SIJOITUSSUUNNITELMA VUODELLE 2023

 

Sijoitusten pääperiaatteet 2023

 

Kaupungin tavoitteena on kaikissa sijoituksissa säilyttää olemassa oleva varallisuus ja tuoton osalta tavoitella kokonaisuuden osalta absoluuttista euromääräistä tuottoa. Näin ollen tuottoa ei suoraan verrata pääomamarkkinoilla saatavaan tietyn instrumentin tai indeksin tuottoon. Yksittäisen sijoituksen tuotto voi kuitenkin olla negatiivinen tai positiivinen. Euromääräiset tuottotavoitteet sisältyvät pääosin kaupunginvaltuuston hyväksymään vuoden 2023 talousarvioon.

Kaupunki noudattaa sijoitustoiminnassaan hyväksyttyjen sijoitusperiaatteiden mukaisia eettisiä periaatteita sekä vastuullisuuden sijoittamisen periaatteita, jotka ottavat huomioon ympäristön, kestävän kehityksen, yhteiskunnan ja hyvään hallintotapaan liittyvät seikat varainhoidossa ja sijoituspäätöksiä tehtäessä. Lisäksi otetaan huomioon kaupungin hyväksymän strategian mukaisia arvoja, jonka eräänä tavoitteena on olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2029 mennessä.

Tätä sijoitussuunnitelmaa noudatetaan, kunnes seuraavan vuoden sijoitussuunnitelma on hyväksytty.

Kaupungin rahastojen sijoitustoimintaa ohjaa kaupunginhallituksen nimittämä sijoitustoimikunta, joka antaa suosituksia liittyen rahastojen sijoitusprofiiliin, allokaatioon ja riskitasoon.

 

Sijoitustavoitteet vuodelle 2023

 

Tämä sijoitussuunnitelma koskee kaupungin vahinkorahastoa sekä lahjoitusrahastoja.

Vahinkorahaston osalta on talousarvioon merkitty 1,8 milj. euron netto-tuottotavoite vuodelle 2023, joka vastaa noin 3,5 %:n tuottoa rahaston lokakuun 2022 markkina-arvolle ja perustuu arvioidulle myönteiselle kehitykselle pääomamarkkinoilla. Tuotto muodostuu pääosin korkotuloista ja osingoista. Pääomavoittoja ei nykyisessä epävarmassa markkinatilanteessa voida ennustaa / budjetoida. Vahinkorahaston kirjanpitoarvo lokakuun 2022 lopussa oli noin 52 milj. euroa ja käypä eli markkina-arvo 51 milj. euroa.

Lahjoitusrahastojen osalta, joiden kirjanpidollinen pääoma on yhteensä 28,5 milj. euroa, ei ole euromääräistä tuottotavoitetta, mutta tavoitteena on tasainen positiivinen tuotto, joka mahdollistaa stipendien ja säännöissä mainitun muun tuoton jaon.

 

Sijoitusten painopistealueita 2023

 

Omien rahastojen osalta korkosijoitukset tukevat kaupungin maksuvalmiutta. Uusien korkosijoitusten valinnassa pyritään saavuttamaan 4-5 %:n korkotuotto maltillisella riskitasolla ja riittävä hajautus huomioiden.

Pääosa uusista sijoituksista tehdään korkoinstrumentteihin, joiden riski / tuotto – suhde alkaa olla houkutteleva yleisen korkotason nousun myötä. Korkosijoitusten duraatio pyritään pitämään kohtuullisen lyhyenä (3-6 vuotta) välttäen liiallisen korkoriskin ottamista.

Kaupungin omien rahastojen suorat osakesijoitukset on purettu ja tilalle on hankittu kustannustehokkaita ja likvidejä ETF-tuotteita eli pörssinoteerattuja osakerahastoja. (Exhange Traded Funds = pörssinoteerattu rahasto). Tavoitteena on saavuttaa sama tuotto alemmalla riskitasolla eli lisätä salkun hajautusta tuottotavoitteen siitä kärsimättä.

Vahinkorahastojen mahdollisiin vahinkotapahtumiin tulee varautua pitämällä riittävää osaa omaisuutta likvideissä sijoituksissa.

Vahinkorahaston osalta tullaan selvittämään ja harkitsemaan rahaston tarkoituksenmukaisen koko huomioiden kaupungin vahinkohistoria ja omaisuusvakuutuksen korvausrajat.

 

Seuraavassa taulukossa on vahinkorahaston sijoitussuunnitelma vuodelle 2023:

 

VAHINKORAHASTON SIJOITUKSET KESKIMÄÄRIN

(markkina-arvosta)

SUUNNITELMA

2022 / %

ENNUSTE

2022

SUUNNITELMA

2023 / %

ALLOKAATIOTAVOITE

VUODELLE 2023, milj. euroa

 

 

 

(perustuen n. 51 M€:n markkina-arvoon vuoden 2022 lopussa)

 

 

Osakkeet ja osuudet

Sijoitusrahastot, ETF:t ja osakesijoitukset, kiinteistörahastot sekä muut oman pääoman ehtoiset sijoitukset

38 %

(max 50 %)

39 %

40 %

20 M€

 

 

Pitkät korkosijoitukset ja vaihtoehtoiset sijoitukset (yli vuoden)

Antolainat tytäryhtiöille

 

20 %

20 %

20 %

10 M€

- joukkovelkakirjat ja korkorahastot

30 %

30 %

30 %

15 M€

- vaihtoehtoiset sijoitukset

10 %

11 %

10 %

6 M€

 

 

Lyhyet korkosijoitukset (alle vuoden)

- rahamarkkinainstrumentit ym. (ml. käteinen)

0 %

0 %

0 %

0 M€

YHTEENSÄ

100 %

100 %

100 %

51 M€