Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus50405.12.20225

6538-2022 (11 01 06)

Turun kaupungin lausunto jätehuoltopoliittisen ohjelman luonnoksesta kaudelle 2023-2028

Tiivistelmä: -

Kh § 504

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi ja kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää 24.11.2022:

Taustaa

Lounais-Suomessa jätehuollon yhteistoiminta-alueen 18 kuntaa ovat järjestäneet jätelain mukaan vastuulleen kuuluvat jätehuollon palvelu- ja viranomaistehtävät yhdessä. Lounais-Suomen jätehuolto-ohjelman tavoitteena on muodostaa alueen kuntien yhteinen näkemys siitä, miten seudun jätehuoltoa kehitetään seuraavan ohjelmakauden aikana vuosina 2023-2028. Alueen ensimmäinen yhteinen ohjelma on hyväksytty vuosille 2017-2022.

Yhteisen jätepolitiikan määrittely selkeäksi ohjelmaksi on yksi työkalu kuntavastuullisen jätehuollon kehittämisessä ja yhteistyössä toimivien kuntien yhteisen tahtotilan ilmaisemisessa. Jätehuolto-ohjelmassa asetettavat tavoitteet ja toimenpiteet voivat koskea esimerkiksi kuntien omistaman Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n (LSJH) toiminnan kehittämistä ja painopisteitä ja kuntalaisille järjestettävien jätehuoltopalveluiden palvelutasoa jätehuollon toimintaympäristön muuttuessa sekä kunnan jätemaksujen maksupolitiikkaa. Lisäksi ne voivat koskea yhteistoiminta-alueen kuntien omia toimintoja ja päätöksentekoa, joilla voi olla huomattavia vaikutuksia materiaalitehokkuuteen ja luonnonvarojen kuluttamiseen. Julkisina toimijoina kunnilla erityinen velvollisuus toteuttaa omissa toiminnoissaan jätelain mukaista etusijajärjestystä ja edistää kiertotaloutta.

Alueen kunnat ovat antaneet jätehuolto-ohjelman valmistelun ja seurannan järjestämisen Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan tehtäväksi. Uutta ohjelmaluonnosta on valmisteltu laajassa yhteistyössä alueen jätehuollon toimijoiden kesken vuoden 2022 aikana ja nyt jätehuoltolautakunta pyytää luonnoksesta lausuntoja alueen kunnilta ja LSJH:lta. Annettujen lausuntojen perusteella luonnokseen voidaan vielä tehdä tarpeelliseksi katsottuja muutoksia ennen sen toimittamista kuntiin hyväksyttäväksi.

Lausunto

Uutta ohjelmaluonnosta pidetään pääosin onnistuneena ja hyvänä, mutta siihen esitetään muutamia havaintoja ohjelman jatkovalmistelussa huomioitavaksi mm. kaavoitukseen ja rakentamiseen liittyen.

Ohjelmassa esitetty kiertotalouden edistäminen korttelikeräysjärjestelmillä kaavamääräyksin koetaan turhan jäykäksi keinoksi, koska tavat kierrättää muuttuvat koko ajan ja kaavamääräys voi tällöin osoittautua vanhentuneeksi hyvinkin pian. Kaavamääräysten sijaan olisi parempi järjestää asia muilla mahdollisilla tavoilla, jotka esimerkiksi velvoittaisivat tiettyyn kierrätystasoon ilman tiettyä keräysmenetelmää. Tarvittavia aluevarauksia kiertotalouden ja jätehuollon tarpeita varten on kuitenkin perusteltua tehdä siten, että erilaiset vaihtoehdot ovat mahdollisia myös tulevaisuudessa.

Ohjelman tavoitteistossa on kuvattu seikkaperäisesti rakentamiseen liittyviä toimenpiteitä, joita jo osittain toteutetaan Turussa. Merkittäviä ympäristöhyötyjä saavutetaan mm. rakentamiseen liittyvien massojen kuljetusmatkoja koordinoimalla ja kierrätysmateriaaleja käyttämällä. Myös teollisuuden sivuvirtojen hyödyntäminen ja niiden käyttömahdollisuuksien aktiivinen tutkiminen on jatkossakin tärkeää.

Turun kaupungin kiertotalouden tiekartassa – kohti resurssiviisasta yhteiskuntaa 2029, on määritelty viisi painopistealuetta; energia, ruoka, vesi. liikkuminen ja rakentaminen. Nämä painopistealueet tulisi osin ottaa huomioon koordinoivasti myös jätehuoltopoliittisen ohjelman valmistelussa. Yhtenä painopisteenä kaupungin kiertotalouden tiekartassa on nostettu resurssiviisaaseen rakentamiseen ja rakennuksiin liittyvät toimenpiteet, joita toteutetaan esimerkkikaupunginosissa yhdessä hankepartnereiden kanssa.

Etenkin laajempien käyttötarkoitukseltaan muuttuvien ja uudisrakennettavien alueiden osalta tulisi muodostaa jo niiden suunnitteluvaiheessa laajempia kiertotaloustoimenpiteitä hyödyntäviä kokonaisuuksia yhdessä jätehuoltoviranomaisten, jätehuollon operaattoreiden sekä alueita suunnittelevien ja toteuttavien tahojen välillä.

Turun teknologia- ja tiedepuisto on nostettu esiin yhtenä voimakkaasti muuntuvana kaupunginosana, jonka rakentumisen yhteydessä tulisi tunnistaa kiertotalouden vaikuttavimmat ratkaisut ja konkretisoida ne kaupunginosatasolle. Turun teknologia- ja tiedepuiston ja muiden esimerkkihankkeiden osalta on keskeistä, että niiden suunnitteluun ja toteutukseen osallistuvat kaikki keskeiset toimijat ja asiantuntijaorganisaatiot. Siten myös valmisteltavassa jätehuoltopolitiikassa tulisi tunnistaa edellä mainitut jätehuollon ja kiertotaloustoimijoiden rajapinnat.

Oheismateriaali 1Lounais-Suomen jätehuoltopoliittinen ohjelmaluonnos 2023-2028

Oheismateriaali 2Taustamateriaaliluonnos

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnalle edellä esitetyn lausunnon.

Päätös​Ehdotus hyväksyttiin.​

Korhonen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.​

Jakelu

lausLounais-Suomen jätehuoltolautakunta