Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 521 | 19.12.2022 | 1 |
14350-2022 (01 03 00, 01 01 03)
Varhaiskasvatuksen tutkintoon johtavat koulutukset Turun kaupungissa ja lähiopetuspäivien palkallisuus
Tiivistelmä: -
Kh § 521
Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen, palvelualuejohtaja Vesa Kulmala ja henkilöstön kehittämispäällikkö Eija Kavanti 16.12.2022:
Turun kaupungissa, kuten suuressa osassa Suomea on tällä hetkellä työvoi-ma pula-aloja, joille ei löydy tarpeeksi kelpoista henkilöstöä. Tämän haasteen ratkaisemiseksi on pohdittu keinoja, joita työnantajan toimesta voitaisiin tehdä. Yhtenä keinona on se, että Turun kaupungin henkilöstöjohtaja määrittelee jatkossa ne mahdolliset työnantajan määrittelemät työvoimapula-alat, joiden kouluttautumista on työnantajan tavoitteista ja näkökulmasta lähtien tarpeen tukea tavanomaista enemmän.
Tilanne
Varhaiskasvatuslaki uudistuu 2030. Sen voimaan tulevien säädösten ja tämänhetkinen henkilöstön saatavuus ja pätevyystilanne huomioiden varhaiskasvatus on tarpeen nimetä ns. työvoimapula-alaksi. Pula ja osaamisen kehittämisen ja päivittämisen tarpeet koskevat siis erityisesti varhaiskasvatuksen opettajia, varhaiskasvatuksen sosionomeja ja päiväkodinjohtajia sekä varhaiskasvatuksen eritysopettajia.
Varhaiskasvatuslain mukaan vuonna 2030 mennessä päiväkodeissa tulee 2/3 opetus-, kasvatus- ja hoitohenkilöstä olla varhaiskasvatuksen opettajia tai sosionomeja. Edellä mainitusta määrästä vähintään puolet on oltava varhaiskasvatuksen opettajia. Henkilöstöstä 1/3 tulee olla varhaiskasvatuksen lastenhoitajia. Henkilöstörakenteen muutos on merkittävä nykyiseen verrattuna ja uhkakuvana on erityisesti kelpoisten varhaiskasvatuksen opettajien ja sosionomien riittävyys siirryttäessä uuteen henkilöstörakenteeseen.
Varhaiskasvatukseen osallistuminen on ollut kasvussa viimeisen 10 vuoden ajan, lukuun ottamatta viimeisiä korona vuosia. Lapsia on osallistunut varhaiskasvatukseen aina aiempaa vuotta enemmän. Kansalliset ratkaisut ja osallistumista lisäävät toimet ovat tältä osin onnistuneet. Valtakunnallisesti tavoitellaan edelleen varhaiskasvatukseen osallistumisen nostamista. Näin ollen on todennäköistä, että vuonna 2030 varhaiskasvatukseen osallistuvien lasten määrä ei ole nykyistä tilannetta vähäisempi. Valtakunnallinen tavoite on päästä tilanteeseen, jossa varhaiskasvatukseen osallistuu 90 prosenttia ikäryhmästä. Mikäli tätä tavoitetta kohti halutaan edetä, on myös huolehdittava riittävästä henkilöstörakenteen mukaisesta kelpoisuusehdot täyttävästä työvoimasta.
Laskelman mukaan uudessa henkilöstörakenteessa tarvitaan lastenhoitajia aiempaa vähemmän ja varhaiskasvatuksen opettajia ja sosionomeja nykyistä enemmän.
Henkilöstötarvetta arvioitaessa on syytä muistaa myös, että varhaiskasvatuksen opettajina ja päiväkodin johtajina työskentelee henkilöitä, joilta puuttuu kelpoisuus.
Tavoite
Turun kaupungin tavoitteena on tukea henkilöstön kouluttautumista, jotta kuntalaisten palvelut voidaan järjestää lakisääteisellä henkilöstöllä. Lastenhoitajia tuetaan kouluttautumaan joko varhaiskasvatuksen opettajiksi tai sosionomeiksi. Varhaiskasvatuksen opettajia ja päiväkodinjohtajia tuetaan kouluttautumaan kasvatustieteen maisteriksi, jotta turvataan päiväkodin johtajien saatavuus myös jatkossa. Varhaiskasvatuksen erityisopettajista on myös pulaa, joten erikoistumiskoulutusta tuetaan myös. Edellä mainittujen tehtävien kelpoisuusehdot määräytyvät varhaiskasvatuslain luvussa 6.
Asia on käsitelty yhteistyötoimikunnan kokouksessa 14.12.2022.
Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:
EhdotusKaupunginhallitus päättää esittelytekstissä mainittu tilanne ja tavoite huomioon ottaen, että Turun kaupungissa työnantajan määrittelemä työvoimapula-ala on varhaiskasvatus.
Työntekijälle/viranhaltijalle voidaan myöntää palkallista työ-/virkavapaata varhaiskasvatuslain 26-27 sekä 30-31 §:ssä mainittujen tutkintojen suorittamista varten tarkoitettuihin opintoihin.
Työntekijän tulee olla Turun kaupungin palveluksessa toistaiseksi voimassa olevassa palvelussuhteessa.
Jokaisen työntekijän/viranhaltijan kanssa tehdään ennen opintojen aloittamista takaisinmaksusopimus (ns. kapitulanttisopimus). Sopimuksessa määritellään se, miten lähiopetuspäivien palkkakulut maksetaan takaisin työnantajalle, mikäli työntekijä/viranhaltija keskeyttää opinnot/koulutuksen ilman pätevää syytä tai irtisanoutuu Turun kaupungin palveluksesta ennen kuin 2 vuotta on kulunut tutkinnon suorittamisesta/opintojen päättymisestä.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
tpvKasvatus ja opetus
tiedKonsernihallinto, henkilöstöpalvelut
tiedKonsernihallinto, operatiiviset henkilöstöasiat