Turun Som Nuoriso Ry

 

”Anna mahdollisuus” – hankkeen toimintasuunnitelm

 

Hankkeen toiminta-alue:

Turkulaiset työttömät ja syrjäytymisvaarassa olevat maahanmuuttajataustaiset 

 

Hankkeen kohderyhmä

Työttömät ja syrjäytymisvaarassa olevat maahanmuuttajat erityisesti nuoret, jotka ovat työkykyisiä ja heillä mahdollisuuksia sekä kiinnostusta siirtyä työelämään.

 

Hankkeen tavoitteena vaikuttaa määrällisesti mahdollisimman moneen apua tarvitsevaan maahanmuuttajaan. Suurella osalla hankkeeseen osallistujista on mahdollisuus siirtyä ja menestyä työelämässä, mutta heillä ei ole tarvittavia taitoja. Jotta työelämään siirtyminen mahdollistuisi he tarvitsevat apua ja tukea niin työnhakutaitojen kehittämisessä kuin verkostojen luomisessa. Osan hankkeeseen osallistuvista henkilöistä muodostavat sen ryhmän, jotka tarvitsevat työkokemusta ja oman osaamisen kehittämistä sekä ohjausta oikealle polulle.  

 

Tavoitteena on myös kertoa ja tiedottaa maahanmuuttajanuoria kaupungissa olemassa olevista monipuolisista työpaikoista ja palveluista sekä erilaista koulutuksista. Auttaa heitä verkostoitumisessa ja suhteiden luomisessa. Jotkut hankkeen asiakkaista tarvitsevat erityistä tukea ja syvällisempää ohjausta näille henkilöille yksi mahdollisuus työllistymisen polussa voi olla esimerkiksi tukityöllistäminen 

 

Asiakkuus alkaa asiakkaan yhteydenotosta, jonka jälkeen aletaan keskustella asiakkaan kanssa yksityiskohtaisemmin apua tarvitsevista asioista ja omista suunnitelmista. Lähdemme asiakkaan kanssa etenemään yhdessä suunniteltujen suunnitelmien mukaisesti auttamalla häntä pääsemään tavoitteisiinsa, tarjoamalla monia erilaisia asiaa koskevia väyliä ja palveluja (koskien koulutusta, työ- tai työharjoittelupaikkaa). Asiakkuus päättyy siihen, kun asiakas on päässyt haluamaansa paikkaan taikka vähintään siihen johdattelevaan toimintaan. Jokaiselle asiakkaalle laaditaan oma henkilökohtainen suunnitelma, joka toimii asiakasprosessin tukena.

 

Olemme luoneet yhteistyökumppanuutta kahden ison logistiikkafirman ja yhden henkilöstöfirman kanssa. Yhtenä tavoitteena on mahdollistaa asiakkaidemme työllistyminen näiden olemassa olevien kolmen yhtiökumppanin kanssa. Lisäksi asiakkaiden tarpeiden mukaisesti tavoitteena on lisätä yritysyhteistyötä myös muille aloille. Yleisesti katsottuna Varsinais-Suomessa työllistyminen on parantunut viimeisten vuosien aikana (esimerkiksi Turun telakka, Uudenkaupungin autoteollisuus ja rakennusala). Näin ollen tavoitteenamme on kertoa myös näistä muista tarjolla olevista erilaisista työpaikoista ja koulutuksista. Tällä hetkellä koemme, että maahanmuuttajat ryhmittyvät vähäisen tiedon takia tiettyihin samoihin työpaikkoihin, koulutuksiin ja palveluihin. Tällä tiedottamisella mahdollistamme nuorten avarakatseisuutta ja monipuolisempaa näkemystä 

 

Tarjoamme tietoa ja ohjausta työhakuprosessissa. Avustetaan CV tekemisessä ja annetaan tietoa suomalaisesta työyhteisöstä ja sen vaatimuksista sekä erilaisista liitoista ja niiden tarkoituksista. Autamme nuorisoa myös löytämään omia kiinnostuksen kohteita. Ohjaus tapahtuu yksilöllisesti kunkin asiakkaan kohdalla ohjausta vaativalla kielellä. Ohjaussuunnitelma on myös asiakaskohtainen. 

 

Toimintamme päätavoitteena on avata maahanmuuttajanuorille eri väyliä, joiden avulla he pääsisivät työllistymään ja löytämään sopivia työpaikkoja. Toimia tietynlaisena välikätenä työttömille maahanmuuttajanuorille työpaikan hankinnassa. Tavoitteena myös löytää yhteistyökumppaneita, jotka ovat valmiita tekemään yhteistyötä kanssamme.  Haluamme toiminnallamme työllistää mahdollisimman maahanmuuttajaa erityisesti nuoria.

 

Tällä hetkellä hankkeen yhteistyöyrityksiksi on lupautunut Post Nord Logistic ja Go On Yhtiöt sekä Transvall Oy