Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus37410.10.20239

6017-2023 (00 01 05, 10 03 02)

Teräsrautelan koulun Teräsrautelan yksikön peruskorjauksen hankesuunnitelma

Tiivistelmä:

Teräsrautelan koulun Teräsrautelan yksikön koulurakennus on rakennusteknisesti laajan peruskorjauksen tarpeessa. Tiloissa tehdään niin teknistä peruskorjausta kuin toiminnallisia muutostöitä, joilla parannetaan mm. tilojen käytettävyyttä, saavutettavuutta sekä esteettömyyttä. Hankkeen aikataulu on jaksotettu niin että koulu saa käyttöönsä Suikkilan koululta vapautuvat väistötilat Teräsrautelan koulun kentältä sekä osa opetuksesta siirretään Rieskalähteen koululle remontin ajaksi.

Kh § 374

Vs. toimitilapäällikkö Pauliina Karjalainen, hankepäällikkö Saku Lehtiö ja huoltokirjakoordinaattori Jouni Färm 4.10.2023:

Taustaa

Teräsrautelan koulun Teräsrautelan yksikön koulurakennuksen peruskorjauksen tarve ja hankekuvaus perustuu Raksystems Oy:n vuonna 2017 laatimaan kuntoarvioon rakennuksesta, koulun henkilökunnan ilmoittamiin teknisiin ja toiminnallisiin tarpeisiin sekä monialaisen asiantuntijatiimin näkemykseen rakennuksen korjaustarpeista. Lisäksi tiloissa on tekeillä kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus, joka valmistuu joulukuuhun 2023 mennessä.

Vuonna 1956 rakennettu ja viimeksi vuonna 1990 saneerattu ja laajennettu koulurakennus on kokonaisalaltaan 2.889 m² ja huoneistoalaltaan 2.532 m². Rakennus on pääosin yksikerroksinen sisältäen kellarikerroksen.

Toiminnan mitoitus

Teräsrautelan koulu muodostuu Suikkilan ja Teräsrautelan yksiköistä, joiden tiloissa toimivat luokat 1–6, esiopetus sekä aamu- ja iltapäivätoiminta. Suikkilan yksikkö toimii tällä hetkellä väistötiloissa Teräsrautelan yksikön viereisellä urheilukentällä. Suikkilan yksikön toiminta siirtyy uusiin tiloihin uudisrakennuksen valmistuttua arviolta vuonna 2024. Tulevaan Suikkilan yksikköön sijoittuvat luokat 1–3, esiopetus sekä ap/ip-toiminta.

Teräsrautelan yksikköön jäävät perusopetuksen luokat 4–6. Oppilaita Teräsrautelan yksikössä on nykyään 149. Nykyisellään yksiköiden luokkakoot vaihtelevat 16 oppilaasta 29 oppilaaseen. Jatkossa luokkakoot ovat keskimäärin n. 25 oppilaan luokkia. Teräsrautelan Yksikön oppilasmääräkapasiteettia kasvatetaan jatkossa.

Esiopetuksen käytöstä sekä ap/ip-toiminnalta vapautuvat tilat ovat tulevan muutoksen myötä mahdollista ottaa opetuskäyttöön pienryhmätiloina.

Tehtävät toimenpiteet

Rakennusteknisesti Teräsrautelan koulutalo vaatii laajaa peruskorjausta. Kaikki tilapinnat esitetään uusittavan nykypäivän tasoon, näitä ovat; sisäseinät, lattiapinnat ja sisäkattopinnat sekä akustointi. Myös pesuhuoneet, pukuhuoneet, wc:t ja sosiaalitilat uusitaan pinnoiltaan ja kalusteiltaan.

Ikkunat, ovet sekä pintalaudoitukset ja lämmöneristys tuulensuojarakenteineen uusitaan.

Välituntipihaa pyritään tontin pinnanmuodot huomioiden laajentamaan ja sen viihtyisyyttä parantamaan. Pihalle lisätään rakenteita ja leikkivälineitä parantamaan olosuhteita ja kannustamaan liikunnalliseen aktivoitumiseen. Laajennuksen mahdollistamiseksi tarkastellaan suunnitteluvaiheessa mm. henkilökunnan pysäköintijärjestelyjä ja mahdollista uutta sijaintia, jotta piha-alueita saataisiin vapautettua lasten käyttöön mahdollisimman paljon.

Koulun viereinen liikuntakenttä kunnostetaan, kun sillä sijaitsevasta väistötilarakennuksesta voidaan luopua ja siirtää se pois kentältä. Liikuntakenttä ja osa koulun liikennejärjestelyistä sijaitsee puistoalueella.

Perustoiminnoiltaan ja tilajärjestelyiltään koulu säilyy pitkälti entisenlaisena. Yksittäisiä muutos- ja parannustarpeita on useita, mutta ne lisäävät opetustilojen määrää sekä tilojen toiminnallisuutta.

Hankekuvauksessa esitetään tehtävän mm. seuraavia konkreettisia parannuksia:

-​ Koulun piha-alueen kasvattaminen

-​​ Henkilökunnan pysäköinnin uudelleen sijoittaminen pihan käytön kannalta edullisempaan paikkaan

-​​ Polkupyöräpaikkojen lisääminen

-​​ Liikuntakentän parantaminen

-​​ Valmistuskeittiön lastauslaiturin uudistaminen paremmin vastaamaan toiminnallisia tarpeita

-​​ Esteettömyyden parantaminen

-​​ Ruokasalin kapasiteetin kasvattaminen

-​​ Valmistuskeittiön uudelleen järjestely toimintaa vastaavaksi

-​​ Sisätilojen akustiikan parantaminen

-​​ Teknisten tilojen tilajärjestelyt, mm vanhojen polttoöljysäiliöiden purku

-​​ WC-tilojen uusiminen (osa)

-​​ Liikuntasalin puulattian kunnostaminen

-​​ Ilmanvaihtokoneiden ym. IV-tekniikan uusiminen

-​​ Kiinteistön kaikki sähkö- ja telejärjestelmät uusitaan/korjataan nykypäivän koulutoimintaan soveltuvaksi

-​​ Kiinteistöön asennetaan aurinkosähköjärjestelmä.

Pyydetyt lausunnot

Kasvatus- ja opetuslautakunta 26.9.2023 § 105

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen 7.9.2023:

”Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus on osallistunut aktiivisesti hankesuunnitelman laatimiseen ja sen edustajia on kuultu asiassa ja näkemykset on otettu huomioon.

Kasvatus ja opetus yhtyy näkemykseen koulurakennuksen ja piha-alueen korjaus- ja uudelleenrakentamistarpeesta. Oppilaiden liikkumismahdollisuuksien turvaaminen sekä jalankulku-, pyörä- ja autoliikenteen erottaminen toisistaan ovat erittäin tärkeitä. Myös ensi kertaa on kiinnitetty huomiota siihen, että uusiutuva aurinkoenergia aiotaan ottaa talteen, ja tarpeellisena olisi pidettävä, että vastaava linjaus tehdään myös muissa uusissa päiväkoti- ja koulukohteissa, joita kaupunki lähivuosina toteuttaa.

Teräsrautelan koulun ja sen piha-alueen peruskorjaus- ja muutostyöt voitaneen toteuttaa suunnitellusti ilman että päädytään hätäväistöön. On välttämätöntä, että olemassa olevia väistötiloja voidaan hyödyntää suunnitelmallisesti. Kasvatuksen ja opetuksen näkökulmasta olisi tärkeää, että ainakin rakennukseen liittyvät työt voitaisiin kytkeä lukuvuosirytmiin. Mikäli hanke jostain syystä merkittävästi viivästyisi, pystyisi kasvatus ja opetus järjestämään erimerkiksi esiopetusta ja/tai valmistavaa opetusta tiloissa toimintakauden 2024–2025 aikana. Mikäli Rieskalähteen tiloja pitää hyödyntää väistöratkaisussa, olisi perusteltua, että myös se voitaisiin toteuttaa ainakin alkuosaltaan lukuvuosirytmissä. Siksi on perusteltua, että edellä kuvattuun peruskorjaus- ja uudelleenrakentamistyöhön ryhdytään ensisijaisesti joko kesällä 2024 tai kesällä 2025.

Kasvatus ja opetus puoltaa koulun koon kasvattamista 3-sarjaiseksi. Pukkilan alueelle ei lähtökohtaisesti ole varattu omia koulupalveluita, joten uudet oppilaat tullaan ohjaamaan Suikkilan ja Teräsrautelan kouluihin. Lisäksi on todettava, että Länsikeskuksen alueella väestöennuste on edelleen kasvava, ja tilatarpeen ratkaisemiseksi on jouduttu hankkimaan lähellä olevan Hepokullan koulun pihalle tilapäinen koulutila. Myös valmistavalle opetukselle Teräsrautela tarjoaa loistavan sijaintipaikan, koska vieraskielisten osuus koulun oppilaista on varsin pieni. Siksi koulu tarjoaa erinomaisen oppimisympäristön suomen kielen vertaisoppimiselle.

Lapsivaikutusten arvioinnin osalta asian vireillä olo on saatettu oppilaiden, henkilökunnan ja heidän huoltajiensa tietoon siltä osin kuin suunnitelma koskee heitä. Aikataulun täsmentyessä käydään vielä tarkemmin läpi, miten väistötilaratkaisu voidaan toteuttaa. Mikäli 6.-luokkalaiset siirtyvät väistöön Rieskalähteen kouluun, on todettava, että ko. koulu on oppilaiden lähtökohtainen lähikoulu joka tapauksessa 7. luokalla. Tällä hetkellä näyttää siltä, että tarvittavat tilat löytyvät koulun yhteydestä.

Oppilaita osallistetaan myös pihan ja muiden tilojen suunnittelussa.

Esitetty kustannusarvio on myös varsin kohtuullinen muihin samanaikaisiin hankkeisiin verrattuna.”

Kasvatus- ja opetuslautakunta toteaa lausuntonaan kaupunginhallitukselle, että lautakunta hyväksyy osaltaan hankesuunnitelman.

Liikuntalautakunta 26.9.2023 § 95

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi, liikuntasuunnittelijat Amanda Ojala ja Janina Mäkinen:​

”Kaupunginhallitus on pyytänyt lausuntoa Teräsrautelan koulun peruskorjauksen hankesuunnitelmasta kasvatus- ja opetuslautakunnalta sekä liikuntalautakunnalta 4.9.2023 (6017–2023). Lausunnosta tulee käydä ilmi, hyväksyykö lautakunta osaltaan laaditun hankeselvityksen.

Hankesuunnitelmasta

Teräsrautelan koulun peruskorjauksen hankesuunnitelma on laadittu yhteistyössä toimitilojen rakennuttamisen, tilapalveluiden ja koulun kanssa. Hankesuunnitelman mukaan koulurakennus vaatii laajaa peruskorjausta, kuten kaikkien tilapintojen, teknisten järjestelmien ja vesikatteen uusimisen. Koulurakennus säilyy peruskorjauksessa perustoiminnoiltaan ja tilajärjestelyiltään pitkälti nykyisellään. Muutos- ja parannustarpeet kohdistuvat ensi sijassa muun muassa opetustilojen määrän kasvattamiseen.

Teräsrautelan koulun tilaohjelmassa esitetään liikuntatilojen pysyvän samankokoisina kuin aikaisemmin, sillä mitään tilamuutoksia koulun koon suhteen ei ole tarkoitus tehdä.

Liikuntasalin esitetään myös jatkossa olevan 294,5 m2 kokoinen sali. Liikuntasalin mitat ovat noin 22 m x 13 m, joten sali mahdollistaa lentopallon täysimittaisen kentän 2 metrin turva-alueilla, sulkapallon täysimittaisen kentän sekä lentopallon ja koripallon harjoituskentät pienillä turva-alueilla. Peruskorjauksen yhteydessä salin lattia kunnostetaan ja pelialuemerkinnät uusitaan. Salin vapaa korkeus on 7 metriä.

Peruskorjauksen yhteydessä tulee huomioida, että liikuntasalin turvallisuus ja toimivuus paranevat tasaisella yhtenäisellä seinäpinnalla, minkä takia lähtökohtana on välttää erityyppisiä ulokkeita, kuten rakennepalkkeja.​ Lisäksi liikuntasalin kunnossapidon kannalta lattian pinnan vaihtoa massalattiaksi tulisi tarkastella toteutussuunnittelun yhteydessä. Liikuntasaliin on tavoitteena lisätä peruskorjauksen yhteydessä väliverho, mikäli rakenteet kestävät. Liikuntapalvelut kannattavat väliverhoa tilankäytön maksimoinnin kannalta.

Liikuntasalista on suora pääsy 41 m2 kokoiseen voimisteluvälinevarastoon. Lisäksi liikuntasalin yhteydessä on 10m2 kokoinen tuolivarasto, kaksi 28m2 kokoista pukuhuonetta, kaksi 13 m2 kokoista pesuhuonetta, kaksi 5m2 kokoista opettajien pukuhuonetta, 3,5m2 kokoinen valvojan tila sekä pieni eteinen. Edellä mainitut tilat on tarkoituksena uudistaa kokonaisuudessaan, mutta tilojen koot pysyvät entisellään. Voimisteluvälinevaraston uusimisen yhteydessä tulee huomioida koulun mahdollinen tarve lukolliselle varaston osalle.

Liikuntasali on ollut aktiivisessa iltakäytössä, jota se varmasti on myös peruskorjauksen jälkeen. Arki-iltaisin vuorot ovat olleet pitkälti täyteen varattuja. Suosituimpina lajeina salissa on iltakäyttäjien toimesta ollut lentopallo, koripallo ja voimistelu. Iltakäyttäjille on erillinen esteetön sisäänkäynti.

Peruskorjauksen yhteydessä myös välituntipihaa on tarkoitus laajentaa tontin muodot huomioiden. Tarpeen mukaan haastavimmat pihan osuudet muokataan uudelleen. Hankesuunnitelmassa esitetään, että piha-alueelle lisätään rakenteita ja leikkivälineitä parantamaan lasten viihtyvyyttä. Olosuhteita kehittämällä pyritään kannustamaan liikunnalliseen aktivoitumiseen.

Koulun piha-aluetta tulee kehittää Pormestariohjelman ja kaupunginvaltuuston päättämien Turku liikuttaa kaikkia -linjausten (11.4.2022 § 67) mukaisesti kaikkia kuntalaisia liikuttavana kokonaisuutena. Lisäksi koulun piha-aluetta tulee kehittää osana ulkoliikuntapaikkaverkostoa, tarjoten aktiiviseen toimintaan kannustavaa ympäristöä. Monipuolinen ja luonnonmukainen ympäristö tukee lasten fyysistä kehitystä tarjoamalla vaihtelevia alustoja. Lisäksi pihalle tulee sijoittaa liikunnallisia elementtejä, kuten toiminnallisia leikkivälineitä, jotka kehittävät lasten ja nuorten motorisia taitoja ja kannustavat luontaiseen liikkumiseen.

Hankesuunnitelmassa esitetään, että koulun viereinen Nuppulankenttä kunnostetaan, kun väistötilarakennuksesta voidaan luopua ja se siirretään pois kentältä. Nuppulankentän lisäksi alueella sijaitsee Suikkilan tenniskentät sekä vuonna 2024 valmistuvan Suikkilan koulun ulkoliikunta– ja sisäliikuntaolosuhteet, joita Teräsrautelan yksikkö voi tarvittaessa hyödyntää. Turvalliset ja asianmukaiset kulkureitit liikuntapaikkojen ja koulujen välillä tulee hankkeen yhteydessä varmistaa. Koulurakennuksen pohjoispäädyssä sijaitsee aidattu leikkialue, jota esiopetuksessa olevat lapset ovat tähän asti käyttäneet. Jatkossa myös tämä leikkialue tulee koululaisten käyttöön.

Johtopäätökset

Liikuntalautakunta hyväksyy osaltaan Teräsrautelan koulun peruskorjauksen hankesuunnitelman yllä olevin huomion. Hankesuunnitelmassa esitetyt liikuntaolosuhteet edellyttävät riittävän investointibudjetin lisäksi ylläpitoon varattavat resurssit liikuntapalveluiden budjettiin, jotta olosuhteita voidaan ylläpitää ja tarjota ympäri vuoden korkealla käyttöasteella kuntalaisille. Lisäksi liikunnallisten ja aktivoivien olosuhteiden toteutuksessa tulee huomioida liikuntapaikkaverkon linjaukset.

Liikuntapalveluita tulee osallistaa peruskorjauksen toteutussuunnitteluun muun muassa liikuntasalin kunnostuksen, lajiviivojen, varustelun, väliverhoratkaisun, Nuppulankentän kunnostamisen ja koulun piha-alueen varustamisen osalta.”

Liikuntalautakunta hyväksyy Teräsrautelan koulun peruskorjauksen hankesuunnitelman ja päättää antaa kaupunginhallitukselle em. lausunnon.

Toteutustapa

Teräsrautelan koulun peruskorjauksen rakentaminen kilpailutetaan useampana erillisenä urakkana. Suunnittelun hankinta toteutetaan rakentamisesta erikseen.

Kustannusarvio

Hanke rahoitetaan kaupungin oman investointiohjelman kautta.

Kustannusarvio on 7,8–9,4 miljoonaa euroa.

Kustannusarviossa ei ole huomioitu rakenteissa mahdollisesti piilossa olevia haitta-aineita. Tekeillä oleva kuntotutkimus tulee vastaamaan mm. tähän kysymyksiin niin ettei rakenteisiin jää yllätyksiä vaan esiin tulevat ongelmakohdat osataan huomioida suunnittelu- ja rakennusvaiheessa ja peruskorjaustoimenpiteitä osataan toteuttaa tarvittavassa laajuudessa. Kustannusarvion hankevarauksissa on varauduttu mahdollisiin vanhojen rakenteiden ja vaurioiden korjauskustannuksiin, joita peruskorjauskohteissa tulee eteen. Mikäli rakenneavauksissa tulisi eteen suuria ennalta-arvaamattomia yllätyksiä, ei näitä ole osattu kustannusarviossa tai hankkeen aikataulussa huomioida. Myöskään kovien käsityöntilojen koneita ei ole huomioitu laskennassa, sillä vanhoja koneita lähtökohtaisesti pystyttään uudelleen hyödyntämään.

Liikuntalautakunnan lausunnossaan esittämästä resurssista liikuntapalveluiden ylläpidon budjettiin päätetään erikseen.

Aikataulu ja rakentamisen aikainen väistötilaratkaisu

Suunnitteluvaihe aloitetaan hankesuunnitelman hyväksynnän ja investointimäärärahan antamisen jälkeen ja kestää arviolta n. 7–9 kk.

Rakennuksen peruskorjauksen valmistumistavoite on 2027.

Väistötiloina käytetään Suikkilan koulun väistötiloiksi rakennettuja tiloja koulun vieressä olevalla Nuppulankentällä, lisäksi osa opetuksesta siirretään Rieskalähteen koululle remontin ajaksi.

Liite 1Teräsrautelan koulun peruskorjauksen hankesuunnitelma 16.8.2023

Oheismateriaali 1Vuokra-arvio

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus hyväksyy liitteenä 1 olevan Teräsrautelan koulun peruskorjauksen hankesuunnitelman ja siirtymisen kilpailutus ja toteutusvaiheeseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKasvatus ja opetus
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut


Liitteet:

Kh § 374
Liite 1:Teräsrautelan koulu -peruskorjauksen hankesuunnitelma 16.8.2023