Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus37210.10.20237

14272-2022 (02 08 00)

Varissuon koulun väistötila Pääskyvuoren koulun kentälle

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus teki periaatepäätöksen 3.4.2023 § 138 Varissuon koulun väistötilahankinnan toteuttamisen suunnittelun edistämistä koskien. Väistötilan hankintaan liittyvää suunnittelua on jatkettu ja selvityksiä hyvän arjen toiminnan varmistamiseksi. Kaupunginhallitukselle esitetään, että Varissuon koulun väistötilaelementti sijoitetaan Pääskyvuoren koulun kentälle ja akuutin väistötilaelementin hankintaprosessi aloitetaan.

Kh § 372

Vs. toimitilapäällikkö Pauliina Karjalainen, palveluverkkojohtaja Minna Juselius ja kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen 4.10.2023:

Tausta

Varissuon koulu on teknisen käyttöikänsä päässä, kohteessa oireiltin ja tehtiin sisäilmailmoituksia. Varissuon koulutaloon tehtiin kevään 2023 aikana rakennuksen kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus. Kuntotutkimuksen mukaan kosteus- ja mikrobivaurioita havaittiin paikallisesti ala- ja yläpohjissa sekä ulko- ja väliseinissä. Merkittävin sisäilman laatuun vaikuttava tekijä on ilmayhteys vaurioituneista rakenteista sisäilmaan.

Tilapalvelut esitti kahta vaihtoehtoista sijaintia Varissuon väistöelementin sijoitukselle. Nämä olivat tilaelementti Majanummen koulun tontille ja tilaelementti Pääskyvuoren koulun tontille.

Kaupunginhallitus teki 3.4.2023 § 138 periaatepäätöksen Jäkärlän ja Varissuon koulujen väistötilojen osalta seuraavasti (tässä Varissuon koulun väistöä koskeva osuus):

”Varissuon koulun väistötilaratkaisun kanssa jatketaan väistötilaelementtiratkaisun toteuttamisen suunnittelulla Pääskyvuoren koulun yhteyteen. Väistötilaelementin hankintaan vaaditut toimenpiteet voidaan aloittaa vasta sen jälkeen, kun yhdessä Pääskyvuoren koulun kanssa on varmistettu, että tiloissa pystytään turvaamaan hyvä arki niin ruokailujen, välituntien, liikuntatuntien kuin turvallisen kulkemisen osalta.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että koulukyytien järjestämisestä käydään keskustelu yhdessä koulun ja vanhempainyhdistyksen edustajien kanssa. Tavoitteena on taata mahdollisimman turvalliset ja sujuvat koulumatkat ja -kuljetukset. Erityistä huomiota kiinnitetään 1. ja 2. luokkalaisten kuljetuksiin.”

Prosessi ja toimivalta akuuteissa väistötilahankinnoissa

Kaupunginhallitus päätti 31.1.2022 § 33 periaatepäätöksenä, että jatkossa akuutin väistötilahankinnan prosessi käynnistetään tilapalvelujohtajan päätöspöytäkirjalla. Näin menetellään silloin, kun akuuttiin tarpeeseen ei ole löydettävissä ratkaisua omasta tilakannasta tai markkinoilta ei löydy valmista käyttötarkoitukseltaan soveltuvaa tilaa. Kaupunginvaltuuston hyväksymässä tilahankkeiden hankesuunnitteluohjeeseen on kirjattu tämä sama periaate.

Akuuteista tilahankkeista ei laadita hankesuunnitelmaa, mutta tilatarve määritellään yhdessä käyttäjäosapuolen kanssa. Akuutin tilahankinnan kilpailutus käynnistetään viranhaltijapäätöksenä (tilapalveluyksikön johtaja). Päätöksen hankinnasta tekee saatujen tarjousten pohjalta päätösvaltainen taho. Lausuntoja ei pyydetä.

Tilapalvelujohtaja hyväksyy akuutit tilahankinnat, joiden kustannusarvio on <3 M€ tai vuosivuokra < 300.000 €. Kaupunginhallitus hyväksyy akuutit tilahankinnat, joiden kustannusarvio on 3 M€ - 10 M€ tai vuosivuokra 300.000–600.000 €. Kaupunginvaltuusto hyväksyy akuutit tilahankinnat, joiden kustannusarvio on > 10 M€ tai vuosivuokra > 600.000 €.

Varissuon koulun väistötilaelementti on herättänyt kovasti keskustelua, minkä johdosta päätös prosessin käynnistämisestä esitetään kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi.

Varissuon koulun väistötilakokonaisuus

Kesällä 2023 valmistunut uusi laajennettu Pääskyvuoren koulurakennus on mitoitettu laskennallisesti 360 oppilaalle, 3 sarjaiseksi. Lukuvuonna 2023–2024 Pääskyvuoren koulukokonaisuudessa opiskelee noin 310 oppilasta (ml Varissuon koulusta jo Pääskyvuoreen siirtyneet oppilaat).

Turussa käytössä olevan laskennallisen alakoulun mitoitusperiaatteen mukaan Pääskyvuoren koulun max. oppilasmäärä on 420 oppilasta. Kun verrataan Turun nykyisten kouluhankkeiden ryhmämitoituksia, on Pääskyvuoren koulun mitoitus väljä. Syksyllä 2024 Pääskyvuoren koulun ja Varissuon koulun yhteenlasketun oppilasmäärän arvioidaan olevan noin 460 oppilasta, kun tähän lisätään syksyksi 2024 suunniteltu väistötilaelementti on näiden kahden koulun käytössä Turussa olevien linjausten mukaan hyvin tilaa.

Pääskyvuoren koulun kenttä on mitä todennäköisimmin samoilta osin käytettävissä väistön aikana kuin se on ollut Pääskyvuoren koulun remontit aikana. Pihalle jäävän liikunnallisen tilan lisäksi Tilhenkadun päässä Kuukkelinpuistossa (Tilhenkatu 28–30) noin 750 m ja 10minuutin turvallisen kävelymatkan päässä Pääskyvuoren koululta sijaitsee lähiliikuntakenttä. Kentän yhteyteen sen toiminnallisia edellytyksiä parantamaan huomioidaan väistötilahankinnan yhteydessä huoltotilatarve.

Varissuon koulun tarvitsema välituntipiha-alue on vähintään 800 m.

Pääskyvuoren koulun väistötilaelementin pihan liikunnallisiin olosuhteisiin tullaan panostamaan. Piha-alueen ja välituntialueen tulee olla hyvin varusteltu, julkinen, ulkoliikuntaa edistävä, kaikenikäisille soveltuva ja aktivoiva alue kaikille hyödynnettäväksi. Piha-alueiden tulisi palvella kaikenikäisiä kuntalaisia lähiliikuntapaikkana iltaisin, viikonloppuisin ja kesäaikaan. Väistötilaelementin pihalle toteutettava liikunnallinen piha-alue voidaan jättää väistötilojen poistumisen jälkeen palvelemaan kaupunkilaisia niiltä osin kuin se vain on mahdollista.

Lisäselvitys

Valmisteluaikana 3.4.-30.9.2023 tehtiin periaatepäätöksen mukaisen valmistelun lisäksi lisäselvitystä koskien Turun yliopiston hallinnoiman Turun normaalikoulun kentän käytöstä mahdollisena väistötilaelementin sijoituspaikkana yhdessä koulun edustajien kanssa. Väistötilaelementtikokonaisuudesta tulisi huomattavasti suurempi normaalikoulun kentälle, sillä koulun tilojen käyttöasteiden ollessa niin suuria ei tiloissa pystytä toteuttamaan samanlaista yhteiskäyttöä opetustila ja pienryhmätilojen osalta kuin Pääskyvuoren koulun yhteydessä. Väistötilaelementti normaalikoulun kentälle olisi noin 1.200m2 suurempi. Tämä tekee ratkaisusta samalla teknis-taloudellisesti kannattamattoman. Oppilaiden pitäisi myös siirtyä toiseen lähikouluun taito- ja taideaine sekä liikuntatunneille. Näitä ei ole väistöelementtikokonaisuuksiin suunniteltu. Lisäksi normaalikoulun tontti ei mahdollista riittävää viranomaisen vaatimaa vähimmäismitoitettua välituntipiha-aluetta kahden koulun käyttöön.

Toimiva arki ja kuuleminen

Pääskyvuoren koulun lisärakennus on otettu käyttöön syyslukukauden 2023-2024 alkaessa. Koulun pihatyöt ovat vielä osittain kesken, mutta nekin valmistuvat alkusyksyn aikana. Alueella on tehty Talvitien infran kunnostustöitä, ja tämä on haitannut alueella liikkumista. Työ saadaan valmiiksi syksyn aikana ennen pimeneviä kouluaamuja, jotta koulun liikenneturvallisuus voidaan taata.

Pääskyvuoren koulun oppilasmäärä on noussut noin 70 oppilaalla (Varissuon koulun alueen ekaluokkalaiset ovat jo aloittaneet koulunsa Pääskyvuoressa) ollen nyt noin 310 oppilasta. Viimeksi Pääskyvuoren koulun oppilasmäärä ylitti 300 oppilaan rajan lukuvuonna 2016-2017 ja pysyvämmin koulun oppilasmäärä oli jäänyt alle 300 oppilaan vuonna 2008. Koulun uusiin olosuhteisiin on oltu tyytyväisiä.

Varissuon koulun henkilökunnan ja oppilaiden muutto Varissuolta Kupittaalle on onnistunut hyvin, eikä kuljetuksissa ole ollut merkittäviä ongelmia sen jälkeen, kun oppilaat ovat tottuneet linja-autojen käyttöön. Mukana linja-autoissa on myös kaksi koulunkäynninohjaajaa. Kaupunginhallituksen tarkoittama hyvä arki on toteutunut hyvin myös Varissuon koulun väistötilassa Untamonkadulla. Nykyinen piha on tosin todettu koulun käyttöön pieneksi.

