Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus37610.10.202311

6904-2023 (00 01 01, 00 01 00, 10 03 02, 02 05 01)

Musiikkitalon operatiivisen toiminnan ja hallinnon organisointi

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään periaatepäätöksen tekemistä musiikkitalon operatiivisen toiminnan ja hallinnon organisoimiseksi.

Kh § 376

Kulttuurijohtaja Anu Laitila, intendentti Nikke Isomöttönen, vt. johtava kaupunginlakimies Pauliina Ahlas ja toimitusjohtaja Arto Valkama 3.10.2023:

Kaupunginvaltuusto on 21.8.2023 päättänyt hyväksyä Turun musiikkitalo Fuugan toteutussuunnitelman ja päättänyt, että musiikkitalon allianssissa siirrytään toteutusvaiheeseen. Päätöksen myötä musiikkitalon rakentaminen alkaa syksyllä 2023. Toteutussuunnitelman liitteenä olevan yleisaikataulun mukaan musiikkitalon rakennusvaihe päättyy keväällä 2026 ja musiikkitalon käyttöönottovaihe on valmis 31.7.2026.

Musiikkitalon rakennuksen suunnittelua koskevan työn ohella on selvitetty, miten musiikkitalon toiminta ja hallinto tulisi organisoida. Operatiivisen toiminnan valmistelun tavoitteeksi on otettu ajatus kulttuurirannasta, joka käsittäisi muun ohella musiikkitalon ja kaupunginteatterin toiminnan sekä näihin liittyvät moninaiset palvelut kuntalaisille ja yleisölle. Musiikkitaloa ja kaupunginteatteria johdettaisiin hallinnollisesti yhtenä kokonaisuutena, jolloin hallinnolliset, tekniset sekä myynnin, markkinoinnin ja viestinnän resurssit kattavat sekä musiikkitalon että kaupunginteatterin tarpeet.

Musiikkitalon operatiivinen johto hoidettaisiin Turun Kaupunginteatteri Oy:n toimesta. Turun Kaupunginteatteri Oy:n toimialaa laajennettaisiin. Turun kaupunginteatteri Oy hallinnoisi molempia rakennuksia vuokrasopimusten nojalla ja vuokraisi tiloja edelleen. Musiikkitalon tilojen käytössä ensi sijalla on Turun filharmoninen orkesteri (TFO), joka vuokraisi musiikkitalon tiloja tarpeensa mukaan. TFO:n taiteellisen ja operatiivisen toiminnan johto säilyy orkesterin omassa päätösvallassa, ja orkesteri on myös jatkossa osa kaupungin kulttuurin palvelukokonaisuuden organisaatiota.

Tämä päätös on kaupunginhallituksen päätettäväksi tuotava periaatepäätös, jonka jälkeen hankkeen valmistelu käynnistyy. Selvyyden vuoksi todetaan, että operatiivisen toiminnan ja hallinnon järjestämistapa tulee vielä täsmentymään valmistelun edetessä ja saattaa perustellusta syystä myös muuttua. Mahdolliset merkittävät muutokset tuodaan erikseen päätöksentekoon.

Musiikkitalo Fuugan vuokraaminen Turun Kaupunginteatteri Oy:lle

Musiikkitalo Fuuga esitetään vuokrattavaksi Turun Kaupunginteatteri Oy:lle. Vuokran tulee olla markkinaehtoinen. Käyvästä vuokratasosta teetetään vuokratasolausunto. Yhtiö tuottaisi jatkossa itse kaupunginteatterin ja musiikkitalon rakennusten esitys- ja näyttämötekniikkaan liittyvät huolto- ja ylläpitopalvelut, mikä huomioidaan vuokran määrässä.

Musiikkitaloa koskeva vuokrasopimusta koskeva päätös tuotaisiin erikseen päätöksentekoon. Päätösvalta vuokrausta koskevassa asiassa on kaupunginvaltuustolla.

Musiikkitalon toiminnan käynnistäminen

Musiikkitalon toiminta perustuisi Turun Kaupunginteatteri Oy:n operoimaan yhteistyömalliin. Ensisijainen alivuokralainen on TFO. Siltä osin kuin musiikkitalo ei ole TFO:n käytössä, Turun Kaupunginteatteri Oy vuokraisi sitä muille paikallisille musiikin toimijoille. Näiden lisäksi ohjelmistoa monipuolistettaisiin kansallisten ja kansainvälisten musiikkialan toimijoiden ohjelmasisällöllä. Muina aikoina sekä teatterin että Fuugan tiloja voitaisiin vuokrata kokous- ja tapahtumatoimintaan. Näin turvataan se, että musiikkitalon tilat tulisivat mahdollisimman täysipainoisesti käyttöön ja tuotantojen sisältö olisi mahdollisimman laaja-alainen.

Kaupunginteatteri operoisi nykyisen oman ravintolatoiminnan ohella jatkossa myös Musiikkitalon tiloissa olevia ravintolapalveluita. Mallilla tavoitellaan kokonaisuutena toimivaa kulttuurirantaa, jossa asiakkaan kokemus on saumaton ja kiinteistöistä muodostuu esittävän taiteen korkeatasoinen kokonaisuus.

Mallin vaikutukset Turun Kaupunginteatteri Oy:n toimintaan ja organisaatioon

Kulttuurirannan vuosittainen kävijätavoite tulee olemaan enemmän kuin teatterin ja nykyisen konserttitalon yhteenlaskettu kävijämäärä. Kahdesta rakennuksesta/kiinteistöstä muodostuisi alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti kiinnostava monipuolinen kokonaisuus, joka saisi synergiaetua yhteisistä toiminnoista.

Vierailupohjaista musiikkisisältöä ohjaamaan ja kuratoimaan perustettaisiin musiikin sisältötyöryhmä, johon tulisi edustus TFO:lta, teatterilta ja mahdollisilta kumppaniorganisaatioilta. Fuugan kokonaistoiminnan hallinnointi vaatisi lisäresursointia. Teatterin nykyiset resurssit ovat kiinni teatterin toiminnassa, jonka jatkuvuus turvataan. Teatteriyhtiö vastaisi jatkossa molempien kiinteistöjen kokonaisuuden hallinnosta ja palveluista. Yhteisiä palveluja olisivat muun muassa ravintola- ja aulapalvelut, markkinointi, myynti, viestintä, tekniikka, hallinto ja tilavuokraus. Kustannustehokas resurssien käyttö tukee taiteellisen sisällön monipuolisuutta ja laatua.

Liikkeenluovutuksen valmistelu

Osana alustavaa valmistelua on tunnistettu mahdollisuus, että kulttuurirannan konseptin käyttöönoton jälkeen Turun Kaupunginteatteri Oy tuottaisi musiikkitalo Fuugan tarvitsemia tukipalveluja, joita tällä hetkellä tuottaa Turun filharmoninen orkesteri. Tukipalvelut käsittävät orkesterin konserttitoiminnan markkinointia, myyntiä, viestintää, tuotantoa sekä tekniikkaa koskevia palveluita. Valmistelun aikana selvitetään tarkoituksenmukainen tapaa toteuttaa tukipalvelut koko kulttuurirannan näkökulmasta. Tukipalveluja koskeva liiketoiminta olisi mahdollista siirtää liikkeenluovutuksena Turun Kaupunginteatteri Oy:lle.

Asiaa on käsitelty Turun filharmonisen orkesterin hallinnon ja tuotannon henkilökunnan työpaikkakokouksessa 28.9.2023, mikä on samalla osa yhteistoimintamenettelyä.

Kaupunginhallituksen tekemää liikkeenluovutuksen valmistelun käynnistämistä koskevaa päätöstä seuraisi liikkeenluovutusasiakirjojen ja muiden asiaan liittyvien asiakirjojen valmistelu. Neuvottelut pääsopijajärjestöjen kanssa käynnistettäisiin. Kun neuvottelut ja asiakirjat on saatu valmiiksi, kaupunginhallitus päättäisi liikkeenluovutuksesta ja hyväksyisi siihen liittyvät asiakirjat. Liikkeenluovutusta koskeva asia saatetaan kaupungin yhteistyötoimikunnan käsittelyyn ennen kuin kaupunginhallitus tekee lopullisen päätöksensä asiassa.

Taloudelliset vaikutukset

Hankkeen taloudelliset vaikutukset sen osapuolina oleville tahoille ovat seuraavat:

Turun kaupunki / Turun filharmoninen orkesteri

Musiikkitalo Fuugaan siirtyminen aiheuttaa muutoksia TFO:n nykyiseen vuokratasoon, ja vuokratason nousu tulisi huomioida kulttuuri- ja nuorisolautakunnan alaisen toiminnan talousarviossa. Liikkeenluovutuksen vaikutukset orkesterin saamaan OKM:n valtionosuusrahoitukseen tulee huomioita, ja ne selvitettäisiin valmistelun aikana.

Turun kaupunki / kulttuuri- ja nuorisolautakunta

Turun kaupungin kulttuuri- ja nuorisolautakunta myöntää avustusta Turun Kaupunginteatteri Oy:lle. Yhtiön toiminnan laajeneminen vaikuttaisi avustuksen suuruuteen. Jatkossa avustuksen myöntöpäätöksessä eriteltäisiin tilavuokraan kohdistuva ja toimintaan kohdistuva osuus. Toimintaan osoitetun avustuksen taso tulisi määritellä niin, että siinä olisi huomioitu toiminnan volyymin kasvaminen nykytoimintaa suuremmaksi. Myös odotukset taiteellisesti tavoitteelliseen ohjelmaan tulisi huomioida avustuksen suuruudessa, sillä erilaisten ohjelmasisältöjen tuotto-odotukset vaihtelevat riippuen siitä, tuleeko sisältöä subventoida (esim. taiteellisesti merkittävät kansainväliset vierailut) vai onko siitä odotettavissa voittoa (esim. viihteellinen ohjelmisto).

Vaikka kahden merkittävän esittävän taiteen talon yhteisessä hallinnoinnissa saavutetaan huomattavia synergiaetuja, niiden menestyksekäs johtaminen ja hallinnointi edellyttää mm. ohjelmasuunnittelulta, kiinteistönhallinnalta sekä viestinnältä ja markkinoinnilta huomattavasti korkeampaa vaatimustasoa kuin nykytoiminnassa.

Turun Kaupunginteatteri Oy

Kaupunginteatterille kohdistuvat vuokrakustannukset nousisivat ja kokonaisuuden operointi vaatisi lisää henkilöresursseja. Lisäkustannuksia voisi muodostua myös muun muassa Fuugan esitys- ja näyttämötekniikan ja muun kaluston, esimerkiksi keittiötoiminnan investoinneista. Kaikista syntyvistä lisäkustannuksista osa voitaisiin kattaa toiminnan tuotoilla, mutta toiminta tulisi vaatimaan merkittävää lisäavustusta.

Teatteritoiminnan nykyinen rahoituspohja säilyy ennallaan. Laajennukset yhtiön toimialaan rakennettaisiin niin, etteivät ne vaikuttaisi alentavasti teatterin saamiin OKM:n avustuksiin. Yhtiö eriyttäisi kirjanpidollisesti teatteri-, musiikki- ja kaupallisen palveluliiketoiminnan.

Omistajapolitiikka

Kaupunginvaltuusto on 13.2.2023 § 30 hyväksynyt Turun kaupungin omistajapolitiikan vuosille 2022–2025.

-​​ Turun Kaupunginteatteri Oy:tä koskevan yhtiökohtaisena linjauksen on muun ohella todettu seuraavaa:

Tämä periaatepäätös vastaa edellä mainittua omistajapolitiikan linjausta. Turun Kaupunginteatteri Oy:tä koskevat omistajapolitiikan muut päivittämistarpeet arvioidaan valmistelun edetessä ja tuodaan tarvittaessa erikseen päätettäväksi.

Aikataulu ja tulevat päätökset

Hankkeeseen liittyen tullaan erikseen tuomaan päätöksentekoon päätösesitykset seuraavista asioista:

-​ Musiikkitalon vuokraaminen:

-​​ Liikkeenluovutus:

-​ Avustuksia koskeva päätöksenteko

-​ Turun Kaupunginteatteri Oy:lle annettava konserniohjaus

-​ ​Omistajapolitiikan päivittäminen

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää, että musiikkitalon operatiivisen toiminnan ja hallinnon organisoinnin valmistelu voidaan käynnistää esittelytekstissä mainitun mukaisesti.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää varata hankkeesta koituviin kustannuksiin vuodeksi 2024 350.000 euron varausmäärärahan.

Vielä kaupunginhallitus päättää, että liikkeenluovutuksen valmistelu voidaan käynnistää esittelytekstissä mainituin tavoin. Liikkeenluovutusta koskeva asia saatetaan kaupungin yhteistyötoimikunnan käsittelyyn ennen kuin kaupunginhallitus tekee lopullisen päätöksensä mahdollisesta liikkeen luovutuksesta.

Päätös​Ehdotus hyväksyttiin.

​Lisäksi kaupunginhallitus edellytti, että musiikkitalon ravintolatoiminnasta toteutetaan markkinavuoropuhelu, jonka tarkoitus on selvittää ravintolatilojen vuokrataso sekä arvioida kaupungille kokonaistaloudellisesti paras vaihtoehto ravintolapalveluiden järjestämiseksi.

Päätös lisäyksen osalta tehtiin Euron Ruohosen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tiedTurun Kaupunginteatteri Oy
tpvKonsernihallinto, lakipalvelut
tpvKonsernihallinto, talousohjaus
tpvKulttuurin palvelukokonaisuus
tiedYhteistyötoimikunta