SOPIMUS YHTEISRAHOITTEISESTA KEHITYSHANKKEESTA - KUNTIEN DATAHUONEPILOTTI

 

 

1 SOPIMUKSEN OSAPUOLET (myöhemmin ”Osapuolet”):

 

Tutkimuksen päätoteuttaja (myöhemmin Päätoteuttaja):

 

1) Aalto-korkeakoulusäätiö sr, Kauppakorkeakoulu, Taloustieteen laitos / AEI

Y-tunnus: 2228357-4

Yhteyshenkilö(t): Oskari Nokso-Koivisto, oskari.nokso-koivisto@aalto.fi

 

 

Kehityshankkeen osarahoittajat (myöhemmin Osarahoittajat):

 

2) Espoon kaupunki

Y-tunnus

Yhteyshenkilö

3) Helsingin kaupunki

Y- Y-tunnus

Yhteyshenkilö

Yhteyshenkilö

4) Oulun kaupunki

Y-tunnus

Yhteyshenkilö

Y-tunnus

Yhteyshenkilö

5) Tampereen kaupunki

Y-tunnus

Yhteyshenkilö

6) Turun kaupunki

Y-tunnus

Yhteyshenkilö

 

7) Vantaan kaupunki

Y-tunnus

Yhteyshenkilö

8) Suomen Kuntaliitto ry

Y-tunnus 0926151-4

Yhteyshenkilö: Henrik Lönnqvist, henrik.lonnqvist@kuntaliitto.fi

 

2 SOPIMUKSEN KOHDE JA TARKOITUS

 

Tämän sopimuksen kohteena on kehityshanke nimeltä ”Kuntien datahuonepilotti, (jatkossa "Hanke"). Hankkeen kokonaisbudjetti on 625 000 euroa mistä Aaltoyliopiston rahoitusosuus on 125 000 euroa, kunkin kaupungin rahoitusosuus 76 000 euroa ja Suomen Kuntaliitto ry:n rahoitusosuus 44 000 euroa. Kehityshankkeen tarkempi budjetti maksuaikatauluineen on tämän sopimuksen liitteenä (Liite 1).

 

Sopimuksen tarkoituksena on sopia Hankkeen toteutuksesta ja rahoituksesta. Hankkeen tarkempi sisältö ja kokeiltava toimintamalli liitteenä (Liite 3).

 

Osarahoittajat sitoutuvat rahoittamaan hanketta edellä kuvan ja liitteessä 1 tarkennetun aikataulun mukaisesti.

 

Päätoteuttajalla on oikeus käyttää tutkimuksen suorittamisessa muiden osapuolten hyväksymiä alihankkijoita.

 

Kukin Osapuoli vastaa itse Hankkeen toteuttamisesta omalta osaltaan ja tämän sopimuksen liitteiden mukaisesti.

 

3 OHJAUSRYHMÄ JA OSAPUOLTEN VELVOLLISUUDET

 

Hankkeen Päätoteuttajana toimii Aalto-yliopisto ja Osarahoittajina muut Osapuolet.

Osapuolet perustavat Hankkeelle ohjausryhmän, jossa kullakin Osapuolella on yksi edustaja. Kullakin Osapuolella on oikeus korvata edustajansa ohjausryhmässä sopivaksi katsomallaan henkilöllä. Edustajan vaihdoksesta on ilmoitettava etukäteen muille Osapuolille. Projektipäällikkö lähettää kokouskutsun ja -aineiston hyvissä ajoin ennen kokousta ohjausryhmän jäsenille ja rahoittajan edustajalle sekä huolehtii asioiden esittelystä kokouksessa. Yksittäisen Osapuolen vastuita, velvollisuuksia tai oikeuksia muuttaviin päätöksiin on saatava tämän Osapuolen suostumus, lukuun ottamatta sopimusta rikkonutta Osapuolta, jonka sopimuksen purkamisesta päätöksessä on kyse. Jokaisella Osapuolella on ohjausryhmässä yksi ääni. Ohjausryhmä on päätösvaltainen, kun vähintään puolet ohjausryhmän jäsenistä on paikalla. Päätökset ohjausryhmässä tehdään yksimielisesti. Ohjausryhmän tehtävänä on valvoa ja ohjata Hankkeen toteuttamista tutkimussuunnitelman (Liite 2) a tämän sopimuksen mukaisesti sekä antaa laaja-alaista asiantuntemusta Hankkeen johtamisen tueksi.

Ohjausryhmän puheenjohtajana toimii Päätoteuttajan valitsema edustaja. Ohjausryhmän muista toimintatavoista ja kokouskäytännöistä sovitaan ohjausryhmän ensimmäisessä kokouksessa.

 

4 TULOS- JA TAUSTA-AINEISTON OMISTUS- JA KÄYTTÖOIKEUDET

 

Immateriaalioikeus tarkoittaa kaikkia immateriaalioikeudellisia suojamuotoja mukaan lukien patentit, hyödyllisyysmallit, tavaramerkit, tekijänoikeudet, oikeudet integroidun piirin piirimalliin, mallioikeus, rekisteröimätön mallioikeus sekä näihin liittyvät hakemukset.

 

Tausta-aineistolla tarkoitetaan kaikkia Hankkeen ulkopuolella aikaansaatuja aineita, laitteita, menetelmiä, tietoja, keksintöjä, tietokantoja, tietokoneohjelmia, valokuvia, kirjallisia ja taiteellisia teoksia sekä niihin liittyviä Immateriaalioikeuksia, jotka osapuoli omistaa tai joihin Osapuolella on oikeus myöntää tämän sopimuksen mukaisia käyttöoikeuksia. Tausta-aineistoa ei katsota tämän Hankkeen tulosaineistoksi.

 

Tulosaineisto tarkoittaa kaikkia Hankkeessa aikaansaatuja aineita, laitteita, menetelmiä, tietoja, keksintöjä, tietokantoja, tietokoneohjelmia, valokuvia, kirjallisia ja taiteellisia teoksia sekä niihin liittyviä Immateriaalioikeuksia.

 

Hankkeen tulosaineistot julkaistaan Creative Commons 4.0 -lisenssillä. Kukin Osapuoli sitoutuu olemaan suojaamatta tulosaineistoaan rekisteröitävillä Immateriaalioikeuksilla.

 

Kukin Osapuoli vastaa siitä, että Hankkeen toteuttamiseen ja sen tulosaineiston tuottamiseen osallistuvien työntekijöiden, muun henkilöstön ja opiskelijoiden tekijänoikeudet ja muut tulosaineistoon kohdistuvat immateriaalioikeudet siirtyvät kyseiselle Osapuolelle.

 

Hankkeen tulosaineiston omistaa se Osapuoli, jonka kehityssuunnitelman mukaisessa toiminnassa se on luotu, keksitty tai laadittu. Yhteisesti aikaansaatujen tulosaineistojen omistusoikeus kuuluu yhteisesti niille Osapuolille, joiden toiminnassa ne on luotu, keksitty tai laadittu. Yhteisomistuksen ehdot sovitaan erikseen yhteisomistajina olevien Osapuolten kesken. Ellei yhteisomistuksen ehdoista ole erikseen sovittu tai niistä ei ole päästy yksimielisyyteen, on kullakin yhteisomistajalla tulosaineistoon omistusoikeus siinä suhteessa kuin ne ovat osallistuneet ko. tulosaineiston aikaansaamiseen.

 

Hankkeen tausta-aineiston omistusoikeus säilyy kaikilta osin tausta-aineiston antajalla. Osapuolet ovat velvollisia antamaan toisilleen käyttöoikeuden sellaiseen tausta-aineistoon, jota tarvitaan toisen Osapuolen vastuulla olevien, tähän Hankkeeseen kuuluvien tehtävien suorittamiseksi. Käyttöoikeus tausta-aineistoon luovutetaan korvauksetta ja Hankkeen ajaksi.

 

5 SOPIMUKSEN VOIMASSAOLO

 

Tämä sopimus tulee voimaan kaikkien Osapuolten allekirjoitettua sopimuksen ja kun sopimusta koskeva päätös on lainvoimainen.

 

Sopimus on voimassa, kunnes Osapuolet ovat suorittaneet kaikki tästä sopimuksesta aiheutuneet velvollisuutensa.

 

 

 

 

 

6 SOPIMUKSEN PURKAMINEN, IRTISANOMINEN JA MUUTTAMINEN

 

Jos Osapuoli rikkoo olennaisesti tätä sopimusta eikä korjaa rikkomustaan kolmenkymmenen (30) päivän kuluessa tätä koskevan kirjallisen ilmoituksen saatuaan, toisilla Osapuolilla on oikeus yhdessä purkaa tämä sopimus päättymään välittömästi rikkoneen Osapuolen osalta.

 

Rikkonut Osapuoli on velvollinen palauttamaan kaiken tämän sopimuksen perusteella saamansa luottamukselliset tiedot, tausta-aineiston ja tulokset niiden luovuttajalle.

 

Käyttöoikeudet, jotka muut Osapuolet ovat saaneet tämän sopimuksen perusteella sopimusta rikkoneelta Osapuolelta, jäävät voimaan sopimuksen purkamisesta riippumatta.

 

Lisäksi tämä sopimus voidaan irtisanoa päättymään heti, jos Hanketta ei voida toteuttaa Osapuolista riippumattomista syistä, esimerkiksi ylivoimaisen esteen vuoksi.

 

Tätä sopimusta voidaan muuttaa vain Osapuolten kirjallisella sopimuksella.

 

7 VASTUU JA VASTUUNRAJOITUS

 

Osapuolet suorittavat sopimuksessa ja Hankkeen kehityssuunnitelmassa niille määritellyt tehtävät huolellisesti ja ammattitaitoista henkilökuntaa käyttäen. Osapuolten on viipymättä ilmoitettava toisilleen seikoista, jotka vaarantavat Hankkeen toteutumisen, tulosaineiston tuottamisen tai aiheuttaa lisäkustannuksia. Tulos- ja tausta-aineistojen käyttöoikeuksia luovuttaessaan osapuolten on pyrittävä siihen, että tulos- ja tausta-aineisto on mahdollisimman virheetöntä. Osapuolet eivät kuitenkaan anna tulos- ja tausta-aineistolle mitään takuuta, ja niiden käyttö tapahtuu yksin käyttäjän vastuulla.

 

Osapuoli ei vastaa sopimusvelvoitteen täyttämisen viivästymisestä tai täyttämättä jättämisestä, jos sen syynä on ylivoimainen este. Ylivoimaisena esteenä pidetään tapahtumaa, joka estää tai tekee kohtuuttoman vaikeaksi sopimusvelvoitteiden täyttämisen määräajassa. Tällaisia ovat sota, kapina, luonnonmullistus, yleinen energianjakelun keskeytyminen, tulipalo, lakko, saarto, Hankkeen suorittamisen kannalta välttämättömän henkilön siirtyminen pois Osapuolen palveluksesta, tämän vakava sairaus tai tapaturma tai muu yhtä merkittävä ja epätavallinen Osapuolesta riippumaton syy.

 

Osapuolen kumulatiivinen vastuu toisille Osapuolille aiheuttamastaan vahingosta on yhteensä enintään 10.000 euroa. Osapuolet eivät ole vastuussa toisilleen aiheuttamastaan epäsuorasta tai välillisestä vahingosta. Tämän sopimuksen mukaisia vastuunrajoituksia ei sovelleta, jos vahinko on aiheutettu tahallisesti tai törkeällä tuottamuksella eikä avustuksen takaisinperintätilanteessa.

 

Vahingonkorvausvaatimukset toisia Osapuolia vastaan on esitettävä viipymättä, kuitenkin viimeistään kuuden (6) kuukauden kuluessa siitä hetkestä, jolloin vahinko tuli korvausta vaativan Osapuolen tietoon.

 

 

 

 

 

8 SALASSAPITO

 

Luottamuksellista tietoa on kaikki tiedon luovuttajan luottamukselliseksi tai salassa pidettäväksi luovutettaessa merkitsemä tieto ja aineisto, joka koskee esimerkiksi luovuttajan liike- tai ammattisalaisuuksia, teknisiä salaisuuksia tai kaupallisia tai rahoitustietoja.

