SOPIMUS KUNTOUTTAVAN TYÖTOIMINNAN YHTEISTOIMINNAN MUODOISTA

 

1.SOPIJAPUOLET

 

1)Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Y-tunnus 3221065-1

Yhteyshenkilö: Työllistämistä edistävien palvelujen päällikkö Irina Lindroos,

puh. 050 475 7576, sähköposti irina.lindroos@varha.fi

 

2)Turun kaupunki, jäljempänä ”kunta”, y-tunnus 0204819-8

Yhteyshenkilöt:

Taina Laaksonen taina.laaksonen@turku.fi, 050 5546 141, kohdennettu nuorisotyö

Ari Laaksonen, ari.laaksonen@turku.fi, 040 4864084, työllisyyspalvelut

 

 

2.SOPIMUKSEN LAINSÄÄDÄNNÖLLINEN TAUSTA

Sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävät siirtyivät kunnista hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen. Kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain 189/2001:n (lakimuutos 591/2022) mukaisesti kuntouttavan työtoiminnan järjestää hyvinvointialue. Riippumatta kuntouttavan työtoiminnan järjestämistavasta, hyvinvointialue vastaa toiminnan järjesmisestä kuntouttavasta työtoiminnasta annetussa laissa ja asiakkaan aktivointisuunnitelmassa tai monialaisessa työllistymissuunnitelmassa määritellyllä tavalla.

Kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain 13 §:n mukaisesti kuntouttavan työtoiminnan palveluiden tuottamiseen sovelletaan, mitä hyvinvointialueesta annetun lain 611/2021 9 §:ssä säädetään. Kyseessä olevan pykälän mukaisesti, ellei lailla toisin säädetä, hyvinvointialue voi tuottaa järjestämisvastuulleen kuuluvat palvelut itse, yhteistoiminnassa muiden hyvinvointialueiden kanssa tai hankkia ne sopimukseen perustuen muilta palvelujen tuottajilta. Vaikka hyvinvointialue hankkii palveluja muulta palvelujen tuottajalta, sillä säilyy järjestämisvastuu. Palvelujen tuottajan vastuu palveluista määräytyy lisäksi sen mukaan, mitä hyvinvointialueesta annetussa laissa tai muussa laissa säädetään sekä mitä hyvinvointialue ja palvelujen tuottaja ovat vastuunjaosta sopineet.

Sote-järjestämislaissa säädetään hyvinvointialueen ja kunnan välisestä yhteistyöstä. Yhteistyö on tarpeen myös kuntouttavan työtoiminnan palveluissa. Hyvinvointialueen on toimittava hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä yhteistyössä alueen kuntien ja muiden toimijoiden kanssa. Tämä sopimus on osa sopijapuolten välistä yhteistyötä, jonka tarkoituksena on varmistaa sopijapuolten vastuulle kuuluvien palveluiden tarjoaminen. Yhteistyön toteuttamista ohjaavat ainoastaan yleiseen etuun liittyvät näkökohdat. Edellä mainituista syistä johtuen sopimus ei ole julkista hankintaa koskeva sopimus.

Kunta ei toimi tämän sopimuksen pohjalta kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain mukaisena palveluntuottajana.

 

3.SOPIMUKSEN KOHDE

Kuntouttavan työtoiminnan palveluiden asiakaslähtöisen palvelutuotannon turvaamiseksi on tarpeellista sopia yhteistyöstä palveluiden toteuttamisessa kunnan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen välillä. Tällä sopimuksella sovitaan tehtävänjaosta, vastuista ja tiloista kunnan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen välillä. Sopimus koskee alle 30-vuotiaita asiakkaita Turun kaupungin työllisyyspalveluiden erikseen määritellyllä tuotannon osa-alueella ja nuorten työpaja Fendarissa.

Asiakkaalla tässä sopimuksessa tarkoitetaan kuntouttavan työtoimintaan osallistuvaa henkilöä.

 

4.TEHTÄVÄT JA VASTUUT

 

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen tehtävät ja vastuut

Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää kuntouttavaa työtoimintaa lainsäädännössä määritellyllä tavalla järjestämällä palvelut itse tai hankkimalla palveluita muilta palvelujen tuottajilta sopimukseen perustuen. Varsinais-Suomen hyvinvointialue voi tehdä yhteistyötä kuntien kanssa jalkauttamalla kuntouttavaa työtoimintaa kunnan hallinnassa oleviin tiloihin.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen sosiaalihuollon ammattihenkilöt vastaavat kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden palveluprosesseista, tuesta ja ohjauksesta palvelun aikana, kuntouttavan työtoiminnan palvelukokonaisuuden asiakaskohtaisesta räätälöinnistä, palveluun kuuluvista viranomaistehtävistä sekä monialaisesta yhteistyöstä.

Sosiaalihuollon ammattihenkilö seuraa kuntouttavan työtoiminnan etenemistä. Sosiaalihuollon ammattihenkilön ja kunnan työntekijän kanssa sovitaan yhteydenpidon tavoista asiakkaan aloittaessa työtoiminnan.

Kuntouttavasta työtoiminnasta ja sen sisällöstä sovitaan aktivointisuunnitelmassa/monialaisessa työllistymissuunnitelmassa yhdessä asiakkaan, sosiaalihuollon ammattihenkilön ja TE-viranomaisen kesken.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue vakuuttaa kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat työtapaturman varalta. Toimintaohje tapaturmatilanteissa toimitetaan kuntaan.

Hyvinvointialue ilmoittaa asiakkaan poissaolot työttömyysetuuden maksajalle.

Kuntouttavan työtoiminnan asiakkaan työturvallisuuden edellyttämät henkilökohtaiset suojavarusteet ja luvat ovat järjestämisvastuussa olevan hyvinvointialueen vastuulla ja hankittava asiakkaan yksilökohtaisen tarpeen perusteella. Muilta osin työturvallisuuteen liittyvä vastuu on määritelty tämän sopimuksen kohdassa ”Kunnan tehtävät ja vastuut”.

Hyvinvointialue ilmoittaa kuntouttavaan työtoimintaan osallistumisesta sille pääluottamusmiehelle, joka edustaa niitä työntekijöitä, jotka lähinnä työskentelevät kuntouttavassa työtoiminnassa olevan henkilön kanssa.

 

Kunnan tehtävät ja vastuut

Kunta tarjoaa alle 30-vuotiaille kuntouttavan työtoiminnan asiakkaille kuntouttavaan työtoimintaan liittyviä avustavia tehtäviä, joita asiakas suorittaa. Kunta ei voi korvata virkasuhteessa tai työsuhteessa tehtävää työtä kuntouttavalla työtoiminnalla.

Kunta järjestää kuntouttavaan työtoimintaan osallistuville perehdytyksen ja tuen työtoimintatehtäviin ja työyhteisöön sekä tarvittavan tuen työtaitojen kehittymiseen. Kunta nimeää asiakkaalle vastaavan ohjaajan, joka osallistuu yhdessä hyvinvointialueen työntekijän kanssa asiakkaan ei-lääkinnälliseen työ- ja toimintakyvyn arviointiin ja seurantaan. Kunta raportoi asiakkaan työtoimintaan osallistumisesta kuukausittain hyvinvointialueelle erikseen sovittavalla tavalla.

Asiakkaan työtoiminnan arvioinnissa käytetään yhteisesti sovittavaa arviointimenetelmää. Kunta ottaa yhteyttä hyvinvointialueen sosiaalihuollon ammattihenkilöön työtoiminnassa ilmenevissä ongelmissa, kuten asiakkaan luvattomissa poissaoloissa.

Asiakkaat ovat palveluun osallistuessaan julkisen terveydenhuollon piirissä, eikä kunnan tarvitse järjestää asiakkaille työterveyshuoltolain 1383/2001 mukaista työterveyshuoltoa.

Kunta huolehtii tarpeenmukaisista vastuuvakuutuksista, työturvallisuudesta ja työturvallisuusmääräysten noudattamisesta.

 

5.KUSTANNUKSET

Sopimuksessa on kyse kunnan ja hyvinvointialueen yhteistyöstä ja tästä syystä kumpikaan osapuoli ei maksa rahallista korvausta toiselle sopijapuolelle. Lisäksi sovitaan, että kunnan tiloissa olevat työkoneet ja laitteet ovat kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden käytettävissä työtoimintatehtävän mukaisesti maksutta ja kuntouttavassa työtoiminnassa kunnan yksiköissä kunnan hankkimista materiaaleista valmistettavat tuotteet jäävät kunnalle.

 

6.SALASSAPITO JA HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELY

Sopijapuolet noudattavat toiminnassaan julkisuuslakia (621/1999) ja muuta viranomaisten toiminnan julkisuudesta annettua lainsäädäntöä ja henkilötietojen käsittelyä koskevaa lainsäädäntöä. Sopijapuolet huolehtivat kumpikin omalta osaltaan, että tämän sopimuksen mukaisessa toiminnassa noudatetaan salassapidosta, vaitiolovelvollisuudesta, tietosuojasta ja salassa pidettävien tietojen luovuttamisesta annettuja voimassa olevia säädöksiä.

