Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kansliapäällikkö38125.11.2022 

10378-2022 (03 06 02)

Vahingonkorvausvaatimus esinevahingoista

Konsernihallinnon lakipalvelut, lakimies Jukka Jyrkinen 24.11.2022:

Asunto Oy Turun Kähärinpuisto (jälj. myös Asunto Oy tai taloyhtiö, Y-tunnus: 1453193-7) on vaatinut Turun kaupungilta vahingonkorvausta esinevahingoista, jotka Asunto Oy:lle ovat aiheutuneet Turun kaupungin kiinteistöltä taloyhtiön tontille kaatuneesta pystyyn kuolleesta puusta 6.8.2022 klo 13.15 - 17.30 välisenä aikana osoitteessa Vakka-Suomentie 18. Asunto Oy:n ilmoituksen mukaan kaatunut puu on hajottanut taloyhtiön keinun (vaakapuu poikki), jalkapallomaalin (kangasosa revennyt ja metalliosat vääntyneet) ja myös kiinteistöjen välistä raja-aitaa. Taloyhtiön ilmoituksen mukaan vahingoittunut keinu on ollut Lappset-merkkinen noin 20 vuotta vanha keinu ja jalkapallomaali on ollut noin kolme vuotta vanha. Taloyhtiö ilmoittaa seuranneensa rikkoutuneen keinun kuntoa säännöllisesti eikä keinussa ole ollut puutteita tai moitteita ennen kyseisen puun kaatumista. Asunto Oy vaatii kaupungilta vahingonkorvausta korjauskelvottomaksi rikkoutuneesta keinusta Lappset Group Oy:n 29.8.2022 antaman tarjouksen perusteella 6.096,98 euroa. Mainittu tarjous käsittää rikkoutunutta keinua vastaavan uuden keinun varusteineen ja asennustöineen. Lisäksi taloyhtiö vaatii kaupungilta rikkoutuneesta jalkapallomaalista 48,99 euroa ja kohtuullisina selvittelykuluina asiassa 300,00 euroa. Kaupungille esitetty korvausvaatimus asiassa on yhteensä 6.445,97 euroa. Korvaushakemukseen on liitetty Lappset Group Oy:n tarjous 29.8.2022 uuden keinun hankintahinnasta sekä kuvia vahinkopaikasta ja vahingoittuneista esineistä. Asunto Oy ilmoittaa, että sillä on kiinteistövakuutus LähiTapiola Keskinäinen Vakuutusyhtiössä (jälj. LähiTapiola) ja että kiinteistövakuutuksen omavastuu on 500,00 euroa.                    

Hallintosäännön 42 §:n 5-kohdan mukaan kansliapäällikön erityiseen toimivaltaan konsernihallinnossa ja koko kaupungin tasolla kuuluu myöntää vahingonkorvauksia 20.000,00 euroon (alv 0 %) saakka.

Vahingonkorvauslain mukaan, joka tahallisesti tai tuottamuksesta (huolimattomuus, laiminlyönti) aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen (vahingonkorvauslaki 2 luku 1 §).

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden metsänhoitaja on 14.9.2022 antamassaan selvityksessä todennut, että vahingon tapahtuma-aikaan tuulen nopeus on ollut 6-3 metriä sekunnissa. Metsänhoitajan mukaan vahingon aiheuttanut kuollut poppeli olisi pitänyt poistaa ajoissa vahingon välttämiseksi ja kysymyksessä on kaupungin laiminlyönti. Vahinkotapahtuman jälkeen kaatunut poppeli on poistettu ja kaupungin kiinteistöltä on poistettu myös muita huonokuntoisia poppeleita.   

Turun kaupungilla on vuoden 2021 alusta lukien ollut toiminnan vastuuvakuutus LähiTapiolassa. LähiTapiola on käsitellyt kysymyksessä olevan vahinkoasian (vahinkonumero 3602207779). LähiTapiola on 29.10.2022 tekemällään päätöksellä katsonut, että piha-alueella sijaitsevien leikkivarusteiden tekninen käyttöikä on noin 15 vuotta. LähiTapiolan mukaan teknisen käyttöiän jälkeen on syytä varautua esineen uusimiseen. LähiTapiola on keinun käypää arvoa arvioidessaan huomioinut esineen teknisen iän ja on päätynyt arvioon, että keinulla ei ole vahinkohetkellä ollut käypää arvoa. Vahingoittuneen jalkapallomaalin käyväksi arvoksi LähiTapiola on arvioinut 25,00 euroa. Koska Asunto Oy:llä ei ole ollut rikkoutunutta raja-aitaa koskevaa korvausvaatimusta, ei LähiTapiola ole käsitellyt tätä vaatimusta. Siltä osin, kun taloyhtiö on vaatinut korvausta kohtuullista asian selvittelykuluista, on LähiTapiola todennut, että taloyhtiön hallituksen jäsenten ja isännöitsijän asian selvittelyyn käyttämä työaika on kuulunut heidän tavanomaisiin työtehtäviinsä, joista kaupungille ei synny korvausvastuuta. LähiTapiola ei ole korvannut jalkapallomaalin rikkoutumisesta taloyhtiölle aiheutunutta vahinkoa (25,00 euroa) kaupungin vastuuvakuutuksesta, koska vahingon määrä on jäänyt alle vastuuvakuutuksen omavastuun (2.000,00 euroa). LähiTapiolan kaupungin vastuuvakuutuksen perusteella tekemä päätös 29.10.2022 on lähetetty Asunto Oy:lle tiedoksi. LähiTapiola on mainitussa päätöksessään suositellut Asunto Oy:tä saattamaan vahinkoasiansa käsiteltäväksi oman kiinteistövakuutuksensa perusteella.

LähiTapiola on 29.10.2022 kaupungin vastuuvakuutuksen perusteella tekemässään päätöksessä todennut, että kaupungin vastuulle Asunto Oy:n tekemistä korvausvaatimuksista kuuluu jalkapallomaalin käyvän arvon 25,00 euroa korvaaminen. LähiTapiola on perustellut päätöstään Suomen vahingonkorvausoikeudessa noudatettavilla vakiintuneilla ratkaisuperiaatteilla, kuten rikastumiskiellolla, jonka mukaan vahingonkärsijä ei saa hyötyä vahingonkorvauksesta, vaan korvattavaksi tulee ainoastaan todellinen vahinko.

LähiTapiola on arvioinut taloyhtiön vahingon vahingonkorvauslain mukaisesti. Kaupungin vastuu asiassa perustuu vahingonkorvauslakiin.

Edellä esitetyin perustein Turun kaupunki päättänee suorittaa Asunto Oy Turun Kähärinpuistolle vahingonkorvauksena 25,00 euroa kysymyksessä olevassa vahinkoasiassa.

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

PäätösPäätin, että Turun kaupunki suorittaa Asunto Oy Turun Kähärinpuistolle (Y-tunnus: 1453193-7) vahingonkorvauksena 25,00 euroa vahingosta, joka on aiheutunut pystyyn kuolleen puun kaatumisesta 6.8.2022 klo 13.15 - 17.30 kaupungin kiinteistöltä Asunto Oy:n tontille osoitteessa Vakka-Suomentie 18.

 

Tuomas Heikkinen   

kansliapäällikkö

 

Oikaisuvaatimusohje liitteenä

Jakelu

aoAsunto Oy Turun Kähärinpuisto
tiedKaupunginhallitus
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön kunnossapito
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut
tiedXXXXX