 

Osapuolet sitoutuvat:

— pitämään luottamuksellisen tiedon salassa ja olemaan paljastamatta sitä kolmannelle taholle ilman tiedon luovuttajan kirjallista etukäteissuostumusta,

— olemaan käyttämättä luottamuksellista tietoa mihinkään muuhun kuin tämän sopimuksen tarkoituksen toteuttamiseen sopimusvelvoitteidensa mukaisesti,

käsittelemään luottamuksellisia tietoja niin, ettei luottamuksellinen tieto voi joutua asiattomasti minkään kolmannen tahon tietoisuuteen.

 

Salassapitovelvollisuus ei koske tietoa ja muuta aineistoa;

— joka on yleisesti saatavilla tai muuten julkista tai tulee julkiseksi luottamuksellisen tiedon luovuttamisen jälkeen muutoin kuin sen tiedonsaajan sopimusrikkomuksen johdosta,

— joka oli oikeutetusti ja todisteellisesti tiedonsaajan hallussa ennen sen saamista tiedon luovuttajalta ilman salassapitovelvoitetta,

— jonka tiedonsaaja on todisteellisesti kehittänyt itsenäisesti tai yhdessä kolmannen kanssa, tai

— joka tiedonsaajan on luovutettava lain, tuomioistuimen päätöksen tai viranomaisen antaman määräyksen mukaisesti.

 

Luottamuksellisen tiedon salassapitovelvollisuus jatkuu kolme (3) vuotta Hankkeen päättymisestä lukien.

 

 

9 SOVELLETTAVA LAKI JA RIITOJEN RATKAISEMINEN

 

Tähän sopimukseen sovelletaan Suomen lakia. Kaikki tästä sopimuksesta aiheutuneet erimielisyydet pyritään ratkaisemaan Osapuolten välisin neuvotteluin. Jollei erimielisyyttä saada sovittua Osapuolten kesken, saatetaan asia ensi asteena vastaajan kotipaikan käräjäoikeuden ratkaistavaksi, lukuun ottamatta sellaisia teollis- ja tekijänoikeudellisia asioita, jotka on säädetty kuuluvaksi markkinaoikeuden toimivaltaan.

 

 

10 LIITTEET

 

Tämä sopimus liitteineen muodostaa Osapuolten välisen Hanketta koskevan koko sopimuksen. Tämä sopimus täydentää päätöstä ja sen liitteitä. Mikäli sopimuksen ja sen liitteiden välillä on ristiriitaa, soveltamisjärjestys on seuraava: 1) Tämä sopimus 2) Tutkimussuunnitelma 3) Tämän sopimuksen muut liitteet numerojärjestyksessä pienimmästä suurimpaan.

 

Liite 1   Hankkeen budjetti ja maksuaikataulut

Liite 2   Hankkeen tutkimussuunnitelma

Liite 3   Hankkeen toimintamalli

 

11 ALLEKIRJOITUKSET

 

Sopimuksen allekirjoittavat kunkin Osapuolen virallisen nimenkirjoitusoikeuden omaavat henkilöt. Sopimus allekirjoitetaan sähköistä allekirjoitussovellusta käyttäen.

 

 

 

 

 

 

Aalto-yliopisto

Espoo ___.___.2023

 

________________________________

Matti Liski, laitosjohtaja / Taloustieteen laitos

 

 


 

 

[Paikka Aika]

 

________________________________

[nimenselvennys, asema]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

[Paikka      Aika]

 

 

________________________________

[nimenselvennys, asema]

 


 

[Paikka      Aika]

 

 

________________________________

[nimenselvennys, asema]

 

 


 

[Paikka      Aika]

 

 

________________________________

[nimenselvennys, asema]

 


 

[Paikka      Aika]

 

 

________________________________

[nimenselvennys, asema]

 


 

 

[Paikka      Aika]

 

 

________________________________

[nimenselvennys, asema]

 


 

[Paikka      Aika]

 

 

________________________________

[nimenselvennys, asema]