Hyvinvointialue toimii henkilötietojen osalta rekisterinpitäjänä. Kunta toimii henkilötietojen käsittelijänä, joka käsittelee hyvinvointialueen asiakkaiden henkilötietoja hyvinvointialueen lukuun noudattaen liitteen 1 mukaisia ohjeita henkilötietojen käsittelystä.

Sopijapuolet sitoutuvat pitämään salassa toisiltaan saamansa aineistot ja tiedot siltä osin kuin ne ovat lain perusteella salassa pidettäviä sekä olemaan käyttämättä niitä muihin kuin sopimuksen mukaisiin tarkoituksiin. Sopijaosapuolet sitoutuvat lisäksi pitämään luottamuksellisina toisiltaan saamansa aineistot ja tiedot, jotka on merkitty luottamuksellisiksi tai jotka on sellaisiksi ymmärrettävä, sekä olemaan käyttämättä niitä muihin kuin sopimuksen mukaisiin tarkoituksiin. Mikäli on epäselvää, onko jokin sopijaosapuolten tietoonsa saama seikka luottamuksellinen, on tieto katsottava luottamukselliseksi. Kunnan henkilökunnan salassapitovelvollisuus on yhtä laaja kuin hyvinvointialueen henkilökunnalla.

Kunta vastaa siitä, että palvelu on koko sopimuskauden ajan henkilötietojen käsittelyyn ja tietosuojaan liittyvän lainsäädännön ja tämän sopimuksen sekä sopimuksen liitteiden vaatimusten mukainen.

 

7.VAHINGONKORVAUSVELVOLLISUUS

 

Sopijapuolella on oikeus saada vahingonkorvausta toisen sopijapuolen sopimusrikkomuksesta aiheutuneesta välittömästä vahingosta, mutta ei välillisestä vahingosta.

 

8.FORCE MAJEURE

Vapauttamisperusteeksi (force majeure) katsotaan sellainen sopimuksen täyttämisen estävä ja sopimuksen syntymisen jälkeen sattunut epätavallinen ja asiaan vaikuttava tapahtuma, jota sopijapuolten ei ole ollut syytä ottaa huomioon sopimusta tehtäessä ja joka on sopijapuolista riippumaton, eikä sen estävää vaikutusta voida poistaa ilman kohtuuttomia lisäkustannuksia tai kohtuutonta ajanhukkaa.

Sopijapuolen on viipymättä ilmoitettava ylivoimaisesta esteestä tai sen lakkaamisesta kirjallisesti toiselle sopijapuolelle.

 

9.SOPIMUKSEN MUUTTAMINEN

Sopimusta voidaan muuttaa ainoastaan molempien sopijapuolten allekirjoittamalla kirjallisella sopimusmuutoksella.

 

10.SOPIMUKSEN VOIMASSAOLO JA IRTISANOMINEN

Tämä sopimus tulee voimaan, kun molemmat osapuolet ovat sen allekirjoittaneet. Sopimus on määräaikainen ja voimassa enintään 31.12.2024 asti. Sopimus on kuitenkin irtisanottavissa tätä ennen 12 kuukauden irtisanomisajalla. Irtisanominen on tehtävä kirjallisesti. 

 

11.ERIMIELISYYKSIEN RATKAISU

Sopimuksen tulkintaa ja täyttämistä koskevat mahdolliset erimielisyydet pyritään ensisijaisesti ratkaisemaan sopijapuolten välisin neuvotteluin. Mikäli neuvotteluissa ei löydetä ratkaisua, erimielisyydet jätetään ratkaistavaksi Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen.

 

12.SOPIMUKSEN ALLEKIRJOITTAMINEN

 

Tämä sopimus on laadittu kahtena saman sisältöisenä kappaleena, yksi kummallekin sopijapuolelle.

Tämä sopimus on tehty sähköisessä muodossa sähköistä allekirjoitusta käyttäen. Näin allekirjoitettu sopimus vastaa pätevyydeltään alkuperäisin allekirjoituksin varustettua sopimusta.

 

Turussa __.__.2023

 

 

Tarmo Martikainen         Tuomas Heikkinen

Hyvinvointialuejohtaja         Kansliapäällikkö

   Varsinais-Suomen hyvinvointialue      Turun kaupunki

 

 

Liite   1. Yleiset tietosuoja- ja tietoturvaehdot