Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kansliapäällikkö12317.04.2023 

1857-2023 (00 00 01)

Suunnattu maksuton osakeanti Turun seudun puhdistamo Oy:n yhtiösopimuksen 23.12.2022 mukaisen osakkaiden osakeomistuksen tarkastuksen toteuttamiseksi

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 13.4.2023:

​Turun seudun puhdistamo Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty osakeyhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 59,3 %. Turun seudun puhdistamo Oy:n omistajien 23.12.2022 solmiman Yhtiösopimuksen mukaan osakkaiden omistusosuuksien yhtiössä tulee vastata osakkaiden yhtiön palveluista käyttämää suhteellista osuutta. Sekä K- että L-sarjan osakkailla omistusosuus vastaa osakkaan suhteellista osuutta yhtiön tuottamien palvelujen käytöstä.

​Yhtiön pääomakustannukset jaetaan omistajille omistajien omistusosuuksien mukaisesti. Kun omistusosuus vastaa palvelun käyttömäärää, myös pääomakustannukset jakautuvat omistajille siinä suhteessa kuin nämä palvelua käyttävät. Omistusosuuden muutos johtaa siten omistajan kannalta joko siltä perittyjen maksujen nousuun taikka laskuun riippuen siitä, miten omistajan osuus palveluiden käytöstä on kehittynyt suhteessa toisiin omistajiin.

Osakkaat ovat yhdessä sitoutuneet Yhtiösopimuksen noudattamiseen. Omistajien omistusosuuksia ja niihin määräajoin tehtäviä muutoksia käsitellään Yhtiösopimuksen kohdassa B 4.3.

Osakkaat ovat yhteisesti sopineet, että seuraava vastaavuustarkastelu toteutetaan keväällä 2023. Osakaskokous 23.8.2022:

Päätettiin yksimielisesti, että kevätyhtiökokouksessa 2023 päätetään omistusosuuksien muutoksesta vuoden 2022 kesä-joulukuun virtaus- ja kuormitustietojen perusteella.

Vastaavuustarkastelussa havaitut tarvittavat omistusosuuden muutokset toteutetaan suunnatulla maksuttomalla osakeannilla, kuten toimittiin myös vuonna 2021 ensimmäisen määräaikaistarkastuksen yhteydessä. Suunnatussa osakeannissa yhtiön osakkaat yhtä lukuun ottamatta saavat uusia osakkeita. Uudet osakkeet ovat saajalleen maksuttomia. Niistä ei makseta varainsiirtoveroa eikä uusien osakkeiden saaminen johda kirjanpidollisten voittojen tai tappioiden syntymiseen omistajakunnassa. Osakeannin kautta omistussuhteet saadaan säädettyä tarkkaan palvelun käytön mukaiseksi.

Osakeannin toteuttaminen edellyttää kahta päätöstä. Ensin yhtiökokous päättää uusien osakkeiden suuntaamisesta omistajille. Seuraavana askeleena on, että osakas merkitsee saamansa osakkeet. Merkitseminen tarkoittaa osakkeiden vastaanottamista. Merkinnät on tehtävä yhtiökokouksen päättämässä aikaikkunassa.

Uudet omistussuhteet perustuvat K-sarjan osakkaiden osalta laskelmiin kunkin K-sarjan osakkaan tuottamasta jätevesikuormituksesta muutostarkastelun jaksolla 1.6.–31.12.2022. L-sarjan osakkaan omistussuhde vastaa osakkaan osuutta vuoden 2022 kokonaiskäyttökustannuksesta.

Seuraavasta taulukosta ilmenevät osakkaiden tämänhetkiset omistusosuudet, palvelun käytön perusteella laskettujen osakeannissa annettavien osakkeiden lukumäärät sekä osakkaiden uudet omistusosuudet.

Yhtiösopimuksen mukaista päivitystä valmistellaan alustavasti yhtiön kevätyhtiökokoukseen 28.4.2023.

​Merkintäasiakirjan allekirjoittajalla on oltava kyseiseen toimeen asianmukainen valtuus ja oikeus edustaa osakasta nimenkirjoittajana tässä asiassa, jotta osakemerkintä olisi pätevä.

​Kansliapäällikön tehtävänä on hallintosäännön 39 § 1 momentin 11 kohdan mukaan päättää asioista, joita ei ole annettu muun toimielimen, pormestarin tai viranhaltijan tehtäväksi. Nyt tehtävä päätös on muita kuin tila-asioita koskeva irtaimen omaisuuden hankkimista koskeva päätös, jonka kauppahinta/merkintähinta on alle miljoona euroa. Koska tällaista asiaa ei ole hallintosäännössä annettu muun toimielimen, pormestarin tai viranhaltijan tehtäväksi, on toimivalta kansliapäälliköllä.

​Vastikkeettoman osakeannin merkitseminen esitetyllä tavalla perustuu lisäksi Turun seudun puhdistamo Oy:n osakassopimusta vastaavan Yhtiösopimuksen kirjauksiin, eikä sisällä merkinnän osalta tosiasiallisesti harkintavallan käyttöä.

​Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Päätös​Päätin merkitä Turun kaupungille Turun seudun puhdistamo Oy:n maksuttomassa osakeannissa vuonna 2023 suunnattavat 8.322 osaketta.

​Lisäksi valtuutan omistajaohjausjohtajan allekirjoittamaan Turun kaupungin puolesta merkintää koskevan asiakirjan.

​Tuomas Heikkinen

kansliapäällikkö

Jakelu

aoTurun seudun puhdistamo Oy
tiedKaupunginhallitus
tpvKonsernihallinto, omistajaohjaus
tpvKonsernihallinto, rahoituspalvelut
tpvXXXXX