Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus38010.10.202315

6843-2023 (00 01 01, 02 08 00)

Turun kaupungin kansalaispaneelin toteuttaminen vuosina 2023-2025

Tiivistelmä:

Turun pormestariohjelmassa on todettu, että Turussa otetaan käyttöön kansalaispaneelit toimintamallina osana asukkaiden osallisuusmahdollisuuksia. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy esityksen toimintamallin käyttöönotosta liitteen mukaisesti ja päättää valtuuttaa integraatiojohtajan käynnistämään kilpailutuksen kumppaniksi.

Kh § 380

Integraatiojohtaja Minna Sartes ja erityisasiantuntija Aino Pohjanvirta 10.10.2023:

Kansalaispaneeli on yksi kuntalaisten osallistamismalli, jolla voidaan osaltaan täyttää kuntalain (22§) velvoitteita. Kansalaispaneelit yhdistävät suoran kansalaisosallistumisen ja puntaroivan demokratian, jossa poliittista päätöksentekoa edeltää yhdenvertainen ja toisia kunnioittava tietopohjainen keskustelu, jossa omat näkökannat perustellaan ja muita kuunnellaan. Kansalaispaneeliin osallistuu ennalta valittu määrä kuntalaisia, jotka ovat valittu satunnaisotannalla väestöllinen edustavuus huomioiden.

Pormestariohjelmassa todetaan: ”Resursoimme ja vakiinnutamme asukkaiden osallisuuteen liittyviä toimintamalleja kuten kansalaispaneelit.” 19.6.2023 käydyssä pormestariston kokouksessa on linjattu, että kokeilu käynnistetään ja luodaan Turkuun malli kansalaispaneelien toteuttamisesta.

Tarkoituksena on koota satunnaisotannalla 50 henkilön kansalaispaneeli, joka on koossa vuoden 2025 loppuun. Satunnaisotannassa huomioidaan väestöllinen edustettavauus ja turkulaisten moninaisuus. Nyt muodostettava paneeli työskentelee vuoden 2024 aikana yhden tai kahden paneloitavan aiheen parissa. Syksyllä 2023 toteutetaan paneelin valmistelut ml. otannan toteuttaminen ja ensimmäisen aiheen muotoilu. Keväällä 2024 järjestetään ensimmäinen kansalaispaneeli. Vuoden 2025 kansalaispaneelin toimintaa suunnitellaan ja kehitetään vuoden 2024 saatujen kokemusten ja oppien perusteella.

Kansalaispaneelin toteuttamisessa on oleellista, että niin osallistujat, päättäjät kuin valmistelijat sitoutuvat prosessiin. Paneloitavat aiheet tulee valita sellaisiksi, että kansalaispaneeli pystyy tuottamaan suosituksen tai lausunnon aiheesta, joka viedään sovittavalla tavalla päättäjien tietoon ja josta viestitään. Pormestaristolle viedään ehdotuksena valmisteltuja aiheita, joista pormestaristo linjaa paneloitavat asiat.

Liite 1Esitys kansalaispaneelin toimintamallista

​Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, integraatiotoiminto
tpvXXXXX


Liitteet:

Kh § 380
Liite 1:Esitys kansalaispaneelin toimintamallista