Yhteistyö ja keskustelu huoltajien kanssa on toiminut sekä Pääskyvuoren että Varissuon koulujen osalta erinomaisesti.

Kevään 2023 aikana on järjestetty mahdollisuuksia tulla kuulluksi niin lapsille, henkilöstölle, huoltajille kuin alueen asukkaillekin.

Uusi kuuleminen on toteutettu syyskuussa, jolloin on kuultu oppilaiden huoltajia, oppilaskuntia ja koulujen henkilökuntaa sekä Varissuon että Pääskyvuoren koulun osalta. Huoltajien osalta palautteita on tullut 20 kpl. Molempien koulujen oppilaskunnat ja henkilökunta ovat antaneet omat palautteensa.

Huoltajien palautteita on ollut melko vähän ja niistä suurin osa on tullut Varissuolta. Näissä palautteissa väistötilaa on toivottu Varissuolle.

Kummankin koulun henkilökunta on ollut huolissaan tilojen riittävyydestä. Väistötilojen suunnittelussa esiin tulleet huolet on otettu huomioon.

Varissuon koulun tulevaisuus

Väistötilaelementti toteutetaan tilapäisellä rakennusluvalla, mikäli sijaintipaikassa ei ole sijoittamiseen pysyvästi soveltuvaa asemakaavaa. Näin ollen Varissuon koulun väistöaika tilaelementin valmistumisesta on lähtökohtaisesti enintään viisi vuotta.

Mikäli tilaelementti saadaan käyttöön elokuussa 2024, voidaan toimintaa tiloissa järjestää arviolta syksyyn 2029. Tällä aikavälillä tullaan suunnittelemaan ja toteuttamaan Varissuon alueen pysyvät koulutilaratkaisut.​

Varissuon koulurakennus on laajan peruskorjauksen tarpeessa, mutta tutkimustulosten mukaan korjattavissa. Yhtenä vaihtoehtona on siis Varissuon koulutalon korjaaminen. Alueella on samanaikaisesti havaittavissa ja suunnitteilla myös muita muutoksia koulu- ja päiväkotiverkkoon sekä mahdollisesti muuhun palveluverkkoon, joten parasta mahdollista tapaa järjestellä koulujen ja päiväkotien tilat tutkitaan parhaillaan.

Päiväkotien osalta tarkastellaan kohteiden korjaamista ja/tai korvaamista uusilla tiloilla. Kaupunginvaltuusto on syyskuussa 2023 päättänyt hyväksyä Kansainvälisen koulun hankesuunnitelman ja tilojen vuokraamisen Kupittaalta. Suunnitelman mukaan kansainvälinen koulu voisi sijoittua Kupittaan tiloihin vuonna 2026. Tämän muutoksen myötä Varissuolta vapautuu koulutiloja kahdesta eri kiinteistöstä; Normaalikoulun rakennuksesta sekä koulu/nuorisotilarakennuksesta. Kaupunki tekee näin ollen tilaselvityksiä myös yhdessä Normaalikoulun kanssa. Pitkän aikavälin suunnitelma on, että Varissuolla järjestetään jatkossakin perusopetusta. Konkreettiset tilaratkaisut vaativat kuitenkin vielä lisäselvityksiä- ja suunnittelua ja tuodaan näin ollen päätöksentekoon Varissuon väistötila-asiasta irrallisena asiana.

Aikataulu ja kustannukset

Väistötilaelementin kilpailutus voidaan aloittaa viipymättä väistötilaelementin sijoituspäätöksen ja hankintaprosessin käynnistämisen jälkeen.

Väistötilat valmistuvat kesäksi 2024 niin, että toiminta niissä voi alkaa elokuussa 2024. Väistötilaelementtiä ehdotetaan hankittavaksi viideksi vuodeksi.

Huonetilaohjelma noin 1.415 m²

Bruttoneliöt noin 1.985 m²

Kustannusarvio 6-7 milj.€.

Kustannushinta-arvio on laskettu olettamuksilla pohjautuen tämänhetkiseen hintatasoon ja arvioon tilaohjelman laajuudesta.

Oheismateriaali 1Lapsivaikutusten arviointi

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää että,

Lisäksi kaupunginhallitus päättää todeta, että väistöratkaisun jälkeen pysyvät perusopetuksen lähipalvelut järjestetään Varissuolla yhteistyössä Normaalikoulun kanssa taikka kaupungin omana palveluna.

Päätös​Kaupunginhallitus päätti, että

Lisäksi kaupunginhallitus päätti todeta, että väistöratkaisun jälkeen pysyvät perusopetuksen lähipalvelut järjestetään Varissuolla yhteistyössä Normaalikoulun kanssa taikka kaupungin omana palveluna.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti edellyttää, että kasvatus- ja opetuslautakunta huolehtii

Päätös asiassa tehtiin Sultanin Koivusalon kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tiedKasvatus ja opetus
tpvKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedKaupunkiympäristö
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut