Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus36402.10.202314

4802-2023 (00 01 02, 10 03 01)

Vastaus valtuutettu Sara Koirasen ym. aloitteeseen koskien julkisten vessojen sijoittamista pysyväksi osaksi kaupunkipuistoja (Kv)

Tiivistelmä: -

Kh § 364

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, kaupunkirakentaminen, valvontainsinööri Kirsi Kuisma 26.9.2023:

Aloitteessa esitetään julkisten vessojen sijoittamista pysyväksi osaksi kaupunkipuistoja.

Turun kaupungilla on pysyviä, maksuttomia yleisö wc -tiloja Turun linnan läheisyydessä Vallihaudankadulla, Forum Marinumin vieressä Meritullinkadulla, Förin vieressä, Vaakahuoneen vieressä olevassa pumppaamorakennuksessa, Samppalinnanpuiston alarinteessä Itäisellä Rantakadulla sekä Kupittaan puistossa liikennepuiston vieressä. Kupittaan yleisö wc on suljettuna 18.9. – 2.10.2023 ilkivallan korjaustöiden vuoksi.

Lisäksi yksi vedetön wc on toteutettu Koroisiin huussiratkaisuna, joka on käytössä ympärivuotisesti.

Turun kaupunki on näiden lisäksi tarjonnut kaupunkilaisille ja muille käyttäjille vedettömiä wc -tiloja määräaikaisesti puistoihin Vapun ajaksi.

Pidempiaikaisten vuokrattavien Bajamajojen sijainnit ovat Puolalanmäessä, Runeberginpuistossa sekä Ruissalon kansanpuistossa, tänä kesä- ja syyskautena aikavälillä 1.5–22.10. Bajamajojen sijainnit ovat pidemmäksi ajaksi päätettyjä, mutta aukioloaikoja tarkastellaan vuosittain, mm. keliolosuhteiden mukaan.

Haasteena pysyvien yleisö wc -tilojen suunnitteluun ja toteuttamiseen tuo maisemalliset näkökulmat, veden- viemäröinnin ja sähkön saaminen, rakentamisen kalleus sekä niiden ylläpitokustannukset.

Vuonna 2023 yleisiin wc -tiloihin on kohdistunut poikkeuksellisen paljon ilkivaltaa. Erityisenä kohteena oli Kupittaanpuiston yleisö wc. Kunnossapidossa selvitetään maksullisuuden palauttamista nykytekniikan keinoin. Maksuttomuutta kuitenkin puoltaa se, että palvelu on kaikille mahdollinen, mutta maksullisuutta on kuitenkin voitava arvioida uudelleen.

Kunnossapidon kustannukset näiden tilojen ylläpidossa, korjauksessa ja ilkivallan seurauksena viikoittain tehtävinä korjauksina ovat merkittävät. Vessojen ylläpidon vuosittainen summa on noin 100.000 euroa ja tämän lisäksi ilkivallan korjaamiseen kuluu vuosittain noin 50.000 euroa.

Kaupunkiympäristön kunnossapito kilpailutti tänä vuonna yhteistyössä hankintapalveluiden kanssa Bajamajojen parannellut versiot, jotta ne olisivat mahdollisimman käyttäjäystävällisiä sekä enemmän puistomaisemaan sopivia. Bajamajojen sijaintia ja tarpeita on vuosittain suunniteltu tulleiden palautteiden mukaan sekä määrärahojen puitteissa. Kilpailutetun sopimuksen mukaan pidempiaikaisten vuokrattavien Bajamajojen kustannus tälle vuodelle on noin 20.000 euroa.

Oheismateriaali 1Valtuutettu Saara Koirasen aloite: Julkiset vessat pysyväksi osaksi kaupunkipuistoja

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto merkitsee edellä olevan vastauksen tiedoksi ja aloitteen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto