Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus37310.10.20238

14272-2022 (02 08 00)

Turun kaupungin lausunto lisälausuntopyyntöön kaupunginhallituksen 9.5.2023 § 181 päätöksestä tehdystä kunnallisvalituksesta

Tiivistelmä:

Kaupunginhallituksen tekemästä Jäkärlän ja Varissuon koulujen väistötilaratkaisuja koskevasta periaatepäätöksestä on valitettu Turun hallinto-oikeuteen. Valituksen johdosta kaupunginhallitus antoi lausunnon 14.8.2023. Turun hallinto-oikeus on lähettänyt kaupunginhallitukselle asiaan liittyen lisälausuntopyynnön. Kaupunginhallitukselle on valmisteltu lausunto Turun hallinto-oikeuden lisälausuntopyyntöön.

Kh § 373

Toimitilapäällikkö Pauliina Karjalainen, palveluverkkojohtaja Minna Juselius, kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen ja kaupunginlakimies Riikka Lehtimäki 4.10.2023:

Asian aikeisemmat vaiheet

Kaupunginhallitus teki 3.4.2023 § 138 periaatepäätöksen koskien Jäkärlän ja Varissuon koulujen väistötiloja. Em. kaupunginhallituksen päätökseen kohdistuneet oikaisuvaatimuksen kaupunginhallitus hylkäsi 9.5.2023 § 181. Hallinto-oikeudelle tehtyyn valitukseen kaupunginhallitus antoi lausunnon 14.8.2023 § 296.

Turun hallinto-oikeus on lähettänyt asiaan liittyen kaupunginhallitukselle oheismateriaali 1 olevan lisälausuntopyynnön. Lausunto tulee antaa viimeistään 13.10.2023.

Turun hallinto-oikeudelle annettava lausunto

Kaupunginhallitus päätti 3.4.2023 § 138 Varissuon koulun osalta periaatepäätöksenä seuraavaa:

”Varissuon koulun väistötilaratkaisun kanssa jatketaan väistötilaelementtiratkaisun toteuttamisen suunnittelulla Pääskyvuoren koulun yhteyteen. Väistötilaelementin hankintaan vaaditut toimenpiteet voidaan aloittaa vasta sen jälkeen, kun yhdessä Pääskyvuoren koulun kanssa on varmistettu, että tiloissa pystytään turvaamaan hyvä arki niin ruokailujen, välituntien, liikuntatuntien kuin turvallisen kulkemisen osalta.”

Em. kaupunginhallituksen päätös ei sisällä mitään koulujen yhdistämiseen liittyvää kirjausta. Kouluja ei ole yhdistetty, vaan Varissuon ja Pääskyvuoren koulut toimivat omina yksiköinään edelleen.

Turun kaupunki on jatkanut periaatepäätöksen mukaisesti Varissuon väistötilaelementtiratkaisun suunnittelua Pääskyvuoren koulun yhteyteen käyden keskusteluita eri toimialojen kanssa niin että rakennushankkeen kilpailutukselle ja toteutukselle saadaan kaikki tarvittavat lähtötiedot. Pääskyvuoren peruskorjauksen ja laajennuksen valmistuttua uusissa ja remontoiduissa tiloissa on päässyt arki alkamaan elokuussa 2023.

Yhdessä asiantuntijoiden sekä koulun henkilökunnan kanssa on selvitetty ruokailun toimivuutta sekä jaksotusta kahden koulun tarpeisiin kuin myös välituntien, välituntialueiden ja pihaolosuhteiden kuin liikuntaolosuhteiden suunnitelmien ja parannusten osalta. Myös liikkumisen turvaamiseksi on tehty toimenpiteitä jo valmistuneen peruskorjatun ja laajennetun Pääskyvuoren koulun hankkeen osalta, jotka palvelevat myös mahdollista väistötilaelementtitoteutusta. Hankkeen edetessä toteutukseen lopulliset pihasuunnitelmat liikennejärjestelyineen suunnitellaan yhdessä hankkeen toteuttavan rakennusliikkeen edustajan kanssa toimivimmalla mahdollisella tavalla huomioiden vaatimusten ja määräysten asettamat reunaehdot.

