Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kansliapäällikkö9920.03.2023 

1731-2023 (00 00 01)

Koneteknologiakeskus Turku Oy:n yhtiökokous

Omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 17.3.2023:

Koneteknologiakeskus Turku Oy on Turun kaupungin operatiiviseksi määritelty tytäryhteisö, jossa kaupungin omistusosuus on 18,1 % ja kaupunkikonsernin määräysvalta on 58,1 %. Koneteknologiakeskus Turku Oy:n varsinainen yhtiökokous pidetään 22.3.2021 klo 16.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat sekä muut kokouskutsussa ja sen liitteissä esitetyt asiat. Yhtiökokouksen esityslistalla on seuraavat merkittävät asiat.

Esityslistan § 9: Päätetään toimenpiteistä, joihin vahvistetun taseen mukainen voitto tai tappio antaa aihetta. Yhtiön hallitus esittää yhtiökokoukselle, että vuoden 2022 tilikauden tulos -169.615,42 euroa siirretään kokonaisuudessaan tilille "edellisten tilikausien voitto/tappio” ja että osinkoa ei jaeta.

Esityslistan § 14: Koneteknologiakeskuksen osakkeiden lunastaminen ja suunnattu osakeanti julkisen sektorin pääomistajille Turun kaupungille, Turun aikuiskoulutussäätiölle, Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle, Turun yliopistolle ja Åbo Akademille. Yhtiön hallitus esittää, että yhtiökokous hyväksyy KTK:n osakkeiden lunastuksen ei-julkisen sektorin toimijoilta ja suunnatun osakeannin julkisen sektorin pääomistajille hintaan 71,04 € / kpl.

Koneteknologiakeskus Turku Oy toimii yksityisillä markkinoilla ja sen omistajiin kuuluu ei-julkisyhteisöitä.

Tämän vuoksi julkisen sektorin pääomistajat eivät pysty rahoittamaan Koneteknologiakeskus Turku Oy:tä avustuksin, eivätkä pysty tekemään suoria tilauksia Koneteknologiakeskus Turku Oy:ltä ilman julkista hankintojen kilpailutusta. Koneteknologiakeskus Turku Oy on kuitenkin riippuvainen korkeakoulujen ja ammatillisten oppilaitosten rahoituksesta.

Koneteknologiakeskus Turku Oy:stä on tarkoitus tehdä Turun kaupungin, Turun aikuiskoulutussäätiön, Turun ammattikorkeakoulu oy:n, Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen sidosyksikkö. Sidosyksiköllä tarkoitetaan hankintayksiköstä muodollisesti erillistä ja päätöksenteon kannalta itsenäistä yksikköä. Lisäksi edellytyksenä on, että hankintayksikkö yksin tai yhdessä muiden hankintayksiköiden kanssa käyttää määräysvaltaa yksikköön samalla tavoin kuin omiin toimipaikkoihinsa ja että yksikkö harjoittaa enintään viiden prosentin ja enintään 500 000 euron osuuden liiketoiminnastaan muiden tahojen kuin niiden hankintayksiköiden kanssa, joiden määräysvallassa se on. Sidosyksikössä ei saa olla muiden kuin hankintayksiköiden pääomaa. / Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista, 29.12.2016/1397.

Yhtiön on ollut vaikea kerätä rahoitusta, palvelumyyntiä ja konepajatuotantoa yksityisiltä markkinoilta. Ajatuksena on, että Koneteknologiakeskus Turku Oy:n oma palvelumyynti rajataan 5 % vuosiliikevaihdosta, ja palvelutoiminta siirretään oppilaitosten ja korkeakoulujen tehtäväksi, jotta hankintalain sidosyksikköehto täyttyy. Samalla palvelutoiminnassa keskitytään tutkimus- ja kehittämistoimintaan, perinteisen konepajatuotannon sijaan.

​Järjestelyn avulla pyritään lunastamaan yksityisen puolen osakkeet ja näin mahdollistamaan julkisten toimijoiden omistama sidosyksikkömuotoinen toiminta, jossa määräysvaltaa käyttäisivät siis hankintayksiköt eli nämä julkiset toimijat (oppilaitokset). Tämä helpottaisi nykyisiä toimijoita hankintojen kilpailutusten asioissa ja julkisen tutkimusrahoituksen virtaaminen oppilaitosten alihankintoina Koneteknologiakeskuksen käytöstä mahdollistuisi nykyistä helpommin.

​Sidosyksikköaseman mahdollistamisen lisäksi suunniteltu suunnattu osakeanti liittyy yhtiön omavaraisuusasteeseen ja sillä on tarkoitus turvata yhtiön toiminta. Osakeannin tarkoituksena on vahvistaa yhtiön pääomaa ja rahoituksellista tilannetta. Suunnattu osakeanti on tarkoitus toteuttaa yhtiökokouksen jälkeen.

Järjestelyllä haetaan yhtiöön uutta pääomaa suunnitelman mukaan 300.000–500.000 euroa, josta ei-julkisyhteisöjen omistamien osakkeiden lunastaminen vaatii noin 53.000 euroa.

Yhtiön vuoden 2022 tilinpäätöksen mukaan tilikauden tappio on 169.615,42 euroa ja edellisten tilikausien tappiot 2.333.479,41 euroa. Yhtiöllä on jäljellä omaa pääomaa noin 190.000 euroa. Mikäli tappiolliset tilikaudet jatkuvat, yhtiön pääomittaminen on siten välttämätöntä. Yhtiöllä on taseessaan Turun Ammattikorkeakoulu Oy:n myöntämä 500.000 euron pääomalaina, jolle kertynyt kuluksi kirjaamaton korko on 20.000 euroa tilikauden päättyessä. Yhtiöllä on 15 699 osaketta, ja substanssiarvoon (jäljellä oleva oma pääoma) perustuva yhden osakkeen laskennallinen arvo on 12,10 euroa.

Kaupunginvaltuuston 13.2.2023 § 30 hyväksymän omistajapolitiikan mukaan Koneteknologiakeskus Turku Oy on Turun Ammattikorkeakoulu Oy:n osakkuusyhtiö, ja toteuttaa aktiivisesti Turun kaupungin osaamis-, yrittäjyys- ja elinkeino-ohjelmaa toimimalla linkkinä meri- ja metalliteollisuuden yritysten ja oppilaitosten välillä sekä edistämällä aloille keskeisen osaamisen kehittämistä, vahvistamista ja hyödyntämistä muuttuvassa toimintaympäristössä.

Liite 1​Koneteknologiakeskus Turku Oy:n yhtiökokouksen esityslista

Liite 2​Koneteknologiakeskus Turku Oy:n tilinpäätös 2022

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Päätös​Päätin antaa Turun kaupungin edustajalle Koneteknologiakeskus Turku Oy:n yhtiökokouksessa ohjeen, että yhtiön hallituksen esitys Koneteknologiakeskus Turku Oy:n osakkeiden lunastuksesta ei-julkisilta omistajilta ja suunnatusta osakeannista julkisen sektorin pääomistajille hintaan 71,04 euroa / kpl, siirretään käsiteltäväksi yhtiökokouksen jatkokokouksessa.

Lisäksi päätin antaa Turun kaupungin edustajalle Koneteknologiakeskus Turku Oy:n yhtiökokouksessa ohjeen hyväksyä muut liitteen 1 mukaiset esitykset siten, että kaupungin ehdotus hallituksen jäseneksi nimetään erillisen pormestarin päätöspöytäkirjan mukaisesti.

Tuomas Heikkinen

kansliapäällikkö

Jakelu

tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, omistajaohjaus
tpvXXXXX


Liitteet:

Konha § 99
Liite 1:Koneteknologiakeskus Turku Oy:n yhtiökokouksen esityslista
Liite 2:Koneteknologiakeskus Turku Oy:n tilinpäätös 2022