Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto, hankintapalvelut 
Hankintapäällikkö7127.04.2023 

2981-2020 (02 08 00)

Säilytys- ja pakkausmateriaalit sopimuksen jatkaminen 31.7.2023 asti

Hankinta-asiantuntija Kirsi Mäntynen 27.4.2023

 

Hankinnan tausta

 

Turun kaupungin strategisen hankinnan (nyk. hankintapalvelut) hankintapäällikkö on hankintapäätöksellään 3.6.2020 § 54 valinnut tuorekelmujen, leivinpaperien, säilytys- ja pakkausmateriaalien (ryhmä 2) hankinnan (diaari 2981-2020) toimittajaksi ajalle 1.7.2020 – 30.4.2022 VeliMark Oy:n. Sopimuksessa ollut optiokausi ajalle 1.5.2023 – 30.4.2023, on otettu käyttöön Turun kaupungin hankintapalveluiden hankintapäällikön hankintapäätöksellä 23.3.2022 § 37. Hankinnassa oli Turun lisäksi mukana Maskun kunta.

 

Turun kaupunki on nyt kilpailuttanut seudullisena hankintana kertakäyttöiset astiat, aterimet, tuorekelmut, leivinpaperit, säilytys- ja pakkausmateriaalit, erilaiset vuoat sekä rasiansuljentalaitteiden kanssa yhteensopivat annosrasiat. Turun kaupungin hankintapalveluiden hankintapäällikkö on tehnyt hankinnassa hankintapäätöksen 16.4.2023 § 58).

 

Uudessa kilpailutuksessa osa-alueiden jako oli erilainen kuin edellisessä kilpailutuksessa. Edellisen kilpailutuksen ryhmä 2 Tuorekelmut, leivinpaperit, säilytys- ja pakkausmateriaalit oli jaettu kolmeen (3) eri osa-alueeseen:

osa-alue 2 Tarjoiluastiat, säilytys- ja pakkausmateriaalit

osa-alue 3 Suodatinpaperit, foliot, kelmut ja leivinpaperit

osa-alue 4 Pussituotteet: Muovipussit, paperipussit, pursotinpussit ja vakuumipussit.

 

Turun kaupungin hankintapalveluiden hankintapäällikön päätöksellä 16.4.2023 § 58 on päätetty keskeyttää hankintamenettely osa-alueen 2 Tarjoiluastiat, säilytys- ja pakkausmateriaalit ja osa-alueen 4 Pussi-tuotteet: Muovipussit, paperipussit, pursotinpussit ja vakuumipussit osalta, sillä ei saatu yhtään tarjouspyynnön mukaista tarjousta. Samassa päätöksessä on päätetty valita VeliMark Oy osa-alueen 3 Suodatinpaperit, foliot, kelmut ja leivinpaperit toimittajaksi.

 

Koska tuotteiden osa-alue jako on ollut nyt erilainen, on sopimusta tarkoitus jatkaa vain osassa tuotteissa päällekkäisyyksien vuoksi 31.7.2023 asti. Vanha sopimus päättyy 30.4.2023 eikä siinä ole enää optioita. Uuden kilpailutuksen valmistelu on jo aloitettu.

 

Turun kaupungin ja Maskun kunnan säilytys- ja pakkausmateriaalien sekä pussituotteiden saatavuus on tarpeen turvata siihen asti, kunnes uusi kilpailutus saadaan toteutettua ja uudet sopimukset astuvat voimaan.

 

Vanhaa sopimusta nykyisen toimittajan kanssa on siten tarpeen sopimusmuutoksella jatkaa uuden kilpailutuksen valmistumisen ajaksi. Sopimusmuutos voidaan tehdä julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) 136 §:n 2 momentin 5 nojalla, koska kyseessä on vähäarvoinen sopimusmuutos, joka alittaa EU-kynnysarvon ja jonka arvo on pienempi kuin 10 prosenttia alkuperäisen hankintasopimuksen arvosta eikä muutos vaikuta sopimuksen yleiseen luonteeseen.​

 

Sopimuksen jatkamista koskevan sopimusmuutoksen tekemisen nykyisen toimittajan kanssa on katsottava noudattavan hankintalain 3 §:n mukaisia tasapuolisuuden ja syrjimättömyyden periaatteita ottaen huomioon, että osa-aluetta 2 Tarjoiluastiat, säilytys- ja pakkausmateriaalit ja osa-aluetta 4 Pussituotteet koskeva uuden kilpailutuksen perusteella solmittavat hankintasopimukset on tarkoitus saada voimaan mahdollisimman pian ja että sopimuksen jatkaminen koskee ainoastaan lyhyttä saatavuuden turvaamiseksi välttämätöntä ajanjaksoa.

 

Turun kaupunki on tiedustellut kirjallisesti VeliMark Oy:n halukkuutta jatkaa sopimusta voimassa olevin ehdoin ja hinnoin 31.7.2023 asti. VeliMark Oy on kirjallisesti ilmoittanut halukkuutensa sopimuksen jatkamiseen.

 

Liite 1                                  Luettelo tuotteista, joiden sopimusta jatketaan

 

Toimivalta

 

Turun kaupungin hallintosäännön 75 §:n mukaan kansliapäällikkö päättää yhteishankinnoista mukaan lukien seutuhankinnat. Konsernihallinnon hallinnon järjestämispäätöksen 12 § mukaan hankintapäällikölle on siirretty toimivalta päättää yhteishankinnoista mukaan luettuna seutuhankinnat ja niitä koskevista puitejärjestelyistä.

 

Hankintapäällikkö Susanna Sarvanto-Hohtari:

 

Päätös          Päätän edellä esitetyin perustein, että Maskun kunnan ja Turun kaupungin säilytys- ja pakkausmateriaalien hankintaa koskevaa sopimusta jatketaan liitteessä 1 olevien tuotteiden osalta Veli-Mark Oy:n kanssa 31.7.2023 asti voimassa olevin ehdoin ja hinnoin.

 

Hankintayksikköjä sitovat sopimusmuutokset eivät synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävien kirjallisten sopimusliitteen allekirjoittamisella. Maskun kunta ja Turun kaupunki tekevät molemmat omat sopimusmuutosliitteet.

 

Hankintayksiköt eivät sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon.

 

Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

 

Sopimusmuutokset voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi.

 

 

 

 

Susanna Sarvanto-Hohtari

hankintapäällikkö

 

Oikaisuohje ja valitusosoitus liitteenä.

 

Lisätietoja: hankinta-asiantuntija Kirsi Mäntynen, puhelin 044 907 5894

 

Jakelu

tiedMaskun kunta
aoVeliMark Oy
tiedKaupunginhallitus
tpvXXXXX


Liitteet:

Khankpa § 71
Liite 1:Luettelo tuotteista, joiden sopimusta jatketaan