Näiden selvitysten tulokset esiteltiin kaupunginhallitukselle tiedoksi kaupunginhallituksen aamukoulussa 2.10.2023 ja tuodaan päätettäväksi kaupunginhallituksen kokoukseen 10.10.2023. Tehtyjen selvitysten perusteella esitetään väistötilaelementin sijoituspaikan vahvistamista Pääskyvuoren koulun tontille ja siirtymistä väistöelementtihankintaan. Tämän päätöksen jälkeen väistöelementtikilpailutus saadaan käyntiin laaditun aineiston avulla. Väistötilaelementti voidaan sijoittaa enimmillään 5 vuodeksi Pääskyvuoren koulun kentälle, sillä voimassa oleva asemakaava ei mahdollista rakennusluvan puolesta väistötilaelementin pidempiaikaista sijoittamista.

Valmisteluaikana 3.4. – 30.9.2023 tehtiin periaatepäätöksen mukaisen valmistelun lisäksi lisäselvitystä koskien Turun yliopiston hallinnoiman Turun normaalikoulun kentän käytöstä mahdollisena väistötilaelementin sijoituspaikkana yhdessä normaalikoulun edustajien kanssa. Väistötilaelementtikokonaisuudesta tulisi huomattavasti suurempi normaalikoulun kentälle sillä koulun tilojen käyttöasteiden ollessa niin suuria ei tiloissa pystytä toteuttamaan samanlaista yhteiskäyttöä opetustila ja pienryhmätilojen osalta kuin Pääskyvuoren koulun yhteydessä. Tämä tekee ratkaisusta samalla teknis- taloudellisesti vähemmän kannattavan. Oppilaiden pitäisi myös siirtyä toiseen lähikouluun taito- ja taideaine sekä liikuntatunneille. Näitä ei ole väistöelementtikokonaisuuksiin suunniteltu. Lisäksi normaalikoulun tontilla oleva käytettävä pinta-ala ei mahdollista riittävää viranomaisen vaatimaa vähimmäismitoitettua välituntipiha-aluetta kahden koulun käyttöön.

Varissuon ja Pääskyvuoren koulut toimivat itäisessä Turussa samalla oppilaaksiottoalueella. Lähtökohtaisesti oppilaille voidaan osittaa lähikouluksi kumpi tahansa koulu. Koska opetus jouduttiin sisäilmaongelmien vuoksi lopettamaan Varissuon koulussa, ohjattiin uudet aloittavat ensimmäisen luokan oppilaat kaikki ainoaan jäljellä olevaan oppilaaksiottoalueen kouluun eli Pääskyvuoren kouluun. Kaikki ne oppilaat, jotka olivat rehtorin päätöksellä jo otettu 2022 tai aikaisemmalla päätöksellä otettu Varissuon kouluun, ohjattiin väistötilaan, jossa Varissuon koulu toimii lukuvuoden 2023–2024. Tästä siirrosta on tehty oma päätös, kun tila päätettiin vuokrata Varissuon koulun käyttöön.

Kasvatus- ja opetuslautakunta käsitteli asian kokouksessaan 30.5.2023 § 67 (Tilojen vuokraaminen Varissuon koulun väistötilaksi lukuvuodeksi 2023–2024). Lautakunta päätti vuokrata tilat osoitteessa Lemminkäisenkatu 30 ajalle 1.8.2023 - 30.6.2024 Varissuon koulun käyttöön.

Hankinnan edetessä myös väistöelementin hankinta tuodaan kaupunginhallituksen päätettäväksi hallintosäännön mukaisesti.

Kaupunginhallituksen 3.4.2023 tekemä periaatepäätös koski tilaelementtiväistön valmistelua. Asian esittelytekstiosiossa nostettiin esiin myös tarve sijoittaa Varissuon koulu väistötiloihin jo syksyllä 2023, ennen kuin tilaelementtiväistötilat olisivat käytössä 2024.

Kasvatus- ja opetuslautakunta käsitteli asian kokouksessaan 30.5.2023 § 67 (Tilojen vuokraaminen Varissuon koulun väistötilaksi lukuvuodeksi 2023–2024). Lautakunta päätti vuokrata tilat osoitteessa Lemminkäisenkatu 30 ajalle 1.8.2023 - 30.6.2024 Varissuon koulun käyttöön.

Vaikutusmahdollisuudet

Turun kaupunki on käynyt väistötilaelementin tilatarpeita ja Pääskyvuoren koulun yhteistoiminnallisten tilojen sekä peruskorjauksen ja laajennusosan myötä valmistuneiden tilojen osalta keskustelua koulujen tarvitsemista tilatarpeista koulujen edustajien kanssa useissa yhteispalavereissa, joissa on ollut tilapalveluiden sekä koulun edustajia.

Pääskyvuoren koulun vanhempainyhdistys järjesti keskustelutilaisuuden 12.4.2023 jossa tilapalvelut olivat kuulemassa huoltajia ja opettajia. Tilaisuus oli avoin kaikille.

Varissuon koululla järjestettiin tiedotus- ja keskustelutilaisuus Varissuon ja Pääskyvuoren koulun huoltajille 10.5.2023. Tilaisuudessa oli edustajia laajasti Turun kaupungilta keskustelemassa ja vastaamassa kysymyksiin.

Varissuon ja Pääskyvuoren koulujen huoltajille järjestettiin keskustelutilaisuus Varissuon koulun osalta 1.6.2023 ja Pääskyvuoren koulun osalta 5.6.2023. Vielä uusi tilaisuus järjestettiin Pääskyvuoren koulun huoltajille 10.8.2023.

Lisäksi Turun kaupungin nettisivuille avattiin erillinen kysy ja vastaa -sivusto; Jäkärlän ja Varissuon koulujen väistötiloihin liittyviä usein kysyttyjä kysymyksiä, jotta tieto tavoittaisi kaikki.

Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus on tiedottanut asiaan liittyen oppilaita, koulujen henkilökuntaa ja huoltajia sekä aamu- ja iltapäivätoimintaa 3/23–9/23 välisenä aikana useita kertoja. Samalla on selvitetty ratkaisujen taloudellisia ja toiminnallisia vaikutuksia. Toiminnallisista vaikutuksista on selvitetty tilojen riittävyyttä, oppilashuollon riittävyyttä, riittävää henkilöstöresurssia, ruokailujärjestelyjä, koulumatkojen pituuksia ja niiden turvallisuutta sekä sellaisia tilatarpeita, joita edellytetään peruskoulun vuosiluokkien 1–6 opetussuunnitelman toteuttamisessa.

Lapsille, huoltajille ja henkilökunnalle on tehty vaikutustenarviointi syyskuussa 2023.

Lisäksi kaupunki on vastannut 16 kaupungin asianhallintajärjestelmään saapuneeseen vastineeseen ja tietopyyntöön sekä 2 kuntalaisaloitteeseen koskien Pääskyvuoren koulun väistöelementtiasian valmistelua, selvityksiä ja hankkeen edistämistä. Lisäksi useita tietopyyntöjä on tullut yksittäisten henkilöiden sähköposteihin sekä puhelimitse.

Yhteenveto

Kaupunginhallitukselle esitetään, mettä se antaisin Turun hallinto-oikeuden lisälausuntopyyntöön edellä olevan lausunnon.

Lisätietoja antaa: vs. toimitilapäällikkö, Pauliina Karjalainen,

pauliina.karjalainen@turku.fi

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden lisälausuntopyyntö 21.9.2023

​Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa edellä olevan lausunnon Turun hallinto-oikeuden lisälausuntopyyntöön.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus