11.2023​. Vastauksia valmisteltiin konsernihallinnon integraatiotoiminnossa ja käsitelty kaupungin johtoryhmässä 3.10.203.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen palvelustrategialuonnos

Palvelustrategialuonnos sisältää Varhan mission, vision ja arvot. Missiona on ”turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä”. Palvelustrategia on osa Varsinais-Suomen hyvinvointialueen strategiaa. Palvelustrategiassa hyvinvointialue päättää järjestämisvastuulleen kuuluvan sosiaali- ja terveydenhuollon pitkän aikavälin tavoitteet.

Palvelustrategialuonnoksessa esitetään yleiset palvelulupaukset, eritysestitarkasteltavat palvelukokonaisuudet ja yleiset periaatteet. Yleisiin periaatteisiin sisältyy kolme strategista periaatetta:

a) palvelurakenne ja palvelujen yhteensovittaminen, b) palveluverkko, c) palvelujen tuottajien valinta. Näihin kaikkiin on pyydetty ottamaan kantaa.

Lisäksi strategialuonnoksessa on Varhan organisaatiorakenteen mukaisesti a) sosiaali- ja terveyspalvelut, b) lasten, nuorten ja perheiden palvelut, c) mielenterveys- ja päihdepalvelut, d) ikääntyneiden palvelut, e) perustason sairaalapalvelut ja f) muiden palvelujen keskeiset tavoitteet. Jokaiselle edellä mainitulle on esitetty tavoitteet, palvelulupaus ja tuotantotavat. Lisäksi on kuvattu palveluverkkoa lähipalveluista hyvinvointialueen tasoisiin palveluihin. Mukana ovat myös palveluvalikoima ja palvelujen yhteensovittaminen sekä palvelurakenne.

Hyvinvointialueen esittämiin kysymyksiin strategian toimivuudesta oli mahdollista ottaa kantaa neliportaisella asteikolla: hyvin, melko hyvin, melko huonosti, huonosti. Lisäksi jokaiseen kysymykseen oli mahdollista kirjata lisätietoja. Seuraavassa esitetään Turun kaupungin vastaukset tiivistettynä.

Turun kaupungin vastaus sähköiseen kyselyyn on liitteenä 1.

Turun kaupungin vastauksissa painotetaan seuraavia asioita

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on sekä kunnan että hyvinvointialueen vastuulla oleva tehtävä. Hyvinvointialueella ja alueen kunnilla pitää olla yhteiset strategiset tavoitteet sekä yhteinen tietopohja ja mittarit hyvinvoinnin edistämiseksi ja johtamiseksi. Varhalla ja Turulla on omat toimenpiteet tavoitteiden toteuttamiseen ja saavuttamiseksi, mutta päämäärän tulee olla yhteinen.

Yhteistyön rakentaminen edellyttää virallisten vuosittaisten yhteistyöneuvottelujen lisäksi sekä strategisen tason yhteistyötä että yhteistyötä käytännön tasolla esimerkiksi ehkäisevässä päihde- ja mielenterveystyössä. Kaikki sekä kunnan että Varhan yhteistyössä toteutettavat asiat tulisi kuvata selkeästi - mitä tekee kunta, mitä hyvinvointialue. Näitä eri tasoisia ja teemallisia yhteistyön tapoja tulee edelleen kehittää sekä sopia Varhan ja kuntien välisistä toimintatavoista sekä tarkoituksenmukaisesta resurssien käytöstä päällekkäisyyksiä välttämiseksi.

Palveluohjauksen Turun ja Varhan välillä tulee olla sujuvaa. Tämä edellyttää riittävää tietoisuutta turkulaisten ohjautumiseksi Varhan palveluihin, mutta erityisesti Varhan palveluissa riittävää tietoa Turun palveluista, jotta yhteiset asiakkaat ohjautuvat saumattomasti esimerkiksi liikunta- tai kulttuuripalveluihin Varhan asiakkuudesta.

Turun väestössä on muihin Varsinais-Suomen kuntiin verrattuna merkittävästi enemmän maahanmuuttajataustaisia henkilöitä, työttömiä, erityisesti pitkäaikaistyöttömiä, yksinasuvia ja opiskelijoita sekä ruotsin- ja muunkielisiä. Näiden väestöryhmien erityispiirteet ja -tarpeet tulee riittävästi huomioida Varhan palvelustrategiassa.

Turun kaupungissa on käynnissä lasten ja nuorten palveluiden​ muutoshanke, jossa pilotoidaan palveluiden suunnittelun, toteuttamisen ja resurssoinnin yhteensovittamista. Tavoitteena on, että kokonaisuuteen saadaan integroitua niin Varhan kuin myös kolmannen sektorin palvelut yhdeksi palveluiden kokonaisuudeksi. Varhan palvelustrategiassa olisi hyvä huomioida myös tämä integraatio. Palvelustrategissa pitäisi näkyä kouluissa ja oppilaitoksissa toimiva terveydenhoito ja se, miten opiskeluhuolto järjestetään yhteistyössä kunnan kanssa ja miten sitä on tarkoitus kehittää. Sekä miten sen saatavuus ja saavutettavuus varmistetaan.

Kolmannen sektorin toiminta tukee ja vahvistaa sekä Varhan että Turun palveluja ja toimintaa. Kolmannen sektorin toimintaedellytysten varmistaminen on sekä Varhan että Turun tehtävä. Kustannustehokkuuden ja joustavuuden turvaamiseksi säästöt kolmannen sektorin toimintaedellytyksistä eivät ole tarkoituksenmukaisia. Järjestöjen avustamisen työnjakoa Turun ja Varhan välillä tulee edelleen kehittää.

Tiedonsiirron Varhan ja Turun välillä tulee olla sujuvaa kaikkien ikä- ja kohderyhmien osalta. Erityisen tärkeää tämä on lasten ja nuorten kohdalla, jotta varmistetaan heidän tilanteensa kokonaisvaltaisesta huolehtimisesta. Tässä tarvitaan mm. yhteisiä, yhdessä sovittuja tietojärjestelmiä ja -ohjelmia. Näin varmistetaan osaltaan myös kustannustehokkuutta.

Palveluverkkoja pitää kehittää tiiviissä yhteistyössä, ja siihen on luotava toimivat yhteistyörakenteet. Kaikkien palvelujen ei tarvitse noudattaa kuntarajoja, mikäli asutus ja väestökeskittymät rakentuvat toisin. Palvelupisteiden toteuttamisessa tarvitaan tiivistä yhteistyötä niin kaavoituksen kuin liikennesuunnittelun kanssa.

Liite 1Turun kaupungin vastaus sähköiseen kyselyyn

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää antaa edellä olevan ja liitteen 1 mukaisen lausunnon Varsinais-Suomen hyvinvointialueen palvelustrategialuonnoksesta.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan heti.​

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausVarsinais-Suomen hyvinvointialue


Liitteet:

Kh § 377
Liite 1:Turun kaupungin vastaus sähköiseen kyselyyn