Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto, elinkeinot, hyvinvointi ja osaaminen 
Elinvoimajohtaja712.12.2022 

14198-2022 (00 00 01)

Aurajoen operatiivinen työryhmä -pilotti

Projektipäällikkö Heini Viljanen 29.11.2022:

Taustaa

Keskustan kehittäminen -kärkihanke on kaupungin strategisen johtamisjärjestelmän työkalu kaupunkistrategian keskustaa koskevien tavoitteiden toteuttamiseksi. Hanke ohjaa kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti kulloinkin toimivaltaisen toimielimen ja viranhaltijan valmistelua ja päätöksentekoa (kv 14.5.2018 §​92).

Kokonaisvaltaiseen kaupunkikehittämiseen tähtäävällä kärkihankkeella tavoitellaan Turun keskustan kilpailukyvyn ja vetovoiman vahvistamista niin liiketoiminnan ja matkailun kuin asumisen näkökulmista. Keskustan kehittäminen isoina kokonaisuuksina toimiala- ja organisaatiorajat ylittäen mahdollistaa eri toimintojen, tavoitteiden ja näkökulmien integroimisen osaksi yksittäisiä kehittämishankkeita ja ehkäisee osaoptimointia.

Aurajoki on Turun sydän ja kaupunkilaisten olohuone. Palveluja ja tapahtumatarjontaa lisäämällä ranta-alueet vetävät ihmisiä puoleensa entistä enemmän ympäri vuoden. Uudistuvan kaupungin ja lisärakentamisen myötä keskusta laajenee kohti jokisuuta ja satamaa. Sieltä kaupunki kurottaa edelleen kohti Turun edustan ainutlaatuista saaristoa ja merta. Kaupunginhallituksen hyväksymät Aurajoen ja sen rantojen käytön yleisperiaatteet vuodelta 2018 (5.2.2018 §​47) edesauttavat osaltaan Keskustavisio 2050 mukaisten tavoitteiden toteutumista. Samalla ne edistävät Turku 2030-luvulla -kaupunkistrategiaa, pormestariohjelmaa sekä Keskustan kehittämisen kärkihankkeen tavoitteita ja arvoja.

Aurajoen työryhmä

Merellinen Turku on yksi Keskustan kehittämisen kärkihankkeen osa-alueista. Merellisen Turun toimenpidesuunnitelmaan on kirjattu, että vuosina 2022–2025 ”pilotoidaan koko kaupunkitasoista, yrittäjille suunnattua toimintamallia ensimmäisen luukun periaatteella, kokeilualustana Merellinen Turku”. Toimintamalli on uusien ja erilaisten työskentelytapojen kehittämistä sekä Aurajokeen liittyvien sisäisten prosessien sujuvoittamista lean-periaatteella toteutettuna. Toimintamallia edistämään perustetaan työryhmä, joka hallinnoi Aurajokea kokonaisuutena ja samalla pilotoi uudenlaista tekemistä. Aurajoen työryhmä on moniammatillinen asiantuntijaryhmä, jota vetää Merellisen Turun hankepäällikkö. Työryhmän tekemisen painopiste on aina Aurajoessa, ei erillisissä hankkeissa tai yksiköissä. Ryhmän työskentelyssä korostuu moniammatillisuus, yhteistyö sekä joustava ja ketterä tekeminen kaupungin eri sidosryhmien kanssa asukkaista asiantuntijoihin. Ryhmä koostuu pienemmästä ydinryhmästä sekä joukosta asiantuntijoita, jotka kutsutaan ydinryhmän kokouksiin tarpeen mukaan tai harvemmalla syklillä. Koska kyseessä on erilaisten ja uusien työskentelytapojen kokeileminen, ryhmä sopii yhteisistä työskentely-, kokous- ja kirjaamistavoista. Mikäli metodit havaitaan toimimattomiksi, ryhmä voi myös muuttaa toimintatapojaan.

Ryhmällä on säännölliset, ennalta sovitut tapaamiset, millä varmistetaan jäsenten sitoutuminen yhteisiin kokouksiin sekä hyvän ryhmädynamiikan luominen. Kokouksia vetää puheenjohtaja (hankepäällikkö, Keskustan kehittämisen kärkihanke, Merellinen Turku) ja niitä valmistelee ryhmän sihteeri (projektipäällikkö, Keskustan kehittämisen kärkihanke, Merellinen Turku). Tehokkaan työskentelyn varmistamiseksi puheenjohtajalla tulee olla mandaatti päättää ryhmässä käsiteltyjen asioiden jatkosta. Vaativammat, esimerkiksi kaavanmuutosta vaativat tapaukset viedään Aurajoen työryhmää ohjaavaan elinvoimajohtoryhmään ja/tai maankäytön, asumisen ja liikenteen johtoryhmään. Tämänkaltaisen toimintamallin pilotoimisella haetaan ketteryyden ja tehokkuuden lisäämistä nykyiseen tekemiseen sekä nopeutetaan yritysasiakkaiden palvelutarpeiden käsittelyä.

