Hallinnon järjestäminen lasten ja nuorten palveluiden yhteisvaikuttavan kokonaisnäkemyksen palvelukokonaisuudessa

 

1.Luku Yleistä

 

Kuntalain (410/2015) mukaisesti kaupungin hallinnon järjestämistä ohjataan keskitetysti yhdellä kaupunginvaltuuston hyväksymällä hallintosäännöllä.

 

Hallintosäännön 30 §:n mukaan lasten ja nuorten palveluiden yhteisvaikuttavan kokonaisnäkemyksen palvelukokonaisuuden, tehtävänä on johtaa muutoshanketta, jossa luodaan lapsiin ja nuoriin kohdistuvat palvelut kokonaisvaltaisesti huomioiva johtamismalli. Lasten ja nuorten palvelukokonaisuuden yhteisvaikuttava johtaminen vastaa siitä, että resurssit kohdistetaan tietoon ja tarpeisiin perustuen tuottaen lapsille ja nuorille hyvinvointia ja kaupungille elinvoimaa. Johtamismalli huomioi sekä kaupungin palvelut että muut toimijat.

 

Palvelukokonaisuuteen kuuluu nuorisopalvelualue, jonka tehtävänä on luoda edellytykset nuorisotyölle ja -toiminnalle järjestämällä nuorille suunnattuja palveluja ja tiloja sekä tukemalla nuorten kansalaistoimintaa. Palvelualuetta johtaa nuorisopalvelujohtaja, joka esittelee asiat kulttuuri- ja nuorisolautakunnassa nuorisopalveluiden osalta.

 

Palvelujohtajan tehtävät on määritelty Turun kaupungin hallintosäännössä 22 § ja 47 §. Tällä hallinnon järjestämispäätöksellä palvelujohtaja siirtää hänelle hallintosäännöllä annettua päätösvaltaa muulle viranhaltijalle.

 

Palvelukokonaisuutta johtaa palvelujohtajana muutosjohtaja.

 

Lasten ja nuorten palveluiden yhteisvaikuttavan kokonaisnäkemyksen palvelukokonaisuudessa toimii muutoshanke ja palvelualueena nuorisopalvelut

 

1.muutoshanke

2.nuorisopalvelut

 

.

2.Luku Lasten ja nuorten palveluiden yhteisvaikuttavan palvelukokonaisuuden organisoituminen

 

 

2.1§ Muutoshanke

 

 

2.2§ Nuorisopalvelut

 

Nuorisopalveluiden tehtävänä on luoda edellytykset nuorisotyölle ja -toiminnalle järjestämällä nuorille suunnattuja palveluja ja tiloja sekä tukemalla nuorten kansalaistoimintaa.

 

Nuorisopalveluita johtaa nuorisopalvelujohtaja, vakanssi 404100.

 

Nuorisopalvelujohtajan toimivalta taloutta koskevissa asioissa on määritelty luvussa 6, päätösvalta henkilöstöasioissa luvussa 7 ja toimivalta lautakunta- esittelyssä ja muu yleinen toimivalta luvussa 9.

 

Nuorisopalveluihin kuuluvat seuraavat vastuualueet:

 

Kehittäminen ja johdon tuki; vastuualuetta johtaa nuorisopalvelupäällikkö, vakanssi 364500

 

 

Vastuualueen tehtävänä on johtaa ja koordinoida palvelualueen strategisia kehittämisprojekteja, tarjota sujuvia tukipalveluja nuorisopalvelujen muulle organisaatiolle sekä tuottaa ja analysoida tietoa nuorten toimintaympäristöstä. Lisäksi vastuualueelle kuuluvat avustukset ja järjestöyhteistyö, ulkopuolisen rahoituksen projektit, nuorisopalveluiden leirialueiden hallinnointi sekä Turun nuorisovaltuustotoiminnan koordinointi.

 

Alueellinen nuorisotyö; vastuualuetta johtaa nuorisopalvelupäällikkö, vakanssi 404281

 

Vastuualueen tehtävänä on koordinoida alueellista nuorisotilaverkkoa ja alueellisia nuorisopalveluita. Vastuualue tuottaa palveluita kaupungin omana toimintana ja ostopalveluina. Vastuualueen palveluihin kuuluvat myös skeittihalli Cube ja TGA-pelitoiminta. Vastuualue on tiiviisti mukana nuorten häiriökäyttäytymisen ehkäisyssä, tilojen vuokraamistoiminnassa kuntalaisille ja tilojen uudisrakentamisessa.

 

 

Vastuualueelle kuuluvat:

 

1.Alueellisen nuorisotyön tiimi 1, vastuuhenkilönä toiminnanjohtaja, vakanssi 404143

2.Alueellisen nuorisotyön tiimi 2, vastuuhenkilönä toiminnanjohtaja, vakanssi 404126

3.Alueellisen nuorisotyön tiimi 3, vastuuhenkilönä toiminnanjohtaja, vakanssi 404184

 

 

Kulttuurinen nuorisotyö; vastuualuetta johtaa nuorisopalvelupäällikkö,
vakanssi 364511

 

Vastuualueen tehtävänä on koordinoida kulttuurista nuorisotyötä ja sen erilaisia palvelumuotoja.  Kulttuurinen nuorisotyö mahdollistaa luovan toiminnan ja taiteen palveluja sekä tiloja nuorille.

 

Vastuualueen palveluihin kuuluvat Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuisto, Nuorten taide- ja toimintatalo Vimma sekä Auran Panimon ja Turku Rock Academyn bändi- ja musiikkitoiminta.

 

Kulttuurisen nuorisotyön palvelumuotoja tuotetaan omana tuotantona, yhdessä muiden kaupungin toimijoiden kanssa sekä ostopalveluna kulttuurin ja taiteen eri alojen asiantuntijoiden kanssa.

 

Vastuualueelle kuuluvat:

 

1.Taide- ja toimintatalo Vimman kulttuurinen nuorisotyö, vastuuhenkilönä toiminnanjohtaja, vakanssi 404195

2.Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuisto, vastuuhenkilönä toiminnanjohtaja, vakanssi 404220

3.A-Panimo, vastuuhenkilönä toiminnanjohtaja, vakanssi 404179

 

Kohdennettu nuorisotyö; vastuualuetta johtaa nuorisopalvelupäällikkö, vakanssi 404173

 

Vastuualue vastaa nuorisopalveluiden koulutukseen ja työelämään valmentavista sekä elämänhallintaa tukevista palveluista ja muista erityisnuorisotyöllisistä palveluista.

Vastuualue kehittää palveluitaan toimintaympäristön muutosten mukaisesti, hankkeistaa omaa palvelutuotantoaan verkostojen kanssa, vastaa ja koordinoi etsivän nuorisotyön palveluja Turun kaupungissa sekä vastaa kohdennetun nuorisotyön avustus- ja hankerahoituksista. Vastuualue on tiiviisti mukana nuorten häiriökäyttäytymisen ehkäisyssä ja siihen liittyvissä operatiivisissa palveluissa ja niiden kehittämisissä.

 

Vastuualueelle kuuluvat:

 

1.Nuorten työpajat, työvalmennuksen vastuuhenkilönä toiminnanjohtaja, vakanssi 404203 ja yksilövalmennuksen vastuuhenkilönä toiminnanjohtaja vakanssi 404201.

2.Nuorten tieto- ja neuvontapalvelun ja nuorten alle 28-vuotiaiden kesätyön vastuuhenkilönä toiminnanjohtaja, vakanssi 404201

3.Etsivä nuorisotyön, Ankkuri -tiimin nuorisotyön sekä muut erityisnuorisotyöpalvelun toiminnanjohtaja, vakanssi 404320.

 

 

 

 

 

 

3. Luku Johtoryhmät

 

3 § Lasten ja nuorten palveluiden yhteisvaikuttavan palvelukokonaisuudessa toimivat seuraavat johtoryhmät:

 

- johtoryhmä

 

4. Luku Palvelualuejohtajien varahenkilöt

 

4 § Nuorisopalvelualueen varahenkilöt ovat seuraavat:

 

Nuorisopalvelujohtajan ensimmäinen varahenkilö on nuorisopalvelupäällikkö, vakanssi 364500, toinen varahenkilö nuorisopalvelupäällikkö 404281 ja kolmas varahenkilö toiminnanjohtaja, vakanssi 404177.

 

5. Luku Taloutta koskevat toimivallat ja määräykset palvelukokonaisuudessa

   

5 § Vastuualueiden päälliköille kuuluvat seuraavat tehtävät:

 

-vastaa vastuualueen johtamisesta siten, että valtuuston, kaupunginhallituksen ja palvelukokonaisuuden lautakunnan sekä muutosjohtajan asettamat tavoitteet saavutetaan,

 

-laatii vastuualueen talousarvioesityksen palvelujohtajalle,

 

-raportoi palvelualueen toiminnasta ja taloudesta muutosjohtajalle,

 

-vastaa palvelualueen talouden järjestämisestä kuten määrärahojen käytöstä hallintosäännön ja talousarvion asettamissa puitteissa,

 

-hyväksyy palvelualueella tehtävien hankintojen tarjouspyynnöt ja tekee hankintapäätökset lautakunnan määräämissä rajoissa,

 

-päättää palvelualuetta koskevista sitoumuksista ja allekirjoittaa palvelu/-aluetta koskevat sopimukset ja muut sitoumukset hankintavaltuuksiensa mukaisesti,

   

-allekirjoittaa palvelualueen valtionosuus- ja avustushakemukset hankintavaltuuksiensa mukaisesti.

6 § Vastuu hankinta-asioissa

 

Kukin lähijohtaja vastaa hankittavien tavaroiden ja palveluiden sopivuudesta toiminnan asettamiin tarpeisiin sekä osaltaan kaupungin antaman ohjeistuksen noudattamisesta hankintoja tehtäessä vastaa asianomaisen toiminnan vastuuhenkilö.

 

Hankintapalvelut vastaa hankintojen toteuttamisesta hankintalain sekä kaupungin ja asianomaisten lautakuntien antamien hankintaohjeiden mukaisesti ja huolehtii hankintatoiminnan ohjeistuksesta ja koordinoinnista.

 

Hankintavaltuuksista päätetään erikseen.

 

7 § Laskujen hyväksymisvaltuudet

 

Laskujen hyväksymisvaltuuksista päätetään erikseen.

 

6. Luku Henkilöstöasiat

 

8 § Vastuualuejohtajat (päälliköt) päättävät alaisensa henkilökunnan osalta:

 

vastuualueen yhteistoiminnasta ja työsuojelusta

henkilöstön ottamisesta olemassa oleviin, muihin kuin suoraan palvelujohtajan alaisuudessa oleviin vakansseihin. Toistaiseksi voimassa olevaan palvelussuhteeseen otettaessa tulee saada palvelujohtajan lupa.

yli 12 kk kestävään määräaikaiseen, ylimääräiseen työsuhteeseen ottamisesta. Tällaiseen palvelussuhteeseen otettaessa tulee saada palvelujohtajan lupa.

henkilöstöä palkattaessa tulee lisäksi erikseen huomioida mitä talousarvion noudattamista koskevissa ohjeissa kulloinkin määrätään, sekä talousarviossa vahvistetut henkilötyövuodet

kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain tarkoittama työnantajan päätös terveystietojen antamisesta

sivutoimi-ilmoituksen vastaanotto

aiheettomasti perityn palkan tai etuuden takaisinperintä

työtehtävien poikkeavaa suorituspaikkaa koskevan luvan antaminen

varahenkilöiden nimeäminen

 

Vastuualuejohtajat päättävät välittömien alaistensa osalta ja lähijohtajan esimiesasemassa olevat alaisensa vastuualueen muun henkilökunnan osalta:

 

Henkilöstön ottaminen enintään 12 kk kestävään virka- tai työsuhteeseen

Palkattoman harkinnanvaraisen virka- tai työvapaan myöntämisestä enintään 3 kk:n jaksolle

Kotimaisten työ- ja virkamatkojen, koulutus-, opinto-, seminaari- ja tutustumismatkojen sekä oman ajoneuvon käyttöoikeudesta

 

Vastuualuejohtajat ja lähijohtaja-asemassa olevat päättävät välittömien alaistensa osalta ja näiden välittömässä alaisuudessa lähijohtaja-asemassa olevat vastuualueen muun henkilökunnan osalta:

 

Virka- ja työehtosopimukseen ja lakiin perustuvien eräiden virka- tai työvapaiden ja vapaapäivien myöntämisestä

 

Näiden ohella noudatetaan talousarvion noudattamista koskevia määräyksiä.

 

 

 

 

 

7. Luku Toimivalta lautakuntaesittelyssä ja muu yleinen toimivalta

 

9 § Toimivalta lautakuntaesittelyssä

 

Nuorisopalvelujohtaja esittelee asiat kulttuuri- ja nuorisolautakunnassa nuorispalveluiden osalta

 

 

10 § Muu yleinen toimivalta

 

Vastuualuejohtajilla on toimivalta seuraavissa asioissa:

 

Käyttää kaupungin puhevaltaa omalla palvelualueella siltä osin, kun se ei kuulu lautakunnan tehtäviin

Päättää palvelualueeseen liittyvien projektien perustamisesta ja niiden hallinnosta taloudellisten toimintavaltuuksiensa puitteissa

Vastata vastuualueen yhteistyön järjestämisestä sekä vastuualueiden välisen yhteistyön järjestämisestä ja kehittämisestä

Vastata vastuualueen seudullisesta ja valtakunnallisesta yhteistyöstä sekä edunvalvonnasta

 

 

8. Luku Raportointi ja valvontavastuu

 

11 § Vastuualuejohtajat vastaavat palvelujohtajalle vastuualueensa toiminnasta ja siitä, että prosesseille, hankkeille, projekteille ja toiminnoille on määritelty vastuutahot sekä tarvittavat ohjaus- ja seurantajärjestelmät.

 

 

9. Luku Sisäisen valvonnan vastuut

 

12 § Vastuualuejohtajat vastaavat osaltaan sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnasta.

 

Jokaisen lähijohtajan tehtävänä on osaltaan vastata johtamansa toiminnan sisäisestä valvonnasta huolehtimalla seuraavista asioista:

 

-vahvistettu toiminta-ajatus toteutuu ja asetetut tavoitteet saavutetaan

-voimassa olevia säännöksiä, määräyksiä ja annettuja ohjeita noudatetaan

-johdon saama informaatio on oikeaa ja luotettavaa

-omaisuuden säilyminen on turvattu

-riskienhallinnasta on huolehdittu

-voimavarojen käyttö on tehokasta ja taloudellista

-tehtävien suorittamiseksi on olemassa riittävä ohjeistus

-henkilöstön vastuut on määritelty ja henkilöstöllä on ajanmukaiset tehtäväkuvaukset ja

-henkilöstön kanssa käydään säännöllisesti tavoite- ja kehityskeskustelut, joissa toiminnallisten tavoitteiden lisäksi käydään läpi alaisen toimenkuva sekä työtehtävien edellyttämä osaaminen.

 

Edellä mainittujen sisäisestä valvonnasta vastuussa olevien henkilöiden tehtävänä on raportoida valvonnan toteutumisesta lähijohtajalleen sekä tarpeen mukaan palvelujohtajalle.

 

10. Luku Voimaantulo

 

13 §   Tämä päätös tulee voimaan 1.6.2023.

 

Tämä päätös kumoaa aikaisemmat nuorisopalveluja koskevat hallinnon järjestämispäätökset.


Toimivallan siirtoa ja määrittelyä ym. koskevat päätökset: