Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kansliapäällikkö13124.04.2023 

9269-2021 (01 01 01)

Turun hallinto-oikeuden päätökseen tyytyminen

Konsernihallinto, lakipalvelut, kaupunginlakimies Noora Syysvirta 20.4.2023:

Turun hallinto-oikeus on 23.3.2023 antanut päätöksen kunnalliseen virkasuhteeseen ottamista koskevassa asiassa. Päätöksen mukaisesti hallinto-oikeus kumoaa Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen pelastusjohtajan päätöksen sekä Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunnan oikaisuvaatimuspäätöksen siltä osin kuin lautakunta on hylännyt valittajan oikaisuvaatimuksen. Ratkaisun mukaan hallinto-oikeus velvoittaa Turun kaupungin korvaamaan valittajan oikeudenkäyntikulut 1​ 488 euroa korkolain mukaisine viivästyskorkoineen siitä lähtien, kun kuukausi on kulunut päivästä, jona päätös on ollut asianosaisten saatavissa.

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen pelastusjohtaja on tehnyt päätöksen 11.10.2021 43 § (päätöksen esittelytekstiä korjattu päätöksellä 12.10.2021 § 45) koskien pelastuspäällikön virkavalintaa (vakanssinumero 100899). Valittaja on oikaisuvaatimuksellaan 22.10.2021 hakenut oikaisua pelastusjohtajan päätökseen ja vaatinut päätöksen peruuttamista sekä virkavalintaprosessin jatkamista hakuaikana kelpoisuusehdot täyttäneiden hakijoiden kesken. Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta on päätöksellään 24.11.2021 § 92 hylännyt​ oikaisuvaatimuksen perusteettomana. Valittaja on tehnyt Turun hallinto-oikeudelle 7.1.2022 päivätyn valituksen, jonka mukaan päätökset on kumottava ja Turun kaupunki velvoitettava korvaamaan muutoksenhakijan oikeudenkäyntikulut laillisine korkoineen. Valituksen mukaan päätökset on tehty virheellisessä järjestyksessä ja ne ovat lainvastaisia.

Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan hallinto-oikeudella ei ole päätösten perusteluiden eikä hallinto-oikeudelle jälkikäteen esitetyn selvityksen perusteella edellytyksiä arvioida, onko ansiovertailu suoritettu laissa edellytetyin tavoin tasapuolisesti ja objektiivisesti sekä etukäteen vahvistettujen valintaperusteiden ja yleisten virkanimitysperusteiden mukaisesti. Päätöksen mukaisesti hallinto-oikeus katsoo, että pelastusjohtajan ja aluepelastuslautakunnan päätöksiä ei ole perusteltu hallintolain edellyttämällä tavalla ja että päätökset on lainvastaisina kumottava.​

Kysymyksessä oleva hallinto-oikeuden päätös on asianmukainen eikä muutoksenhakuun ole syytä. Päätökseen tyytyminen on perusteltua sen perusteella mitä asiassa on esitetty ja mitä asiakirjoista muuten ilmenee.

Turun kaupungin hallintosäännön (kaupunginvaltuusto 12.12.2022 § 250) 39 §:n mukaan kansliapäällikön tehtävänä on päättää tuomioistuimen ja viranomaisen päätökseen tyytymisestä ja muutoksenhausta asioissa, jotka eivät kuulu palvelukokonaisuuksille.

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Päätös​Päätin, että Turun kaupunki tyytyy Turun hallinto-oikeuden 23.3.2023 antamaan päätökseen nro H584/2023 eikä hae valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta ja maksaa Turun hallinto-oikeuden määräämät oikeudenkäyntikulut valittajalle.

Tuomas Heikkinen

kansliapäällikkö

Jakelu

tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut
tpvXXXXX