Työryhmän tehtävänä on myös edistää kaupungin omien hankkeiden tavoitteiden saavuttamista ja varmistaa strategian mukaisten visioiden toteutuminen kokonaisuuden kannalta optimaalisella tavalla. Lisäksi työryhmän jäsenet toimivat vuorovaikutteisena linkkinä ryhmän ja oman kotiorganisaationsa välillä, joka osaltaan edesauttaa kokonaiskuvan huomioinnin Aurajokeen liittyvissä suunnitelmissa ja toimenpiteissä toteuttajaorganisaatiosta riippumatta. Työryhmän työskentely toimiala- ja organisaatiorajat ylittäen mahdollistaa eri toimintojen, tavoitteiden ja näkökulmien integroimisen osaksi yksittäisiä kehittämishankkeita ja ehkäisee osaoptimointia. Ryhmä tukee kaupunkiympäristön viestintää tuottamalla poikkihallinnollista sisältöä Aurajokeen liittyen.

Työryhmän tavoitteet

Kokonaisuuden hallinta

Ryhmään saatetaan tiedoksi kaikki Aurajokea ja sen rantoja koskevat asiat. Ryhmä käyttää työkalunaan Aurajoen kehittämisohjelmaa. Tällä pyritään siihen, että joki kokonaisuutena pysyy hallinnassa, ja että kaikki tekeminen nojaa Aurajoen ja sen rantojen käytön yleisperiaatteisiin. Kaupungin toiminta joen kehittämisen saralla näyttäytyy asiakkaille hallittuna, selkeänä ja oikeudenmukaisena. Jokea kehitetään kokonaisvaltaisesti kaikkia käyttäjäryhmiä palvellen sekä joen kulttuurillisesti arvokasta miljöötä kunnioittaen alajuoksulta yläjuoksulle.

Aurajoen yleisperiaatteiden päivittäminen

Kaupunginhallituksen hyväksymät Aurajoen ja sen rantojen käytön yleisperiaatteet ovat vuodelta 2018. Periaatteissa on nostettu esiin, että ”joen hallittu kehittäminen vaatii hyväksyttyjen yleisperiaatteiden mukaista ohjausta, seurantaa sekä yleisperiaatteiden säännöllistä tarkistamista ja päivittämistä. Aurajoen ja sen rantojen kehityksestä vastaavan kehitysjohtajan ja häntä avustavan ohjausryhmän nimeäminen voisi olla yksi ratkaisu tähän.” Aurajoen työryhmän yksi tehtävistä on kirjata viime vuosien aikana esille nousseet ilmiöt ja haasteet, ja ottaa ne huomioon yleisperiaatteita päivitettäessä. Periaatteisiin voidaan myös lisätä enemmän käytännöllisiä ohjeita kokemusten ja tunnistettujen, uusien tahtotilojen myötä. Muun muassa ilmastonmuutokseen ja luonnonmonimuotoisuuteen liittyvät ilmiöt puuttuvat periaatteista kokonaan.

Yhden luukun palvelukokemuksen kehittäminen

Yhden luukun palvelukokemuksen lähtökohtana on laadukkaan ja proaktiivisen asiakaspalvelun kehittäminen ja tuottaminen yrittäjille, jotka jatkossa nähdään yhä enemmän kaupungin asiakkaina. Kaupungin rooli on toimia alustana ja myös mahdollistajana yrityksille, joiden tuottamat palvelut ja elämykset puolestaan edistävät Turun elin- ja vetovoimaa sekä hyvinvointia. Lopputuote on tulevaisuudessa palvelu, joka on helposti asiakkaiden löydettävissä, oikea-aikaisesti ja monikanavaisesti. Keskustan kehittämisen kärkihankkeen toimintasuunnitelmaan vuosille 2022–2025 on kirjattu, että uudenlaista toimintamallia ja käytännön työn toimia pilotoidaan Aurajoella. Mahdollisuuksien mukaan työryhmä voi myös pilotoida Turun kaupungille hankittavaa asiakkuudenhallintajärjestelmää (kansliapäällikkö 29.10.2022 §​353) kaupunkiympäristön palvelualueen osalta. Taustajärjestelmän käyttäminen mahdollistaisi palvelutarpeiden täsmällisen kirjaamisen, lisäisi prosessin läpinäkyvyyttä ja selkeyttä sekä asiakkaan että henkilöstön näkökulmasta, ja mahdollistaisi asiakkuuksien kokonaiskuvan rakentamisen.

Työryhmä soveltaa toimintaansa palvelumuotoilun menetelmiä hyödyntäen, ja kehittää rohkeasti uudenlaisia toiminta- ja työskentelytapoja. Ryhmä hyödyntää työskentelyssään myös palvelumuotoilijan ammattitaitoa. Ryhmän työskentelyn ja yhteiskehittämisen myötä toimintatavat ketteröityvät. Hyötyä saadaan sekä resurssi- että virtaustehokkuuteen, kun sisäinen prosessi on liinattu. Tavoitteena on lopulta se, että kaupunkiympäristön palvelualueen sisäinen asiakkaan palvelutarpeen käsittelyprosessi on standardoitu. Asiakkaan suuntaan ryhmän työskentely näkyy nopeampana ja laadukkaampana palveluna ja oikeudenmukaisena kohteluna. Henkilöstön suuntaan työskentelymetodien järkevöittäminen vaikuttaa työtyytyväisyyden ja -hyvinvoinnin kasvuun, kun asiakkaiden palvelutarpeet ratkaistaan tehokkaammin ja työaikaa jää käytettäväksi muihin töihin.

Esitys työryhmän jäsenistä

Puheenjohtaja Mervi Lehto

hankepäällikkö, Keskustan kehittämisen kärkihanke, Merellinen Turku

Sihteeri/valmistelija, Yhden luukun palvelukokemus Heini Viljanen

projektipäällikkö, Keskustan kehittämisen kärkihanke, Merellinen Turku

Nea Tuominen, kaupunkikuva-arkkitehti

Rakennusvalvonta

Timo Sirkiä, maatilain tarkastaja

Kaupunkirakentaminen

Anu Nuora, vastaava rakennuttaja

Kaupunkirakentaminen

Antti Pekanheimo, operatiivinen johtaja

Turun satama

Essi Korpela, tonttipäällikkö

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus

Kaisa Kauma-Laula, lupavalmistelija

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus

Maija Norava, liikennesuunnitteluinsinööri

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus

Marie Nyman, maisema-arkkitehti

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus

Hans Vikdal, asiakaspalvelupäällikkö

Paikkatieto ja kaupunkimittaus

Työryhmää tukevat asiantuntijat

Mika Rajala, hankepäällikkö

Järjestämisen tuki

Renja Rasimus, ympäristöinsinööri

Ympäristönsuojelu

Liisa Vainio, ympäristönsuojelusuunnittelija

Ympäristönsuojelu

Katja Tyni-Kylliö, kaavoitusarkkitehti

Kaavoitus

Nella Karhulahti, kaavoitusarkkitehti

Kaavoitus

Tomi Hangisto, miljöösuunnittelija

Kaupunkirakentaminen

Satu Ylhäinen, terveystarkastaja

Ympäristöterveys

Tanja Ratilainen, tutkija

Museopalvelut

Mika Laine, suunnitteluinsinööri

Kaupunkirakentaminen

Teemu Peltonen, projektipäällikkö

Liikkumispalvelut

Anna-Mari Sopenlehto-Jokinen, asiantuntija

Johdon tuki

Oskari Nummi, liikuntapaikkapäällikkö

Liikuntapalvelut

Nina Mattila, ympäristölakimies

Yhteiset palvelut

Tuomas Turpeinen, vastaava rakennuttaja

Kaupunkirakentaminen

Mari Ahlroos, vastaava rakennuttaja

Kaupunkirakentaminen

Avainsidosryhmät, joiden kanssa tehdään säännöllisesti yhteistyötä: Turku Science Park Oy, Visit Turku Archipelago Oy, Turun yliopisto, Åbo Akademi, Turun ammattikorkeakoulu, Novia, Forum Marinum ja Itämerihaaste.

Elinvoimajohtaja Niko Kyynäräinen:

Päätös​Päätin edellä esitetyin perustein, että Aurajoen kokonaisuutta hallinnoimaan perustetaan työryhmä, joka pilotoi uudenlaisia työskentelytapoja ja toimintamalleja, jotka tähtäävät yhtäältä Aurajoen kokonaisvaltaisempaan kehittämiseen kaupungin sisäistä yhteistyötä ja prosesseja parantamalla, ja toisaalta yhden luukun palvelukokemuksen tuottamiseen joella toimiville tai asioiville yritysasiakkaille. Toimenpiteillä tähdätään Aurajoen elin- ja vetovoiman lisäämiseen. Työryhmä aloittaa toimintansa 1/2023 ja toimii nykyisen valtuustokauden loppuun 2025, minkä jälkeen sen löytämiä tuloksia arvioidaan ja sen jatkosta päätetään uudelleen. Työryhmän mahdollisuuksia pilotoida Turun kaupungille hankittavaa asiakkuudenhallintajärjestelmää (kansliapäällikkö 29.10.2022 §​353) tullaan tarkastelemaan vuoden 2023 aikana.

Niko Kyynäräinen

elinvoimajohtaja

Jakelu

tiedTurun Satama Oy
tiedKaupunginhallitus
aoXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
aoXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
aoXXXXX
tiedXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
tiedXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
tiedXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
tiedXXXXX
aoXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
tiedXXXXX
aoXXXXX