Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto, hankintapalvelut 
Hankintapäällikkö5414.04.2023 

2881-2023 (02 08 00)

Liittyminen Hansel Oy:n elintarvikehankintojen puitesopimukseen

Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus, projektipäällikkö Maarit Ketola ja hankintapalvelut, projektipäällikkö Tapani Järvinen:

 

Nykyinen Turun kaupungin sopimus elintarvikkeista on voimassa 31.1.2024 asti. Turun kaupungin elintarvikehankinnan arvo n. 7 M € vuodessa.

 

Hansel Oy on kilpailuttamassa Elintarvikkeet ja non-food-tuotteet julkisten hankintayksiköiden käyttöön. Alustavasti puitesopimuskausi on 1.9.2023-31.12.2027.

 

Hankinnan kohteena ovat elintarvikkeet ja ammattikeittiön käyttötarvikkeet:

maitotuotteet

lihatuotteet

kalatuotteet

valmisruoka

leipomotuotteet

pestyt, kuoritut ja pilkotut kasvikset ja perunat, myös esikypsennetyt perunavalmisteet

säilykkeet, mehut ja soseet

pakasteet (liha, kala, kasvis, leipomo, jäätelö)

kuivatarvikkeet

käyttötarvikkeet kuten kertakäyttöastiat ja valkoiset annostelijaliinat

 

Yhteishankinta on yhden toimittajan tukkusopimus.

 

Liittyminen tehdään koko sopimukseen (Hansel liittymisehdot), mutta asiakas ilmoittaa, mitä tuoteryhmiä sopimuskaudella käyttää.

 

Hanselin kilpailuttava valikoima tuotteita on kattava ja täyttää samat tarpeet kuin mitä kaupungin omana työnä tekemässä kilpailutuksessa on ollut, mutta Hanselin asiakkaana kaupunki saisi paljon isommalla volyymilla kilpailutetut edulliset hinnat ja tarpeen mukaiset tuotteet.

 

Hansel hoitaa kilpailutuksen ja sopimuksenhallinnalliset toimenpiteet ja tukee asiakasta sopimuksen käyttöön liittyen.

 

Kaupunki saa Hanselin asiakkaana käyttöönsä hyvät sopimusehdot, joiden täyttymistä Hansel valvoo. Sopimusehdoissa on huomioitu kaupungin strategian ja hankintastrategian mukaisesti ympäristövastuu mm. MSC, ASC, luomu, eläinten hyvinvointi, kiertotalous (mm. Palpa-pullot) ja hävikinhallinta sekä sosiaalinen vastuu mm. sydänmerkkikriteerit, reilun kaupan tuotteet ja tuoteryhmäkohtaiset sertifioinnit.

 

Sopimus ei ole yksinoikeussopimus. Tämä tarkoittaa sitä, että Hanselin sopimuksen lisäksi Turun kaupunki voi hankkia tuotteita esim. paikallisilta toimijoilta omia sopimuksia käyttäen. Tuoreen leivän ja kalatuotteiden osalta tuoretta kalaa koskien on tarkoituksenmukaista järjestää omat sopimukset.

 

Esitämme, että Turun kaupunki liittyy Hanselin Elintarvikkeet ja non-food-tuotteet hankintaan, pois lukien tuoteryhmät tuore leipä ja kalatuotteiden osalta tuore kala, joita koskien ilmoitetaan osallistuessa, että Turun kaupunki ei hanki näitä tulevalla sopimuksella. Näiden osalta erityisesti panostetaan paikallisuuteen ja tehdään omat sopimukset kaupungille.

 

Tilaaja ei sitoudu tiettyihin hankintamääriin tai -arvoihin.

 

Hansel Oy vastaa sopimushallinnasta ja toimittajayhteistyöstä.

 

Toimivalta

 

Turun kaupungin hallintosäännön 75 §:n mukaan kansliapäällikkö päättää yhteishankinnoista mukaan lukien seutuhankinnat. Konsernihallinnon hallinnon järjestämispäätöksen 12 § mukaan hankintapäällikölle on siirretty toimivalta päättää yhteishankinnoista mukaan luettuna seutuhankinnat ja niitä koskevista puitejärjestelyistä.

 

Hankintapäällikkö Susanna Sarvanto-Hohtari:

 

Päätös          Päätän, että Turun kaupunki liittyy Hanselin Elintarvikkeet ja non-food-tuotteet hankintaan, pois lukien tuoteryhmät tuore leipä ja kalatuotteiden osalta tuore kala, joita koskien ilmoitetaan osallistuessa, että Turun kaupunki ei hanki näitä tulevalla sopimuksella.

 

Hansel Oy vastaa sopimushallinnasta ja toimittajayhteistyöstä.

 

Tilaaja ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon.

 

Päätös voi muuttua ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

  

 

 

Susanna Sarvanto-Hohtari

hankintapäällikkö

 

 

Lisätietoja: projektipäällikkö Tapani Järvinen, puhelin 044 907 5896

 

Jakelu

tiedKaupunginhallitus