Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus35902.10.20239

76-2023 (10 02 03)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet; Kupittaan kärki (2/2023)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallituksen päätettäväksi esitetään Kupittaan kärjen asemakaavanmuutoksen tavoitteet. Asemakaavanmuutoksen tavoitteet pohjautuvat Turun Tiedepuisto -kärkihankkeelle sekä Kupittaan kärjen kumppanuushankkeelle asetettuihin tavoitteisiin.

Kh § 359

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Anna Hyyppä 22.9.2023:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Asemakaavanmuutos Itäharjun kaupunginosaan kortteleille 32, 34, 65, 66, 68, osalle korttelia 33, Kupittaan kaupunginosaan osalle korttelia 8, viereisille katualueille sekä rautatie- ja suojaviheralueelle. Työnimeltään kaavanmuutos on Kupittaan kärki.

Kaavamuutos on vaikutuksiltaan merkittävä ja siten sen hyväksymisestä päättäminen kuuluu kaupunginvaltuuston toimivaltaan. Kaava laaditaan kaupungin ja alueen muiden maanomistajien aloitteesta.

Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Anna Hyyppä yhteistyössä Turun Tiedepuisto -kärkihankkeen, Turun teknologia- ja tiedepuisto Oy:n sekä Terävin kärki -työryhmän kanssa.

Taustaa

Turun kaupunginvaltuusto päätti vuoden 2016 talousarvion yhteydessä Turun Tiedepuisto -kärkihankkeen asettamisesta. Kaupunginvaltuusto hyväksyi 14.5.2018 § 91 kärkihankkeen toteuttamista ja suunnittelua ohjaavat periaatteet. Kärkihankkeen toteuttamissuunnitelma hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 18.6.2018 § 265.

Kaupunginhallitus päätti 7.12.2021 § 575 käynnistää hankinnan Kupittaan kärjen kumppanuushankkeesta. Kumppanuushankkeen tarjouskilpailun voittajasta kaupunginhallitus teki päätöksen 5.12.2022 § 515. Voittajaksi valittiin ryhmittymä Terävin Kärki (YIT Suomi Oy, Lundén Architecture Oy ja Arkkitehdit von Boehm – Renell Oy sekä nimettyinä alihankkijoina COBE A/S, AFRY Finland Oy ja WSP Finland Oy). Kumppanuushankkeessa laaditaan kokonaissuunnitelma Joukahaisenkadun, Kalevanrampin, Kalevantien ja Karjakadun rajaamalle alueelle. Kilpailun voittanut ehdotus toimii asemakaavan alustavana viitesuunnitelmana.

Kupittaan kärjen suunnittelu ja rakentaminen toteutetaan allianssina. Kumppanuushankkeen allianssisopimus allekirjoitettiin 27.3.2023. Sopimuksella luodaan puitteet allianssin toiminnalle sekä sovitaan allianssin organisaatiosta, johtamisesta ja kaupallisista ehdoista. Allianssi tekee tarvittavat päätökset ratkaisuista hankkeen ja suunnittelun edetessä hankkeen parhaaksi -periaatetta noudattaen.

Kaupunginhallitus hyväksyi 22.6.2023 § 266 kaupungin sekä yksityisten maanomistajien ja haltijoiden välisen Kupittaan kärjen yhteistyösopimuksen (oheismateriaali 2). Yhteistyösopimuksen laatimisella voidaan varmistaa osapuolten tavoitteiden parempi yhteensovittaminen ja paremmat mahdollisuudet tutkia korttelin eri toteuttamisvaihtoehtoja. Yhteistyöllä pyritään vaikuttamaan sopimusalueen kaavoitukseen siten, että alueiden kehittämiselle asetetut mm. laadulliset, hanketaloudelliset ja aikataululliset tavoitteet saavutetaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Yhteistyösopimuksessa sovitaan niistä periaatteista, joita kaavoituksen kustannustenjaon, organisoinnin ja tulevien rakennusoikeuksien jakamisen osalta noudatetaan. Lisäksi sopimuksella sovitaan mm. pilaantuneiden maiden puhdistusvastuista ja oikeudesta hallitsemansa maa-alueen jatkovuokraukseen uuden asemakaavan astuttua voimaan.

Kaavan tavoitteet

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet pohjautuvat Turun Tiedepuisto -kärkihankkeelle sekä Kupittaan kärjen kumppanuushankkeelle asetettuihin tavoitteisiin.

Turun yliopistokampukselta Kupittaalle ja Itäharjulle ulottuva Turun Tiedepuisto on kaupunkiseudun merkittävin osaamisen ja korkean teknologian työpaikkojen kasvukeskus. Kärkihankkeessa tuotettu Turun Tiedepuiston Masterplan 2050 antaa suunnan alueen kokonaisvaltaiselle kehittämiselle.

Kupittaan ja Itäharjun yhdistävän Kupittaan kärjen myötä Kupittaan aseman ympärille rakentuu asumisen, palveluiden sekä uuden​ osaamisen ja työn vetovoimainen keskittymä.​ Kupittaan kärjen alueelle tavoitellaan korkeatasoista keskustamaista rakentamista, monikäyttöisiä hybriditiloja sekä Turun ammatti-instituutin Taito-kampus. Asuin-, toimisto-, kampus- ja liiketiloja tavoitellaan alueelle yli 250 000 k-m2.

Alue on suunnitteilla olevan Tunnin juna -yhteyden ja muun joukkoliikenteen kannalta keskeinen, joten saavutettavuuden ja alueen sisäisen liikkumisen parantamiseksi tarvitaan Kupittaan aseman ja liikkumispalveluiden liittämistä kokonaisuuteen. Suunnittelualue muodostaa liikenteellisesti ja toiminnallisesti kokoavan keskuksen kahden kaupunginosan välille. Uudistusten myötä Helsinginkadun ja rautatien estevaikutus pienenee ja Itäharju tulee luontevaksi osaksi Tiedepuiston aluetta.

Tavoitteena on

Toimivalta

Hallintosäännön 35 §:n mukaan kaupunginhallitus voi ratkaista asian, joka kuuluu alemman toimielimen tai viranhaltijan ratkaistavaksi, mikäli edellä mainittu asia on osa kokonaisuutta, josta päättäminen kuuluu kaupunginhallituksen ratkaisuvaltaan. Kaupunginhallitus on edellä kuvatulla tavalla päättänyt hankkeen aiemmista vaiheista, kuten kärkihankkeen toteuttamissuunnitelmasta, kumppanuushankkeesta ja kaavaan liittyvän yhteistyösopimuksen hyväksymisestä.

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Kupittaan kärki

Oheismateriaali 2Yhteistyösopimus

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää hyväksyä asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Kupittaan kärki.

Päätös​Ehdotus hyväksyttiin.

​Aaltonen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö