Turun kaupunki

Kupittaan kärjen kumppanuushanke

 

31.1.2023

 

 

 

 

 

 

[Avainsanat]

Kaupallinen malli

 


Sisällysluettelo

1   Yleiset ehdot   3

1.1   Kaupallisen mallin asema ja sen täydentäminen   3

1.2   Kaupallisen mallin yleiset periaatteet   3

1.3   Palveluntuottajan jäsenyritykselle maksettava korvaus   3

1.4   Kannustinjärjestelmän yleiset periaatteet   4

1.5   Kustannusarvion laadinta ja sen luotettavuustaso   5

1.6   Tavoitekustannus   5

1.7   Arvonlisävero   5

1.8   Vahvistettavat maksut   5

2   Korvattavat kustannukset   6

2.1   Korvattavien kustannusten määrittäminen   6

2.2   Osapuolen oma työ   6

2.3   Osapuolen alihankinnat   6

2.4   Läpilaskutettavat erät   7

3   Palkkio   7

3.1   Palkkion määrittäminen   7

3.2   Suunnittelijaosapuolen laskutus   7

3.3   Rakentajaosapuolen laskutus   7

3.4   Palkkion muuttaminen Toteutusvaiheen aikana   9

4   Kannustinjärjestelmä   9

4.1   Kannustinjärjestelmän periaatteet   9

4.2   Bonuspooli Toteutusvaiheessa   10

4.3   Tavoitekustannuksen alitus tai ylitys   10

4.4   Avaintulosalueiden ylitys tai alitus   10

4.5   Järkyttävät tapahtumat   11

4.6   Bonusten ja Sanktioiden jakaminen Suunnittelija- ja Rakentajaosapuolten kesken   12

4.7   Suunnittelija- ja Rakentajaosapuolten riskin rajaus   12

5   Avaintulosalueet jälkivastuuajan aikana   12

5.1   Jälkivastuuajan Avaintulosalueet   12


Yleiset ehdot

Kaupallisen mallin asema ja sen täydentäminen

Tämä asiakirja on lähtökohtana Allianssisopimukseen liitettäville kaupallisille sopimusehdoille.

Osapuolet täydentävät tarvittaessa kaupallisia ehtoja Kehitys- ja Toteutusvaiheiden aikana.

Kaupallisen mallin yleiset periaatteet

Yleiset periaatteet:

a)Kaikki Osapuolet voittavat tai kaikki Osapuolet häviävät yhdessä.

b)Osapuolet noudattavat avoimet kirjat -periaatetta ja Osapuolten välillä vallitsee täydellinen läpinäkyvyys.

c)Allianssissa on tasapuolinen voittojen ja tappioiden jako. Voitot ja tappiot ovat verrannollisia todelliseen suoritukseen sekä Tilaajalle tuotettuun arvoon Avaintulosalueittain (tasapuolinen ei välttämättä ole samansuuruinen tai tasasuhteinen).

d)Bonusten ansaitseminen edellyttää Allianssilta erinomaista suoritusta Tilaajalle lisäarvoa tuovissa Avaintulosalueissa.

e)Erittäin hyvin onnistuttaessa Bonusten kokonaismäärä voi kasvaa Tavoitekustannuksen alituksen tuloksena.

f)Jokainen Palveluntuottajan jäsenyritys alkaa ansaita Bonuksia samaan aikaan, mikäli Allianssi ylittää tavoitteensa, ja alkaa kärsiä Sanktioita samaan aikaan, mikäli Allianssi epäonnistuu tavoitteidensa saavuttamisessa.

g)Erinomaiseen lopputulokseen tarvittavien lisäresurssien hankkimisen tulee olla mahdollista siten, että resursseihin investoiva Palveluntuottaja ei kärsi siitä epäreilusti.

Kaupallisen mallin onnistuminen edellyttää, että:

a)kaikki Osapuolet ymmärtävät perusteellisesti Kaupallisen mallin sekä hyvän tai huonon lopputuloksen vaikutuksen Allianssin kaupalliseen tulokseen; ja

b)Kaupallisen mallin kehittäminen, sen periaatteista sopiminen ja niiden käytäntöön jalkauttaminen suoritetaan tavalla, joka auttaa luomaan ja ylläpitämään Osapuolten välisiä avoimia, rehellisiä ja luottamuksellisia suhteita.

Palveluntuottajan jäsenyritykselle maksettava korvaus

Palveluntuottajan jäsenyritykselle maksetaan Allianssin tehtävistä korvaus, joka muodostuu seuraavista osista:

Osa

Lyhyt kuvaus

Korvattavat kustannukset

Allianssin töiden suorat kustannukset (mukaan lukien virheet, korjaukset ja turhat yritykset) ja projektikohtaiset yleiskustannukset, jotka korvataan todellisten tarkastettujen kustannusten mukaisesti.

Palkkio

Kaupallisen mallin mukaisesti Palveluntuottajan jäsenyritykselle maksettava rahamäärä, joka sisältää Palveluntuottajan jäsenyrityksen katteen ja ne yleiskustannukset, jotka eivät ole Korvattavia kustannuksia.

Kannustinjärjestelmä

Kannustinjärjestelmä käsittää Palveluntuottajille mahdollisuuden saada erillinen korvaus Avaintulosalueissa suoriutumisesta sekä Tavoitekustannuksen alittamisesta. Vastaavasti Palveluntuottajilla on riski menettää osa Palkkiostaan Avaintulosalueiden heikon suoritustason, Tavoitekustannuksen ylittämisen ja/tai Järkyttävän tapahtuman vuoksi.

 

Palveluntuottajan kompensaation komponentit on esitetty alla olevassa kuvassa.

 

Kannustinjärjestelmän yleiset periaatteet

Kannustimien tarkoitus on ohjata Allianssin toimintaa osaoptimoinnin sijaan koko hankkeen parhaaksi siten, että jokainen Osapuoli kykenee vaikuttamaan sen tavoitteisiin ja tuloksiin. Näin kaikki Osapuolet joko voittavat tai häviävät yhdessä.

Palveluntuottajan jäsenyritys voi Kannustinjärjestelmän mukaisesti ansaita Bonuksia tai saada Sanktioita kaikista Allianssin yhteisistä tavoitteista riippumatta siitä, miten paljon kukin jäsenyritys on vaikuttanut niiden toteutumiseen.

Järkyttävä tapahtuma on luonteeltaan sellainen tapahtuma, jota Allianssi ei voi hyväksyä tapahtuvaksi missään olosuhteissa. Allianssi viimeistelee yhdessä Kehitysvaiheen aikana Järkyttävien tapahtumien määrittelyt ja suunnittelee, miten Järkyttävät tapahtumat estetään. Järkyttävien tapahtumien estämiseksi tehtävät toimenpiteet ovat Korvattavia kustannuksia ja sisältyvät Tavoitekustannukseen.

Kustannusarvion laadinta ja sen luotettavuustaso

Kehitysvaiheen aikana Osapuolet laativat yhdessä Projektin Kustannusarvion. Allianssin tulee Kustannusarvion avulla osoittaa olevansa kyvykäs suoriutumaan Projektista kustannustehokkaasti.

Kustannusarvioon sisällytetään kaikki ne työt, jotka Allianssi toteuttaa Toteutusvaiheen aikana. Kustannusarvio ei sisällä optioita.

Kustannusarviossa voidaan huomioida oletetut kustannustason nousut tai laskut. Vaihtoehtoisesti oletetut kustannustason muutokset voidaan jättää huomiotta ja käsitellä ne vasta Tavoitekustannusta laadittaessa Projektin riskinä. Kustannusarvion laadinnan ammattitaitoista toteutusta on osaltaan varmistamassa Allianssin kustannusasiantuntija.

Kehitysvaiheessa määritetylle Kustannusarviolle suoritetaan luotettavuusanalyysi yhteisesti sovitulla luotettavuusanalyysimenetelmällä (esimerkiksi kustannustoteuma simuloituna [P50] todennäköisyydellä).

Tavoitekustannus

Tavoitekustannus sovitaan Kehitysvaiheen aikana.

Tavoitekustannus muodostetaan laskemalla yhteen Tekninen kustannus + Allianssin riskivaraus + Palveluntuottajan palkkio.

Arvonlisävero

Kaikki viittaukset määriin ja maksuihin ovat arvonlisäverottomia, ellei muuta ole mainittu.

Vahvistettavat maksut

Allianssin talousasiantuntija tarkastaa ensimmäisen laskun lähettämisen jälkeen Tilaajan puolesta Palveluntuottajan jäsenyritysten talousjärjestelmät ja laskentakäytännöt:

a)selventääkseen Korvattavien kustannusten laskentaperusteet;

b)muodostaakseen selvän rajan niiden kustannusten, jotka kuuluvat Korvattaviin kustannuksiin ja niiden, jotka korvataan osana Palkkiota, välille; ja

c)varmistaakseen potentiaalisten Palveluntuottajien kyvyn toimia avoimet kirjat -periaatteen mukaisesti ja tuottaa Allianssin tarvitsemaa tietoa.

Kehitysvaiheen ja Toteutusvaiheen aikana Allianssin talousasiantuntija tarkastaa Tilaajan puolesta, että allianssisopimukseen perustuvat laskut ja maksut ovat Kaupallisen mallin mukaisia ja sisältävät sovitut liitetiedot. Johtoryhmä ja Allianssin talousasiantuntija tukeutuvat talousjärjestelmien tarkastuksissa määritettyihin tai Johtoryhmän mahdollisesti myöhemmin tarkentamiin Korvattavien kustannusten laskentaperiaatteisiin ratkaistessaan epäselvyyksiä, jotka koskevat Allianssin laskutusta.

Korvattavat kustannukset

Korvattavien kustannusten määrittäminen

Korvattavat kustannukset määritetään seuraavien yleisten periaatteiden mukaisesti:

a)Korvattavat kustannukset ovat kustannuksia, jotka ovat kokonaan ja erityisesti syntyneet Kehitysvaiheen tai Toteutusvaiheen tehtävien suorittamisessa ja jotka Allianssin projektipäällikkö on hyväksynyt Johtoryhmän ohjeiden mukaisesti.

b)Korvattaviin kustannuksiin eivät kuulu Palveluntuottajan jäsenyrityksen yleiskustannukset (ellei niitä ole erikseen määritetty Korvattaviksi kustannuksiksi), laskuttamaton työaika, jolloin ei ole tehty töitä allianssille, tai sen sivukulut, eikä Palveluntuottajan jäsenyrityksen kate. Palveluntuottajan jäsenyritys ei saa saada kohtuutonta etua henkilöstönsä, koneistonsa, työvälineidensä tai resurssiensa käytöstä.

c)Palveluntuottajan jäsenyritys ei voi saada korvausta mistään sellaisesta kustannuksesta, joka ei ole aidosti syntynyt Kehitysvaiheen tai Toteutusvaiheen tehtävien suorittamisessa. Palveluntuottajan jäsenyritys voi saada enintään 100 %:n korvauksen sille aiheutuneista kustannuksista. Kustannuksissa ei saa olla päällekkäisyyksiä.

d)Jos Palveluntuottajan jäsenyritys vastaanottaa maksuja, jotka liittyvät sen suorittamiin Kehitysvaiheen tai Toteutusvaiheen tehtäviin (muut kuin Tilaajalta saadut maksut) huomioidaan ne Korvattavien kustannusten vähennyksenä.

e)Korvattavaksi kustannukseksi ei hyväksytä kustannusta, joka on aiheutunut Osapuolen teosta tai laiminlyönnistä, joka on tahallinen tai törkeä, taikka immateriaalioikeuksien loukkauksesta tai vakuutusten laiminlyönnistä.

Korvattavia kustannuksia ovat:

a) Osapuolen oma työ;

b) Osapuolen alihankinnat; ja

c) läpilaskutettavat erät.

Yksityiskohtaisempi Korvattavien kustannusten luettelo on erillisenä liitteenä.

Jos kustannusten laskutuksesta Korvattavina kustannuksina syntyy epäselvyyttä, suorittaa Allianssin talousasiantuntija talousjärjestelmien tarkastuksiin perustuvan arvioinnin. Mikäli se Osapuoli, jonka talousjärjestelmä on tarkastettu, ei hyväksy Allianssin talousasiantuntijan näkemystä, siirtyy asia Johtoryhmän päätettäväksi.

Osapuolen oma työ

Osapuolen omaa työtä on Osapuolen oman henkilöstön, kaluston ja materiaalien käyttö hankkeessa, kuten:

a)omalle henkilöstölle hankkeen toteuttamiseksi maksetut palkat;

b)oman kaluston käytöstä aiheutuvat kustannukset; ja

c)omien materiaalien käytöstä aiheutuvat kustannukset.

Oman työn kustannusten tulee perustua avoimiin kirjoihin ja ne eivät saa sisältää katetta tai muita ylimääräisiä eriä.

Osapuolen alihankinnat

Alihankintoja ovat kaikki ne Korvattavat kustannukset, jotka Osapuoli on maksanut toiselle yritykselle tai yhteisölle Allianssin tarvitseman palvelun, työsuorituksen tai materiaalin hankkimiseksi. Alihankintoja ovat esimerkiksi:

a)oman työn ulkopuoliset työkustannukset (esim. alikonsulttikulu);

b)oman kaluston ulkopuoliset kalustokustannukset (esim. tutkimuskaluston vuokrakulu);

c)materiaalihankinnat yrityksen ulkopuolelta; ja

d)hanketta palvelevista tiloista aiheutuvat kustannukset.

Alihankinnat sisältävät jo kyseessä olevan toimittajan katteen.

Läpilaskutettavat erät

Läpilaskutettavia eriä ovat sellaiset kulut, jotka korvataan Palveluntuottajan jäsenyritykselle aiheutuneen kulun suuruisena ilman päälle ei maksettavaa Palkkiota.

Palkkio

Palkkion määrittäminen

Palkkio kattaa Palveluntuottajan jäsenyrityksen Korvattaviin kustannuksiin kuulumattomat yleiskustannukset ja normaalin katteen.

Palveluntuottaja tarjoaa Palkkionsa palkkioprosenttina.

Suunnittelijaosapuolen laskutus

Kehitys- ja Toteutusvaiheessa Suunnittelijaosapuolen (S) laskutus muodostuu seuraavasti:

 

 

 

 

LaskutusS

=

KKS + (KKS x PS) + HS + (HS x PSH) + LLS, jossa

 

 

 

KKS

=

Suunnittelijaosapuolen omaan työhön perustuvien Korvattavien kustannusten kokonaismäärä

PS

=

Suunnittelun tarjottu palkkioprosentti

HS

=

Suunnittelijaosapuolen hankintoihin perustuvien Korvattavien kustannusten kokonaismäärä

PSH

=

Suunnittelijaosapuolen palkkioprosentti alihankinnoille

LLS

=

Suunnittelijaosapuolen läpilaskutettavien erien kokonaismäärä

 

 

 

 

Rakentajaosapuolen laskutus

Kehitysvaiheessa Rakentajaosapuolelle maksetaan Palkkio omaan työhön perustuvista Korvattavista kustannuksista korotetun palkkioprosentin mukaisesti ja hankintoihin perustuvista Korvattavista kustannuksista tarjotun palkkioprosentin mukaisesti.

Kehitysvaiheessa Rakentajaosapuolen (R) laskutus muodostuu seuraavasti:

 

 

 

 

LaskutusR

=

KKR + (KKR x PRK) + HR + (HR x PR) + LLR, jossa

 

 

 

KKR

=

Rakentajaosapuolen omaan työhön perustuvien Korvattavien kustannusten kokonaismäärä Kehitysvaiheessa

PRK

=

Rakentajaosapuolen korotettu palkkioprosentti

HR

=

Rakentajaosapuolen hankintoihin perustuvien Korvattavien kustannusten kokonaismäärä Kehitysvaiheessa

PR

=

Rakentamisen tarjottu palkkioprosentti

LLR

=

Rakentajaosapuolen läpilaskutettavien erien kokonaismäärä Kehitysvaiheessa

 

 

 

 

Samalla, kun Tavoitekustannus vahvistetaan, Rakentajaosapuolen Palkkio muutetaan kiinteäksi euromääräiseksi Palkkioksi. Kiinteä euromääräinen Palkkio muodostetaan seuraavasti:

 

 

 

 

Kiinteä palkkioR

=

(KKRK + KKRT + RR) x PR, jossa

 

 

 

KKRK

=

Rakentajaosapuolen Korvattavien kustannusten toteutunut kokonaismäärä Kehitysvaiheessa

KKRT

=

Rakentajaosapuolen Korvattavien kustannusten arvioitu kokonaismäärä Toteutusvaiheessa

RR

=

Rakentajaosapuolen osuus riskivarauksesta

PR

=

Rakentajaosapuolen tarjottu palkkioprosentti

 

 

 

 

Muodostetusta kiinteästä euromääräisestä Palkkiosta vähennetään Rakentajaosapuolelle Kehitysvaiheen aikana jo maksetun Palkkion määrä. Tällöin tuloksena saadaan Toteutusvaiheessa Rakentajaosapuolelle maksettavan Palkkion enimmäismäärä.

Toteutusvaiheessa Rakentajaosapuolen (R) laskutus muodostetaan seuraavasti:

 

 

 

 

LaskutusR

=

TKR + (KP - KPR) + LLR, jossa

 

 

 

TKR

=

Rakentajaosapuolen Korvattavien kustannusten kokonaismäärä Toteutusvaiheessa

KP

=

Rakentajaosapuolen kiinteä euromääräinen Palkkio

KPR

=

Rakentajaosapuolelle Kehitysvaiheessa maksetun Palkkion määrä

LLR

=

Rakentajaosapuolen läpilaskutettavien erien kokonaismäärä Toteutusvaiheessa

 

 

 

 

Toteutusvaiheessa Palkkiota maksetaan Projektin valmiusasteen tai toteutuneiden Korvattavien kustannusten mukaisesti.

Mikäli Allianssisopimus päätetään ennenaikaisesti ennen Projektin valmistumista, Rakentajaosapuolelle maksetaan ainoastaan siihen mennessä syntyneitä Korvattavia kustannuksia vastaava osuus kiinteästä Palkkiosta.

Rakentajaosapuolen kiinteä Palkkio kattaa sekä tämän oman työn että hankinnoista maksettavan Palkkion.

Rakentajaosapuolen kiinteää Palkkiota ei sidota indeksiin. Tavoitekustannuksen mahdollinen sitominen indeksiin käsitellään Kehitysvaiheen aikana. Tavoitekustannuksen sitominen indeksiin edellyttää Tilaajan päätöstä.

Palkkion muuttaminen Toteutusvaiheen aikana

Tavoitekustannuksen muutos Toteutusvaiheen aikana vaikuttaa Palveluntuottajan Palkkioon lisäävästi tai vähentävästi. Mikäli laajuus muuttuu Tavoitekustannuksen sopimisen jälkeen, muutetaan Palveluntuottajan Palkkiota kaavalla: Palkkion muutos = tarjottu Palkkio (%) x Muutoksen Tekninen kustannus sisältäen siihen liittyvän riskivarauksen.

Kannustinjärjestelmä

Kannustinjärjestelmän periaatteet

Kannustinjärjestelmässä määritetään Allianssiin tavoitteisiin sidotut kannustimet ja niistä maksettavat Bonukset ja Sanktiot.

Palveluntuottajalle maksetaan Bonusta Tavoitekustannuksen alittamisesta ja Avaintulosalueiden ylittämisestä.

Palveluntuottajalle jaetaan Sanktiota Tavoitekustannuksen ylittämisestä ja Avaintulosalueiden alittamisesta sekä Järkyttävän tapahtuman toteutumisen vuoksi.

Kannustinjärjestelmä on kolmiosainen ja käsittää alla esitetyt komponentit.

 

Komponentti

Lyhyt kuvaus

Tavoitekustannuksen

alitus/ylitys

Lopullista toteutunutta kustannusta verrataan asetettuun Tavoitekustannukseen. Tavoitekustannuksen alitus johtaa Kustannusbonukseen ja ylitys Kustannussanktioon.

Avaintulosalueiden

ylitys/alitus

Allianssin tuloksia verrataan sille asetettuihin tavoitteisiin. Tavoitteiden ylitys Avaintulosalueilla johtaa Avaintulosbonukseen ja alitus Avaintulossanktioon.

Järkyttävä tapahtuma

Järkyttävät tapahtumat ovat sellaisia Projektin kriittisillä alueilla tapahtuvia negatiivisia tapahtumia, joita Osapuolet eivät voi hyväksyä tapahtuvan. Järkyttävän tapahtuman mekanismi vähentää muuten maksettavaa Palkkiota ja Bonusta.

 

Bonuspooli Toteutusvaiheessa

Tilaaja perustaa Bonuspoolin rahoittaakseen Palveluntuottajalle mahdollisesti maksettavat Avaintulosbonukset. Tilaaja varaa osan Bonuspoolista alihankkijoiden kannustimiin.

Bonuspooli muodostuu Tilaajan asettamasta alkupääomasta ja mahdollisesta Tavoitekustannuksen alituksesta seuraavasta Bonuspooliin ohjattavasta lisäyksestä.

Bonuspoolin alkupääoma on ilmoitettu Kompensaatioyhteenvedossa.

Bonuspoolin alkupääoma ei muutu, vaikka lopullinen Tavoitekustannus poikkeaisi Tilaajan kustannusarviosta

Tavoitekustannuksen alitus tai ylitys

Mikäli lopullinen Toteutunut kustannus alittaa tai ylittää Tavoitekustannuksen, jaetaan alitus tai ylitys Tilaajan, Palveluntuottajan ja Bonuspoolin kesken Kompensaatioyhteenvedossa ilmoitetulla tavalla.

Avaintulosalueiden ylitys tai alitus

Tilaajan tavoitteet, joiden pohjalta Avaintulosalueet määritetään, esitetään tarjouspyynnössä. Tavoitteita tarkennetaan Kehitysvaiheen aikana yhdessä valitun Palveluntuottajan kanssa. Avaintulosalueiden suoritustasossa minimivaatimuksena on suoritus, joka vastaa alan hyvää suoritustasoa.

a)Minimivaatimuksena (nollatasona) on suoritus, joka on huomattavasti parempi kuin yksittäisten osapuolten jatkuvat suoritukset muissa hankkeissa.

b)Avaintulosalueen suoritustulos -100 vastaa allianssin täydellistä epäonnistumista minimivaatimusten saavuttamisessa.

c)Avaintulosalueen suoritustulos +100 vastaa allianssin poikkeuksellista tulosta tai onnistumista tavoitteiden saavuttamisessa.

d)Kullekin Avaintulosalueelle määritetään mittarit ja niiden arvot kautta arvo välille -100 ja +100.

e)Kunkin Avaintulosalueen tulos lasketaan sen osien painotettuna keskiarvona sovitun tarkastelujakson aikana. Kunkin osan tulos voi vaihdella välillä -100 ja +100, ja se ilmoitetaan pyöristettynä lähimpään kokonaislukuun.

f)Avaintulosalueiden yhteenlaskettu tulos kunakin sovittuna tarkasteluajanjaksona lasketaan vastaavasti painotettuna keskiarvona.

g)Lopullinen Avaintulosalueiden yhteenlaskettu tulos lasketaan Projektin päättyessä.

Mikäli lopullinen Avaintulosalueiden kokonaistulostulos on suurempi kuin nolla, maksaa Tilaaja Palveluntuottajan jäsenyrityksille Avaintulosbonusta yhteensä seuraavasti:

 

 

 

 

 

BonusATA

=

ATA

x Bonuspooli

100

 

 

 

 

 

Mikäli lopullinen Avaintulosalueiden kokonaistulos on pienempi kuin nolla, maksavat Palveluntuottajan jäsenyritykset Tilaajalle Avaintulossanktiota seuraavasti:

 

 

 

 

 

SanktioATA

=

ATA

x MaksimisanktioATA, jossa

-100

 

 

 

 

MaksimisanktioATA

=

1,5 x Bonuspooli

 

 

 

 

 

Järkyttävät tapahtumat

Järkyttävä tapahtuma on luonteeltaan sellainen, jota Tilaajan ja Palveluntuottajan on mahdoton hyväksyä. Järkyttävä tapahtuma vaikuttaa Palveluntuottajalle maksettavaan Palkkioon ja/tai Bonukseen. Järkyttävästä tapahtumasta peritään sanktio jäljempänä ilmoitetulla tavalla.

Järkyttävän tapahtuman toteutuminen ei vaikuta Suunnittelijaosapuolen ja Rakentajaosapuolen mahdollisuuksiin ansainta Kustannusbonusta tai Avaintulosbonusta.

Mikäli Järkyttävä tapahtuma aiheutuu ylivoimaisesta esteestä (force majeure) tai Tilaajan yksipuolisesta päätöksestä, ei Järkyttävästä tapahtumasta määritettyä sanktiota peritä kyseisen Järkyttävän tapahtuman osalta.

Allianssi määrittää Kehitysvaiheen aikana mahdolliset Järkyttävät tapahtumat ja niiden mittarit asteikolla 0-100 samoin periaattein kuin Avaintulosalueiden kokonaistuloksen.

Mikäli Järkyttävien tapahtumien tulos on suurempi kuin nolla, määritetään Palveluntuottajalle Sanktio seuraavasti:

 

 

 

 

 

Perittävä määrä

=

∑JTK

x Maksimikorvaus, jossa

100

 

 

 

 

∑JTK

=

Järkyttävien tapahtumien painotettu summa

Maksimikorvaus

=

1,5 x Bonuspooli

 

 

 

 

 

Bonusten ja Sanktioiden jakaminen Suunnittelija- ja Rakentajaosapuolten kesken

Bonukset ja Sanktiot jaetaan Suunnittelija- ja Rakentajaosapuolten kesken Kompensaatiomallissa ilmoitetulla tavalla.

Suunnittelija- ja Rakentajaosapuolten riskin rajaus

Suunnittelijaosapuolelle maksetaan aina, riippumatta siitä, miten huonosti Projekti toteutuu, vähintään Korvattavat kustannukset ja se prosenttimäärä Palkkiosta, jota ei ole Kompensaatioyhteenvedossa ilmoitettu kuuluvaksi maksimisanktioon (esim. maksimisanktion ollessa 40 % Palkkiosta maksettaisiin Suunnittelijaosapuolelle Palkkiosta aina vähintään 60 %).

Suunnittelijaosapuoli voi huonoimmillaan saada Sanktiota Tavoitekustannuksen ylityksestä, Avaintulosalueiden alituksesta ja Järkyttävistä tapahtumista yhteensä Kompensaatioyhteenvedossa sovitun prosenttimäärän tämän Palkkiosta (maksimisanktio lasketaan yhteensä Kehitysvaiheen ja Toteutusvaiheen aikana Palveluntuottajalle kertyneestä Palkkiosta). Tällöin Suunnittelijaosapuoli voi olla menettänyt Palkkion osan lisäksi Tavoitekustannuksen alituksesta jaettavat Kustannusbonukset ja Avaintulosalueiden ylityksestä ansaitsemansa Avaintulosbonukset.

Rakentajaosapuolelle maksetaan aina, riippumatta siitä, miten huonosti Projekti toteutuu, vähintään Korvattavat kustannukset.

Rakentajaosapuoli voi huonoimmillaan saada Sanktiota Tavoitekustannuksen ylityksestä, Avaintulosalueiden alituksesta ja Järkyttävistä tapahtumista yhteensä tämän Palkkion suuruisen määrän (maksimisanktio lasketaan yhteensä Kehitysvaiheen ja Toteutusvaiheen aikana Palveluntuottajalle kertyneestä Palkkiosta). Tällöin Rakentajaosapuoli voi olla menettänyt Palkkion lisäksi Tavoitekustannuksen alituksesta jaettavat Kustannusbonukset ja Avaintulosalueiden ylityksestä ansaitsemansa Avaintulosbonukset.

Avaintulosalueet jälkivastuuajan aikana

Jälkivastuuajan Avaintulosalueet

Tilaajan tavoitteet voidaan jakaa tai niistä voidaan johtaa erilaiset tavoitteet ja mittarit Toteutusvaiheelle ja jälkivastuuajalle. Vastaava jako huomioidaan myös Bonusten ja Sanktioiden jakamisessa. Jälkivastuuajan tavoitteet määritetään tarkemmin Kehitysvaiheen aikana ja sen päätteeksi vahvistettavassa Kaupallisessa mallissa.

Johtoryhmä päättää Projektin vastaanoton jälkeen Kannustinjärjestelmän tuloutuksesta. Päätettäviä asioita ovat:

a)Millaisella summalla varaudutaan jälkivastuuaikana tehtäviin virheiden korjauksiin ja muihin jälkivastuuajan tehtäviin.

b)Mikäli toteutuneet kustannukset ovat alle Tavoitekustannuksen, mikä on Kustannusbonuksen määrä urakan vastaanottotilanteessa sekä miten Kustannusbonusta puretaan jälkivastuuajan aikana.

c)Mikäli toteutuneet kustannukset ylittävät Tavoitekustannuksen, mikä on ennustettu Toteutunut kustannus jälkivastuuajan kustannusvaraukset mukaan lukien ja millaisilla toimenpiteillä urakan laskutus ja ennustettu toteutumakustannus asetetaan vastaamaan toisiaan.

d)Urakan vastaanoton yhteydessä päättyvien avaintulosmittareiden tulokset ja niistä syntyvä ATA.

e)Urakan vastaanoton yhteydessä lasketun Bonuksen tulouttaminen tai Sanktion periminen Palveluntuottajan jäsenyrityksiltä.

Mikäli Projektiin kuuluvia rakennustöitä siirretään jälkivastuuajalle, ovat näitä töitä koskevat tavoitteet ja mittarit edelleen voimassa näiden tehtävien loppuun suorittamiseen saattamiseen asti ja mahdollisten Bonusten ja Sanktioiden tuloutukset voidaan tehdä vasta ko. töiden loppuun suorittamisen jälkeen.

Bonukset ja Sanktiot voidaan jaksottaa erikseen Kehitys- ja Toteutusvaiheille sekä jälkivastuuajalle. Bonukset ja Sanktiot voidaan vastaavasti tulouttaa vaiheittain. Mahdollinen jaksotus kuvataan Kompensaatioyhteenvedossa.

Bonuspoolin määrä voi kasvaa jälkivastuuajan toiminnan seurauksena. Kannustinjärjestelmän loppuselvitys tehdään jälkivastuuajan jälkeen ja lopullinen tuloutus tehdään loppuselvityksen perusteella.

Suunnittelijaosapuolelle maksetaan Palkkiota myös jälkivastuuajan suunnittelua vaativista tehtävistä.